Псевдомицелий в мазку: що це значить

В останні роки медики відзначають помітне зростання кандидозу. Етіологічним фактором хвороби є дріжджові гриби роду Кандида, вони виявляються мікроскопічним дослідженням матеріалу, взятого у жінки з трьох зон області піхви, і підтверджують постановку діагнозу молочниця, якщо присутній псевдомицелий в мазку – характерна ознака для дріжджів Candida, не мають справжнього міцелію, єдиного вегетативного тіла.

Яка норма мазка на мікрофлору піхви

У складних системах людського організму – в кишечнику і статевих органах – уживається багато мікроорганізмів – бактерій, необхідних для нормальної роботи органів. Всі вони, включаючи умовно-патогенні, формують особливу мікрофлору, баланс складових якої необхідний для здоров'я. У жіночих статевих органів мікрофлора представлена переважно лактобацилами, які підтримують у піхву середу потрібної кислотності проти розвитку інфекцій, бактеріального вагінозу.

Чистота піхви підрозділяється на 4 ступені:

  • Перша присутній виключно у здорових жінок, характеризується великою кількістю лактобацил і малим вмістом плоского епітелію.
  • При другого ступеня допускається незначне наявність коків при домінуванні нормальної мікрофлори, що не є ознакою патологічного процесу.
  • При третій відзначаються гриби кандида в мазку, велика кількість коків і вмісту лейкоцитів (більше 10).
  • Четверта характеризується практично повною відсутністю корисної мікрофлори, великим наявністю лейкоцитів, множинним присутністю інфекції. На 3-й або 4-й стадіях видно нитки псевдомицелия і бластоспоры в мазок на флору.

Що таке псевдомицелий в мазку

При зниженні захисних сил організму гриби Candida здатні стати патогенними. Рідкісні бластоспоры, розташовані на слизових оболонках, починають інтенсивно множитися, утворюючи нові бластоспоры («нирки») і псевдомицелий. Псевдомицелий – це тип вегетативного тіла, утворений дріжджами Candida albicans, який представляє собою ланцюжки (нитки) подовжених, слабо пов'язаних один з одним одиничних клітин з бластоспорами. Загальної оболонки, вегетативної грибниці міцелію грибів немає, нитки псевдомицелия в мазку просто щільно стикаються.

Коли в мазку виявляється псевдомицелий

Від звичайних дріжджів Candida відрізняє і те, що клітинна будова мікроорганізмів не має суперечку і присутній псевдомицелий. Зростання умовно-патогенних мікроорганізмів провокується різними чинниками, як правило, зниженням імунітету. Виявляються дріжджоподібні гриби в мазку під час загострення кандидозу. Проте, у здорових жінок (20% випадків аналізів) присутні Candida і для ідентифікації виду бактерій, уточнення діагнозу потрібно культуральна діагностика, посів на поживні середовища.

Що означає псевдомицелий в мазку

Мазок на флору – аналіз, незамінний для виявлення запалення, при якому характерні творожистие виділення, велика кількість слизу і коків. Дріжджові клітини в мазку свідчать про наявність інфекції, перенесеної або розвивається. Для аналізу матеріал береться з піхви, шийки матки та уретри. Коки за методом фарбування діагностики поділяють на грампозитивні (умовно-патогенні) і грамнегативні (збудники важких захворювань) палички.

Псевдомицелий – показник умовно-патогенних бактерій, наявності запального процесу, кандидозу слизових тканин, що вимагає лікування. Збільшення розмноження мікроорганізмів Candida albicans супроводжує ерозію шийки матки, може бути ознакою діабету (підвищений цукор крові створює сприятливу дріжджову середовище). Молочниця супроводжує зниженого імунітету, її відносять до групи опортуністичних Сніду хвороб. Ростуть гриби Кандіда і при вагітності, на фоні естроген-містять медикаментів (оральної контрацепції), антибіотиків.

Дріжджі в мазку при вагітності

При вагітності значно змінюється не тільки гормональний фон, але й середовище в піхві за рахунок підвищення рівня цукру вагінальної секреції. Якщо виявляються дріжджі в мазку у жінок, у т. ч. вагітних, їм потрібна детальна діагностика для виключення статевих інфекцій, вірусів і підбір відповідного лікування. Протигрибкові засоби токсичні, впливають на розвиток плода, тому для вагітних передбачається місцеве лікування вагінальними супозиторія, мазями.

Лікування

У терапії молочниці використовують багато препаратів: місцеві засоби (свічки, мазі, креми), системні препарати, що приймаються всередину. Ліки системної дії мають побічні ефекти (алергія, головні болі, розлади стільця), їх не застосовують при вагітності та лактації. Системне лікування призначають, як правило, для хронічної стадії хвороби, на початковому етапі ефективні препарати місцевої дії. Серед великого вибору відомі засоби: Ністатин, Клотримазол, Флуконазол, Міконазол, Пімафуцин.

Відео

Молочниця! Гриби під мікроскопом!

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!