Симптоми і лікування атрофічного кольпіту у жінок

В репродуктивному віці не виключено виникнення патології, іменованої «атрофічний кольпіт», – захворювання піхви, яке потребує лікування. Атрофічний вид вагініту розвивається протягом декількох років на тлі нестачі естрогену в організмі жінки. Захворювання доставляє масу неприємних симптомів з болючими відчуттями. Єдиний метод лікування – гормональна терапія, але для прискореного поліпшення стану здоров'я жінки лікар призначає додаткові терапевтичні заходи.

Що таке атрофічний кольпіт

Запальний процес слизової піхви при клімаксі називається атрофічним вагинитом. Захворювання викликане низькою кількістю жіночого гормону (естрогену), що виробляється яєчниками. У медицині існують інші синоніми терміна – старечий або сенільний кольпіт. Така назва походить від грецького слова "кольпос", що перекладається як піхву. При атрофічному вагініті відбувається витончення багатошарового епітеліального шару піхви. Патологічний процес розглядають тільки, коли у жінки виникає дискомфорт і виражаються інші ознаки.

Код за МКХ-10

Атрофічний або старечий вагініт відноситься до числа частих захворювань і буває 3-х видів: гострого, хронічного і вторинного. Після 8 років кліматичного періоду від кольпіту страждає кожна 2 пацієнтка. Кожні 10 років ризик виникнення захворювання зростає. Серед жінок близько 80% хворіють кульпітом в менопаузальному період. Старечий кольпіт має код за Міжнародною класифікацією хвороб (МКХ-10) – 95.2.

Симптоми

Фізіологічні і структурні перебудови в організмі, при яких утворюється атрофічний вагініт, викликають у жінки значні незручності. Початкова стадія сенильного кольпіту проходить безсимптомно, через роки у жінки виникає вагінальний дискомфорт, прискорене сечовипускання внаслідок змін тазового дна і диспареуния (хворобливий статевий акт). Піхвові виділення можуть бути незвично білими або кров'яними і супроводжуватися неприємним запахом. Атрофія слизової піхви або кольпіт супроводжується:

  • сухість у піхві;
  • болем при сечовипусканні;
  • сверблячкою зовнішніх статевих органів;
  • атопічним дерматитом (при алергічному кольпіті);
  • нетриманням сечі;
  • почервонінням слизової оболонки піхви.

Цитограма атрофічного кольпіту

Процедура під назвою «цитологія» проводиться з метою виявлення інфекції кольпіту і стану жіночих клітин. Для здачі аналізу необхідно записатися до гінеколога і попросити взяти на аналіз мазок з піхви на дослідження мікрофлори. Це роблять під час візуального огляду. Щорічна цитологія допоможе виявити кольпіт на початковій стадії до появи неприємних симптомів. Розшифровка результатів мазка, взятих при цитології, носить назву «цитограма». Основні моменти розшифровки цитограммы:

  1. ЦБО – цитограма без особливостей.
  2. НИЛМ – без злоякісних клітин.
  3. Эндоцервикс – зовнішня частина шийки матки, в нормі повинні міститися клітини залозистого (циліндричного) або плоского багатошарового епітелію.
  4. Экдозервикс – канал шийки, можуть виявлятися МПЕ клітини, поверхневого, парабазального, проміжного шару.
  5. Лейкоцитарна інфільтрація – збільшення кількості лейкоцитів.
  6. Проліферація – підвищена швидкість поділу клітин.

Причини

Єдина причина сенильного кольпіту – патогенна мікрофлора у піхву, в якій розвиваються шкідливі мікроорганізми. Основою кольпіту є гіпоестрогенія. При нормальному показнику гормонів, внутрішні стінки піхви покриті плоским епітелієм в безліч шарів. Коли рівень гормонів зменшується, що відбувається при клімаксі, то починається стоншення епітелію шар за шаром. Далі відбувається значне зменшення клітин, що містять головний живильний елемент для лактобактерій, – глікоген.

Функція основного продукту життєдіяльності лактобактерій (молочної кислоти) полягає у підтриманні нормальної середовища піхви – контроль за внутрішньою кислотністю середовища. Коли спостерігається зменшення глікогену, відбувається винищення колонії корисних бактерій, що провокує шлях розвитку патогенних мікроорганізмів із-за збільшення кислотності піхви. Неприємні симптоми атрофічного вагініту викликані локальним запаленням слизової оболонки, чому сприяє неправильна інтимна гігієна.

Діагностика

Від постановки діагнозу залежить результат лікування атрофічного вагініту. Діагностика призначається комплексно і включає взяття мазків на мікробіологічні дослідження, огляд піхвових стінок і шийки матки за допомогою дзеркал. При наявності атрофічного вагініту виявляються зміни: велике скупчення лейкоцитів, відсутність корисних молочнокислих бактерій, вміст умовно-патогенної флори. Не виключено визначення специфічних збудників (гарднерел, грибків, трихомонад та інших). Інші методи діагностики:

  • кольпоскопія;
  • здача аналізів методом ПЛР;
  • спеціальна тест-смужка для визначення кислотності піхви.

Лікування атрофічного кольпіту

У гінекології методика базується на регенерації епітеліальної вистилки і запобігання рецидивів. При кольпіті лікар призначає локальну і системну замісну гормонотерапію (ЗГТ) для вироблення естрогену, стабілізації рівня гормонів. Під впливом естрогенів клітини епітелію почнуть заново оновлюватися, що поліпшить харчування слизової оболонки, попередить утворення мікротравм, знизить ступінь атрофії. Гормональна терапія від атрофічного вагініту проводиться тривало від 1,5 до 3 років. Перше полегшення жінка відчує через 3 місяці лікування.

Препарати

Самостійне призначення лікування при кольпіті небезпечно для здоров'я. Після проведених обстежень, лікар призначить комплекс відповідних медикаментозних засобів, ґрунтуючись на історії атрофічного вагініту. Крім терапії гормонами, показано місцеве лікування (креми, мазі, свічки, вагінальні таблетки), фитогормонотерапия, прийом уросептиків, препаратів для системної дії. Остання група ліків для атрофічного вагініту спрямована на відновлення не тільки верств піхви, але і всього організму в цілому. До таких медикаментів відносяться:

  • Клиогест;
  • Анжелік;
  • Естрадіол;
  • Тіболон;
  • Индивина.

Препарати рослинного походження

Фитогормонотерапия при старечому кольпіті проводиться лікарськими сиропами, еліксирами, таблетками та кремами з натуральними компонентами. Чудово допомагає Клиофит, до складу якого входять тільки натуральні інгредієнти: шипшина, глід, насіння кедра і коріандру, аптечна ромашка, інші компоненти. Ціна Клиофита в Москві становить 168 рублів. Засіб при кольпіті можна купити у вигляді еліксиру і приймати по схемі: 3 рази на добу за 15 хвилин до прийому їжі, тиждень. Серед інших препаратів рослинного походження для атрофічного вагініту виділяють:

  • Клімадінон;
  • Ци-клим;
  • Лефем;
  • Фемінал;
  • Бонисан.

Свічки

Застосування лікарських супозиторіїв дуже добре допомагає від симптомів атрофічного вагініту, діючи місцево на запалену область піхви. Свічки від кольпіту під назвою «Естріол» доповнені естрогенним компонентом, знижують свербіж, прибирають надмірну сухість, диспареунию. Препарат при атрофічному вагініті вводять интравагинальным способом, також при проблемах із нетриманням сечі, болісним сечовипусканням, викликаними атрофічними проблемами піхви. Добре зарекомендували себе такі свічки при кольпіті:

  • Овестин;
  • Эльвагин;
  • Орто-гинест;
  • Овипол Кліо;
  • Естрокад.

Метилурацил

Препарат виробляється у формі свічок для введення в пряму кишку, але при кольпіті гінекологи рекомендують вводити у піхву. Засіб для атрофічного вагініту прискорює репарацію (відновлення) шийки матки. Курс лікування при кольпіті Метилурацилом становить від тижня до 4 місяців. Медикамент для атрофічного вагініту стимулює тканинний імунітет, відновлює клітинні структури, загоює рани, покращує процес дозрівання еритроцитів і лейкоцитів. Перед використанням Метилурацилу для лікування кольпіту проводять спринцювання содою, настоями трав.

Флуомизин

Препарат Флуомизин з антисептиком у складі, є ефективним засобом проти старечого кольпіту. Речовини в таблетках впливають на патогенну флору: деквалінію хлорид (10 мг), лактози моногідрат, целюлоза мікрокристалічна і магнію стеарат. Активний компонент ліквідує грибки кандіда і має широкий спектр дії проти кольпіту. Дія заснована на зниженні активності клітинних ферментів і подальшому руйнуванні мікроорганізмів. Флуомизин для атрофічного вагініту має мало побічних ефектів, випускається по 6 шт. коштує в аптеці близько 700 рублів.

Лікування народними засобами

При віковому кольпіті дуже популярні народні методи лікування, які в порівнянні з медикаментами, мають менше протипоказань для прийому і можливість тривалого лікування. Гінекологи дотримуються іншої думки: народні засоби корисні для атрофічного вагініту, але вони повинні застосовуватися тільки в комплексі з основним лікуванням – гормональною терапією. Для усунення свербежу та загоєння дрібних тріщин рекомендують календулу, ромашку, звіробій і подорожник. За рецептами з трав готують настої і відвари. Серед народних засобів виділяють:

  • сидячі ванночки з додаванням соди;
  • спринцювання з маслом чайного дерева;
  • напій з ромашки і вербових листків;
  • спиртову настоянку на конвалія;
  • тампони іл алое.

Профілактика

Існує 2 види профілактичних заходів при атрофічному вагініті: неспецифічні і специфічні. Перший вид профілактики містить рекомендації загального характеру запалення слизової піхви: дотримання щоденної гігієни, відмова від випадкових статевих зв'язків та комфортного носіння нижньої білизни. До специфічної профілактики кольпіту відноситься прийом препаратів, спеціальних речовин, сироваток, вакцин і гормональних таблеток. Всі медикаменти від атрофічного вагініту містять естрогени, оберігають жінку не тільки від кольпіту, але і остеопорозу.

Відео

Атрофічний вагініт. Як повернути радість інтимної близькості

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!