Причини появи чирея на статевих органах у жінок - ознаки і схема лікування

Фурункул на статевих губах – це процес запалення на шкірі у вигляді великого хвороботворного прищика з гноєм у жінки, лікування якого потрібно проводити під наглядом лікаря. Фурункульоз або захворювання, яке викликається цими неприємними новоутвореннями, часто буває хронічним, таке наявність проблеми говорить про серйозні порушення в організмі.

Що таке фурункул

Фурункул в народі називають чиряк. Вразити такий запальний процес може пахви, зони паху, руки і ноги, обличчя. Одним словом, нагноєння з'являється в місцях густого волосяного покриття. Фурункул на інтимному місці вражає фолікул, з якого проростає волосся, і область навколо або близько нього, утворюючи гнійний мішечок. Збудником підшкірного нагноєння є бактерія білого або золотистого стафілокока, яка жодним чином не відноситься до венеричних захворювань та інших патологій з цієї області.

Як проявляється фурункул на статевих губах

Розвиток фурункула на статевий губі (зараження і визрівання) відбувається поетапно. Якщо вискочив прищик в інтимному місці, ні в якому разі не намагайтеся його видавити самостійно, це іноді призводить до більш тяжких наслідків. Часто фурункул безпосередньо поблизу піхви викликає ніяковість у багатьох жінок, однак не забувайте, що здоров'я важливіше. Етапи розвитку захворювання такі:

  • больовий синдром;
  • освіта червоної набряклості в паху, в області вульви, схожої на великий прищик, що супроводжується дискомфортом і хворобливими відчуттями при натисненні;
  • освіта гнійної головки через два-три дні, абсцес при цьому помітно збільшується в розмірах (у середньому діаметр горбка становить 1,5-2 см), може підвищуватися температура тіла і відзначатися свербіж у місці гнояка;
  • відбувається прорив фурункула з виявленням гною;
  • на місці прориву залишається гнійний некротичний стрижень, який через час відмирає;
  • припухлість проходить, залишаючи після себе невеликий шрам, який теж незабаром зникає.

Спостерігайте за розвитком фурункула. Якщо нарив на статевих губах не проходить самостійно і не розкривається протягом півтора тижнів, потрібно звернутися за допомогою до хірурга. У цьому випадку буде потрібно лікування за допомогою мазей, таблеток, компресів. Іноді потрібно хірургічне втручання. Нерідко поява одного фурункула тягне за собою розповсюдження захворювання у вигляді ще кількох нагноєнь.

Причини

Причиною появи гнійника в районі геніталій, яка нічим не відрізняється від причин розвитку фурункульозу в іншому місці, є бактерії стафілокока. Як тільки з'являються відповідні умови, вони починають розмножуватися, при цьому виділяється велика кількість гною. Іноді жінки, спостерігаючи проблему, пов'язують її з венерологическими захворюваннями, але це помилкова думка.

Фахівці виділяють наступні основні фактори виникнення нагноєння:

  • зниження імунітету;
  • нещодавно перенесене інфекційне захворювання;
  • переохолодження;
  • недотримання гігієни в інтимній зоні;
  • підвищена пітливість;
  • депіляція;
  • порізи, подряпини;
  • нестача вітамінів і мікроелементів в організмі з-за неправильного харчування.

При вагітності

Вагітність і лактація – це стрес для організму. Дитина в цей період «витягує» з матері велику кількість потрібних речовин для росту і розвитку. Імунітет жінки страждає, сигналізуючи про це за допомогою герпесу, рожевого лишаю та інших дерматологічних проблем, включаючи фурункульоз. Гнійні нариви при вагітності і лактації слід лікувати дуже акуратно з мінімальною кількістю ліків, які можуть нашкодити плоду або немовля.

Як лікувати фурункульоз

До процесу загального лікування, від якого залежить результат, слід підходити з усією серйозністю. Не поспішайте застосовувати курсом мазі і пити ліки без точного діагнозу. Наприклад, червоний горбок, який проявляється в початковій стадії розвитку фурункула, може означати грибок. Чиряк на статевих губах, який викликає озноб і ніяк не хоче проривати, лікують серйозними медикаментами. Запалення в цьому випадку легко визначається клінічним аналізом крові, який покаже завищене стан лейкоцитів.

Є і безпечна система лікування, яка підходить вагітним і жінкам в період лактації. Це методи народної медицини, які ще допомагають на перших стадіях фурункульозу. Врахуйте, що не всі засоби підходять для лікування з-за близького знаходження слизової оболонки, тому вибирайте безпечні компонент. Ось відповідні рецепти народної медицини, які допоможуть позбутися від фурункулів на поверхні шкіри:

  • Примочки і промивання настоєм лікарських трав. Робити його так: заваріть одну столову ложку ромашки, календули і чебрецю склянкою окропу, залиште під кришкою на півгодини, процідіть від пелюсток і травинок. У готовому відварі змочіть шматочок марлі або бавовняної тканини, прикладіть до фурункула на півгодини, зафіксувавши щільно сидить нижньою білизною.
  • Мазь для компресу з календули проти фурункулів. Тут потрібні сухі квітки календули (1 столова ложка) і стільки ж вершкового масла. Квітки потрібно подрібнити в порошок і змішати з маслом кімнатної температури. Як марлі в цьому випадку рекомендують застосовувати прокладки для жіночої гігієни, на які потрібно нанести отриману мазь. Тривалість процедури – дві години.
  • Компрес з насіння льону проти фурункулів. Лляні зерна подрібніть і насипте в два мішечки з бавовняної тканини. Занурюйте по черзі кожен мішечок в гарячу воду і прикладайте до вогнища нагноєння.

Медикаментозна терапія

Якщо фурункул не хоче самостійно проривати, значить, настав час для медикаментів. Для цього використовують мазі і таблетки, які призначає лікар. Самостійно приймати ліки не можна, це іноді призводить до тяжких наслідків, особливо коли мова йде про сильнодіючих препаратів. Схема проста: місце намазують кремом і залишають його на деякий час.

Мазь

Застосування мазей від фурункулів являє собою місцеве лікування. Перш ніж розпочати таку терапію, уважно прочитайте інструкцію і переконайтеся, що у вас немає протипоказань до даного препарату. Мазь наноситься крем або використовується в якості основи під компрес. Важливу роль відіграє ступінь розвитку фурункула. Популярними засобами є:

  • Гепариновая мазь(див. фото нижче). Це чудовий антисептик, який має протимікробну дію. Часто призначається для лікування фурункулів на статевих органах як витягають гній кошти.
  • Синтомициновая мазь. Має м'яку дію, не подразнює слизову, тому актуально для лікування гнійників на статевий губі. Не має побічних ефектів.
  • Іхтіолова мазь. Це засіб приносить максимально швидкий результат при дозріванні фурункулів. Застосовувати для лікування гнійників на статевий губі треба дуже обережно, мазь може викликати роздратування на слизовій оболонці.
  • Левомеколь. Наділений антибактеріальним і відновним дією, призначається для боротьби з фурункулами на статевих органах.
  • Банеоцин. Ще одна ефективна антибактеріальна мазь проти фурункулів, які вискакують на статевий губі.
  • Клотримазол. Мазь має протипоказань, відмінно справляється з бактеріями, що викликають нарив на статевий губі.
  • Цинкова мазь. Це засіб з категорії загоюють препаратів, яка призначається після розкриття фурункула на статевих органах. Дана мазь дозволена для вагітних жінок і маленьких дітей.
  • Мазь Вишневського. Це лідер серед мазей для лікування фурункулів в інтимній зоні. Засіб допоможе послабити біль, запалення, воно загоює рани будь-якої глибини без наслідків.

Таблетки від фурункулів

Таблеток від фурункулів, які з'являються на статевий губі, немає. Є медикаменти, які знімають супутні симптоми й знищують бактеріальну інфекцію. Запалення і озноб прибирають анальгетики і таблетки, у складі яких присутній ібупрофен. Що стосується бактерій, які викликають фурункули на статевих органах, то найефективнішим способом для боротьби з ними є антибіотики. Всі ліки проти фурункульозу на малих і великих статевих губах призначає лікуючий лікар, так як прийом багатьох таблеток має протипоказання і побічні ефекти.

Оперативне втручання

Бувають випадки, коли болючий фурункул на статевих органах не може самостійно розкритися. У цьому випадку без допомоги хірурга не обійтися. Операція полягає в пророблення стерильним інструментом маленького розрізу, крізь який лікар видавити вміст фурункула. Далі хірург очистить порожнину і проведе обробку дезінфікуючими препаратами, а зверху накладе пов'язку з маззю. Через день пов'язку слід поміняти на нову.

Профілактика

Профілактика фурункульозу являє собою запобігання причин, що викликають це неприємне захворювання. Жінці потрібно підтримувати гігієну інтимної зони, правильно харчуватися, пити вітаміни. Ще поради:

  • Одягайтеся по погоді, це виключить пітливість і переохолодження.
  • Вибирайте білизну за розміром, зшита з натуральних тканин, яке дозволить шкірі «дихати».
  • Всіляко зміцнюйте імунітет, не дозволяйте собі часто випивати і є жирну смажену їжу.

Відео: гнійник на статевий губі

24 Гнійнички на статевих губах

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!