Лікування ендометріозу гормональними препаратами і народними засобами в домашніх умовах

Правильне лікування ендометріозу досвідченим лікарем дозволить жінці позбутися небезпечного захворювання, відновити нормальне функціонування матки і придатків. Неприємний недуга здатний викликати безпліддя і розвивається в 80% випадків у дітородному віці у пацієнток, які не досягли менопаузи. Дізнайтеся, чи можна вилікувати ендометріоз назавжди і які види терапії практикуються.

Що таке ендометріоз

Перед лікуванням потрібно розібратися в специфіці гінекологічного захворювання. Людська матка складається з тіла, шийки і труб, усередині встелена спеціальним шаром – ендометрієм. Головна його функція – репродуктивна. Під час вагітності тканину наростає на внутрішній поверхні матки, яйцеклітина впроваджується в товщу слизової і прикріплюється. З'являються судини, які з допомогою плаценти забезпечують життєдіяльність плода. Якщо вагітність не настала, слизова поверхню матки відшаровується і виходить з кров'ю, тобто у жінки починаються місячні.

Хвороба може виникнути при попаданні крові з порожнини матки на інші органи малого тазу. Ендометріоз – це патологічний процес розростання ендометрію. Існує хвороба в двох формах;

  • Ендометріоз генітальний – уражається матка, яєчники, піхва, шийка матки. Зустрічається в 85% випадків.
  • Ендометріоз екстра-генітальний – уражаються післяопераційні рубці, кишечник, сечовий міхур, внутрішні органи. Рідкісна форма, виникає з-за того, що в черевну порожнину можуть потрапляти згустки крові. У нормі вони повинні розсмоктатися, але трапляється, що клітини ендометрію приживаються за межами матки і починають рости. Ймовірність цієї форми недуги становить 5-15%. Лікування може відбуватися тільки хірургічно.

Ендометріоз викликає внутрішній запальний процес в черевній порожнині. Зміна в будові органів призводить до порушень їх роботи. Дуже часто це захворювання плутають з міомою. Ендометріоз призводить до ураження поверхні матки, виникнення вузлів і спайок, що загрожує неможливістю ембріона до прикріплення, тобто викликає безпліддя. Сучасна гінекологія не вивчила всі причини патологічного недуги. Найімовірніші – це імунні та гормональні порушення, спадковість, нервові розлади, стрес.

Симптоми при ендометріозі

Підступна хвороба загрожує появою ознак тільки на пізній стадії. Пацієнтка може страждати недугою довгий час, навіть не здогадуючись про нього. Симптоми при ендометріозі:

  • Збільшення матки в розмірах до 5-6 тижня вагітності. Вона набуває округлу форму.
  • Відчуття тяжкості внизу живота.
  • Болі в животі. Вони можуть бути під час місячних, заняттях сексом, при акті дефекації і сечовипускання.
  • Безпліддя.
  • Порушення менструального циклу (наступ раніше чи пізніше наміченого терміну). Виділення стають рясними, змінюють колір.

Як швидко розвивається ендометріоз

В залежності від оточуючих факторів, генетичної схильності, віку – ендометріоз розвивається у кожної жінки по-різному. При хорошому імунітеті клітини слизової матки не приживуться в іншому середовищі або це займе тривалий час. При важких пологах, гормональних збоях, ендометріозу може знадобиться менше 6 місяців, щоб розвинутися. Гінеколог зможе з високою точністю поставити діагноз, вилікувати захворювання і проконтролювати виникнення рецидивів. Досвідчений лікар призначить такі методи діагностики ендометріозу:

  • Огляд і пальпація на гінекологічному кріслі. Лікар може помітити збільшені розміри матки і придатків.
  • УЗД ефективно тільки на останніх стадіях захворювання, коли виразно можна побачити вогнища ураження. З його допомогою можна виявити кісти.
  • Лапароскопія. Безболісна процедура дозволить через маленький отвір оглянути ендометрій, органи малого тазу, патологічні утворення.

Як лікувати ендометріоз

Лікування ендометріозу підбирають індивідуально залежно від форми захворювання пацієнтки. Консервативний метод застосовують у жінок дітородного віку. Він включає прийом препаратів (гормональних знеболюючих, протизапальних). Якщо не настає поліпшення стану пацієнтки, застосовують хірургічний метод лікування. Операцію проводять при великих крововтратах, спайковому процесі, больовому синдромі. Дізнатися детальніше, як лікувати ендометріоз матки медикаментозно або оперативно можна у лікуючого лікаря.

Лікування ендометріозу препаратами

Для молодої жінки важливо зберегти репродуктивну функцію, тому до вікової категорії 25-45 років застосовується лікування ендометріозу препаратами. Комплексний підхід, різні схеми дають можливість отримати хороший ефект за малий проміжок часу. Крім гормональних препаратів, застосовують симптоматичну терапію. Лікування полягає у купіруванні болю, нудоти, спазму.

Гормональні препарати

Таблетки від ендометріозу дають можливість контролювати тривалість менструального циклу, а в результаті – ріст ендометрію. Призначаються препарати для лікування ендометріозу після ретельного аналізу гормонального фону. При правильному застосуванні вони не викликають негативних ефектів. Тривалість прийому і дозу лікар підбирає індивідуально. Гормональні препарати при ендометріозі:

  • Однофазні КОК (комбіновані оральні контрацептиви). До них відноситься Жанін, Фемоден, Логест, Регулон.
  • Препарати, що містять один гестагенний компонент – Прогестерон, Дюфастон, Утрожестан. Таке лікування допомагає відновити дітородну функцію.
  • Внутрішньоматкові спіралі на основі левоноргестрелу. Популярною є Мірена, вона ставиться на різний термін (від 3 до 7 років).
  • Препарати містять чоловічі гормони андрогени (Метилтестостерон).
  • Гонадотропні препарати (Данол, Даназол). При такому лікуванні пригнічується вироблення організмом власних статевих гормонів.

Схема лікування ендометріозу

Правильна схема лікування ендометріозу та, яку призначає ваш лікар-гінеколог після всебічного обстеження. Лікар підбирає всі засоби індивідуально, особливо це стосується гормонів. Схема включає в себе не тільки прийом таблеток та ін'єкцій по призначеному курсом, але і підмивання, спринцювання, спеціальні тампони, компреси, народні методи. Ці методи можуть дозволити жінці позбавитися від проблеми. В середньому лікування триватиме від 6 до 9 місяців.

Тампони при ендометріозі

Застосовують в гінекології тампони при ендометріозі. Особливо вони ефективні, коли захворювання торкнулося шийку матки, піхву. Тампони бувають фабричного виробництва, просочені екстрактами трав, гиалоурановой, молочною кислотою. Їх дія спрямована на відновлення функціональності, зменшення болючості статевого акту. Так само, тампони можна зробити самостійно. Для цього беруть валик вати і стерильний бинт, складають в 6-8 шарів. Добре промачивают в маслі або настої. Залишають тампон у піхву на ніч. Курс лікування 5-6 тижнів.

Спринцювання

Застосування спринцювань при ендометріозі може призначатися лікарем для зменшення розростання ендометрія в матці і за її межами, зменшенню запальних процесів. Проводитися лікування за допомогою спринцівки для іригацій або звичайною спринцівки з м'яким наконечником. Використовуються при ендометріозі аптечні препарати (порошки, готові розчини: Тантум Роза, Фурацилін) і відвари лікарських трав.

Хірургічне лікування

Радикальний спосіб лікування – операція. Призначається вона після ретельного обстеження. Щоб зберегти можливість репродуктивної функції, широко застосовується лапароскопія. Хірургічне лікування ендометріозу таким методом малоінвазивно, передбачає швидке видалення тканин ендометрію і володіє хорошим косметичним ефектом. Оперативне втручання проходить через маленькі розрізи, через які лікар може видаляти вогнища ураження в матці та інших органах. Або проводиться вишкрібання з механіки аборту.

Як вилікувати ендометріоз народними засобами

Лікарі можуть підказати, як вилікувати ендометріоз народними засобами. Жінки побоюються вживати гормональні препарати, боячись побічних ефектів, на допомогу приходять – трави, продукти тваринництва та бджільництва. Дізнайтеся, як лікувати ендометріоз матки в домашніх умовах у лікаря з допомогою простих рецептів. Комбінування різних методів дає відмінний результат і попереджає рецидиви.

Лікування травами

Перевірена роками лікування ендометріозу травами дає стійкий ефект. Безліч медикаментів на рослинній основі приймають при гінекологічних порушеннях. Засіб з борової матки, червоною щітки приймають всередину у вигляді трав або крапель на спиртовій основі. Збори з бузиною, листям малини, ожини дозволяють запобігти розростання ендометрія в порожнині матки.

Кропива

Унікальні властивості кропиви - очищати кров від токсинів і відновлювати гормональні розлади - відомо здавна. Траву можна приймати всередину і зовнішньо (спринцювання, тампони). Кропива при ендометріозі знімає больові відчуття, зменшує рясність виділень. Лікуються тільки свіжо приготованим відваром. Для цього 2 столові ложки кропиви залити склянкою окропу і настояти півгодини.

Чистотіл

Красиве рослина чистотіл є природним бактерицидну і фунгіцидну лікарем. Воно здатне пригнічувати новоутворення в організмі людини. Застосовувати чистотіл при ендометріозі слід з обережністю. При перевищенні зазначеної дозування у пацієнта можуть розвинутися побічні дії. Рецепти з чистотілом:

  1. Внутрішній настій, застосовувати по 50 мл 3 рази на день, 7-14 днів. Для його приготування необхідно в склянці окропу заварити 15 г трави чистотілу. Дати настоятися близько 2 год у термосі.
  2. Настій для спринцювання застосовують 2 рази на добу 45-65 днів. Для його приготування взяти 20 г трави і залити ¾ склянки крутого окропу. Процідити отриману рідину, щоб позбутися від твердих частинок.

Лікування прополісом

Коли народні та медикаментозні методи не допомагають, лікування ендометріозу прополісом дає хороший ефект. Унікальний склад цього продукту бджільництва допомагає загальмувати розростання епітелію. Дієвим є будь-яке його вживання: настойки, компреси, свічки, тампони. Настоянку прополісу на спирту можна купити в аптеці і розвести (1 ложка на склянку води), щоб спринцюватися, робити компреси.

Профілактика

Щоб попередити розвиток недуги, необхідно регулярно відвідувати гінеколога. Профілактика ендометріозу включає в себе наступне:

  1. Прийом коштів народних і медикаментозних підвищують імунітет.
  2. Утримання від сексу в період менструації.
  3. Своєчасне лікування гінекологічних хвороб.
  4. Правильний вибір контрацепції, щоб уникнути абортів.

Спостерігатися необхідно у досвідченого лікаря, який своєчасно виявить захворювання, надасть допомогу, призначить лікування. Проявляється захворювання і у жінок, які не мають проблем із зачаттям, часом, виявляється зовсім випадково. Якщо у вас хвороблива менструація, йде не раз в місяць, а частіше або рідше, не володіє певним циклом – це привід звернутися до лікаря.

Відео: Народні методи лікування ендометріозу

Лікування ендометріозу травами та народними засобами

Відгуки

Ольга, 33 рокиДовгий час не могла завагітніти, хоча вели з чоловіком регулярне статеве життя. Менструації йшли вчасно, але дуже болісно, без знеболюючих не обходилося. Випадково потрапила на прийом до досвідченого лікаря, який поставив мені правильний діагноз і призначив ефективне лікування. Пройшовши курс препаратів, що я завагітніла.
Інга, 40 роківЛікар призначив мені комплексне лікування при ендометріозі, недуга виник після складного аборту. Я довгий час брала за схемою гормональні таблетки, спринцевалась розчинами, на ніч ставила Метилурациловые свічки, всередину пила настоянку прополісу. Курс лікування склав 15 місяців, але мені вдалося уникнути операції.
Олеся, 25 роківЗ юності місячні були непостійними, дуже болючими, нудило і втрачала свідомість. Звернулася до лікаря, він поставив діагноз ендометріоз у важкій стадії, а мені було всього 19 років. Пройшла хірургічне лікування (лапароскопія) та курс гормональної терапії. Через 2 роки, під наглядом цього ж лікаря, завагітніла і виносила здорову дівчинку.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!