Ендометріоїдна кіста яєчника або шийки матки

Доброякісне утворення на поверхні яєчника, наповнене напіврідким вмістом, називається кістою. Вона здатна збільшуватися в розмірах на тлі коливань гормонального фону. Новоутворення характеризується безсимптомним перебігом хвороби, але якщо є біль, жінка може вибрати один з варіантів лікування.

Що таке ендометріоїдна кіста

Патологія виглядає як доброякісне порожнинне утворення із рідини коричневого кольору. Ендометріоїдні кісти яєчників (шоколадні кісти) – поширене гінекологічне захворювання. Порожнина утворюється всередині яєчника або на поверхні. Злиття з порожниною органу відбувається за допомогою обмежувальних стінок кісти.

У діаметрі розміри утворень не перевищують 12 див. Частіше зустрічається обсяг 2-5 див. В групу ризику потрапляють жінки репродуктивного віку. Якщо вчасно не звернутися до лікаря, то можливий розрив стінок, викидання коричневої рідини в черевну порожнину і перитоніт.

Лівого яєчника

Гінекологи називають таку освіту эндометриомой. В залежності від локалізації, патологія має свої особливості. Эндометриома лівого яєчника з'являється не так часто, як правого. Її відмітною ознакою є те, що вона може виникати після хірургічного втручання на товстому кишечнику або при його захворюваннях.

Розміри патології можуть змінюватися від 5 мм до 13 див. Симптомами є лівобічна біль внизу живота, рясні і хворобливі менструації, підвищена температура тіла, дискомфорт після статевого акту і біль при сечовипусканні.

Правого яєчника

Частіше, ніж зліва, з'являється эндометриома правого яєчника. Патологія може довгий час ніяк себе не проявляти і протікати безсимптомно. Серед причин утворення виділяють: хірургічні операції в області очеревини, апендектомію. Лікар діагностує важку стадію хвороби, якщо поряд з эндометриомой правого яєчника виявляється пухлина з лівого боку. Симптоми захворювання: проблеми з сечовим міхуром і кишечником, хворобливі відчуття в правій частині живота, нерегулярні менструації.

Шийки матки

Клітини ендометрію приростають до шийки матки, і формується новоутворення. Ендометріоз піхвової частини шийки і закупорка залоз – дві основні причини, чому з'являються кісти шийки матки. Коли фактором виникнення ендометріоми виступає закупорка залоз, то патологія протікає без симптомів, тому її вкрай складно виявити.

Проте не виключені випадки, коли злоякісні утворення мають форму кістозних порожнин у цервікальному каналі. Патологія шийки матки з ерозією виявляються поруч, але запалення – не причина захворювання, а лише фон патології. Для виявлення новоутворення проводять цитологічні дослідження (зішкріб з шийки матки), кольпоскопію, гістероскопію.

Ендометріоїдна кіста при вагітності

При вагітності невелика эндометриома не може завдати шкоди дитині, тому якщо у жінки виявили дану патологію, то вагітність не переривається. Завагітніти з эндометриомой можна, якщо вона не досягає великих розмірів. Багато лікарі при плануванні вагітності рекомендують видалення, але необхідно розуміти, що припікання (коагуляція) ложа кісти може негативно позначитися на функції і тканинах яєчника. Ускладненням після операції може стати спайковий процес, що загрожує непрохідністю маткових труб і безпліддя.

Причини

Достовірних причин появи патологія не встановлено, є лише припущення. Основний з них вважається спадковість, генетична схильність до полікістоз. Наступною можливою причиною є сучасний ритм життя: велика кількість частих стресів і неможливість завагітніти в силу якихось соціальних причин.

Природа наділила жінку певною кількістю циклів, решту часу організм повинен виношування малюка або вигодовувати його. Якщо ця програма не виконується, то з'являються гормонально-залежні хвороби. Інші причини виникнення ендометріоми:

  • наявність шкідливих звичок;
  • погана екологія;
  • порушення функції печінки;
  • операції в області статевої системи: аборти, вискоблювання;
  • частий стрес;
  • ожиріння;
  • порушення гормонального фону: проблеми в роботі кори наднирників і щитоподібної залози, підвищений пролактин, знижений прогестерон;
  • тривале використання внутрішньоматкової спіралі (ВМС).

Симптоми

На перший і наступні симптоми діляться ознаки ендометріоїдної кісти яєчника. Якою мірою знаходиться захворювання, як давно з'явилася кіста, які її розміри, проводилося лікування – від цих факторів залежать симптоми прояву. Для точної діагностики виду кісти (їх налічується близько 5-ти), необхідна консультація і огляд гінеколога.

Нижчеперелічені симптоми характерні також для інших типів патологій, тому потрібно вміти їх диференціювати. Пухлини можуть зовсім ніяк не проявлятися, а потім позначитися безпліддям. Перші ознаки новоутворень:

  • при появі спайок виникають порушення сечовипускання і проблеми з кишечником;
  • ниючий біль внизу живота;
  • поява крові між менструаціями;
  • рясність місячних;
  • нерегулярний цикл;
  • до і після менструації незначні виділення темного кольору.

Наступні ознаки проявляються у випадку, якщо лікування не проводилося:

  • апатія;
  • посилення больових відчуттів в животі;
  • нудота, запаморочення, загальна слабкість;
  • не настає вагітність;
  • підвищена температура тіла;
  • місячні кровотечі більше тижня.

Як швидко зростає ендометріоїдна кіста яєчника

На швидкість розвитку пухлини впливають кілька факторів, тому однозначно сказати, як швидко зростає кіста ендометрію не надається можливим. В деяких випадках зростання сповільнюється на декілька років, пухлини поступово збільшуються в розмірах. Інші ростуть швидко або припиняють рости взагалі. Все залежить від гормонів: коли рівень естрогенів підвищений, то новоутворення швидко збільшується в розмірах. Якщо ж вміст статевих стероїдів знаходиться в нормі, то пухлина росте повільно і безсимптомно.

Лікування

Для діагностування захворювання потрібен аналіз крові пацієнтки та проведення трансвагінального УЗД, МРТ. Лікування ендометріоїдних кіст залежить від отриманих результатів і може бути трьох типів: консервативним, хірургічним і комбінованим. При великих утвореннях призначається видалення ендометріоїдних вогнищ хірургічним шляхом (лапароскопія) та тривала терапія гормональними препаратами.

Замість лапароскопії можна вибрати метод видалення вмісту пухлини – пункцію, яка заборонена вагітним жінкам та в період годування. Перед процедурою потрібно здати аналізи: коагулограма, аналіз сечі, УЗД-діагностика, тест на онкомаркер. Є варіанти, як вилікувати кісту яєчника без операції: лікування гормонами, знеболюючими і протизапальними препаратами, імуномодуляторами, ензимами і вітамінами.

Без операції

Коли новоутворення невеликих розмірів, то лікар призначає гормональне лікування ендометріоїдних кісти без операції. Якщо під час терапії, і до того, як подіють гормони, виникають хворобливі відчуття, то показаний прийом седативних, нестероїдних протизапальних, спазмолітичних препаратів. Курс гормонотерапії проводиться ліками:

  • пролонгований медроксипрогестерону ацетат (МПА);
  • похідні андрогенів і норстероидов;
  • низкодозированные монофазные комбіновані контрацептиви;
  • агоністи гонадотропін-рилізинг гормону.

Дізнайтеся, що такеендометріоїдна кіста яєчника - лікування без операції народними засобами і медикаментами.

Лапароскопія

Якщо вірити численним заявами, ефективним оперативним методом з видалення новоутворень є лапароскопія ендометріоми. Пацієнтку вводять в стан наркозу, хірурги роблять три надрізи в нижній області живота. В отвори вставляється лазер, який і виконує повне видалення. Головною перевагою лапароскопії є «косметичний ефект» після операції: немає шрамів, малі надрізи швидко заживають. Ризик кровотечі відсутня. Пацієнтка може повернутися до нормального життя вже через 14 днів.

Лікування народними засобами

Під контролем лікаря і при невеликих розмірах новоутворення можливо народне лікування ендометріоїдних кісти яєчника. Судячи з відгуків, підходять такі рослини: чистотіл, буркун, калина, м'ята перцева, пижмо, чистотіл, мати-й-мачуха, ромашка, інші трави. Можна приготувати відвар з конюшини, заваривши 4 гілочки в 1 л води. Залишити настоюватися півдня і протягом наступних діб випити маленькими ковтками. Тривалість лікування становить 2 місяці. Свіжовіджатий сік з лопуха приймати по 35 мл 3 рази на день. У 0,5 л горілки покласти 100 г акації і пити по 40 мл тричі на день.

Вагітність після видалення ендометріоїдних кісти яєчника

В медицині поняття « ендометріоїдна кіста і вагітність » сумісні, але що робити, якщо довелося провести операцію? У жінки є два яєчника. При видаленні одного, другий зможе як і раніше виробляти яйцеклітини. При лапароскопії виконується мінімальне втручання в організм, яке рідко призводить до серйозних наслідків. Після операції жінці треба ходити, щоб не допустити утворення спайок. Тоді дітородна функція не порушиться, і пацієнтка зможе планувати вагітність.

Відео

Ендометріоїдні кісти

Відгуки

Віолетта, 26 роківПрийшла до гінеколога, виявив у мене освіту, але сказав, що має розсмоктатися. Приблизно через місяць мене пронизала біль в правій частині, як апендицит. Я відразу зрозуміла, що кіста не пішла. Відвезли на операцію, видали довідку, що яєчник видалили, безпліддя, навіть ЕКО не допоможе. Мене врятував лівий яєчник, росте дочка.
Наташа, 32 рокиМені був поставлений діагноз «ендометріоїдна пухлина», розміром 3 див. ніяких Болів не було, виявилася на профілактичним огляді. Лікар сказав, що потрібна операція. Я вирішила піти в іншу клініку, де прописали гормональні контрацептиви Жанін. Через 2 місяці, освіти не стало і обидва яєчника на місці. Не бійтеся звертатися до інших фахівців.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!