Завмерла вагітність: що робити при ознаках

Будь-яка дівчина повинна відчути радість материнства, проте так відбувається далеко не завжди. Розвивається вагітність на ранніх термінах вимагає термінового виконання аборту, провокує серйозні ускладнення в репродуктивній системі жінки дітородного віку. Це небезпечна патологія, яка в майбутньому стає передумовою безпліддя.

Причини завмирання вагітності

Завмерти розвиток плоду може з різних причин. На ранній стадії патології характерним є безсимптомний перебіг, тому розпізнати її присутність можна лише клінічно. Насправді це нетривалий період, який в життя пацієнтки змінюється яскраво вираженою симптоматикою, що вимагає негайної госпіталізації. У будь-якому випадку, насамперед показано розпізнати причини завмирання плоду і усунути їх, а після провести ряд терапевтичних заходів. Отже, патогенні фактори наступні:

генетичні порушення у внутрішньоутробному періоді;

  • інфекційні захворювання стадії рецидиву;
  • ускладнення проведеного ЕКО;
  • зараження статевими інфекціями в період виношування плоду;
  • зловживання токсичними речовинами;
  • пізніше зачаття;
  • відшарування плодового яйця;
  • антифосфоліпідний синдром;
  • гормональний дисбаланс;
  • стрес, емоційна нестабільність;
  • наявність низки хронічних діагнозів (цукрового діабету, атеросклерозу, патологій щитовидної залози);
  • спадковий фактор невиношування плоду;
  • фізичні та емоційні перевантаження.

На якому терміні може бути

Причин, чому вагітність завмирає, відомо кілька, у зв'язку з цим дами з групи ризику і не тільки повинні проконсультуватися на задану тему з дільничним гінекологом ще при плануванні свого «цікавого положення». Важливо підготуватися до майбутнього материнства, щоб така біда в родині пройшла стороною. Терміни завмерлої вагітності мають кілька визначальних факторів, але частіше такий патологічний процес стартує на 12-22 акушерської тижня. Пізніше ризик розвитку зазначеної патології в рази знижується, змінюється ризиком недоношеності.

Як визначити

Виявити проблему на ранніх термінах виношування ембріона практично нереально, зробити це може тільки дипломований фахівець після ретельного обстеження майбутньої матусі. Смерть ембріона настає несподівано, а жінка дізнається про це через кілька тижнів, коли приходить на плановий прийом до ведучого гінеколога. Так що на тему, як розпізнати завмерлу вагітність на ранньому терміні, є безліч «підводних каменів». Не завадить зайвий раз контролювати базальну температуру, звертати особливу увагу, якщо низ живіт несподівано почав хворіти.

Ознаки завмерлої вагітності

Симптоматика прогресуючої патології на ранньому терміні виражена нечітко, недосвідчена матуся може не помітити її. Після загибелі ембріона запальний процес тільки посилюється, знижує якість життя, викликає рясне кровотеча і необхідність термінової госпіталізації. Поява бурих виділень з піхви і напад гострого болю красномовно свідчать, що з дитиною не все гаразд, зростає загроза викидня. Подальші симптоми завмерлої вагітності лякають своєю інтенсивністю, дають зрозуміти, що сталася загибель плода.

Перші ознаки

Частіше завмерла, позаматкова вагітність на початковій стадії ніяк не проявляється, проте наглядова жінка обов'язково відзначить неприємні зміни в загальному самопочутті. Наприклад, її насторожить тягне почуття нижній частині живота і нестабільність температурного режиму. Перші ознаки завмерлої вагітності в реальності можуть виявитися такими:

  • спад працездатності, загальна слабкість;
  • почастішання запаморочення;
  • рідкі виділення з піхви;
  • дискомфорт внизу живота;
  • одномоментне припинення токсикозу;
  • занепад базальної температури;
  • зникнення болю в молочних залозах;
  • початок місячних.

На ранніх строках

Якщо у дівчини почалася менструація, при цьому вона полягає в консультації на обліку, стає очевидно, що стався викидень, необхідно механічне вискоблювання. Оскільки рівень ХГЛ стрімко падає, тест негативний. Лікування в домашніх умовах неможливо, загрожує ускладненнями. Завмерла вагітність на ранньому терміні для деяких представниць слабкої статі стає істинною трагедій, тому пацієнтка може впасти в стан глибокої депресії, довго з неї не виходити.

У другому триместрі

На пізньому терміні прояв патологічного процесу виражена чіткіше. Дослідної матусі зі стажем не потрібно навіть візит до гінеколога, щоб відчути і зрозуміти переривання вагітності. Викидень відбувається на 16-20 акушерської тижня, вимагає механічної чистки маткової порожнини. Характерні ознаки завмерлої вагітності у другому триместрі наступні:

  • зниження тонусу матки;
  • відчуття каменю в животі;
  • відсутність нудоти і інших симптомів токсикозу;
  • відсутність тягнуть відчуттів у грудях, колись набряклих молочних залозах;
  • відчуття слабкості, занепад сил;
  • непритомний стан;
  • зупинка серцебиття на УЗД;
  • припинення ворушіння плода;
  • рясна кровотеча.

Наслідки

Якщо проблема все ж сталася, її потрібно своєчасно усунути. Тільки пильність майбутньої матусі і швидкі рішення спеціаліста здатні скоротити ризик і різноманітність післяопераційних ускладнень. Зволікання може коштувати жінці життя, стати основною причиною діагностованого безпліддя в майбутньому. Інші неприємні наслідки завмерлої вагітності представлені нижче:

  • складності при повторному зачаття;
  • хронічні проблеми по-жіночому;
  • діагностоване безпліддя;
  • проблеми зі здоров'ям психологічного характеру;
  • глибока депресія.

Чистка при завмерлої вагітності

Вакуумна аспірація проводиться, якщо плід перестав рости і помер в утробі матері. Жінка може цього не відчути, зате гостро відчуває ознаки його розкладання. Щоб уникнути масового зараження всього організму, показана вакуумна чистка матки при завмерлої вагітності. Процедура нескладна, а єдиним заходом з підготовки є попередній відмова від їжі (операція проводиться тільки натщесерце). На практиці буває й інша операція, яка проводиться за наявності медичних протипоказань до вакуум-аспірації. Послідовність дій така:

  1. Попереднє використання загального наркозу або введення місцевої анестезії.
  2. Чистка зовнішніх статевих органів спеціальними антисептичними розчинами.
  3. Розширення матки медичним інструментом для полегшення хірургічних маніпуляцій.
  4. Вакуумне відкачування застиглого (загиблого) плодового яйця.
  5. Наступний реабілітаційний період під суворим лікарським контролем.

Медикаментозне переривання

Якщо виникають яскраво виражені симптоми загибелі плода, що робити, підкаже лікуючий лікар. Поверхневе самолікування і реалізація сумнівних рад призводить до смерті відбулася матусі від зараження крові. Якщо патологія визначена на ранньому терміні, медикаментозний аборт при завмерлої вагітності стає кращим рішенням в ситуації клінічній картині. Процедура доречна на строк до 42 тижнів з моменту приходу останньої менструації.

Щоб загибле плідне яйце покинула тіло матки, пацієнтці дають сильнодіючий гормональний препарат Міфепристон і на кілька годин залишають під суворим лікарським контролем. У жінки починаються кров'яні виділення, які свідчать про виведення неживого ембріона. Додатково лікар дає прийняти простагландини, а після призначає контрольне дослідження – УЗД. Це можливість упевнитися, що порожнина матки звільнилася від джерела патології.

Лікування після завмерлої вагітності

Реабілітаційний період після медикаментозного аборту нетривалий, а планувати «цікаве положення» повторно можна лише через 6 місяців. Відновлення після завмерлої вагітності і механічної чистки більш тривалий, передбачає спринцювання, прийом окремих медикаментів, проведення ряду лабораторних досліджень. Місячні можуть починатися вже через 23-28 днів, але все одно належить лікуватися. Це важливо, інакше така «помилка природи» може знову повторитися.

Аналізи

Кров і сеча є тими важливими біологічними рідинами, які допомагають фахівцю ретельно контролювати жіноче здоров'я. Це хороша можливість стабілізувати рівень прогестерону і забезпечити гормональний баланс, уникнути фатальних ускладнень в реабілітаційний період. Крім того, показано УЗД щитовидної залози та лабораторне дослідження крові на гормони за наполяганням ендокринолога.

Гістологія після завмерлої вагітності проводять разом з аналізами на статеві інфекції, а біологічним матеріалом є частина плоті матки не народила жінки. Статистика показує, що це лабораторне дослідження в більшості випадків виявляє етіологію патологічного процесу, дозволяє запобігти переривання вагітності в майбутньому.

Обстеження

Якщо ембріон перестав розвиватися і загинув в матці, його видаляють хірургічним шляхом. Ситуація неприємна, і жінці необхідно її пережити. Щоб у майбутньому таких фатальних подій більше не сталося, необхідно повне обстеження після завмерлої вагітності для подальшого лікування і профілактики. Це не тільки лабораторні дослідження на предмет виявлення патогенного фактора, але і УЗД для вивчення реального стану постраждалої репродуктивної системи. Проходити його регулярно, особливо перші 6 місяців після примусової чищення порожнини матки.

Як уникнути завмерлої вагітності

Якщо такі батьки на особистому прикладі зіткнулися з такою проблемою, повинні розуміти, що опинилися в так званій «групі ризику». Щоб повторна вагітність змогла протікати без патологій, потрібно звернутися відразу до декількох вузькопрофільним спеціалістам за детальною консультацією. Можуть знадобитися додаткові лабораторні дослідження. Отже, після невдалого виношування плоду на всьому терміні:

  • генетик вивчить фактор спадкування зазначеного за кодом МКХ 10 недуги;
  • ендокринолог реально оцінить стан гормонального фону жінки;
  • стан чоловічого організму визначить андролог;
  • психолог оцінить емоційну атмосферу жінки після пережитої трагедії, прибере прірву (душевний бар'єр) між подружжям;
  • ведучий гінеколог призначить заходи, щоб уникнути завмерлої вагітності.

Через скільки можна вагітніти після завмерлої вагітності

Лікарі обумовлюють термін 6 місяців, коли жінці краще не вагітніти, пройти повний курс медикаментозного лікування та емоційного оздоровлення. Цього часу цілком вистачає, щоб поповнити втрачені сили, знову знайти віру в щасливе материнство. У будь-якому випадку, перед тим як завагітніти після завмерлої вагітності, належить проконсультуватися з гінекологом.

Жінці важливо створити сприятливу емоційну обстановку, пройти повний курс фізіотерапії, здати всі необхідні аналізи, пройти цитогенетичне дослідження. Якщо не підійти особливо відповідально до періоду планування вагітності після завмерлої вагітності, позитивний результат на тесті може затриматися на невизначений термін.

Дізнайтеся,як запобігти вагітності, якщо вона небажана.

Відео

Завмерла вагітність

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!