Цервікальний канал - що це значить

Жіноча репродуктивна система має складну будову. З-за цього після відвідування лікаря діагнози дивують, хоча у ряді випадків підстав для паніки немає. Щоб не хвилюватися даремно, дізнайтеся, яку будову має статева система, де знаходиться цервікальний канал, що таке эндоцервикс і яких захворювань вони схильні.

Що таке цервікальний канал

Цервикальним є канал шийки матки, що з'єднує піхву і порожнину цього органу. Він має два дрібних отвори – внутрішній і зовнішній зів, нормальний діаметр яких становить 2-3 міліметра. Зовнішній зів видно при стандартному обстеженні, має кільцеву форму, якщо жінка не народжувала, а після пологів або аборту набуває щілиноподібну. Шар слизової оболонки, що покриває шийку, називається эндоцервиксом.

Атрезія цервікального каналу

Порушення, яке проявляється зрощення або непрохідністю шийки матки, називається атрезією цервікального каналу. Захворювання може бути вродженою патологією або придбаним в результаті захворювань або травм. Вроджене порушення являє собою випадки аномального формування і розвитку внутрішніх органів. Придбані атрезії в більшості випадків викликані абортами, рак шийки матки, запалення у внутрішніх, зовнішніх шарах тканин каналу.

Цервікальний канал зімкнутий, що це означає

Багато в чому від стану шийки матки залежить, чи пройдуть сперматозоїдів до яйцеклітини. Коли шийка закрита цілком або частково, лікарі діагностують стеноз. Відрізнити його можна за наступними симптомами: відсутність або хворобливість менструацій, безпліддя, біль при статевому акті. Вузький цервікальний канал і зачаття слабо сумісними, спочатку необхідно усунути причину, потім провести бужування. Якщо при цьому захворюванні вам все ж вдасться завагітніти, велика ймовірність дискоординації пологової діяльності та подальшого кесаревого розтину.

Цервікальний канал розширений, що це означає

На будь-яких термінах вагітності лікар може повідомити новину, що розширений цервікальний канал – що це значить? Це означає, що шийка матки не може виконати свої функції по утриманню плода. Розширення цервікального каналу може бути викликана підвищеним кількістю чоловічих гормонів, розм'якшуються шийку матки, багатоплідної вагітністю, аномаліями розвитку і травмами. Для запобігання можливого викидня можуть бути здійснені наступні дії:

  • прописані медикаменти, які зміцнюють шийку матки;
  • установка спеціального кільця, яке зніметься тільки на 37 тижні;
  • накладені шви навколо шийки матки.

Запалення

Причини запалення цервікального каналу можуть бути інфекційними та неінфекційними. Запалення можуть викликати: гонококи, стрептококи, кишкова паличка, хламідії, віруси герпесу, кандиди і папіломи. До неінфекційних причин можна віднести:

  • ерозії;
  • травми;
  • новоутворення;
  • опущення шийки матки.

Щоб визначити причину захворювання і варіанти лікування, необхідно пройти обстеження, здати зіскрібок на аналіз. Запалення цервікального каналу видно при первинному огляді – спостерігається почервоніння, набряк, можливі гнійні виділення. Для визначення збудника необхідно здати діагностичний матеріал – мазок, бактеріологічний посів виділень – провести дослідження на виявлення статевих інфекцій.

Кіста

У випадках закупорки залоз слизової оболонки маткової проходу утворюються кісти. Це пояснюється тим, що відтік слизу утруднений і при її накопиченні протоки починають розширюватися. Частими причинами є запалення шийки, припікання ерозії. Кіста цервікального каналу – це доброякісне новоутворення, всередині якого знаходиться рідина, що часто зустрічається у жінок дітородного віку.

Кісти можуть бути поодинокими або множинними і часто вони не вимагають лікування, тому що не викликають ніяких ускладнень і не шкодять здоров'ю. На вагітність кісти не мають жодного впливу і можуть мимовільно зникнути після пологів. Розкриттю підлягають тільки ті новоутворення, які відрізняються великим розміром і безперервним зростанням.

Цервікальний канал при вагітності

Після моменту запліднення шийка матки щільно змикається і до початку пологів знаходиться в напрузі. Дуже важливо стежити за цервикальним каналом при вагітності, адже від його стану залежить позитивний результат пологів. Шийка матки розгладжується і розкривається, зменшується її довжина за одну два тижні до пологів. Якщо це станеться раніше, можна говорити про серйозний ризик викидня.

Зовні шийка покрита шаром клітин, що виділяють слиз, яка в період вагітності утворює щільну пробку. Основні її функції:

  1. відокремлювати матку від піхви;
  2. захищати плід від шкідливих мікроорганізмів, які можуть бути в піхву.

Бужування

Процедура розширення шийки матки називається бужуванням цервікального каналу. Причиною для цієї операції може бути часткова і повна атрезія. Операція проводиться під місцевим наркозом, якщо звуження незначне, під загальним, якщо повне закриття. Перед операцією необхідно пройти такі обстеження:

  • мазок на інфекції, кількість лейкоцитів;
  • аналізи крові – загальний, біохімічний, на СНІД, на гепатити В,С;
  • кольпоскопію;
  • коагулограму;
  • мікроскопію мазка;
  • ЕКГ;
  • флюорографію;
  • посів із піхви та ЦК;
  • УЗД.

Вишкрібання

У випадках, коли лікування медикаментами вже не допомагає, лікарі йдуть на крайню міру – оперативне втручання. Вишкрібання цервікального каналу – що це таке і які показання для операції? Це нескладна маніпуляція, яка проводиться гінекологом під загальним наркозом. Перед операцією треба пройти стандартне обстеження, здати аналіз крові, посів, мазок на інфекції.

Однією з причин утворень поліпів і показань до їхнього видалення, поліпектомія, може бути настання постменопаузи, але частіше це не проведене вчасно лікування запальних процесів шийки. Така операція може бути призначена при виявленні наступних захворювань:

  • міома;
  • децидуальні поліпи;
  • фіброзний поліп;
  • онкологічні захворювання;
  • гіперплазія эндотермия;
  • кальцинати;
  • дисплазія матки.

Відео

Мазок з цервікального каналу

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!