Підготовка до узд малого тазу для жінок

Основним методом діагностики жіночих статевих органів є дослідження за допомогою ультразвуку. УЗД, завдяки особливому датчику, який випромінює ультразвук, дозволяє дізнатися стан жіночого здоров'я. За допомогою комп'ютерної обробки даних лікар може бачити якісне зображення внутрішніх органів на екрані.

Коли краще робити УЗД малого тазу

При первинному обстеженні або в цілях профілактики проведення процедури можливо практично в будь-який час циклу, виключаючи період місячних. Якщо у жінки раніше були діагностовані захворювання сечостатевої системи або спостерігаються симптоми, що вказують на патологію, ультразвук призначають на певні дні, або проводять кілька разів, щоб мати можливість оперативно відслідковувати стан пацієнтки.

Якщо є ознаки вагітності, процедуру проводять через 14 днів після овуляції, однак затримка місячних може говорити про появу кісти на яєчниках або матці. Найсприятливішим часом для ультразвукового дослідження вважається період після менструації (перші 3-6 днів). Як правило, лікар в ході однієї процедури оглядає не тільки матку, але і яєчники, маткові труби, шийку.

Якщо діагностика спрямована на оцінку стану яєчників та жовтого тіла, її повторюють кілька разів протягом одного менструального циклу (як правило, на 21-24 або 14-16 дні). Підготовка до УЗД органів малого тазу для жінок передбачає певні дії. Вона безпосередньо впливає на те, наскільки точно буде встановлений діагноз.

Як підготуватися до УЗД малого тазу жінки

В залежності від методики проведення процедури підготовка до гінекологічного УЗД малого тазу для жінок може відрізнятися. Наприклад, перед трансабдомінальним обстеженням рекомендується пити багато рідини, щоб сечовий міхур максимально наповнився. Інші способи ультразвукової діагностики припускають необхідність дотримання дієти, попереднього очищення кишечника та інших підготовчих заходів. Як підготуватися до УЗД малого тазу жінок в залежності від призначення діагностики?

Підготовка до УЗД трансвагинальному

Дана методика ультразвукового обстеження здійснюється за допомогою особливого датчика (піхвового). Трансвагинальную діагностику проводять не лише в гінекології, але навіть в урології (якщо лікар підозрює наявність сечостатевих недуг). Підготовка до УЗД малого тазу для жінок не вимагає заповнення рідиною сечового міхура або прийому будь-яких препаратів для очищення кишечника. Для проведення діагностики знадобиться одноразова пелюшка/рушник, на яку потрібно буде лягти.

Якщо лікар проводить обстеження вагітної, потрібно, щоб її сечовий міхур був у міру заповнений. Для цього слід провести відповідну підготовку, випивши приблизно 500 мл рідини перед дослідженням (за 1-1,5 години). Можна їсти перед УЗД малого тазу? Оскільки на результат обстеження впливає наповненість кишечника, воно проводиться натще. В певних, екстрених ситуаціях ультразвукове дослідження роблять без підготовки, але інформативність такої діагностики знижується. Що ще слід знати перед обстеженням:

  • Не можна, щоб під час дослідження в органах очеревини були гази, тому за 2-3 дні варто скоротити споживання продуктів, які їх викликають (випічки, овочів/фруктів, цукру, кисломолочних продуктів).
  • Перед процедурою не рекомендується проводити очисні клізми.
  • Їсти можна ввечері перед діагностикою, але не пізніше 6 годин.
  • Для усунення газів допускається прийом активованого вугілля або Ензістала.

Як готуватися до трансабдоминальному дослідження

Даний вид діагностики передбачає обстеження нижньої частини очеревини. Процедура відноситься до числа вимагають дотримання дієти. Напередодні дослідження потрібно виключити з меню бобові, хлібобулочні продукти, капусту і газовані напої. Підготовка до УЗД малого тазу для жінок повинна починатися як мінімум за три доби до процедури. Безпосередньо перед діагностикою необхідно випити велику кількість рідини (приблизно літр). Це дозволить лікарю побачити в жіночому організмі будь-які порушення з боку сечостатевої системи.

Підготовка до УЗД матки перед обстеженням трансректальним

Для нормальної видимості при проведенні ультразвукового дослідження, необхідно спорожнити кишечник напередодні процедури (через 7-8 годин). З цією метою яких беруть м'яке проносне (Сенаде, гліцеринову свічку) або роблять клізму. Для цього треба:

  • Наповнити кухоль Есмарха теплою водою (вистачить 1-1,5 літра).
  • Лягти на бік (лівий), підігнувши коліна і поклавши їх ближче до очеревині.
  • Змастити вазеліном наконечник і ввести його в анальний отвір (перші 4 см трубку варто рухати по напрямку до пупка, наступні 5-8 см – вздовж куприка).
  • Відкрити кран і дати воді наповнити кишечник.
  • Після, по можливості, слід полежати на боці ще хвилину і йти в туалет.

Відео: на який день робити УЗД малого тазу

На який день робити УЗД, що б дізнатися йде дозрівання фолікула?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!