Як підняти гемоглобін при вагітності

Брак заліза в раціоні вагітних може призводити до того, що плід отримує всі потрібні для свого розвитку речовини. Внаслідок такого дефіциту у дитини розвиваються патологічні стани, а в крайньому випадку відбувається зрив вагітності. Щоб цьому запобігти, необхідно включити в раціон їжу, що містить гемоглобін.

Які продукти підвищують гемоглобін при вагітності

За рівень гемоглобіну відповідає залізо, завдяки якому відбувається транспортування кисню до кожного органу і тканин людини. Для здорового і стабільного функціонування організму необхідно систематичне поповнення запасу даного речовини, що легко здійснити за допомогою продуктів харчування. Нормою при вагітності вважається добове споживання не менше 28-30 мг заліза. Продукти для підняття гемоглобіну вагітним представлені в таблиці.

Продукт

Вміст заліза (мг на 100 г)

Свиняча печінка

20

Бобові культури

10-20

Сушені гриби

30-35

Морська капуста

17

Какао

12

Гречана каша

15-17

Висівки пшеничні

18-20

Зелень

9

Жовток яєчний

7-8

Насіння гарбуза

11

Серце

7

Насіння соняшнику

6

Морська риба

2,4

Шпинат

4

Персик

4

Малина

1,5

Як підняти гемоглобін при вагітності

Вагітної, у якої низький вміст заліза в крові, лікар може призначити відповідні ліки. Тим не менш, для запобігання необхідності лікуватися препаратами, варто знати, як підняти гемоглобін при вагітності за допомогою продуктів харчування. Включаючи в раціон необхідну кількість їжі, багатою залізом, жінка захищає себе і дитину від різних захворювань. Продукти для підвищення гемоглобіну при вагітності:

  1. Овочі. Збільште споживання печеної картоплі, гарбуза, буряка.
  2. Злакові. Гречку, сочевицю, жито, толокно і горох варто їсти щодня в першій половині дня.
  3. М'ясні продукти. Щоб збільшити рівень заліза при вагітності, потрібно їсти біле м'ясо птиці, морську рибу (особливо тріску), серце, печінку яловичу.
  4. Їжа, багата вітаміном С. Ці продукти допомагають кращому засвоєнню гемоглобіну. Доповнити раціон вагітної варто томатами, цитрусовими, ягодами (журавлиною, малиною, полуницею, чорницею). Крім того, меню майбутньої матері має включати зелень, курагу, родзинки, зелені овочі.
  5. Напої. Пити слід переважно свіжі соки – гранатовий, морквяний, буряковий.
  6. Фрукти. При вагітності підвищувати гемоглобін можна за допомогою вживання бананів, абрикосів, яблук, айви, сливи, хурми.
  7. Інші продукти. Що підвищує гемоглобін при вагітності, крім перерахованого? Морепродукти, волоські горіхи, ікра червона, гематоген, яєчні жовтки, сухі гриби – всі ці продукти здатні піднімати рівень заліза.

Як підвищити гемоглобін при вагітності народними засобами

Методи нетрадиційної медицини – абсолютно безпечні, але ефективні засоби для лікування анемії. Їх можна застосовувати паралельно з дієтою. Як підняти гемоглобін при вагітності:

  1. За допомогою блендера змішайте гречку, волоські горіхи (по 1 ст.) і мед (200 мл). Такий засіб варто приймати по 1 ст. л. на добу.
  2. Сухофрукти (чорнослив, родзинки, курагу і фініки) слід змішати з волоськими горішками і подрібнити за допомогою м'ясорубки. Суміш заправте медом, додати протерту цедру лимона і приймайте по 50 г у добу.

Препарати для підвищення гемоглобіну при вагітності

Залізовмісні ліки вагітним призначає лікуючий лікар і терапія здійснюється під його наглядом. Самостійно підбирати медикаменти і проводити лікування в домашніх умовах суворо заборонено, незалежно від триместру, оскільки багато таблетки можуть показувати побічні ефекти і здатні погіршити ситуацію. Під час лікування жінка повинна систематично здавати аналіз крові. Як можна підвищити гемоглобін при вагітності? Для цього призначаються такі препарати:

  • Ферретаб;
  • Сорбифер Дурулес;
  • Феррум Лек;
  • Гемофер;
  • Тотему.

Дізнайтеся більше інформації, що потрібно дляпідвищення гемоглобіну.

Відео: як підвищити гемоглобін вагітної і годуючої жінки

Небезпечне зниження гемоглобіну у вагітної або годуючої для дитини? - Доктор Комаровський

Відгуки

Анна, 24 роки

Мені мама підказала ефективний засіб, як підвищити гемоглобін у вагітних. Слід змішати свіжі фреші з буряка та моркви в однаковій кількості і пити щодня по склянці, краще з ранку або до обіду. Проблем зі зниженим залізом не було протягом всього строку. Додатково їла сухофрукти, але тільки до третього триместру.

Ольга, 27 років

Кожна майбутня матуся повинна порадитися з лікарем, який підкаже, як можна підвищити гемоглобін при вагітності безпечним шляхом. Мені свого часу фахівець призначив прийом Сидерала – це препарат з натуральним складом, який швидко вирішує проблему. Крім того, лікар призначив дієту з вмістом червоного м'яса і свіжих соків. Все прийшло в норму.

Мирослава, 32 роки

Мені виписали Сорбифер, але від нього почалася страшенна нудота і розлад, тому приймати кинула. Лікар сказав, що у мене таблетованій залізо організм погано засвоює, тому призначив Ферлатум (препарат в рідкому вигляді). Крім цього кожен день їла гречку або каші з бобових, яблука, пила журавлинний або гранатовий сік і рівень заліза нормализировался.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!