ГСГ маткових труб

Причин, чому у деяких жінок тривалий час не виходить завагітніти, знаходять багато. Одна з них полягає у непрохідності маткових труб. Щоб виявити таку патологію, призначають спеціальні дослідження. Дізнайтеся, як перевіряють прохідність маткових труб. Розберіться в цій діагностичною процедурою, підготовки та наслідки.

Що таке гістеросальпінгографія

Під цим складно вимовною поняттям мається на увазі спеціальна медична процедура або рентген. Вона проводиться з метою перевірки стану матки і маткових труб, а також оцінки їх прохідності. Показанням до проведення гістеросальпінгографії є випадки, коли жінки довго не можуть зачати дитину або у них вже було кілька викиднів.

Перевірка прохідності маткових труб

Виділяється 3 методи, якими проводиться перевірка прохідності маткових труб. Основний – це гістеросальпінгографія. Процедура являє собою рентген маткових труб. Спочатку в шийку матки вводять наконечник з гуми, а через нього – тонку трубочку під назвою канюля. За допомогою останньої всередину надходить барвник, частіше синька. Потім з допомогою променів рентгенівського апарату роблять знімок. На ньому відображається структура порожнини матки і труб, що відходять від неї. До інших методів вивчення цих органів належать:

  1. Соногистеросальпингография (синоніми – эхогистеросальпингография, сонографія, ехографія, гидросонография). Менш болючий порівняно з ГСГ маткових труб метод. Являє собою введення через катетер в шийку матки фізрозчину кімнатної температури, а потім вивчення проходження рідини за допомогою ультразвукового апарату.
  2. Діагностична лапароскопія. Самий травматичний метод дослідження маткових труб. Часто поєднаний з видаленням спайок, тому не призначається тільки з метою перевірки. Являє собою прокол черевної стінки для введення хірургічного інструменту, який дозволяє оглянути внутрішні органи.
  3. Продування маткових труб. Застосовується, коли у пацієнток є алергія на контрастну речовину. Являє собою нагнітання повітря в матку за допомогою гумової трубки і манометра.

Эхогистеросальпингография

Оцінка стану маткових труб і матки методом УЗД проводиться по монітору, а не по знімку, як при ГСГ. Перевагою його є відсутність променевого навантаження. Крім того, ехографію теж здійснюють без госпіталізації пацієнтки. Рекомендований час для процедури – це напередодні овуляції. Плюс цінного періоду – шийка матки розслаблена. В якості підготовки до ехографії жінці треба тільки не є 2-3 години до процедури. При посиленому газоутворенні гінеколог може прописати Еспумізан, який п'ють 2 дні перед дослідженням.

Для проведення ехографії жінка повинна здати такі аналізи: на гепатити, ВІЛ, сифіліс і мікрофлору піхви. Це необхідно для виключення присутності в організмі вірусів. В процесі процедури про прохідності говорить той факт, що контрастне речовина вільно проходить по маткових трубах і потрапляє всередину черевної порожнини. За відгуками жінок можна зробити висновок, що після проведення ЕХО-ГСГ є невеликі болі, що проходять протягом дня.

Рентген на прохідність маткових труб

Рентгеном або ГСГ досліджують маткові труби тільки у невагітних жінок, адже для ембріона опромінення шкідливо. У таких випадках використовують попередній метод, тобто ехографію. Рентген є більш інформативним, оцінювати стану органів черевної порожнини простіше. Процедура має деякі недоліки. Серед них відзначаються:

  1. опромінення, хоч і в незначній дозі;
  2. можливі алергічні реакції на контрастну речовину;
  3. механічні пошкодження епітелію з наступними кров'янистими виділеннями.

Ціна гістеросальпінгографії

Що стосується вартості ГСГ маткових труб, то вона залежить від обраного методу. У державній клініці будь-яка подібна процедура буде безкоштовною. У приватних установах ціна на рентген варіюється від 1500 до 5000 р., а на ЕХО-ГСГ – від 5000 до 8000 р. Існує розкид у зв'язку з різноманітністю процедур. Верхня планка передбачає й інші послуги:

  • консультацію гінеколога;
  • проведення обстеження під наркозом;
  • присутність на заході чоловіка.

Як перевіряють прохідність труб

При будь-якому методі дослідження прохідності маткових труб починається все з огляду гінекологом і призначення їм здачі необхідних аналізів. Крім того, лікар повинен підібрати час, коли пацієнтці краще пройти процедуру. Щоб уникнути неточності результатів фахівець повинен бути впевнений, що в день дослідження матка жінки буде знаходитися в розслабленому стані, і тоді ризик спазмів набагато менше. Після здачі обов'язкових аналізів і правильної підготовки проводиться сама процедура встановлення прохідності маткових труб.

Які аналізи потрібні для ГСГ

Першими у списку необхідних аналізів йдуть загальні дослідження сечі, біохімія крові та її. Обов'язковими є перевірки на сифіліс, ВІЛ, гепатит. Здати треба і мазок з піхви на дослідження його мікрофлори. При призначенні рентгена маткових труб обов'язково зробити тест на вагітність або здати аналіз крові на ХГЛ. Це дослідження є відмінністю процесу підготовки до ГСГ та ЕХО-ГСГ, адже останній може бути застосований для вагітних жінок.

Підготовка до ГСГ труб

Така процедура вимагає від жінки особливої поведінки в кілька днів до дати дослідження. Остання доводиться виключно на 5-9 добу менструального циклу. Сама підготовка до ГСГ маткових труб включає наступні правила:

  1. За 1-2 дні до ГСГ потрібно відмовитися від статевих контактів.
  2. Протягом тижня перед обстеженням не рекомендуються процедури спринцювання і використання спеціальних засобів особистої гігієни, тобто тампонів.
  3. Припинити за тиждень до обстеження потрібно і застосування вагінальних свічок, спреїв або таблеток при відсутності погодження їх з лікарем.
  4. В день обстеження краще видалити зайве волосся на зовнішніх статевих органах.
  5. Перед ГСГ обов'язково спорожнити сечовий міхур і кишечник. Якщо стільця не було, то потрібно провести очисну клізму.

Наслідки

Навіть безпеку процедури ГСГ не гарантує відсутності негативних її наслідків. Першою у списку йде алергічна реакція на контрастний складу. Це явище характерне для жінок, у яких раніше вже відзначалися такі «відповіді» при інших обстеження. Алергія може виникнути і у пацієнток, що страждають бронхіальною астмою. Ще рідше відзначаються кровотечі, інфекції або перфорація матки.

Рентгенівське випромінювання і зовсім не несе ніякої небезпеки для жінки, адже його доза в кількості 0,4-5,5 мГр набагато нижчою, ніж та, яка могла б призвести до пошкодження тканин. У більшості випадків біль і невеликі кров'яні виділення проходять самі через кілька днів. Головне – це обмежити себе від тампонів, спринцювань, відвідувань ванни, сауни або лазні. Якщо ж кров не проходить протягом пари днів, при цьому ще супроводжується неприємним запахом, то зверніться до лікаря.

Вагітність після перевірки труб

Точного наукового обґрунтування, чому розвивається вагітність після ГСГ, у лікарів немає. Статистика зазначає, що ця процедура дійсно підвищує відсоток здібності жінки зачати дитину. Особливо часто це відбувається, коли аналіз на прохідність маткових труб проводиться з використанням масляних контрастних речовин. З цієї причини деяка затримка місячних після ГСГ може вказувати не тільки на перенесений жінкою стрес, але і на можливу вагітність, у чому варто обов'язково переконатися.

Відео: Як перевіряють прохідність маткових труб

Перевірка маткових труб без болю і без рентгена.

Відгуки

Антоніна, 26 роківКоли з чоловіком вирішили, що пора заводити дитину, відмовилися від контрацептивів. Все виявилося не так просто – протягом півроку нічого не виходило. Процедура ГСГ допомогла маткових трубах активізуватися. Вже через місяць я опинилася «в цікавому положенні».
Олена, 29 роківПри проблемах із зачаттям ГСГ допомагає маткових трубах позбутися від тонких спайок. Так було і в мене. Біль відчувалася лише при подачі контрасту. Рекомендую взяти пару прокладок. Крім кров'яних виділень буде виходити залишився контраст. Про вагітність дізналася на 2 місяці, за термінами виходить, що вона настала через 2 тижні після процедури.
Олександра, 32 рокиВідчуття у всіх індивідуальні. Я не відчувала ніякого болю, але бачила одну дівчину, яка просто загиналася на кушетці. Триває ГСГ всього 10 хвилин, а ви будете лежати на звичній кушетці. Я сама бачила на екрані, як все відбувається. Навіть не бійтеся, адже ви можете вибрати варіант і з знеболенням.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!