Ознаки хламідіозу у жінок

Захворювання хламідіоз займає місце лідера серед статевих інфекцій. Збудником є хламідія трахоматіс, має подвійну природу, і за будовою її правильніше віднести до бактерій, але живе вона в живій клітині, як вірус. Хламідіоз: симптоми у жінок не виражені яскраво. Якщо вони є, то дуже схожі на виникаючі при запаленні органів малого тазу, викликані іншими причинами. Важливо вміти відрізняти ознаки хламідіозу від інших захворювань.

Шляхи зараження інфекцією

Мікроорганізм, що викликає хламідіоз, потрапляє в організм жінки кількома шляхами, частіше через статеві органи. Інкубаційний період триває від 10 до 15 днів, після чого організм починає діяти на імунну систему, що поширюється по багатьом органам, включаючи не тільки статеві, але і легені, очі. Основні шляхи попадання інфекції:

  • Статевий. Не залежно від виду контакту (генітальний, анальний, оральний), коли він проходив без презерватива, зараження неминуче, якщо один із партнерів є носієм хламідій. Це найпоширеніший спосіб зараження урогенітальним хламідіозом.
  • Вертикальний. Вагітна дівчина, хвора хламідіозом, може заразити свого майбутнього дитини ще внутрішньоутробно. Під час процесу народження малюк, проходячи через статеві шляхи, стає інфікованим. У новонародженого розвивається хламідійний кон'юнктивіт на очах або уражаються легені.
  • Побутовий, контактний. Медики досі не категоричні у своїй думці – дійсно побутовий шлях здатен розповсюджувати інфекцію та спричинити хламідіоз? Але дотримання особистої гігієни, виключне користування спільним банним рушником, чужою білизною, зможе запобігти попадання інфекції в організм.
  • Хламідійна пневмонія передається повітряно-крапельним шляхом.

Перші ознаки інфікування у жінок

Після інкубаційного періоду хламідіозу, який триває близько двох тижнів і жінка в цей час відчуває себе здоровою, з'являються перші ознаки зараження. Вони можуть через 10-20 днів зникнути. Хвороба хламідіоз: симптоми у жінок, описані нижче, самостійно не пройдуть, а захворювання часто переходить у стадію хронічного. Якщо помітили у себе або близьких схожі ознаки, обов'язково звертайтеся до фахівця:

  • слабкість, можливе невелике підвищення температури;
  • сверблячка зовнішніх статевих органів;
  • печіння при сечовипусканні;
  • біль у нижній частині живота;
  • рясні слизові виділення, що мають жовтий колір і різкий неприємний запах.

Симптоми перебігу хвороби

При різній формі хламідіозу симптоми можуть трохи відрізнятися один від одного. Деякі видимі візуально і відчуваються фізично, але бувають і такі, про яких жінка дізнається, відвідавши лікаря-гінеколога. Будь-яку форму захворювання, що настала через інфікування хламідіями, потрібно лікувати. Чим раніше будуть виявлені симптоми при хламідіозі, тим легше і швидше настане позбавлення від підступної хвороби.

Прихована форма

Приховані інфекції у жінок, симптоми яких не звертають на себе пильної уваги, дуже часто присутні в організмі. Більше половини перенесли захворювання, не припускали, що вони хворі на хламідіоз. Якщо не робити регулярні візити до лікаря, хвороба може місяцями і роками зсередини знищувати органи, зовні ніяк не проявляючись. При незахищеному контакті з носієм інфекція поширюється по піхві, шийці матки, маткових трубах. Огляд у гінеколога допоможе виявити хламідійний цервіцит, коли в шийці з'являються мутнуваті виділення.

Гостра

Медики рідко стикаються з гострою формою хламідіозу: виражені симптоми у жінок відсутні. Іноді підвищується температура тіла до субфебрильної 37,1-37,5 C. Незалежно від менструального циклу, гострі болі внизу живота виникають короткочасно і швидко проходять. Виділення піхви при хламідіозі мають сильний неприємний запах, нехарактерний жовтуватий колір, іноді спостерігається домішка гною.

Підгостра

При неправильно поставлений діагноз, неправильно вибраному лікуванні, спрямованому на інший вид мікроорганізмів, гостра форма хламідіозу через два місяці переходить у підгостру. Вона може протікати без симптомів або з слабовыраженными ознаками. Визначити наявність хламідій в організмі можливо методом лабораторних досліджень. Змазана картина симптомів часто спостерігається, якщо відбувається зараження не тільки хламідіями, але і іншими інфекціями, при яких також спостерігаються каламутні виділення, болючість, свербіж статевих органів.

Хронічна

При виявленні захворювання на хламідіоз: симптоми у заражених жінок виявлені на пізній стадії, лікування передбачається тривале. Спровокувати появу ознак інфекційної хвороби може зміна статевого партнера, у якого через 2-3 тижні з'являться свіжі ознаки наявності інфекції. На загострення хронічного захворювання впливає прийом гострої, солоної їжі, алкогольних напоїв. З'явилися виділення і несильні болі в животі вкажуть на зараження хламідіями.

Методи діагностики

Лабораторні дослідження мають велике значення для постановки правильного діагнозу, так як наявний хламідіоз: невиражені симптоми у жінок зустрічаються дуже часто, протікають в прихованій формі. Аналіз крові, мазок з піхви здають в кілька етапів: на початку лікування і контрольний після закінчення. Методики, що допомагають діагностувати хламідіоз:

  • ПЛР. Полімеразна ланцюгова реакція протягом кількох годин допоможе встановити збудника хвороби навіть по одному маленькому фрагменту, якщо такий перебував у вихідному матеріалі.
  • Бактеріологічний посів мікрофлори. Визначається наявність бактерій. Для нього може використовуватися кров, сеча, статеві виділення.
  • ІФА. За допомогою імуноферментного аналізу крові визначають антитіла до хламідій. Уточнюється, в якій стадії знаходиться захворювання.
  • Мазок. Невелика кількість виділень із сечівника, піхви розглядають з допомогою мікроскопа.
  • РИФ. Аналіз реакції імунофлюоресценції шляхом фарбування матеріалу спеціальним реагентом. Флюоресцентний мікроскоп при наявності хламідій висвітить їх.

Схема лікування хламідіозу у жінок

У жінок хламідіоз лікується складніше і довше. Але повне лікування від хламідій повинні пройти обидва партнера. Під час прийому ліків заборонено займатися сексом, вживати алкоголь. По закінченні циклу лікування здаються контрольні аналізи, через місяць – повтор. Хвороба хламідіоз вважається переможеною, якщо в результатах хламідії не виявлені. Лікуючий лікар індивідуально підбирає медикаменти і розписує схему прийому. Крім антибіотиків, обов'язково повинні бути препарати, які стимулюють імунну систему і борються з дисбактеріозом.

  • «Сумамед» («Азитроміцин»). При легкій формі призначається одноразовий прийом 1,0 р. Коли хвороба уповільнена – ліки приймають протягом тижня: перший день 1,0 г; другий, третій по 0,5 г; четвертий – сьомий по 0,25 р.
  • «Метациклин». При гострому хламідіозі на перший прийом призначають 600 мг, далі протягом тижня кожні 8 годин по 300 мг.
  • «Абактал» («Пефлоксацин»). На початку захворювання приймають 7 днів раз на добу 600 мг. При хронічній формі курс збільшується до 12 днів.
  • «Доксицилин». Перший прийом 0,2 г, далі через кожні 12 годин по 0,1 г протягом 1-2 тижнів за приписом лікаря.
  • Свічки «Гексикон». 10 днів вранці і ввечері в піхву.
  • Полівітаміни більше 2 місяців.
  • Пробіотики 2-4 тижні під час або після прийому антибіотиків.

Як лікувати хламідіоз при вагітності

Іноді виявляється хламідіоз: симптоми у вагітних жінок, збігаються з класичними ознаками. Гінеколог повинен уважно призначати лікування, яке проводять не раніше 12, 20 і 30 тижня. Курс антибіотиків при хламідіозі рекомендується робити коротким, в кілька етапів з перервами, щоб не нашкодити майбутній дитині. Перевага віддається препаратам з великою молекулярною вагою, які не пройдуть крізь плаценту – «Амоксицилін», «Джозамицин», «Офлоксацин», «Еритроміцин», препарати для підвищення імунітету.

Можливі ускладнення та наслідки

Коли жінка несвоєчасно звернулася за допомогою в медичний заклад, хламідіоз до того часу міг перейти в хронічну стадію, яка дуже важко піддається лікуванню. Навіть тривала боротьба з статевою інфекцією не завжди дає позитивні результати, часто бувають ускладнення, ураження внутрішніх органів. Захворювання, які виникають внаслідок перенесеного хламідіозу:

  • ендометріоз – розростання ендометрія за межами матки;
  • ерозія шийки матки;
  • проктит – запалення в прямій кишці;
  • запалення яєчників;
  • кольпіт – запалення стінок піхви;
  • безпліддя;
  • множинні запальні, спайкові процеси;
  • сальпигинит – запалення труб;
  • цервіцит – запалення нижньої частини шийки матки.

Дізнайтеся більше інформації про лікуванні хламідіозу у жінок.

Відео про симптоми і лікування хламідій у жінок

Медична інформація, озвучена у відео, дає повне уявлення про поширеному захворюванні – хламідіоз. Воно викликається будь-якими мікроорганізмами групи хламідій. Дізнайтеся з відео і фото, залежить зараження хламідіозом від віку жінки, як розпізнати перші симптоми захворювання, які проходитимуть обстеження і варто займатися самостійним лікуванням від хвороботворних бактерій?

Ваш Доктор, Хламідіоз

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!