Запалення придатків у жінок: симптоми і лікування

Кожна турботлива мама вчить свою дочку з самого раннього віку піклуватися про своє жіноче здоров'я: одягатися тепліше по погоді, не сидіти на холодному. У більш дорослому віці дитяча зневага до здоров'я може обернутися хворобою. У цій статті буде розглянуто запалення придатків у жінок: симптоми і лікування. Поняття, що таке запалення придатків, лікарі трактують, як запалення труби, зв'язок і тканини яєчника і називають терміном аднексит (сальпингоорофит). Дізнайтеся про форми захворювання, симптоми і методи лікування.

Причини виникнення аднекситу

Основною причиною виникнення запалення придатків стають мікроорганізми, що потрапили в порожнину труби. Інфекція, що передається тільки статевим шляхом: збудники гонококи, хламідії, трихоманады, також кишкова паличка провокує жіночий організм до розвитку хвороби, особливо, якщо у жінки ослаблений імунітет, вона страждає частими перевтомленням, нервовими перенапруженнями. Часто запалення придатків трапляється після пологів або аборту, як ускладнення.

Основні ознаки і симптоми

Часто симптоми аднекситу (запалення придатків) схожі на ознаки апендициту, тільки досвідчений лікар зможе поставити правильний діагноз. Тягнуть, гострі або приглушені болі внизу живота прямо говорять про те, що потрібно терміново пройти обстеження у гінеколога. При різних формах запалення придатків температура тіла може бути від нормальної до 39 C. Чим же відрізняються симптоми запалення яєчників і придатків на різній стадії захворювання?

При гострій формі

Гостра форма аднекситу (запалення придатків) виникає при попаданні інфекції в органи малого тазу жінки на тлі сильного переохолодження. Часто при діагноз «гостре запалення придатків» рекомендується стаціонарне лікування. Під час гострої форми аднекситу спостерігається:

  • різкий біль з одного з боків живота або з обох відразу, що віддає у поперек і ноги;
  • висока температура тіла, що доходить до 39 С, озноб, гарячка;
  • сильний різкий біль під час інтимного акту;
  • рясні нехарактерні виділення гнійного кольору, іноді пінисті;
  • часте хворобливе сечовипускання, як при циститі;
  • хворобливе протягом менструації, порушення циклу.

При хронічній

Невилікуваний до кінця гострий сальпингоорофит (запалення придатків) загрожує перерости в хронічний, який буде часто «нагадувати» про себе, особливо в міжсезоння. Для хронічного запалення придатків під час загострення характерні:

  • часта тупа ниючий біль у паху, у піхву;
  • перед менструацією і під час неї сильні болі;
  • порушення циклу;
  • постійні, хоча і мізерні, виділення;
  • тривалий час тримається температура 37,0 -37,6 C;
  • зниження лібідо, болючість під час акту;
  • порушення прохідності в трубах, поява спайок;
  • неможливість мати бажану вагітність при регулярному статевому житті;

При латентній

Уповільнене, не має яскравих симптомів запалення придатків матки, має назву латентного. Це найнебезпечніша форма, так як хвороба може безсимптомно прогресувати, викликаючи лише легке нездужання, безсоння, млявість. При відсутності сильних болів жінки рідко звертаються за допомогою в лікарню. Гінекологія в такому випадку, як причина, розглядається ще рідше. На фоні латентного аднекситу (запалення придатків) починаються процеси в придатках, які призводять до спайок, а потім до повного безпліддя.

Методи діагностики

При зверненні жінки до лікаря-гінеколога з відповідними скаргами, має бути призначене обстеження, на підставі якого ставиться діагноз. Проаналізувавши характер скарг, наявність супутніх простудних або гінекологічних захворювань, лікар проводить огляд хворої. Бімануальне дослідження одночасно через піхву і черевну стінку допомагає визначити, збільшені матка і придатки в розмірах. Особлива увага приділяється болючих точок.

Обстеження на апараті УЗД призначається, щоб уточнити розміри можливих збільшень маткових труб, яєчників і підтвердити передбачуваний діагноз запалення придатків. Робиться фото, щоб було можливо простежити динаміку після лікування. Ультразвукова діагностика допомагає виявити вогнища запалення, можливі абсцеси в малому тазу. За допомогою бактеріологічного посіву доктор підбере для лікування потрібні антибіотики при запаленні придатків.

Щоб дізнатися про наявність мікроорганізмів, що викликали запалення придатків у жінок: симптоми та лікування якого визначає лікар, з піхви, цервікального каналу робиться забір виділень і передається в лабораторію. Коли в мікрофлорі висівається певна інфекційна група, лікар рекомендує статевого партнера теж пройти ретельне обстеження. Повне одужання не може наступити при лікуванні тільки одного партнера.

Як лікувати запалення придатків у жінок

Як і будь-яке захворювання, запалення придатків у жінок: симптоми і правильне лікування повинні визначатися кваліфікованим лікарем. Своєчасно поставлений діагноз аднекситу і правильно призначені препарати і процедури швидше знімуть хворобливі симптоми запалення придатків. Повністю виконуються приписи лікаря-гінеколога позбавлять від негативних наслідків у вигляді безпліддя, операції.

Лікарські препарати

Основне лікування запалення придатків, призначене лікарем-гінекологом, базується на комплексному застосуванні лікарських препаратів. По своєму впливу і методом застосування вони поділяються на кілька категорій. Лікування запалення придатків може бути з допомогою уколів внутрішньом'язових, внутрішньовенних, таблеток, свічок і курсу фізіотерапевтичних процедур.

Антибіотики

Вибір ліків залежить від того, який мікроорганізм є збудником. Призначена доза антимікробного препарату повинна створити таку концентрацію у місці запалення, щоб її вистачило на знищення коків і бактерій. Застосовують:

  1. «Доксициклін». Добре зарекомендував себе як антибіотик. Має мінімум побічних ефектів, а з організму виводиться в короткі терміни.
  2. «Коаліціада», «Сумамед». Не руйнуються в шлунковому соку, у них великий термін напіврозпаду, завдяки чому концентрація в організмі швидко накопичується і призводить до швидкого одужання.
  3. «Офлоксацин», «Норфлоксацин», «Ломефлоксацин». Ці антибіотики не викликають звикання. За рекомендацією лікаря можуть бути призначені капсули «Цефтрибутен», ін'єкції «Еритроміцин», таблетки «Ципролет».

Імуномодулятори

Для збільшення опірності організму в період лікування і одужання призначають імуномодулюючі препарати. Надаючи на організм антиоксидантну дію, тим самим вони підвищують імунітет жінки. Дозування і тривалість застосування призначається лікарем індивідуально для кожного пацієнта. Застосовують:

  • «Имунофан»;
  • «Гропсиносин»;
  • «Поліоксидоній».


Антигістамінні препарати

Щоб попередити реакцію організму у вигляді алергії на будь-які ліки, застосоване проти запалення придатків, паралельно призначають антигістамінні препарати. Більшість таблеток цієї серії приймають один раз на добу. До них відносяться:

  • «Цетрин»;
  • «Супрастин»;
  • «Піпольфен».


Місцеве лікування: вагінальні свічки і спринцювання

У комплексі з таблетками і уколами обов'язково призначаються вагінальні, ректальні свічки, що володіють протизапальною дією. Застосовуючи свічки при запаленні жіночих органів, йде швидка місцева анестезія, купірування больових симптомів, відновлюється мікрофлора. Щовечірнє спринцювання відварами ромашки, календули, слабким розчином марганцю перед введенням свічки надають заспокійливу дію на запалені тканини. Застосовують свічки з:

  • «Метронідазолом»;
  • «Ністатином»;
  • «Гексиконом»;

  • «Бетадином»;
  • «Мовалисом»;
  • «Полижинаксом».

Фізіопроцедури

Застосовуючи комплексний підхід до лікування, лікар призначає електрофорез з розсмоктуючі ліками, такими як алое. Використання ультразвукових, лазерних апаратів для лікування запалення яєчників, маткових труб допомагають швидше відновитися організму. Лікування грязьовими і мінеральними ваннами певної температури за відгуками дає дуже хороший позитивний ефект.

Хірургічне втручання

У складних запущених випадках, коли хвороба запалення придатків прогресує швидко, без хірургічного втручання не обійтися. Операція призначається, коли при обстеженні виявлено гнійні освіти в маткових трубах. Лапароскопія менш травматична і має короткий термін відновлення після операції. При наявності великої кількості гною, множинних спайок черевної порожнини, перитоніт, який може спричинити летальний результат, призначається класична операція шляхом розрізу черевної стінки (лапаротомія).

Лікування народними засобами в домашніх умовах

Від наших пращурів дійшли деякі методи, як лікувати запалення придатків будинку за допомогою відварів трав і інших підручних засобів. Ці способи не можуть бути основним лікуванням, лікар пропонує їх, як супутні, коли виявлена причина захворювання і поставлений діагноз аднексит. Ось деякі способи:

  • Деревій. При гострому нападі болю допоможе чай. Сушений деревій (1 столова ложка) залити 200 мл кип'ятку. Настояти 10 хвилин.
  • Настій вівса. 1,5 столові ложки вівса, 2 ложки перцевої м'яти, 3 ложки сушеного листя берези залити півлітра окропу. Настояти годину. Додати мед, сік лимона. Пити по 80-90 мл через 3 години.
  • Медовий тампон. Марлевий тампон просочити медом і помістити на ніч в піхву.

Можливі ускладнення та профілактика захворювання

При неправильному або несвоєчасному лікуванні розвивається безплідність. У деяких запущених випадках хірургічно видаляються жіночі органи. Щоб уникнути цього, потрібно проходити обстеження у гінеколога регулярно, підтримувати імунітет організму, уникати абортів. Дотримання особистої гігієни і сталість партнера допоможуть уникнути зараження інфекційними захворюваннями.

Відео: чим лікувати запалення придатків у жінок

Часто зустрічається, але від того не менш небезпечне захворювання аднекситу у жінок має ряд симптомів, про які йде мова в запропонованому відео. Чим загрожують спайки в трубах, зв'язках і чому вони з'являються? Як убезпечити себе від позаматкової вагітності? Що є основним джерелом хвороби запалення придатків і яким має бути лікування? Все це ви дізнаєтеся з ролика.

Придатки. Запалення. Передача Жити здорово з Оленою Малишевої

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!