Чи можна займатися спортом під час місячних

Зараз багато жінок вибирають активний спосіб життя. Але фізіологія така, що раз на місяць у прекрасної статі бувають «критичні» дні. Жінки задаються питанням, чи можна займатися спортом під час місячних або краще це час використовувати для відпочинку організму. Однозначної відповіді на дане питання немає – все залежить від самопочуття жінки в ці дні. Для одних дівчат у цей час нічого практично не змінюється, а інші змушені скасовувати всі плани, щоб пережити чергову менструацію.

Як впливає спорт на місячні: плюси і мінуси

Під час місячних в організмі жінки відбуваються деякі зміни. Щоб зрозуміти, чи можливі тренування в ці дні, необхідно знати про них. Тільки так ви зможете скоригувати свої спортивні навантаження без заподіяння шкоди організму. У критичні дні сила м'язів і витривалість при тривалих навантаженнях стають менше, але при нетривалих заняттях ці показники зростають.

При менструації зв'язковий апарат суглобів стає більш еластичним, що позитивно впливає на рухливість і гнучкість тіла. У цей період жіночий організм втрачає кров, і потребує підвищення рівня гемоглобіну. Тренуватися стає складніше, тому під час місячних багато тренери, як і лікарі-гінекологи не радять сильно себе перевтомлювати, а знизити навантаження. Від деяких вправ краще на якийсь час відмовитися.

Поради при заняттях спортом в перший день місячних

Початок менструації деякі жінки порівнюють з кошмаром. Перші дні бувають дуже болісними. Про яких заняттях спортом вести мову, якщо з ліжка піднятися важко, і настрій на нулі? Але може все ж таки спробувати перебороти себе і зробити нескладні вправи? Фізична активність здатна підняти настрій, знизити біль. Але не варто з фанатизмом тренуватися.

Скористайтеся цінними порадами:

  1. Якщо сил немає піднятися, виконайте дихальна вправа – покладіть на живіт книгу або який-небудь інший неважкий предмет. Повільно дихайте носом. Синхронно рухайте стінкою живота, намагаючись піднімати предмет. М'язи необхідно напружити і витримати в такому положенні. Вправу виконуйте 2 хвилини. Така розминка допомагає зняти больові відчуття.

  2. У перші дні місячних необхідно відмовитися від бігу, силових занять спортом.
  3. Не навантажуйте організм тренуваннями в період менструації, навіть якщо добре себе почуваєте.
  4. Уважно прислухайтеся до своїх відчуттів, при найменшій втомі або нездужанні припиніть тренування.
  5. У перші дні організм жінки втрачає багато рідини, це не тільки рясні кровотечі, але і підвищене потовиділення. Тому дівчині необхідно пити воду більше звичайного.
  6. Прослідкуйте, щоб приміщення для тренувань добре провітрювалися.
  7. Одягайтеся на тренування трохи легше звичайного, це допоможе трохи знизити пітливість.
  8. Якщо ви відчуваєте сильні нездужання, запаморочення, слабкість, відкладіть тренування на більш відповідний час.

Які вправи можна робити в критичні дні

Рясні менструації – ще не привід зовсім відмовитися від занять. Але тренування в деяких видах спорту краще відкласти. При рясних місячних не варто займатися плаванням. Купання в басейнах або відкритих водоймах забороняється гінекологами. Пов'язано це з тим, що при менструації шийка матки відкривається, є великий ризик потрапляння хвороботворних бактерій, які знаходяться у воді.

Силові навантаження краще відкласти. Менструація – не найкращий час для рекордів. Зараз, коли тіло стає гнучкішим, варто віддати перевагу розтяжці тіла, займатися такими видами спорту, як йога або пілатес. Але не всі вправи і асани підходять для цього періоду. Не виконуйте перевернуті пози і вправи, що вимагають навантаження на черевні м'язи. Це може призвести до того, що місячні призупиняться на кілька годин, що свідчить про розлад менструального циклу.

В яких випадках забороняється займатися спортом

Є випадки, при яких заняття спортом під час місячних абсолютно протипоказані. Відмовтеся від будь-яких фізичних навантажень, відпочиньте в ці дні, якщо ви страждаєте від рясних виділень, болю при менструаціях нагадують сутички або є діагноз ендометріоз, міома матки. Якщо у вас спостерігається дисменорея, займатися спортом в період місячних можливо тільки після консультації з лікарем гінекологом.

При ендометріозі

Це захворювання поширене серед жінок, але часто вони не розуміють, що означає цей діагноз, як лікувати хворобу. Основні ознаки – сильні болі і безпліддя. Ендометріоз – захворювання, при якому слизова оболонка, звана ендометрієм, розташовується поза матки. Осередки поширюються по різних частинах організму, але часто знаходяться в черевній порожнині. Будь-які навантаження для хворих ендометріозом заборонені, особливо в період менструації. Спортивні заняття здатні погіршувати відтік крові. Організм під час захворювання вимагає відпочинку.

При міомі матки

Це доброякісна пухлина, яка розвивається в м'язових тканинах. Основною причиною появи захворювання служать різкі зміни гормонального фону. Міома матки, як і інші захворювання статевої системи, вимагає уважного ставлення. Жінкам, у яких виявлена пухлина, радять знизити фізичні навантаження. Деякі види спорту і вправи здатні завдати шкоди організму.

Наявність міом не говорить про те, що заняття спортом потрібно повністю припинити. Лікарі радять в такій ситуації займатися плаванням або аквааеробікою. Допустимі легкі пробіжки, йога, пілатес або ранкова гімнастика. Спортом не треба занадто захоплюватися. При місячних від будь-яких навантажень варто відмовитися – вони впливають на відтік крові внизу живота.

Може бути затримка занять спортом

Місячні для деяких дівчат порівнянні з жахом, але їх відсутність ще гірше. У багатьох професійних спортсменок немає місячних. З чим це пов'язано? Різке початок занять спортом – стрес для організму. Такі ситуації впливають на гормональний фон, і місячні не приходять вчасно. Другою причиною відсутності менструації при заняттях спортом стають високі фізичні навантаження і недостатній вміст жирових тканин. Ці фактори призводять до ендокринним збоїв, а наслідком є порушення менструального циклу.

Ознайомтеся з причинами, чому місячні йдуть 2 рази в місяць.

Відео

Займатися спортом в критичні дні або відкласти тренування – питання індивідуальне. Ще зовсім недавно гінекологи категорично забороняли будь-які навантаження на цей період. Але наскільки це виправдано? Варто зовсім забувати про тренуваннях? З відео ви дізнаєтеся, чи є можливість продовжувати займатися спортом, знизивши темп і навантаження; коли тренування не обов'язково переривати; отримаєте поради, які полегшать заняття. У ролику представлений комплекс вправ, які можна при місячних.

Тренування в ЦІ дні! Займатися чи ні?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!