Чим небезпечна двухвостка для людини і укуси комах

Це комаха має довгасте, сегментоване черевце червоно-коричневого забарвлення. Пересувається двухвостка на шести лапках, її вусики досягають довжини в половину тіла. Для проживання воно вибирає прохолодну і вологу середу, особливо любить земляні ями. Вдень шкідник не покидає своє укриття, воліючи виповзати вночі.

Якої шкоди може завдати людині комаха

В людських оселях шилохвостки, як правило, ховаються під плінтусами, в тріщинах на стінах чи підлозі, в підпіллі. Люблять комахи селитися у ванній і інших вологих приміщеннях з поганою вентиляцією. При цьому, помітити особин вдається вкрай рідко, оскільки зі своїх укриттів вони виходять переважно ночами. Поселяючись в будинку, небажані гості псують продукти харчування, кімнатні квіти, їдять навіть шпалерний клей. Проникаючи в стінні щілини, двухвостки поступово руйнують будівельні матеріали.

Укус двухвостки небезпечний для людини зараженням вірусами й патогенними бактеріями. Після контакту з комахою інфекція потрапляє в кров і починається запальний процес. При ненавмисному зачіпанні шилохвостки вона боляче щипає шкіру людини клешнями, після чого на тілі залишаються маленькі, сверблячі ранки, тканини навколо яких злегка опухають і червоніють.

Вважається, що цей представник комах небезпечний ще і тим, що залазить у вушний прохід людини вночі, але на практиці такі випадки швидше виняткові. Ймовірність того, що шилохвостка проникне в вухо, так само мала, як і потрапляння туди таргана або мухи. Таке можливо лише при високій популяції щипавок в оселі. Щоб запобігти розмноженню комах, важливо своєчасно виносити сміття і контролювати рівень вологості в квартирі, ліквідуючи джерела вогкості.

Наслідки укусу двухвостки

Шилохвостки переносять хвороботворні мікроби, для людини це небезпечно ризиком зараження інфекцією. Укус комахи болючий, крім того, він відрізняється сильним свербінням. Інші симптоми, за якими можна розпізнати укус двухвостки – це:

  • почервоніння, поява пухлини на шкірі;
  • на місці проколу є дві маленькі дірочки, залишені клешнями;
  • через деякий час на ранці формується міхур, заповнений рідиною (пізніше він лопається).

Результатом укусу двухвостки є алергічна реакція, яка може мати серйозні наслідки. Якщо на місці проколу шкіри лопнули пухирі, на тілі залишаються довго незагойні виразки, заподіюють людині сильний дискомфорт. Такі ранки небезпечні тим, що служать воротами для проникнення вторинних інфекцій.

Чим відрізняється двухвостка від щипавки

Деякі люди звикли називати двухвосток щипавками, але це абсолютно невірно. Перші являють собою вид комах, які не мають ніякого відношення до уховерткам. Розглянемо їх відмінності:

  1. Двухвостки – це невеликі членистоногі, які мають характерне утворення на задньому кінці тіла, що мають вигляд клешнею. Довжина дорослих особин не перевищує 0,5 см (рідко, тим не менш, зустрічаються гіганти довжиною до 5 см). На сегментованому череві комахи немає пігментації, крім того, у двухвосток відсутні очі, роль яких виконують довгі чутливі вусики.
  2. Щипавка – представники кожистокрылых. Мають плоске тіло витягнуте коричневого кольору. Довжина самців досягає 1,7–2 см, самок – до 1,4 див. В природі іноді зустрічаються великі особини, довжина тіла яких становить понад 4 див. Щипавки мають маленькі очі, перетинчасті крильця і ниткоподібні вуса. Літають комахи вкрай рідко. Відмітна особливість щипавок – це клешнеобразные відростки (церки), розташовані на кінці тулуба.

Відео

Як боротися з двухвостками, щипавки

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!