Сонячний грибок

Сонце, повітря, вода – основи здорового способу життя. Лікарі рекомендують помірні дози ультрафіолетових променів при багатьох захворюваннях шкіри. Порушення дозування вітаміну Д у здорової людини може призводити до утворення на шкірі такого явища, як сонячний грибок – лишаю, що викликається прямими променями сонця. Вилікувати його можна в домашніх умовах, він не становить серйозної небезпеки, хоча його виникнення побічно свідчить про неполадки в організмі.

Що таке сонячний грибок

Сонячні опіки, отримані на море, в соляріях, часто призводять до утворення різнокольорових плям. Інтенсивний загар провокує сонячний лишай у людини. Захворювання вважається слабоконтагиозным – тобто, заразитися їм дуже важко навіть при тісному контакті з хворим. Пляжний лишай провокують спори роду Malassezia, які є на шкірі майже кожної людини. Здоровий епідерміс перешкоджає їх розмноженню. Як і у випадку захворювання висівкоподібному лишаєм, головну роль відіграють провокуючі фактори – інтенсивне опромінення, стану організму.

Причини

У деяких людей у жарку погоду на незакритих ділянках шкіри з'являються плями. Пігментація пов'язана з впливом сонячних променів, вогнищем ураження часто стають плечі, спина, руки – ділянки тіла, які отримують максимальну дозу ультрафіолетової енергії. Провокують розвиток захворювання, чому спори грибка Malassezia починають розмножуватися швидше, додаткові фактори:

  1. Перенесені інфекційні захворювання, схильність до пониженого імунітету.
  2. Цукровий діабет.
  3. Гормональні захворювання, що зачіпають щитовидну залозу.
  4. Неякісні креми, змазування шкіри шкідливими спреями, що викликають місцеву аллергоподобную реакцію.
  5. Прийом деяких специфічних таблеток – гормональних препаратів, антибіотиків, супресантів імунітету.

Симптоми

Захворювання проявляється червоними, коричневими, що переходять з одного відтінку в інший плямами на шкірних покривах. Стан може не викликати занепокоєння, але частіше супроводжується сверблячкою, тому позбутися від сонячного позбавляючи потрібно не тільки з косметичних міркувань, але і щоб прибрати дискомфорт. Симптоматика може посилюватися після повторюваних епізодів опромінення. Якщо не лікувати сонячний лишай, вогнища темніють, залишаються на уражених ділянках шкіри у вигляді коричневих плям неправильної форми.

Лікування сонячного лишаю

Лікарі відзначають низьку заразність, відносну безпеку захворювання, але розумно не чекати, поки пошкоджені ділянки перетворяться в темно-коричневі шрами. Методи лікування вважаються нескладними, високу ефективність показує мазь від сонячного лишаю. Додатково застосовуються народні способи боротьби з інфекцією – відбілювання оцтом, содові ванни.

Як лікувати

Місцеве лікування визнано оптимальним варіантом позбавлення від патологічного розвитку спор грибка. Більш серйозні заходи потрібні в рідкісних випадках. Застосування протигрибкових мазей швидко прибирає основні прояви захворювання у вигляді червоних плям, запобігає утворення коричневих слідів. Увага має бути приділена основної причини: імунодефіциту або іншим станам, що провокує хвороба.

Чим лікувати

Сонячний лишай добре піддається місцевої терапії антімікотіческімі засобами. При виборі конкретного препарату розумно буде проконсультуватися з лікарем-дерматологом. Більшість засобів проти захворювання не токсичні, не викликають активно виражених побічних ефектів. Популярними засобами для рятування від грибкового зараження вважаються наступні:

Засіб

Опис

Саліцилова мазь

Їдка речовина, що вбиває спори, очищає шкіру. Не рекомендується для чутливих пацієнтів. Вміст активної речовини повинно бути не більше 5%. Рейтинг 7 з 10.

Мікозолон

Антимикозное засіб, доведено активність проти основних видів спор грибів. Наноситься локально. Є побічні дії, протипоказання. Рейтинг 6 з 10.

Тербінафін

Спрей активний проти більшості зовнішніх кандидозів, інших мікозних заражень. Мінімальна кількість побічних ефектів. Рейтинг 8 з 10.

Народні засоби

В окремих випадках для позбавлення від небажаного розмноження спір Malassezia може вистачити нетрадиційних методів. Народні засоби являють собою природні антисептики, очищаючі, що вбивають спори склади. Максимальний ефект досягається при поєднанні мазей, що продаються в аптеці, з додатковим лікуванням за допомогою нетрадиційних методик. Популярні способи такі:

  1. Яблучний або звичайний оцет – протирати уражені ділянки щодня після вмивання, душа. Яблучний менш їдець, краще використовувати його.
  2. Свіжий щавель перетерти зі сметаною, накладати компреси щодня на годину-півтора.
  3. Цибульний сік чинить протигрибкову дію, його потрібно втирати в уражені ділянки шкіри.

Сонячний грибок у дітей

У дітей захворювання виникає частіше, ніж у дорослих з-за особливостей організму. Недостатньо сформована вегетативна система, терморегуляція укупі з ніжною шкірою сприяють розвитку сонячного позбавляючи вже після двох-трьох годин перебування під прямими ультрафіолетовими променями. Хвороба протікає більш важко, ніж у дорослих, супроводжується сверблячкою, розчухами, малюки можуть плакати. Для лікування застосовуються найменш токсичні препарати.

Профілактика

Спори роду Malassezia знаходяться на шкірі кожної людини, тому основним способом запобігти лишай є обмеження перебування на сонці, використання якісної захисної косметики. Якщо плями з'являються навіть після незначного впливу ультрафіолету, необхідно приділити увагу провокуючим хвороб, які сприяють розвитку грибкового зараження. Важливу роль відіграє гігієна, особливо для запобігання лишаю у дітей.

Відео

Висівкоподібний лишай

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!