Укуси клопів - як виглядають на шкірі людини і як лікувати в домашніх умовах, можливі наслідки

Деякі види комах можуть істотно зіпсувати життя людям. Укуси клопів, в тому числі і дитячих, можуть виглядати цілком необразливо, а через деякий час спровокувати самі неприємні симптоми. До того ж, вони самі по собі дуже неестетичними. Незайвим буде вміти їх розпізнавати і швидко діяти, щоб зняти симптоми і не допустити повторення подібного. Благо, аптеки рясніють різними засобами, а народні методи довели свою ефективність на практиці.

Як кусають клопи

Є у клопів колючо-сисний орган – хоботок. Він являє собою порожню трубку з вістрям. Їм вони проколюють шкіру людини в тонких місцях, наприклад, в районі пахв. Товсту шкіру, скажімо, собаки, клопи проколоти не в змозі. Ось чому клопи кусають не всіх. Паразити намагаються маленьких дітей. Вибравши жертву, клопи переміщуються по її тілу в пошуках судини. Потім роблять прокол шкіри. Через канал для прийняття крові паразит починає харчуватися, а через інший канал вводить свою слину-анестетик. Клопи ведуть нічний спосіб життя, тому з'являються укуси на тілі після сну.

Як виглядають укуси

Ранки, нанесені цими кровососними паразитами, часто плутають з укусами інших комах, пухирями або висипаннями. Головною відмінністю є поява плям у великій кількості і те, що вони розташовані близько один одному. Рухаючись по шкірі жертви в пошуках нових місць для проколу, домашні клопи залишають характерні доріжки з почервонінь з ущільненням посередині.

Симптоми

Реакція людини на укус індивідуальна. Клопи воліють кусати в основному жінок і маленьких дітей. Слина комах має особливий знеболюючий анестетик. Завдяки йому укуси безболісні в процесі годування. Сильний свербіж з'являється через 20-30 хвилин. Важливо: укуси постільних кліщів сильно болять з самого початку і сверблять, мають неприємний запах, можуть з'являтися плями крові. В цьому їх відмінність.

Як відрізнити від алергії

Якщо ви спите у вашому ліжку і користуєтеся одним постільною білизною довгий час, а симптоми з'явилися вчора – це не алергія, а вина клопів. Відмінності можна знайти при детальному розгляді симптомів. Сліди від клопів несуцільні. Алергічна висипка, навпаки, яскраво виражених набряків не має, а шкіра густо червоніє. Якщо з якихось причин сумніви залишилися – зверніться до лікаря-дерматолога. Важливо: їх укуси, особливо у великій кількості, самі по собі можуть викликати алергію.

Наслідки

Ці комахи не заражають людину небезпечними для життя захворюваннями, хоч і можуть переносити в своєму тілі віруси та інфекції. Проте нехтувати проблемою теж не варто. Ці паразити здатні довести людину до стану анафілактичного шоку і позбавити сну. Думка про те, що уві сні по тілу бігають комахи і п'ють кров, не з приємних. Крім психологічного фактору, можуть виникнути цілком фізичні проблеми. 80% людей відчувають легкі симптоми алергії згодом нападу комах. У маленької дитини може бути викликана залізодефіцитна анемія.

Як довго проходять

Однозначної відповіді на це питання не існує через те, що індивідуальна реакція у людей різна: одні схильні до алергії внаслідок атаки комах, а інші – ні. У більшості людей всі симптоми зникнуть через два, максимум три дні. При алергії свербіж і почервоніння можуть не проходити протягом тижня. У деяких людей алергічна реакція взагалі не виникає почервоніння проходять за пару годин.

Що робити

Категорично не рекомендується чесати ранку. Є ризик проколоти шкіру і занести багато небезпечних інфекцій. Ризик зараження невеликий, але краще продезінфікувати уражене місце. Можна обробляти укуси спиртовим розчином або розчином соди. При необхідності спирт можна замінити мильним або содовим розчином. Можна прикласти лід. Наступний після дезінфекції крок – лікування. Для цього можна використовувати як медичні препарати, так і народні засоби. При сильної алергічної реакції краще припинити самостійне лікування та звернутися до лікаря.

Чим лікувати

Щоб максимально ефективно впоратися з симптомами при появі перших ознак, лікування укусів клопів повинно включати в себе застосування як зовнішніх, так і внутрішніх засобів. До зовнішніх засобів належать спеціальні мазі, гелі і креми. Їх застосовують, щоб мазати укуси, вгамувати сильний свербіж і знезаразити ранку, прискорити процеси загоєння. Всередину приймають антигістамінні препарати. Можливо лікування за допомогою антибіотиків. Вони допоможуть організму подолати алергію і полегшать стан в цілому.

Ліки

Мазі і креми для зняття симптомів:

  • Мазь Афлодерм – кортикостероїд для місцевого застосування. Її потрібно використовувати з препаратом Тавегіл, який вбереже від алергічної реакції. Усуває свербіж. З плюсів варто відзначити судинозвужувальну дію. Можна застосовувати дітям з шести місяців. Протипоказання – акне. Також не рекомендується застосовувати в ділянці очей.
  • В'єтнамська Зірочка. Знезаражує укуси домашніх клопів. Плюс – повна натуральність препарату та дешевизна. Застосовуйте, якщо є непереносимість до інших препаратів. Не рекомендується використовувати дітям до трьох років.
  • Меновазин – якщо виявилася алергія на укуси постільних клопів або якщо їх багато на тілі. Перевага – добре знеболює. Втирати в уражені ділянки 3 рази в день. Протипоказаний людям з підвищеною чутливістю до новокаїну.

Антигістамінні препарати:

  • Фенистил Гель – відомий препарат, що продається у всіх аптеках. Має у своєму складі активна речовина – диметиндена малеат, який блокує рецептори, викликають почервоніння і пухирі. Показанням до застосування є подразнення шкіри, сильний свербіж, печіння. Важливо: не застосовувати у дітей до 1 року. Уникайте прямих сонячних променів в період лікування.
  • Тавегіл – протиалергічний препарат, плоскі білі таблетки. Одне з ефективних ліків, рекомендований до застосування при будь-яких укусах комах. Активна речовина – клемастина гидрофумарат. Приймають до їжі, запиваючи склянкою води. Для посилення ефекту можна застосовувати спільно з глюконатом кальцію. Побічні дії – можлива сонливість і головний біль.
  • Супрастин. Крім протиалергічної, чинить седативний вплив, в чому його перевага. Максимальна добова доза – 100 мг. Заборонений до використання при інфаркті міокарда, анемії, виразкової хвороби шлунка.

Народні засоби

Клопи, кліщі, блохи та інші паразити були серйозною проблемою в минулому. Народ методом проб і помилок за велику кількість часу таки розробив дієві засоби для боротьби з ними. Для полегшення симптомів до місця укусу можна прикласти лід або сире м'ясо. Допоможе компрес з чаю, зеленого або трав'яного. Застосовувати всю ніч не варто, вистачить пари годин. Зняти роздратування може цибулина. Прикладати її потрібно зрізаною частиною догори на всю ніч.

Якщо вищеперелічене не допомогло, можна спробувати примочки з цілющих трав. Наприклад, звіробою. Рецепт такий примочки донезмоги простий. Необхідно подрібнити, траву висушити, а потім заварити одну ложку в склянці окропу. Змочіть настойкою ганчірку і прикладіть до місця укусу на всю ніч. Ще один простий і доступний спосіб – змочити ватку в соку часнику і обробити ранку. Це допоможе прибрати набряк.

Фото укусів постільних клопів

Відео

Як відрізнити укуси постільних клопів

Як кусає постільний клоп

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!