Багато родимок на тілі - що це значить, причини появи

Родимі плями – вроджені або з'являються з часом утворення на шкірі, пігментовані в чорний, коричневий, фіолетовий або червоний колір. Такі плями є майже у всіх людей і це норма. Багато родимок на тілі – це значить, потрібно розцінювати нове поява як сигнал небезпеки, прояв захворювання? Кожна людина повинна проявляти турботу про своє здоров'я, тому будь-які зміни в організмі повинні стати об'єктом уваги і бути вивчені і пізнані. Яку інформацію несе поява родимих плям розглянемо далі.

Що таке родимки

В медицині називають родимі плями невусами, вони можуть бути розташовані на будь-яких ділянках тіла, можуть бути плоскі або опуклі. Вони з'являються протягом усього життя з народження дитини. Особливо активно родимі плями зростають під час статевого дозрівання, у віці 11-13 років, коли відбувається активне ділення клітин, в тому числі меланоцитів, з яких формуються родимки.

Наші пращури по родимках передбачали долю людини, його хвороби, схильності, минуле і майбутнє. Двісті років тому жінка з маленькою крапкою на обличчі (мушкою) або спині вважалася особливо привабливою. Навіть у наш час багато секс-символи є власниками такої милої особливості. Родимі плями, якщо вони невыпуклые, виглядають красиво і загадково, на його збільшення треба звернути увагу і показатися лікарю.

Значення родимок на тілі

У вісімнадцятому столітті, період розквіту моди родимих плям, з'явилися і правила тлумачення слідів на тілі. Ось основні з причин, чому з'являється багато родимок на тілі:

  • точка у очі могла матися у фатальною дами;
  • відмітка біля скроні – прикмета мінливої натури;
  • на вушку – схильність до необдуманих вчинків;
  • на правій щоці – до вдалого щасливого заміжжя;
  • на лівій щоці – означає суперечливу, постійно бореться душу;
  • цятка в куточку рота або над губою – тонка добра натура;
  • любителів подорожей прикрашала точка на носі;
  • володарі плями в області шиї шиї – успішні у будь-яких обставинах.

Чому з'являються родимки на тілі

Родимки формуються з проміжної пігментної тканини між внутрішнім і зовнішнім шарами шкірного покриву. Причини появи:

  • Схильність. Поява новоутворення в конкретному місці у людини може бути закладено в геномі. Існує зв'язок між назвою «родимка» і «спорідненість» - наявність знаків у родичів на певних місцях.
  • Зловживання ультрафіолетом. Занадто часте і довге перебування під сонячними променями провокує організм виробляти меланін у великій кількості з якого утворюється родимка. Те ж можна сказати і про відвідування солярію – воно сприяє появі великої кількості родимих плям.
  • Родимки можуть формуватися (також, як і пропадати) під впливом гормональних сплесків (вагітність, стрес, захворювання).
  • Випромінювання, травмування, дія вірусу можуть викликати появу нової родимки.

Чому на тілі багато родимок

Вище описані основні чинники появи родимок, тому відповіддю на це питання може бути тривалий вплив одного або декількох з цих чинників. Лікарі застерігають, що велика кількість родимок на тілі збільшує ймовірність онкологічного захворювання. Це, наприклад, меланома. Тому таким людям не рекомендується довге перебування на сонці або в солярії, так як це може збільшити ризик переродження родимки в злоякісне новоутворення.

Однозначно можна сказати, що поява родимок – нормальний фізіологічний процес, не несе в собі загрози для здоров'я. Якщо вони не змінюються в розмірі, формі, кольорі – їх наявність нічим Вам не загрожує. Однак варто постійно стежити за їх станом і не зловживати факторами, описаними вище. Визначити стан рідного плями і організму в цілому, допоможе медична діагностика.

Червоних

Червоні родимки виникають із-за збою в роботі дрібних кровоносних судин і капілярів, що живлять шкіру. Називається вона – ангиома і є небезпечною різновидом хвороб шкіри, тому не варто переживати при їх появі. Причиною для занепокоєння може бути лише змінює розмір, колір і форму родимка. Варто пам'ятати, що будь-яка доброякісна ангиома може переродитися в злоякісну пухлину.

Висячих

Висячі родимки не такі нешкідливі. Вони часто заважають, їх просто обдерти або травмувати, вони не є на 100% безпечними (можуть змінитися в злоякісні, особливо при травмі), мають непривабливий вигляд. Називаються вони папіломи і ростуть з клітин епітелію. З'являються на шиї, спині, в паху і під пахвами в період статевого дозрівання, при впливі сонячних променів, з-за вірусу папіломи людини.

Якщо таке новоутворення великого розміру, знаходиться в місці, де може бути травмовано або змінило форму, розмір, з'явився обідок – це привід звернутися до фахівця для визначення методу боротьби або для видалення. Варіанти для видалення різні: скальпелем, лазером, пучком струму, за допомогою кріодеструкції. У будь-якому випадку, після цього вирішите косметичні проблеми і не будете боятися зрізати при голінні (актуально для чоловіків).

Під час вагітності

Виношування дитини – час, коли організм матері піддається серйозним випробуванням. Гормони, що відповідають за всі процеси в організмі не справляються з двома і виробляються у підвищеній кількості. Тому причина появи нових міток залежить безпосередньо від цього процесу і означає нормальну роботу гормональної системи. Часто вони з часом зникають.

На шиї можлива поява висячих родимок. В районі живота внаслідок постійного розтягування шкіри поганий діяльності судин в цій області можуть з'явитися червоні новоутворення. Це вважається нормальним. Однак, якщо нові або старі родимки почали завдавати дискомфорт, опухати, з'явилися печіння або свербіж, обов'язково дізнайтеся думку терапевта з цього приводу.

Що означає багато родимок на тілі

Велика кількість родимок на тілі не рідко турбує і породжує багато запитань про безпеку такого наявності. Тому вчені не перестають дослідити дане питання. За однією з версій, дозрівання відразу великої кількості дрібних родимих плям і швидкість їх появи вказує на швидкість старіння організму. Якщо з'являється багато родимих плям на обличчі, шиї і животі, це свідчить про поважному віці.

Згідно з повір'ями, якщо з'явилося багато родимок на тілі – ви користуєтеся успіхом у оточуючих, супроводжують успіх і щастя. Китайські лікарі, навпаки, вважають, що через родимі плями з організму виходить негативна енергія, тому наявність великої кількості міток (родимих плям) свідчить про серйозну хворобу. У що вірити – кожен вирішує сам.

Варто турбуватися

Привід для занепокоєння є завжди при будь-якій зміні в рідному плямі. Для самостійного вивчення проблеми, можна взяти до уваги ознаки небезпечного новоутворення, АКОРД:

  • А (асиметрія) – якщо при проведенні осі через центр половинки відрізняються;
  • До (край родимки): рівний – здорова, зубчастий, рваний – небезпечна;
  • До (кров) – з доброякісною родимки немає кров'яних виділень;
  • Про (забарвлення) – здорове родима пляма рівномірно забарвлене;
  • Р (розмір) – маленькі плямки в рідкісних випадках можуть перероджуватися, чим вони більше, тим небезпечніше;
  • Д (динаміка) – розвиток будь-яких з раніше описаних ознак.

Відео

Велика кількість родимок на тілі небезпечно для здоров'я.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!