Атопичная шкіра - що це таке у дорослих і дітей, косметика та креми для правильного догляду

Зволожена гарна шкіра – це одна з головних складових привабливого зовнішнього вигляду. На жаль, щасливими володарями такої шкіри є не всі. Свербіж, сухість, почервоніння, висип, лущення шкірних покривів – це найпоширеніші симптоми атопії, які переслідують багатьох людей. Що таке атопичная шкіра, які причини захворювання і як його лікувати, допоможе дізнатися ця стаття.

Що таке атопія

Атопія – це підвищена чутливість шкірних покривів до різноманітних зовнішніх факторів. Основний симптом – хронічний свербіж. Захворювання має алергічний характер, передається у спадок. Часто атопічний дерматит (лат. - atopic dermatitis, згідно МКБ (Міжнародна класифікація хвороб) - шкірне захворювання) проявляється у немовлят, але нерідко від хвороби страждають підлітки і дорослі. Атопічний дерматит у дітей часто приймають за діатез, хоча сучасна медицина вважає ці поняття диференціальними.

Причини атопічної шкіри

Основна причина атопії – це реакція організму на алерген, що призводить до виникнення аллергодерматоза. Алергени потрапляють в організм трьома природними шляхами:

  • з їжею і водою – харчова алергія;
  • при прямому впливі алергену на шкірний покрив – контактна алергія (мило, пральні порошки, косметичні засоби);
  • у процесі дихання – дихальна алергія (пилок рослин, пил, шерсть тварин).

Крім алергії, існують інші причини атопічної шкіри:

  1. Генетична схильність – якщо батьки страждають від алергії, то виною атопії у дитини є спадковість.
  2. Несприятливі кліматичні умови – холод, спека, низька вологість повітря.
  3. Опалення – в холодну пору року воно сушить повітря, тим самим позбавляючи шкірні покриви вологи.
  4. Емоційна нестабільність – стреси, напруження, нервові зриви негативно позначаються на стані шкірних покривів і можуть призвести до осередкового нейродермиту (атопія шкіри, викликана порушеннями роботи нервової системи).
  5. Погана екологія – забрудненість повітря, неочищена вода, ультрафіолет, пасивне куріння.
  6. Порушення обміну речовин провокує підвищену сухість шкірного покриву.
  7. Аутоімунні захворювання – зниження імунітету робить організм вразливим до алергенів, з-за чого розвиваються атопічні захворювання.
  8. Прорізування зубів – поширена причина появи атопічного дерматиту у дитини в дитячому віці.

Симптоми атопічної шкіри

Головним симптомом атопічного дерматиту є сильний свербіж шкірного покриву. Відчутне загострення свербежу відбувається ввечері й уночі, що часто служить причиною безсоння. Інші ознаки атопічної шкіри, які можуть проявлятися під час атопічного синдрому:

  • аномальна сухість шкірних покривів;
  • почервоніння уражених ділянок;
  • набряклість;
  • лущення;
  • екзема;
  • світло-рожеві висипання;
  • ущільнення, аж до появи кірки;
  • пухирі, ерозії, гнійнички;
  • тріщини;
  • дистрофія волосся, сухість, ламкість;
  • попрілості.

Атопічний дерматит вражає шкірний покрив дорослого і дитини неоднаково – локалізація хвороби може відрізнятися, що помітно на фото пацієнтів різного віку. У немовлят почервоніння і сухість виникають на обличчі, в області щік і лоба, не зачіпаючи ніс, губи, підборіддя. Дитячий дерматит характеризується появою атопії на згинах ліктів і колін, зап'ястях, ногах, шиї, області біля очей і рота. Атопічний дерматит у дорослих поширений на згинах кінцівок, на пальцях, спині, зоні промежини, області навколо рота, біля очей.

Лікування атопічної шкіри

Профілактику та лікування атопічного дерматиту не слід починати самостійно. Якщо ви помічаєте у себе або дитини симптоми атопії, не намагайтеся позбавитися від проблеми, поки не зверніться до лікаря. Після того як ретельна діагностика підтвердить діагноз, лікар призначить препарати для лікування атопічної шкіри. Лікування проходить за такими загальними принципами:

  • дотримання гіпоалергенної дієти, якщо атопічний дерматит виник із-за харчового алергену;
  • прийом антигістамінних засобів, що усувають свербіж;
  • проведення детоксикації організму;
  • прийом вітамінів, які підвищують імунітет;
  • застосування протизапальних препаратів, антибактеріальних засобів;
  • прийом заспокійливих ліків, якщо атопія перейшла в стадію нейродерміту.

Догляд за шкірою атопічної

Коли відповідь на питання «атопичная шкіра – що це таке, які симптоми, ознаки та способи лікування» вже дано, залишається лише розібратися, який потрібен догляд за атопічної шкірою. Щоб не нашкодити шкірі, прискорити одужання і змусити її виглядати краще, рекомендується дотримуватися таких правил:

  1. Приймайте не ванну, а душ з цілющою водою (температура 37 °С). Водні процедури повинні бути щоденними, щоб шкіра зволожувалася, але тривати не більше десяти хвилин.
  2. Для атопічної шкіри використовуйте очищену воду від хлору, оскільки він служить подразником.
  3. Спеціальна зволожуюча косметика для атопічної шкіри повинна замінити звичайні косметичні засоби, якими ви користувалися раніше.
  4. Під час водних процедур будьте максимально обережні – не тріть проблемні ділянки, не використовуйте мочалку. Після купання слід лише злегка промокнути тіло м'яким рушником.
  5. Уникайте сухого повітря і попадання на обличчя і тіло прямих сонячних променів, підтримуйте у приміщенні низьку температуру.
  6. Віддавайте перевагу бавовняній одязі, уникаючи синтетичної і вовняний.

Відео: крем для атопічної шкіри

Крем для сухої атопічної шкіри

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!