Висівкоподібний лишай у людини, причини, фото. Лікування висівкоподібного лишаю препаратами і народними засобами

Відомо, що висівкоподібний лишай – це поразка рогового епідермісу грибкового характеру. При цьому захворюванні шкіра покривається кольоровими плямами, лусочками. Якщо ви з ним зіткнулися, то обов'язково повинні з'ясувати, як лікувати висівкоподібний лишай в домашніх умовах. Ця хвороба вражає переважно молодих людей, але може зустрічатися у людей похилого віку, навіть у дитини. Частіше вона зустрічається в жарких країнах. Лишай ще називають сонячним, пляжним, кольоровим.

Причини виникнення захворювання

Висівкоподібний Лишай має інфекційне походження. Він з'являється з-за овальних, круглих або міцеліальних за формою грибів, які є збудниками. Інфекція передається від однієї людини до іншої при особистих контактах. Заразитися позбавляємо висівкоподібному може той, у кого ослаблений імунітет, є хронічні хвороби. Як правило, хвороба поступово поширюється серед усіх членів сім'ї через предмети гігієни. Підхопити інфекцію можливо в громадському місці.

Ви знаходитесь в групі ризику зараження позбавляємо висівкоподібному, якщо:

  1. Генетично до цього схильні.
  2. У вас надмірне потовиділення або жирна шкіра.
  3. У вас проблеми з ендокринною системою, цукровий діабет, ожиріння.
  4. Ваш імунітет знижений через інфекційних уражень внутрішніх органів, туберкульозу.
  5. У вас вегетосудинна дистонія.
  6. Ви страждаєте хворобами шлунково-кишкового тракту, печінки, підшлункової залози, органів дихання.

Основні ознаки і симптоми

Висівкоподібний Лишай проявляється плямами різних розмірів. Як правило, вони знаходяться на верхній частині торсу. Можуть з'явитися на голові, шиї, животі, пахвах, паху. Плями на шкірі розсіяні несиметрично, вони круглі або неправильної форми. При прогресуванні вони зливаються у великі вогнища. Колір плям при лишаї отрубевидном може бути різним: від жовто-коричневого до яскраво-рожевого. Шкіра починає лущитися, але не свербить, не болить. Ділянки, на яких є або був лишай, не будуть більше засмагати на сонці.

Методи діагностики

Для постановки точного діагнозу проводяться такі заходи:

  1. Перевірка лампою Вуда. При ній отрубевидные плями змінюють колір на зелено-золотистий або рожевий.
  2. Розчин йоду 2%. Якщо змазати їм плями, які слабо видимими, то вони стануть темно-коричневими.
  3. Лабораторний аналіз. Лусочки шкіри вивчаються під мікроскопом. Якщо фахівець побачить там круглі або довгасті спори з подвійним контуром, то висівкоподібний лишай підтвердиться.
  4. Культуральний аналіз. Оливкова олія наноситься на середовище Сабуро. Приблизно через тиждень в ній повинні вирости жовті колонії з двоконтурними клітинами.
  5. Диференціальна діагностика. Перевірка на наявність супутніх шкірних хвороб.

Як і чим лікувати висівкоподібний лишай у людини

Якщо діагностика підтвердила, що людина інфікована, то потрібно прийняти відповідні заходи. Оптимальна схема лікування підбирається фахівцем індивідуально. У боротьбі з лишаєм ефективні як прийом різних препаратів, так і народні рецепти. При лікуванні обов'язково потрібно дотримуватися правил особистої гігієни і дієту, щодня міняти постільну білизну. Якщо така проблема, як висівкоподібний лишай, торкнулася вас, ви повинні знати способи боротьби з ним.

Консервативне лікування

Передбачає застосування коштів місцевого впливу і протигрибкових медикаментів. Перші служать для того, щоб відлущити і розм'якшити уражену позбавляємо шкіру. До таких препаратів відносять креми, лосьйони, мазі, шампуні, настоянки та розчини. А протигрибкові ліки застосовуються для того, щоб побороти інфекцію зсередини. При легких формах захворювання іноді вдається обійтися без них.

Місцева терапія

Спробуйте використовувати такі методи, щоб вилікувати лишай:

  1. При ураженні волосистої частини голови користуйтеся спеціальними лікувальними шампунями. Хороший варіант – «Нізорал».
  2. Змащуйте плями спочатку 60-відсотковим тіосульфатом натрію, а потім 6-процентним розчином соляної кислоти раз в день протягом тижня.
  3. Тонким шаром мастіть шкіру 10%-ної сірчано-саліцилової маззю. Робіть це двічі на добу.
  4. Наносьте плями на 2% спиртовий розчин йоду. Бажано користуватися не рідше одного разу в день. Недолік методу полягає в тому, що препарат офарбить шкіру. Якщо лишай на помітних ділянках тіла, то застосовувати його недоцільно.
  5. Втирайте розчин 20% бензилбензоата у пошкоджену шкіру. Процедуру проводите, поки плями не пропадуть.
  6. Використовуйте «Мікосептін» – мазь з цинком. Вона надає заспокійливу дію на шкіру.

Протигрибкові препарати

Ці ліки для місцевого і внутрішнього застосування допомагають позбутися від грибка, який поширює лишай:

  1. «Микозорал». Може використовуватися у вигляді таблеток, крему, мазі, свічок, шампуню. Швидко прибирає висівкоподібний лишай. Обов'язково потрібно пройти повний курс терапії. «Микозорал» можна використовувати при вагітності. Поєднувати з іншими ліками треба обережно.
  2. «Клотримазол». У продажу є мазь, лосьйон спрей та розчин. Використовується двічі на добу. Мазь не тільки вбиває грибок, але і бореться з мікробами. Її можна застосовувати при годуванні груддю.
  3. «Фунготербин». Мазь, якою мажуть лишай. Курс триває два тижні, але симптоми хвороби пропадуть раніше, якщо вірити відгукам. Не можна використовувати дітям, які не досягли дворічного віку.
  4. «Румикоз». Ефективні таблетки від грибка. Їх потрібно пити по дві штуки раз на добу тиждень. Ліки протипоказано жінкам у період вагітності і годування.
  5. «Міконазол». Мазь, яка вбиває грибкові мікроорганізми.
  6. «Мифунгар». Протигрибковий крем, який використовується раз на добу для ділянок, уражених висівкоподібному лишаєм.

Ефективні народні засоби

Спробуйте використовувати ці рецепти від лишаю в домашніх умовах:

  1. Візьміть 1 ст. л. дрібної сушеної рути запашної і 5 ст. л. жирного масла. Приготуйте мазь і обробляйте уражену шкіру, поки лишай повністю не пропаде.
  2. Столову ложку сушеного звіробою залийте склянкою окропу. Наполягайте в темному місці п'ять днів, потім процідіть. Промивайте їм лишай двічі в день.
  3. Пропустіть цибулину через м'ясорубку. Отримане пюре прикладайте до позбавляю на ніч. Якщо такої можливості немає, то протирайте інфіковану шкіру цибульним соком кілька разів в день.
  4. Зробіть із щавлю кашку блендером. Нанесіть її на тканину і додайте трошки сірчаної мазі. Зробіть компрес на кілька годин.
  5. Візьміть 20 хмельових шишок, 3 ст. л. кореня лопуха в подрібненому вигляді і 15 квіток календули. Залийте 400 мл води і варіть на слабкому вогні 25 хвилин. Потім процідіть, додайте до рідини 150 грам вазеліну. Користуйтеся маззю щодня.
  6. Листя евкаліпта і низку залийте в пропорції 1:1 окропом. Варіть на водяній бані півгодини, процідіть. Отриманою рідиною протирайте висівкоподібний лишай або робіть компреси. Настій зберігати в темряві.
  7. Роздушіть ягоди журавлини або калини і намажте кашку на лишай. Таке пюре допустимо використовувати в поєднанні з борної і саліцилової кислоти. З цих компонентів ви зможете зробити домашню мазь від висівкоподібного лишаю.
  8. Нанесіть на інфіковану шкіру 3% оцет, розведений водою. Коли він висохне, обробіть лишай лимонним маслом.

Дізнайтеся також і про інші засоби для лікування лишаю у людини в домашніх умовах.

Профілактика захворювання

Щоб не допустити рецидиву або зараження позбавляємо висівкоподібному, прийміть такі заходи:

  1. Не носіть синтетику, надмірно обтягуючі речі. З-за цього на шкірі накопичується піт, а в ньому бактерії розмножуються з подвійною швидкістю.
  2. Частіше приймайте душ.
  3. Не користуйтеся чужими рушниками, мочалками, постільними речами, іншими особистими речами.
  4. Мийте голову шампунем з кетоконазолом.
  5. Загартовуйтеся. Це сприяє підвищенню імунітету.

Як виглядає висівкоподібний різнобарвний лишай у людей – фото

За текстовим описам складно визначити, чим такий грибок зовні відрізняється від інших шкірних захворювань. Тому вам краще подивитися підбірку фотографій. Ви побачите приклади поразки позбавляємо різних ділянок тіла. Подивіться, якими можуть бути плями за формою і кольором. Після перегляду фотознімків ви зможете зрозуміти, чи зіткнулися з лишаєм висівкоподібному, або іншою проблемою.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!