Лікування грибка на ногах в домашніх умовах

Таке захворювання дерматологи називають оніхомікозом («онихо» – ніготь, «мікоз» – патологія, спричинена паразитичним грибком). Коли грибкова інфекція вражає нігтьові пластини, вони змінюють колір, а пальці ніг зудятся. Нігтьовий грибок викликають дерматофіти, що паразитують на шкірі, волоссі, нігтях, дріжджові, дріжджові, цвілеві мікроорганізми. Прибрати неприємну інфекцію з нігтьових пластин допомагають пігулки від грибка в поєднанні з кремами, мазями, розчинами, краплями, лікувальними лаками. Читайте про це детальніше далі в статті.

Чим лікувати грибок нігтів на ногах в домашніх умовах

Комплексне лікування грибка нігтів на ногах включає ефективні препарати, що порушують синтез ергостеролу. Без цієї речовини клітинна оболонка (зовнішня мембрана) послаблюється, втрачає захисні функції, а мікроорганізм гине. Терапія з таблетками від грибка проводиться до відростання нових нігтьових пластин, які будуть виглядати здоровими. Протяжність процесу – 6-12 місяців.

Багато протигрибкові препарати дають побічні ефекти: зниження апетиту, смакових відчуттів, нудоту, порушення випорожнення, алергічні реакції. Важливо, щоб засіб від грибка призначав тільки лікар і спостерігав пацієнта. Самолікування провокує хронічний мікоз з частими рецидивами. Запущені випадки з ускладненнями закінчуються хірургічним видаленням хворого нігтя.

Чим швидко вилікувати

  • «Нізорал» («Кетоконазол») – проти дерматофітів (поверхневих грибів), дріжджів, диморфних (існуючих у двох формах) грибів. Препарат приймають одноразово дозуванням 200 мг (1 таблетки) під час їжі, щоб краще всмоктується. Тривалість прийому може визначити лише лікар, орієнтуючись на симптоми. Ліки частково виводиться із сечею, а основна частина – з жовчю.
  • «Флуконазол»(аналоги

    «Дифлюкан», «Флюкостат», «Микофлюкан») – бореться з дріжджами, дріжджоподібними збудниками інфекцій. Проникає в плазму грибкової клітини через півгодини після прийому. За 5 днів концентрується в нігтях і руйнує клітинні мембрани. При цьому розвиток інфекції зупиняється на другому тижні застосування. Ліки приймається щотижня по 150 мг, всього – 30-36 тижнів.

  • «Форкан» (аналог «Флуконазолу») – від мікозів, викликаних сапрофіти (мікроорганізмами, що харчуються продуктами розкладання), включаючи дріжджі, криптококки. Ліки всмоктується всього за 1,5 години, виводиться нирками. Застосовується щотижня по 150 мг близько 1,5 місяців.

Таблетками для лікування грибка нігтів запущеної форми

  • «Ламізил» – дія спрямована проти дерматофітів. З частотою прийому препарату по 250 мг 1 раз за добу терапія розрахована на період від 2-х місяців, при цьому виліковуються обширні ураження грибком, також на великих пальцях нижніх кінцівок.
  • «Орунгал» – володіє широким дією (аналоги

    «Румикоз», «Кандитрал», «Итразол», «Ирунин»). Приймається за типом пульс-терапії: 200 мг (1 капсула) 2 рази за тиждень, потім тритижневу перерву, і такий ритм лікування повторюють 3 рази. У запущених випадках терапію продовжують до 6 прийомів з такими ж перервами.

Недорогими засобами

  • «Флюкостат» – триазольный препарат, що діє проти дріжджів, криптококків, микроспорий, трихофітону (недосконалий гриб), інших збудників. Це засіб вважається сильним, але чинним вибірково. Для найкращої концентрації в нігтях приймається на голодний шлунок по 150 мг щотижня до оновлення нігтьової пластини.
  • «Микофлюкан» – проти дріжджів, криптококків, микроспорий, трихофітону і інших видів грибка. Ліки має высокоизбирательным дією. Приймається щотижня по 150 мг до відростання незаражену нігтьової тканини.

Профілактика

Нігтьовий грибок з'являється при інфікуванні через предмети вжитку, якими користується не одна людина, погано оброблений інструмент для педикюру, тісне взуття, шкарпетки з синтетики. Травми роблять нігті особливо вразливими. Схильність грибкових інфекцій збільшують вік, знижений імунітет, хронічні проблеми зі здоров'ям. У дітей мікоз нігтів на ногах виникає рідко, але дитина може заразитися від близьких.

Профілактичні правила при відвідуванні спортзалів, громадських лазень, басейнів, пляжу:

  1. Не ходити без тапочок.
  2. Не користуватися чужим рушником.
  3. Після душу ретельно витирати між пальцями ніг.

Якщо хтось у родині страждає нігтьовим грибком:

  1. Ретельно дезінфікувати і промивати ванну, проводити санітарну обробку підлоги.
  2. Мочалку замочувати 5%-ним розчином хлораміну.
  3. Брудну білизну піддавати кип'ятіння з пральним порошком.
  4. Після миття змащувати ступні для профілактики фунгіцидну кремом.
  5. Спітнілі ноги обробляти підсушуючими розчинами (наприклад, 40%-ний розчин уротропіну), присипками.
  6. Травмовані нігті, захищати протигрибковими засобами.
  7. Шкарпетки і панчохи міняти кожен день.

Відео про протигрибкових таблетках і препаратах

Таблетка. Грибок. Ефір від 2.02.2016. HD версія.

Відгуки

Гелю Мартинюк, 34года:

У січні їздила у відрядження. Графік був напружений, зустрічі проходили в приміщенні, багато часу ноги зопрівали в зимових чоботях. Вже вдома звернула увагу, що мій нігтик великого пальця на правій нозі пожовтів, став рыхловатым. Побігла до дерматолога, пропила курс таблеток від грибка нігтів на ногах, плюс мазь, і все пройшло. Навіть фото зробила.

Параска Артюкова, 46лет:

Не знаю, звідки у нас в селі це взялося, але рік тому нігті на ногах потемніли, стали кришитися. Спочатку здивувалася: все в господарстві своє, і молоко є, кальцію вистачає. Причину дізналася у лікаря. Вона мені розписала, як позбутися від грибка нігтів на ногах, виписала ліки в таблетках, ще лак і мазь. Лікувалася я довго, поки нормальні нігті не виросли.

Гузель Тагірова, 52года:

У студентські роки я жила в гуртожитку, підчепила мікоз нігтів на ногах. Раніше із-за дурості толком не лікувала, перейшов у хронічну форму. Список сучасних ліків розширився, але іноді грибок знову з'являється, особливо навесні. Швидко позбавлятися від хвороби мені допомагають таблетки за рецептом лікаря і крем.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!