Як лікувати екзему на руках

Нервове напруження позначається не тільки на внутрішньому стані організму. Воно здатне проявлятися і зовнішньо – у вигляді екземи шкірних покривів. Це хронічне розлад доставляє людині біль і дискомфорт. Інструкції нижче допоможуть вам розібратися, як же лікувати екзему на руках. Подібне роздратування шкіри піддається лікуванню засобами офіційної та народної медицини.

Причини екземи на руках

Це хронічне захворювання шкіри у вигляді запалення верхнього епідермісу не є заразним. Екзема на руках ідіопатичною форми мало вивчена, але медики змогли виділити ряд провокуючих чинників:

  • емоційне перенапруження, депресії;
  • захворювання ендокринної системи;
  • захворювання травної системи;
  • цукровий діабет;
  • вегетосудинна дистонія;
  • дефіцит у раціоні вітаміну В6, жирних кислот;
  • зараження глистами;
  • дисфункція нирок;
  • дисбактеріоз кишкового тракту;
  • низький імунітет.

Чим лікувати екзему на руках в домашніх умовах

В більшості випадків проводиться місцеве лікування. В терапію мікробного типу хвороби додаються антибіотики, а алергічного – обмеження контакту людини з алергеном, правильне харчування і постільний режим. Крім цих 2 форм виділяють і інші види інфекції:

  • ідіопатична;
  • атопічна;
  • професійна;
  • грибкова і себорейна;
  • дісгідротіческая.

Ліками

Лікар може призначати ліки для певної форми хвороби. Екзема на руках на нервовому грунті лікується такими препаратами:

  1. Заспокійливі – «Бромкамфора» по 5 мл або Натрію Бромід» по 10 мл тричі на добу протягом 2 тижнів.
  2. Транквілізатори – «Нозепам», «Хлозепид», «Фенозепам».
  3. Рослинні препарати – «Новопассит», «Персен», «Настойка півонії».

Гормональні ліки призначаються при важких проявах запалення. Це можуть бути «Дексаметазон», «Кортикотропін», «Преднізолон». Обов'язковою для лікування запального процесу на руках є вітамінотерапія:

  • масляний розчин вітаміну Е, ін'єкції вітаміну В;
  • звичайна аскорбінка;
  • кислота фолієва.

При будь-якому вигляді екземи прописуються антигістамінні препарати:

  1. Для важких проявів запалення – «Дифенгідрамін», «Прометазин», «Хлоропірамін». Вони вводяться в обхід шлунково-кишкового тракту.
  2. Інші протиалергічні ліки – «Цетрин», «Дезал», «Кларисенс», «Супрастин».

Якщо виявлена залежність запалень від розладів шлунково-кишкового тракту, то призначаються «Панкреатин», «Фестал», «Ензістал», «Панзинорм Форте» і пробіотики «Хілак Форте», «Біфіформ» або «Лактобактерин». Мікробна форма передбачає лікування протигрибковими препаратами, такими як «Ністатин», «Леворин», «Пімафуцин». Місцева терапія – це мазь при екземі на руках. Найефективнішим дерматологи вважають жирне засіб «Адвантан»:

  • змащувати 1 раз на день уражені поверхні шкіри;
  • протипоказання ця мазь від екземи на пальцях рук практично не має;
  • курс лікування триває до отримання позитивних результатів, іноді до кількох місяців.

Кремом

Як позбутися від екземи на руках назавжди? Після лікування для профілактики застосовують численні креми:

  1. «Элоком». Показання – грибкова, вірусна або бактеріальна інфекція. Потрібно покривати пошкоджені місця кожен день по одному разу. Термін лікування залежить від досягнення ефекту застосування. Ціна – від 400 р.
  2. «Целестодерм». Зовнішнє ліки від екземи на руках. Потрібно до трьох разів на добу покривати тонким шаром уражені ділянки. Курс лікування до усунення симптомів. Ціна – від 250 р.
  3. «Элидел». Протизапальний крем для лікування захворювання на руках у дорослого або дитини, якщо він старше 3 місяців. Потрібно розмазувати крем з уражених ділянок до 2 разів на день. Повторюйте процедури до повного усунення ознак хвороби. Ціна – від 100 р.

Народними засобами

Ось як лікувати екзему на руках народними засобами:

  1. Ванночки для рук при екземі. Такий спосіб рекомендується для сухої форми екземи. Розведіть в 1 л гарячої води 2 ст. л. солі. Коли рідина трохи охолоне, помістіть у ванну руки і не діставайте до повного охолодження. Повторюйте метод хоч кожен день.
  2. Емульсія. Щоб лікувати мокнучу форму, розбийте 1 куряче яйце, додайте туди 50 мл столового оцту. Розбавте такою ж кількістю води. Перемішайте до однорідної консистенції, розподіліть по руках, обмотайте їх м'якою тканиною. З ранку не змивайте утворену плівку. Увечері повторіть процедуру знову.
  3. Каланхое. Соком цієї рослини змащуйте ураження кожен день.

Дієта при екземі

При лікуванні екземи потрібно нормалізувати своє харчування. Включіть в раціон молочні та рослинні продукти, а відмовтеся ось від чого:

  • гостра, солона їжа;
  • міцні м'ясні бульйони;
  • білок яйця;
  • м'ясо смажене;
  • копченості;
  • солодощі;
  • алкогольні напої.

Особливості лікування екземи рук

Екзему класифікують ще й за характером перебігу хвороби. Ось як виглядає екзема на руках:

  1. Суха. Характеризується сухість і розтріскування шкіри рук. Загострюється частіше в зимовий час, коли вологість повітря знижена. Протікає в хронічній формі.
  2. Мокнуча. Частіше з'являється на кистях і є перетворенням сухої форми. Як видно на фото, характерні ознаки – це почервоніння між пальцями рук і на самих кистях, набряклість та свербіж. Утворюються бульбашки, які потім лопаються, виділяючи рідина, і стають причиною виникнення заглиблень в епідермісі.

Сухий

Важливо знати, які заходи проводяться при лікуванні сухої екземи:

  1. Змазування кортикостероїдними мазями для усунення лущення. Конкретно ніж лікувати екзему на руках у початковій стадії, підкажуть лікарі.
  2. Своєчасне лікування, адже суха екзема дуже швидко перетікає в мокнучу.
  3. Регулярне пом'якшення кремами шкірних покривів після закінчення лікування.
  4. Виняток стресового фактора, щоб не було рецидивів.
  5. Мінімізація водних процедур.
  6. Виключення алергенів.

Мокрій

Екзема мокнущего типу розвивається з сухої форми і пов'язана з імунною недостатністю. Особливості її лікування:

  1. Відсутність прикрас на пошкоджених місцях.
  2. Виняток косметичних засобів, такі як духи і дезодоранти.
  3. Зміна звичайного порошку і мила на дитячі, де немає ароматизаторів і барвників.
  4. Дотримання дієти, виключення цитрусових і ягід яскраво-червоного кольору.
  5. Зменшення контакту з водою.
  6. Застосування антибактеріальних і протигрибкових препаратів, адже мокнуча екзема часто розвивається через грибків роду Кандіда.

Відео: як вилікувати екзему на руках

Запалення епідермісу часто свідчить про наявність проблем в організмі, наприклад, алергії або зниженні імунітету. Екзема не є винятком. Вона з'являється з-за провокують її чинників: нервових перенапруг, алергенів або генетичної схильності. Якою б не була форма захворювання, вона доставляє дискомфорт людині. Щоб позбутися болячки, подивіться корисне відео про те, як же лікувати екзему на руках.

Лікування екземи

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!