Підшкірні прищі

Прищі на обличчі або різних частинах тіла нерідко є наслідком внутрішніх порушень, що виникають із-за погрішностей у способі життя, впливу несприятливих факторів або країнах захворювань. Однією з таких проблем є підшкірні утворення, які представляють собою не просто неприємний естетичний дефект, але і можливий симптом патологічних процесів, що протікають в організмі.

Що таке підшкірні прищі

Процес утворення подкожников безпосередньо пов'язаний з надмірною виробленням шкірного сала, що накопичується в протоках сальних. Воно є поживним середовищем для бактерій, що розмножуються всередині сальних залоз і провокують підшкірне запалення. В результаті запального процесу на шкірі з'являється твердий кулька (шишка), що болить при натисканні і, на відміну від таких шкірних висипань, як прищі або вугри, не видавлюється звичайним способом.

Запалення вражає внутрішні шари шкіри, а її поверхневий ороговілий шар створює перешкоду для нормальної очистки сальних проток. З цієї причини позбутися підшкірних прищів складно, будь те дрібні білі висипання або один великий запалений подкожник. Такі утворення розташовуються в глибоких шарах шкіри і «дозрівають» дуже довго, а тому вивести із них скупчення шкірного сала і гною звичайними способами не можна.

Причини появи

Розібравшись, що таке підшкірні прищі і який механізм їх освіти, необхідно з'ясувати, від чого вони виникають. Основною причиною появи таких висипань є порушення процесу саловиділення, а воно розвивається під впливом цілого ряду патологій внутрішніх або зовнішніх несприятливих впливів. Чому з'являються подкожники? Фахівці називають наступні фактори, що сприяють їх утворенню або провокують його:

  • неправильний або недостатній догляд за шкірою;
  • гормональний дисбаланс, пов'язаний з статевим дозріванням, вагітністю, прийомом контрацептивів або ендокринними захворюваннями;
  • перегрів або переохолодження організму;
  • неправильне харчування;
  • зловживання пілінгом або засмагою;
  • порушення в роботі ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
  • знижений імунітет;
  • порушення обміну речовин;
  • спадкова схильність;
  • гінекологічні захворювання;
  • підшкірний кліщ;
  • шкідливі звички (вживання тютюну, алкоголю).

На обличчі

Проблеми зі шкірою особи, які проявляються у вигляді підшкірних прищів, нерідко вказують на гормональні збої в організмі:

  1. Якщо на обличчі з'явилися маленькі горбки, які довго не проходять, це може бути наслідком країн ендокринних патологій або тимчасового гормонального дисбалансу, зумовленого природними причинами (перехідний вік, вагітність).
  2. У жінок білі прищики на обличчі здатні виникати при порушенні роботи яєчників, викликаному полікістозом. У цьому випадку вони локалізуються на підборідді і знизу на щоках.
  3. У людей з жирною або щільною шкірою прищі внутрішні на обличчі з'являються через надмірне вироблення шкірного сала і можуть розташовуватися в будь-яких місцях – на лобі, носі, вилицях, підборідді.
  4. Хворобливі ущільнення на губах, спочатку виглядають як прищі, можуть бути проявом герпесу.

На спині

Виникнення подкожников на спині теж може бути наслідком різких гормональних змін, але нерідко це явище спостерігається у спортсменів або людей, ведучих активний спосіб життя. При фізичних навантаженнях спина постійно пітніє, а це сприяє забрудненню сальних проток і скупчення в них шкірного сала, що веде до розвитку запального процесу й появи прищів. Дізнайтеся, як прибратиприщі на спині у жінки.

На шиї

Висипання на шиї, що залягають в глибоких шарах епідермісу, виникають рідко, так як в цій частині тіла шкіра тонка. Якщо подібні прищі з'явилися в цій галузі, рекомендується пройти комплексне медичне обстеження, оскільки вони можуть бути пов'язані з захворюваннями внутрішніх органів або початком розвитку патологічних процесів в організмі.

На руках

Появу підшкірних висипань на руках може вказувати на ендокринні порушення, алергію, спадкові захворювання. Якщо прищі з'являються нижче ліктя або в області кистей, це має особливо насторожити, тому що на даних ділянках сальних залоз менше і виникнення на них шкірних утворень може вказувати на серйозні патології і збої в роботі організму.

На статевих губах

Підшкірні освіти в зоні статевих органах у багатьох випадках виникають через переохолодження організму. Вони можуть з'явитися після застуди, купання в холодній воді або неправильного загартовування. Іншими можливими причинами є мікротравми, що виникають при видаленні волосся в зоні бікіні, а також носіння синтетичної білизни, подразнює шкіру і сприяє її перегріву.

Підшкірні гематоми по всьому тілу

Якщо підшкірні висипання розташовуються по всьому тілу, це може бути проявом генетичного захворювання – спадкового ліпоматозу. При цій хворобі шишки здатні з'являтися на будь-яких частинах тіла – на шиї, руках, ногах, животі, спині. Дане порушення вимагає ретельного обстеження і тривалої комплексної терапії, а іноді і хірургічного втручання.

Як позбавитися від внутрішнього прища

Якщо підшкірних утворень багато і вони довго не проходять, самостійно позбавитися від них навряд чи вийде. У таких випадках необхідна консультація дерматолога та спеціальну терапію. Те ж саме відноситься до такого неприємного прояву, як розташовані глибоко під шкірою вугрі на обличчі, лікування яких необхідно проводити під контролем фахівця.

Однак якщо прищ одиночний і виник нещодавно, можна спробувати прибрати його без звернення за допомогою медиків, застосувавши доступні аптечні і домашні засоби. Як прибрати подкожник? Такі прищі «дозрівають» довго, протягом декількох тижнів, тому спроби видавити їх будуть безуспішними. Чим лікувати шкіру, щоб прискорити цей процес і не допустити розвитку ускладнень?

Маззю

Відмінним засобом для боротьби з подкожниками є мазь Вишневського, «Левомеколь», цинкова мазь. Як витягнути прищ з використанням цих препаратів? Мазі слід наносити на уражені ділянки не менше 2 разів на день. Крім цього, хорошим ефектом володіють компреси з іхтіолової мазі, витягаючі вміст подкожника назовні. Їх рекомендується накладати на ніч.

Кремом від підшкірних прищів

При лікуванні підшкірних висипань добре допомагають креми з антибактеріальним і загоюючим ефектом, що дозволяють швидко купірувати запальний процес і прискорити регенерацію тканин в ураженій області. Найдієвішими засобами цієї категорії, призначених для боротьби з подкожниками, є креми «Базирон», «Діфферін», «Скінорен», «Клензит-С».

Лікування народними засобами

Усунути підшкірні утворення допоможуть прості народні рецепти, які доступні для використання в домашніх умовах:

  • Компрес з алое. Він добре допомагає позбавитися від такого неприємного явища, як довго не проходить гнійний прищ, який не може лопнути самостійно. Розріжте лист алое, прикладіть до місця запалення і зафіксуйте пластиром. Компрес можна накладати на ніч.
  • Масло чайного дерева. Наносьте його на прищі кожні 3-4 години протягом декількох днів, поки не помітите поліпшення.
  • Маска з масла і часнику. Змастіть проблемну зону рослинним маслом, а потім точково нанесіть на місце запалення подрібнений часник і накладіть зверху марлю, змочену в гарячій воді. Потримайте 20 хвилин і змийте.

Як видавити прищ

Наважуючись видавити прищ, розташований глибоко під шкірою, дуже важливо пам'ятати про високий ризик занесення інфекції, ще більшого поширення висипань або появи рубців на шкірі. Повністю дозрілий прищ допускається видавити, попередньо продезінфікувавши руки і обробивши ранку антибактеріальним розчином. Проте видалення множинних утворень необхідно довірити дерматолога або косметолога.

Відео: як вилікувати внутрішній прищ

Раз і назавжди розібратися з проблемою підшкірних висипань допоможуть спеціальні відеоматеріали, в яких ця тема висвітлюється максимально детально. Експерти розповідають про основні причини появи таких утворень, призводять фото поширених видів висипки, пояснюють, як з нею боротися і як правильно видалити залягає в глибоких шарах епідермісу прищ.

Готуємо найефективніший засіб від прищів - Все буде добре - Випуск 444 - 14.08.2014

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!