Як лікувати ячмінь на оці

Гострий запальний процес у верхньому або нижньому столітті з утворенням гнійника викликає золотистий стафілокок. Основні причини появи ячменю на оці – занесення інфекції брудними руками в сальні залози очей, сильне переохолодження, алергічні реакції. Хвороба часто протікає на тлі зниженого імунітету, нестачу вітамінів в організмі.

Особливості лікування ячменю

Якщо прийняти заходи при перших симптомах, що одужання настане через тиждень. Ячмінь не небезпечний, іноді проходить сам без прийому ліків. Щоб уникнути ускладнень, відвідайте лікаря-офтальмолога. Він призначить необхідні процедури, ліки. Консультація лікаря обов'язкова, якщо ячмінь формується у дитини або при частих рецидивах захворювання.

Складність лікування залежить від місця розташування інфільтрату – всередині або зовні століття, і від кількості гнійних утворень.

Зовнішнього

Зовнішній ячмінь починає формуватися по лінії росту вій з зовнішнього боку, супроводжується свербежем. На обмеженій ділянці повіку червоніє, набрякає, з'являється хворобливе ущільнення. Через 3-4 дні на поверхні слизової ока утворюється мішечок з гноєм, який потім сам проривається. Зовнішній ячмінь можна сплутати з кістою, тому при тривалому загоєнні візит до лікаря неминучий.

Внутрішнього

При ураженні мейбомиевой залози симптоми схожі, але гнійник формується всередині століття. Око наливається кров'ю, стає червоним, постійно болить. Ячмінь небезпечний тим, що при прориві гній витікає всередину слизової. Інфекція може поширитися на сусідні тканини і з кров'ю по всьому організму. Такий ячмінь часто лікують хірургічним шляхом.

Допомога при перших симптомах

Крім зовнішніх ознак запалення при ячмені у людини іноді піднімається температура, болить і паморочиться голова, розпухають лімфатичні вузли. Щоб уникнути розповсюдження інфекції, відмовтеся від косметики, контактних лінз і ретельно підтримуйте гігієну рук.

Ефективні рецепти для ранньої стадії хвороби:

  1. Дезінфекція спиртовою настоянкою прополісу або календули. Щоб прибрати очної ячмінь, просочіть стерильну ватку і обережно протирайте почервонілий ділянку через кожні 3 години. Стежте, щоб рідина не потрапила на слизову. Якщо це трапилось, промийте очі теплою проточною водою.

  2. Припікання медичним спиртом, йодом або зеленкою. Потримайте на хворому місці просочену засобом ватяну паличку в протягом 20 хвилин, очі закрийте.
  3. Промивання водним розчином фурациліну. Купіть в аптеці готову рідину або розчиніть в 100 мл теплої води 1 таблетку препарату (краще попередньо її подрібнити). Протирайте уражене око вологим ватним диском від зовнішнього кута до внутрішнього.
  4. Обробка століття лосьйоном для профілактики, лікування запальних процесів на очах, наприклад, «Соляріс».

Чим лікувати ячмінь

Для терапії застосовують антибактеріальні, антисептичні засоби з вираженим протизапальним ефектом:

  1. Очні краплі. У денний час, використовуйте їх через кожні 3-4 години, оскільки вони діють короткий час. При процедурі закиньте голову назад, закотив догори очі, а після моргніть.

  2. Мазі. Наносите тільки на ніч. При цьому відтягніть вниз нижню повіку, видавити з тюбика потрібну кількість ліків на його внутрішню сторону. Закрийте очі на кілька секунд, щоб мазь рівномірно розподілилася.
  3. Антибіотики в таблетках. Виписують, якщо краплі, мазі неефективні або ячмінь має кілька вогнищ. Дітям, вагітним жінкам і ослабленим людям їх призначають з обережністю. Для підвищення імунітету приймайте вітаміни.

Таблетки

Амоксил – антибіотик широкого спектру дії. Призначають його при інфекціях шкіри та м'яких тканин. Швидко всмоктується в тонкому кишечнику, проникає у слизові оболонки органів зору. Препарат приймають незалежно від прийому їжі. Лікування ячменю на оці проводять протягом 5-7 днів. Препарат дозволений хворим з нирковою, печінковою недостатністю. Побічні ефекти – алергічні реакції, протипоказання – мононуклеоз. Варто 350-500 руб.

Офлоксацин – протимікробний засіб, ефективно для лікування внутрішнього ячменю. Його приймають під час їди, курс лікування – 7-10 днів. Препарат не призначають дітям, вагітним жінкам і при грудному вигодовуванні. Протипоказання – атеросклероз головного мозку, органічні ураження центральної нервової системи. Серед побічних ефектів: нудота, блювання, зниження артеріального тиску. Ціна – від 50 руб.

Краплі

Альбуцид – підходить для лікування гнійного запалення повік дітям і дорослим. Антибіотик треба закапувати в обидва ока, його дія продовжується 3-4 години. Побічні ефекти – затуманення зору, підвищена сльозотеча, тому при використанні крапель не рекомендується сідати за кермо автомобіля. Протипоказання – вагітність, годування груддю. Середня ціна – 30 руб.

Тобрекс – антибіотик для місцевого застосування. При лікуванні зовнішнього ячменю засіб закапують в очі через кожні 4 години. При внутрішньому запаленні інтервал зменшують до 30-60 хвилин. Побічні дії – свербіж, припухлість повік. Дітям і вагітним жінкам препарат призначають з обережністю. Протипоказання – підвищена чутливість до компонентів крапель. Середня ціна – 200 руб.

Мазі

Левомеколь – чинить бактерицидну дію, зменшує набряки. Комбінований препарат допомагає від ячменю на оці, оскільки швидко проникає в запальний осередок, прискорює регенерацію тканин. Застосовується 2-3 рази в день, курс лікування 5-7 днів. При підвищеній чутливості до компонентів викликає свербіж, печіння. Препарат не має вікових обмежень. Середня ціна – 130 руб.

Тетрациклінова мазь – має протизапальну, антисептичну та антибактеріальну дію. Препарат недорогий і ефективний, що застосовується від початку захворювання до одужання. Його не рекомендують використовувати для лікування дітей до 5 років, вагітних і годуючих жінок. Алергічні реакції на тетрациклін виникають рідко. Вартість – від 40 до 100 руб.

Компреси

Такі процедури допомагають на ранній стадії запалення. Компреси з трав прикладають до хворої ділянки по кілька разів на день на 10 хвилин. Дієві рецепти:

  1. 3 ст. л. сушеного подорожника помістити в термос, залити склянкою окропу. Настоювати 1 годину, процідити через марлю. Накладати на хвору ділянку з допомогою ватних дисків.

  2. Ретельно розім'яти в ступці насіння кропу, залити склянкою гарячої води. Після охолодження процідити і прикладати до ячменю як можна частіше.

Розтин ячменю

Якщо терапевтичні методи не допомагають, а дозрілий ячмінь розташовується глибоко і не може самостійно розкритися, призначають операцію. Мікроскопічний розріз проводять під місцевою анестезією, процедура не вимагає підготовки. Після розтину і дренування проводять обробку ділянки 1% розчином діамантового зеленого.

Народні засоби від ячменю

Вилікувати ячмінь на оці нетрадиційними методами можна при неускладненій формі захворювання. Сухе тепло та антисептичні властивості трав використовують для полегшення симптомів при внутрішньому запаленні століття, але народні способи не замінять антибіотики.

Чайна заварка

Перший засіб від ячменю на оці – чорний чай. Якщо почервоніння і набряклість тільки почали проявлятися, промивайте очі міцною свіжої заваркою або прикладайте до хворого століття на кілька хвилин теплі чайні пакетики. Процедуру проводите кожну годину протягом дня.

Настій календули

Свіжі або сухі квітки календули зупиняють навіть сильне запалення. На склянку води візьміть 10 г рослини, доведіть розчин до закипання на водяній бані, потім зніміть з вогню і укутайте. Витримайте засіб близько години, процідіть через марлю і прикладайте до століття змочені в рідині ватні тампони.

Відвар ромашки

Примочки з цієї рослини швидко усувають назріваючий зовнішній ячмінь. Столову ложку квіток аптечної ромашки залийте склянкою окропу, потримайте на водяній бані 10 хвилин. Настоюйте півгодини, процідіть і прикладайте до ураженої ділянки кожні 3 години протягом дня. Чим раніше почнете таке лікування, тим більше шансів на швидке одужання.

Алое

Сік столітника деревовидного володіє вираженою протизапальною дією. Лист алое середнього розміру подрібніть до кашки, настоюйте в склянці холодної кип'яченої води 6 годин. Якщо у вас є соковижималка, то розведіть 1 частина отриманої рідини в 10 частинах води, перемішайте і просочіть ватний тампон або бинт. Прикладайте до ячменю на 15 хвилин 3 рази в день.

Сухе тепло

Зігріваючі процедури принесуть користь на ранній стадії формування інфільтрату. На утворився гнійник впливати теплом заборонено: дозрілий ячмінь може прорватися не з зовнішнього боку, а всередину. Це загрожує зараженням крові.

Для прогрівання використовують варену картоплю або яйце, воду в пляшці. Їх у гарячому вигляді загортають у чисту серветку і прикладають на уражене око до охолодження. Аналогічно можна використовувати розпечену на сковороді пісок та сіль, пересипавши їх в тканинний мішечок. Влітку прискорюють одужання ультрафіолетові промені.

Лікування ускладнень ячменю

Видавлювати і розкрити гнійник самостійно не можна, інфекція може перейти на сусідні залози і проникнути по кровоносних судинах в головний мозок. Поширені ускладнення:

  • флегмона очниці (гнійне запалення жирової тканини очей);

  • халязіон (доброякісна пухлина століття);
  • абсцес головного мозку;
  • сепсис;
  • менінгіт.

До групи ризику належать пацієнти з цукровим діабетом, хворобами органів травлення. Якщо з'явилися симптоми загальної інтоксикації організму, викличте швидку допомогу. Ускладнення лікують у гнійному хірургічному відділенні лікарні.

Відео

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!