Початкова стадія грибка на ногах: симптоми і засоби лікування

Більшість грибкових інфекцій відносяться до важко виліковним захворюванням. З цієї причини ефективність терапії проти них значно вище на ранній стадії. Щоб швидше впоратися із захворюванням, необхідно знати, як починається грибок нігтів на ногах. Людина часто не звертає уваги на перші симптоми, що є великою помилкою. Прогресуючи, грибок не тільки значно погіршує якість життя, але і призводить до серйозних ускладнень у вигляді повної втрати нігтьової пластини і навіть сепсису.

Що таке грибок на ногах

У медицині під грибком розуміють групу захворювань, які називаються мікозами. Вони займають друге місце після гнійних уражень епідермісу – піодермій. Патогенний мікроорганізм паразитує на шкірі або нігтях людини, викликаючи інфекцію. У першому разі захворювання іменується дерматомікозом, а в другому – оніхомікозом. Існують і інші різновиди грибкових інфекцій, які виділяються в залежності від збудника. Існує безліч видів грибків. Вони діляться на антропофильные (вражаючі людини) і зооантропофильные (спостерігаються у людини і тварин).

Причини

Головним фактором ризику зараження грибковою інфекцією є ослаблений імунітет. У цьому випадку збудника простіше проникнути в організм. Заразитися легко в громадських місцях, особливо з підвищеною вологістю і температурою, наприклад, басейні, спортзалі, сауні, бані. Серед факторів ризику захворювання грибком також виділяються:

  • плоскостопість;
  • недостатня особиста гігієна;
  • порушення кровообігу в нижніх кінцівках;
  • посилене потовиділення;
  • часте травмування шкіри;
  • ожиріння.

Це приватні причини розвитку грибкових інфекцій. Загальною ж є сам збудник захворювання. Залежно від паразитуючого грибка, у людини можуть розвиватися такі види інфекцій:

  1. Епідермофітія. Спостерігається при ураженні шкіри і нігтів антропофильными грибками дерматофітами (дерматомицетами) трьох видів: Trichophyton, Microsporum, Epidermophyton. Заразитися цією інфекцією можна через побутові предмети. У групу ризику входять чоловіки зрілого віку, особливо з підвищеною пітливістю ніг.
  2. Трихофітія. Її викликають грибки-трихофитоны, які відрізняються особливою здатністью заражати. Трихофітія відзначається і у дітей і підлітків. Більш схильні робочі душових, лазень, гарячих цехів.
  3. Кандидоз. Спостерігається рідше інших форм грибкової інфекції. Дріжджові грибки роду Кандида вважаються умовно патогенними, бо вони активізуються при ослабленні імунітету.
  4. Рубромікоз. Це різновид дерматомікозу, що провокує грибком Trichophyton rubrum. З-за високої ферментативної активності збудник викликає ураження шкіри стоп у великих складках шкіри. Пушкове і довге волосся уражуються рідше. Рубромікоз становить 60-80% всіх грибкових інфекцій стоп.
  5. Оніхомікоз стоп. Це грибкове захворювання нігтьових пластин, що викликається різними видами патогенних грибків. Вражений буває один або кілька нігтів. Якщо не лікувати інфекцію, то платівки повністю руйнуються.

Шляхи зараження

Ймовірність зараження вище у дітей, так як з-за тонкої шкіри вони більш сприйнятливі до будь-яких мікроорганізмів. До факторів ризику відносять ослаблений імунітет, проблеми з нервової або ендокринної системою, наявність хронічних патологій і змінений склад поту. Існує кілька шляхів зараження грибковою інфекцією. Вони поділяються на дві основні групи:

  1. Прямі. Зараження відбувається через рослини, грунт, контакт з хворою людиною або твариною.
  2. Непрямі. Заразитися в цьому випадку можна при користуванні особистими предметами інфікованої людини або тими, якими він користувався.

Симптоми грибка на ногах

Добре вивчена клінічна картина грибкових інфекцій допомагає виявити їх на ранній стадії. На місці ураження неозброєним оком видно ушкодження нігтьових і м'яко-тканинних структур. Загальні симптоми грибка відображені в наступному списку:

  • зміна кольору нігтьової пластини на світло-жовтий на ранній стадії, а потім – на жовтий, коричневий, світло-зелений і навіть чорний;
  • відчуття свербежу околоногтевой зони;
  • неприємний запах;
  • гіперкератоз, тобто потовщення нігтьової пластини, або її стоншення;
  • деформація вільного краю нігтя;
  • лущення шкіри навколо нігтьової пластини і в міжпальцевих проміжках;
  • мозолі і натоптиші на ступні;
  • ламкість нігтя, його кришінню;
  • почервоніння шкіри навколо нігтьової пластинки.

Епідермофітія і трихофітія

Ці форми грибкових інфекцій протікають практично однаково, з-за чого їх об'єднали в одну групу захворювань. Вони носять назву «мікози стоп». В залежності від форми інфекція проявляється різними симптомами. Часто у пацієнта поєднуються одразу декілька видів грибка. З цієї причини поділ грибка на форми носить умовний характер:

  • сквамозна, або луската;
  • дісгідротіческая, яка супроводжується порушенням роботи потових залоз;
  • интертригиозная, при якій на шкірі відзначаються попрілості;
  • гіпертрофічний, атрофічний або нормотрофічний оніхомікоз.

Сквамозна форма грибка стоп

Початкова стадія грибка на ногах цієї форми відрізняється ураженням тільки однієї стопи. На іншу інфекція переходить тільки надалі. Розпізнати захворювання можна за такими ознаками:

  • поява ділянки почервоніння на шкірі стопи;
  • надалі ця галузь починає лущитися (області ураження можуть мати різну площу);
  • у деяких пацієнтів відзначається свербіж.

Труднощі діагностики і лікування сквамозной форми в тому, що багатьох хворих не турбують жодні симптоми. З-за цього до лікаря вони звертаються вже на запущеній стадії. Якщо сквамозна форма грибкової інфекції триває протягом довгого часу, то вона може приймати вид дисгидротический. Ці дві форми взаємопов'язані, тому часто провокують появу один одного.

Дісгідротіческая форма

Для цієї форми характерна перебіг зі зміною періодів ремісії і рецидивів. Самим першим симптомом виступає поява бульбашок на зводі стопи (частіше одного) – там, де вона не стикається з підлогою при ходьбі. Розмір їх коливається від 2 до 8 мм. Поступово вони починають з'єднуватися, зливаючись в один великий. Далі кожен бульбашка розкривається, а на його місці залишається поверхневе ураження шкіри – ерозія.

Крім зводу стопи, може інфікуватися її внутрішня і зовнішня бічна поверхні. На місці виразки бульбашок залишається велика ерозія, що поєднується з опрілістю. Пацієнт скаржиться і на наступні симптоми:

  • біль і свербіж у місці ураження;
  • після підсихання ерозії вона починає лущитися, наслідком чого стає розвиток сквамозной форми;
  • поступово приєднується бактеріальна інфекція, з-за чого вміст бульбашок каламутніє, стає гнійним (у такому випадку необхідно прийом антибіотиків);
  • на наступній стадії шкіра стопи червоніє, набрякає, у хворого спостерігаються сильні болі і навіть підвищена температура.

Интертригиозная форма

Серед усіх форм трихофітії і епідермофітії є найпоширенішою. Вона розвивається самостійно або на тлі сквамозной різновиди грибка. Частіше відзначається в літній час року. Взимку ж спостерігається період ремісії. Захворювання тривалий, має хронічний характер. Початок процесу можна помітити між 4 і 5 пальцями на нозі, рідше – між 3 і 4. Перші ознаки интертригиозной форми:

  • тріщини і мацерації шкіри з білястим обідком навколо, який утворений відшаровується епідермісом (поверхневим шаром шкіри);
  • відчуття свербіння і печіння в місці ураження;
  • мокнутие в міжпальцевих проміжку;
  • поява на місці тріщин, ерозій, що супроводжуються вираженим больовим синдромом.

По мірі прогресування захворювання шкіра розпушується, з-за чого її захисна функція знижується. Це підвищує ризик розвитку стрептококової інфекції. Вона проявляється гнійничкових запалення, яке супроводжується набряком, почервонінням і болем на шкірі. На тлі цього спостерігається підвищення температури тіла. Пацієнт скаржиться на загальне погіршення самопочуття.

Оніхомікоз стоп

Це захворювання в 70-75% випадків вражає 3 і 4 пальці стоп, рідше страждають – 1 і 5. Часто оніхомікоз протікає у вигляді нормотрофической формі, при якій колір нігтя змінюється на жовтий, а цілісність його зберігається. У разі ураження пліснявими грибками інфекція розвивається на фоні інших захворювань. ніготь при цьому стає жовтим, коричневим або чорним.

Виявити на ранній стадії оніхомікоз можна з плям і жовтим смугах на нігтьової платівці. Патологічні зміни спочатку спостерігаються біля її вільного краю. В залежності від форми оніхомікозу він проявляється наступними симптомами:

  1. Гіпертрофічна. Супроводжується потовщенням і пожовтінням нігтьової пластини. Вона легко кришиться, а шкіра під нею починає лущитися, стає товстою.
  2. Атрофічна. Нігтьова пластина, навпаки, тоншає. Під нею теж оголюється огрубіла шкіра.

Лікування початкової стадії грибка на ногах

На ранній стадії інфекції використовуються місцеві препарати у вигляді мазей, гелів, пластирів, розчинів, лаків, спреїв і рідин. Вони ефективні за рахунок дії безпосередньо в місці запалення. Для міжпальцевих проміжків більше підійдуть гель і суспензія, а для шкіри п'ят – мазь. Початкова стадія грибка нігтів на ногах лікується протигрибковими лаками і розчинами.

Якщо захворювання прийняло запущену стадію, то потрібно прийом системних препаратом. В якості них використовують таблетки і капсули. Вони знищують інфекцію зсередини. На початковій стадії застосування таблеток і капсул нераціонально із-за більшого порівняно з місцевими засобами кількості побічних ефектів. Крім медикаментозного лікування, важливо дотримувати правила гігієни. Робити це необхідно таким чином:

  • носити закриті тапочки, не ходити вдома босоніж;
  • обробляти взуття 2 рази в день спеціальними дезінфікуючими засобами;
  • прати одяг хворого окремо від всіх інших речей;
  • щодня мити ноги, після чого обробляти їх протигрибковими засобами;
  • щодня робити вологе прибирання у приміщенні, провітрювати;
  • після прийому ванни ретельно промивати її гарячою водою;
  • щодня міняти шкарпетки;
  • після одужання викинути шкарпетки, рушники, взуття, мочалки і інші речі хворого.

Щоб попередити можливі рецидиви захворювання, необхідно зміцнювати імунітет. Для цього пацієнту призначають імуномодулятори та вітаміни. Основою як зовнішньої, так і системної терапії, є протигрибкові препарати. При приєднанні бактеріальної інфекції використовують антибактеріальні медикаменти. Іноді для зняття алергії пацієнтам призначають антигістамінні засоби.

Ліки від грибка стопи

Знаючи, як виглядає грибок нігтя на початковій стадії, можна набагато раніше його помітити. Це забезпечить більш швидке одужання. Ефективність терапії залежить від правильно підібраного препарату. Існує безліч протигрибкових засобів у вигляді таблеток, мазей, гелів. Щоб правильно використовувати ліки, необхідно вивчити їх основні характеристики:

Найменування препарату

Механізм дії

Спосіб застосування, ефект

Курс лікування

Протипоказання

Нафтифина гідрохлорид (Фемитин, Экзодерил)

Знищує збудників мікозів стоп, деякі бактерії. Чинить протизапальну дію.

Крем або розчин втирати в очищену шкіру 2 рази в день.

2-4 тижні.

Вагітність, лактація, вік до 18 років.

Натаміцин (Пимафукорт, Пімафуцин)

Ефективний проти всіх збудників мікозів стоп.

Суспензію або крем наносити кілька разів на день на уражену шкіру.

Визначається лікарем.

Чутливість до компонентів засобу.

Клотримазол (Гине-Лотримин, Каназол, Канізон, Имидил, Викадерм, Фунгизид, Фунгицил, Канестен, Антіфунгол, Йенамазол, Кломазол, Канестен, Кандібене, Клофан, Имидил)

На основі цієї речовини були синтезовані багато інші протигрибкові засоби. Клотримазол відрізняється широким спектром дії.

Наносити на чисту суху шкіру 2-3 рази щодня.

1-4 тижні + ще 3 тижні після одужання.

Гіперчутливість до клотримазолу.

Еконазол (Гіно-Певарил, Экалин, Ифенек, Экодакс, Певарил)

Ефективний проти багатьох збудників мікозів, включаючи цвілеві та дріжджові грибки.

Крем, лосьйон, розчин або аерозоль наносити 1-3 рази на день на шкіру стоп.

2-4 тижні.

Вагітність.

Ітраконазол (Споранокс, Каназол, Ирунин, Орунгал)

Широкий спектр активності проти всіх грибкових збудників.

По 2 капсули 2 рази щодня – при оніхомікозі; по 0,1-0,2 г 2 рази на добу – при мікозі стоп.

7 днів, далі перерва 3 тижні – при оніхомікозі;

1-2 тижні – при мікозі стоп.

Вагітність, лактація, одночасне застосування з мидозоламом, нисолдипином, алкалоїдами ріжків.

Сертаконазол (Залаин)

Фунгістатичну та фунгіцидну дію проти кандидозних грибків і трихофитонов.

Двічі на добу наносити невелику кількість крему на уражені області.

До 4 тижнів.

Вагітність, лактація, гіперчутливість, дитячий вік.

Тербінафін (Тербинокс, Бинафин, Термикон, Ламізил)

Знищує збудників кандидозів, трихофитонов, эмидермофитонов.

По 0,25 г 1-2 рази щодня.

6 тижнів, при ураженні нігтьових пластин – 12 тижнів.

Порушення функції нирок і печінки, злоякісні новоутворення, вагітність, лактація, захворювання судин ніг.

Флуконазол (Медофлюкон, Флоркан, Дифлюкан, Флоркан, Дифлазол, Флукостат, Мікомакс, Мікосист, Флукорик)

Висока активність проти дріжджових грибків.

По 150 мг щотижня або по 50 мг щодня.

6 тижнів.

Вагітність, лактація, дитячий вік.

Гризеофульвін (мазь, суспензія для внутрішнього прийому, таблетки, комбінована мазь з ментолом, камфорою і саліцилової кислотою)

Фунгістатично ефект проти патогенних грибків.

16 мг на 1 кг маси тіла щодня в перший місяць лікування;

далі в тій же дозі, але через день;

на третій місяць за схемою другого, поки не відросте здорові нігті.

Мазь наносити не більше 30 г в день.

Для таблеток – 3 місяці, для мазі – 3 тижні.

Порушення функції печінки і нирок, зменшення кількості лейкоцитів у крові, вагітність, лактація, злоякісні пухлини.

Народні методи

Ефективне лікування навіть початковій стадії грибкової інфекції не може здійснюватися без медикаментозних препаратів. Вони є основою терапії. Народні методи використовуються тільки як допоміжний метод. Навіть при відносній безпеці нетрадиційної медицини перед її застосуванням необхідно проконсультуватися з лікарем. Він дасть рекомендації щодо наступних народних методів лікування грибкової інфекції:

  1. Взяти рівну кількість кори дуба, вербени, суцвіть календули, сушених ягід ожини. З отриманої суміші відкласти в окрему ємність 3 ст. л. Влити склянку води і поставити на вогонь. Через 15-20 хвилин процідити, дати охолонути до прийнятної температури. Використовувати для змащування пошкоджених місць.
  2. Змішати в рівних пропорціях мідний купорос, жовту сірку і свинячий жир. Після отримання однорідної маси довести до кипіння, потім поставити в темне місце. Використовувати після остигання для змазування уражених ділянок. Попередньо розпарити ноги у ванночці з содою.
  3. На 2-3 літра окропу взяти 2-3 ст. л. свіжої трави молочаю. Інгредієнти помістити в скляну ємність, укутати ковдрою, настоювати 3-4 години. Далі використовувати для ванночки. Перелити відвар в миску, поставити у нього ступні, витримати їх в розчині 40-45 хвилин. Процедуру повторювати з періодичністю в 2-3 дні до повного лікування.

Відео

Види і форми грибка стопи і нігтів

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!