Глина для ліплення - яку вибрати

Багато видів рукоділля стали популярними хобі. Глина для ліплення використовується для створення неповторних прикрас ручної роботи, з цією речовиною неважко проводити час з користю або навіть заробити. Загадкові фігурки, зроблені своїми руками, прикрашають інтер'єр будинку, привертають увагу гостей. Для маленьких дітей робота з глиною є розвиваючим заняттям, завдяки якому вони пізнають світ.

Що таке глина для ліплення

Ця речовина використовується дітьми і дорослими в творчих цілях, наприклад, для моделювання складних фігурок. Спочатку це корисна копалина, що з'являється в результаті ерозії гірських порід. Вітер і вода сприяють вивітрювання і вимивання сухого пилоподібного речовини з скель. Одноколірна маса, придатна для ліплення, добувається з землі. Щоб стати придатною для роботи, вона проходить довгий шлях:

  • Спочатку її висушують, подрібнюють і заливають водою.
  • Потім масу перемішують, відстоюють, проціджують, висушують і переминают.
  • Матеріал потрібно довести до нагадує тісто стану.

Види

Існує багато різновидів глини, з якої можна створювати ті або інші вироби. Вона буває самозастигаючої і призначеної для випалу. У спеціалізованих магазинах продається вакуумована маса, вироби з якої прослужать довго, оскільки з матеріалу відсмоктується повітря з допомогою сучасного технологічного обладнання. Не поступається за популярністю натуральна керамічна сировина. Багаторазова глина-пластилін призначена для дітей і новачків у ліпленні, особливо цінується матеріал для виготовлення фарфорового посуду.

Полімерна глина для ліплення

Це відомий матеріал для прикладної творчості, що дозволяє навіть в домашній обстановці займатися створенням декоративних виробів, ляльок, предметів декору, подарунків. Полімерну глину виробляють в основному за кордоном. Тим, хто займається ліпленням відомо чимало її різновидів, що відрізняються по консистенції, фактурі, гнучкості, кольором та іншими характеристиками. Ось деякі її види з різними властивостями: «Fimo classic», «Fimo soft», «Craft&Clay», «Sculpey», «Artifact», «Фантазер», «Koh-i-Noor», «Cernit», «Fleur». Давайте дізнаємося про них більше.

Самозастигаюча

Мова йде про матеріал для ліплення, затвердевающем на відкритому повітрі за певну кількість годин або днів. Для цього процесу не потрібно ніяких спеціальних умов. Чим більше розмір фігурки, тим довше вона буде висихати – вироби тверднуть не більше ніж на сантиметр в добу. Полімерна глина самозастигаюча найбільше підходить для виготовлення плоских фігурок. Важливо зберігати її так, щоб в упаковку не проникав повітря – інакше матеріал затвердіє, і тоді ви не зможете ним скористатися.

Полімерну масу «Fleur» відносять до холодного фарфору. Матеріал розроблений для виробів з тонкими деталями у сфері керамічної флористики. Даний вид пластики неважко розкачати в тонкі пелюстки, крильця комах. Розглянемо цю різновид глини:

  • Назва: «Fleur».
  • Ціна: брусок вагою 200 г коштує від 404 до 475 рублів, замовити можна, наприклад, поштою.
  • Характеристики: тонкі вироби з цього матеріалу залишаються гнучкими і міцними. Біла еластична маса застигає на повітрі. Щоб надати їй колір, необхідно вмішувати масляні фарби. Для роботи з матеріалом необхідно знати основи живопису, флористики і скульптури. Розкрита глина для ліплення повинна зберігатися в добре загорнутої спеціальною плівкою упаковці.
  • Плюси: гнучкість, прозорість, висока якість, можливість створювати тонкі деталі.
  • Мінуси: при висиханні фігурка сильно темніє, тому фарбу варто підмішувати невеликою кількістю. Під час ліплення матеріал може почати застигати – в такому разі доведеться додати трохи латексного клею.

«Фантазер» – маса для ліплення російського виробництва, містить очищений порошок червоної глини. Вона нешкідлива для здоров'я, продукція розроблена для розвитку дитячої творчості. Детальніше про неї:

  • Назва: «Фантазер».
  • Ціна: коробка вагою 340 г коштує від 150 до 200 рублів.
  • Характеристика: однорідна маса, пластична, м'яка, не вимагає випалу. Цей вид пластики використовують для скульптурних та гончарних робіт. Протягом доби твердне на повітрі. Матеріал підходить для виготовлення фігурок, предметів побуту, декорацій. Це полімерна глина для початківців.
  • Плюси: легко розминається, вироби відрізняються міцністю, добре висихають, швидко тверднуть.
  • Мінуси: маса твердне, якщо порушуються умови зберігання. Істотних недоліків у роботі не помічено.

Самозастигаюча полімерна маса чеського виробництва «Koh-i-Noor» створена на основі натуральної глини. Підходить для творчості в будь-якому віці. Пластика представлена у однотонному білому і теракотовому кольорі, твердне за добу. Детальна інформація про продукцію:

  • Назва: «Koh-i-Noor».
  • Ціна: упаковка вагою 300 г продається в інтернеті за ціною від 169 до 218 рублів.
  • Характеристика: рекомендована для роботи дітям від трьох років. Використовується для ліплення декорацій, скульптур, прикрас. Не липне до рук, перед роботою варто змочувати руки водою. Твердіння відбувається швидко. Наприклад, фігурка товщиною в 2 см висихає через добу. Обробляти її рекомендується після висихання і затвердіння.
  • Плюси: м'яка, пластична вакуумована маса, не шкідлива для здоров'я.
  • Мінуси: матеріал невологостійкі, тріскається, кришиться, вироби відрізняються крихкістю після висихання, важко виліпити з неї дрібні деталі.

Печеться

Глина, призначена для термічної обробки, відрізняється міцністю і твердістю. Її використовують у гончарній справі, створенні скульптур, посуду. Сьогодні відомо чимало видів запеченої глини, що підходять для тих чи інших видів робіт. Складаються вони з основи і пластифікатора, який надає пластичні властивості. Зупинимося на деяких видах докладніше.

«Fimo classic» – продукт марки Staedtler, різновид популярного сорту термопластики. Виробник представив його в 24 кольорах. Оптимально підходить для створення виробів – елементів декору, прикрас, сегментів для браслетів, кулонів, статуеток. Подробиці про «Fimo»:

  • Назва: «Fimo classic».
  • Ціна замовлення в інтернеті 115 рублів за упаковку вагою 57 грам, 604 рубля – 350 грам.
  • Характеристики: матеріал твердий і міцний, стає м'яким після ретельного розминання, неважко виготовити маленькі частинки і деталі. Матеріал поділений на однакові сегменти, щоб зручно було відокремлювати шматок брикету. Вироби з цієї глини для ліплення вимагають термообробки при температурі до 110°С протягом 30 хвилин. Необожженные вироби будуть крихкими і неміцними. Тривалість випалу залежить від товщини та величини фігурки. Пройшли цю процедуру вироби, наприклад, біжутерія, прикраси, стають міцними. Їх варто відполірувати і пофарбувати.
  • Плюси: елементи декору з цього виду пластики більш міцні, ніж з глини інших ліній. Контури вироби з «Fimo classic» неважко зробити чіткими й акуратними.
  • Мінуси: матеріал трохи складний в роботі, оскільки необхідно приділити час і докласти зусиль, щоб надати йому еластичність.

«Fimo soft» – зручний в роботі матеріал. Виробник створив оригінальну багатобарвну палітру з 24 кольорів. Дана різновид термопластики доповнює варіант classic. Товаром користуються дорослі, ті, хто починає займатися ліпленням, діти. Детальна інформація:

  • Назва: «Fimo soft».
  • Ціна: упаковка вагою 57 г у Санкт-Петербурзі коштує 176 р., а 350 р – 924 р.
  • Характеристики: ця різновид пластики більш затребувана, ніж класична, оскільки її субстанція більш м'яка. Після термообробки виріб набуває твердість. Температура запікання – 110°С протягом 20-30 хвилин. Час залежить від товщини глиняного шару.
  • Плюси: м'якість і гладкість, підходить як для початківців любителів творчості, так і для майстрів. Матеріал готовий до застосування.
  • Мінуси: важко досягти чіткості у створенні контурів малих елементів тієї чи іншої фігурки, брудняться руки, вироби відрізняються крихкістю.

Продукція «Polyform Products», відома під загальним брендом Sculpey є одним з найміцніших видів пластики. Розроблені серії продуктів – як м'яких, так і твердих (в окремих лініях). Дана фірма випускає пластику для випалу і пластичну масу для дитячої творчості. Детальна інформація:

  • Назва: «Sculpey».
  • Вартість: брусок вагою 57 м – від 172 до 196 р., купити глину для ліплення з доставкою в Москві ви можете в інтернет-магазині.
  • Характеристика: підходить для створення елементів біжутерії, інтер'єру, прикрас, мозаїки. За допомогою пластику легко підкреслити тонку деталізацію рельєфу і фактури поверхні виробу. Палітра складена в класичних для художників кольорах. Після термічної обробки при температурі 130°С виріб може бути відшліфована, пофарбовано та покрите лаком.
  • Плюси: міцність, м'якість, її можна змішувати, щоб отримати нові відтінки.
  • Мінуси: на панелі мало напівпрозорих відтінків, з-за ламкості не рекомендується створювати дрібні деталі, використовуючи «Sculpey Premo».

Як вибрати глину для ліплення

Кожен майстер, гончар, скульптор і любитель віддає перевагу тому чи іншому виду глини для ліплення. Ті, хто хоче розвиватися і заробляти гроші, не лінуються пробувати нові техніки і методи роботи, використовують різні керамічні маси, полімери, гіпс. Хоча вибрати оптимальний варіант нелегко, все ж багато майстри працюють однією або двома марками глини.

Щоб визначитися з вибором марки глини, вивчите в інтернеті пропозиції різних магазинах. Поради:

  1. Почитайте про компанії, які випускають глину, виберіть той варіант, який підходить за якістю, ціною, властивостями, призначенням (для початківців майстрів).
  2. Дивіться уважно дату виготовлення продукції на упаковці. Тара повинна бути непошкодженою і не простроченої, інакше ви не зможете з неї нічого виліпити.
  3. Підберіть колір глини або фарби, щоб виріб добре виглядало.
  4. Набори брендового сировини та інструментів продаються в інтернеті.
  5. Пам'ятайте про безпеку особистих даних, здійснюючи операції покупки і продажу.

Для початківців

Масу для ліплення застосовують, щоб створювати декоративні вироби. Мова йде про полімерної глини. Характеристика кожного її виду відрізняється за таким властивостям як:

  1. в'язкість;
  2. твердість;
  3. пружність;
  4. пластичність;
  5. зернистість;
  6. міцність.

За методом твердіння розрізняють наступні види пластики:

  • Самозастигаюча, її використовують для створення фігурок, іграшок, статуеток, частин ляльок, дрібних деталей («Фантазер», «Koh-i-Noor», «Fleur», «Craft&Clay»).
  • Печеться, вона стає твердою і міцною після термообробки при температурі 100-130°С («Fimo classic», «Fimo soft», «Sculpey»).

Художня глина

При виборі продукції варто враховувати її характеристики, щоб матеріал підійшов по якості і фактурі. Відомі марки продукції для художніх робіт і скульптури: Super Sculpey, Modena, Modern, Zumaia, PVG, Prai, Craft&clay, Pram. Інший варіант – справжню гончарну масу – використовують, щоб створювати предмети інтер'єру. Вона купується в магазинах рукоділля, хобі-крамницях, часто не має маркування, немає у продажу товарів популярних брендів. Така глина повинна бути:

  • важкою;
  • жирної;
  • податливою;
  • пружною;
  • без шамоту;
  • здатної витримувати задану форму.

Відео

Про глину і готові керамічні маси

Полімерна глина для ліплення з Aliexpress.

Відгуки

Сергій, 33 рокиЯ займаюся виготовленням ляльок вже десять років, п'ять років тому зупинився на марці Cernit. Мені подобається її напівпрозорість, така як у воску. Її легко розім'яти, розгладити, змішати, відрізняється міцністю і добре тримає форму. Непогано заробляю, займаючись цим ремеслом. Бажаю успіхів в роботі – з цією маркою легко створювати цікаві форми.
Ганна, 45 роківМені захотілося спробувати зайнятися новим видом мистецтва, я вибрала ліплення. Вже півроку використовую полімерну глину «Артефакт». Відразу помітила, що при запіканні вона виділяє неприємний запах, та все ж ліпити тонкі пелюстки і листочки з неї – одне задоволення. Рекомендую цю марку творцям тонких витончених виробів.
Інна, 30 роківМоєї семирічної дочки подобається займатися ліпленням фігурок, бачу, що дитина розвивається, пластилін з глиною не порівняти. Полімерна глина для дітей «Фантазер», якою ми користуємося вже три місяці, за властивостями ідеально підходить дитині. У нас півквартири фігурок різних тварин. Всім турботливим матусям рекомендую марку «Фантазер».
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!