ВПЛ 16 типу у жінок - причини виникнення, симптоми, діагностика, прояви та медикаменти для лікування

Сьогодні в світі існують мільйони вірусів, багато з яких не вивчені наукою і медициною. Ризик зараження яким-небудь з них великий у кожного, оскільки шкідливі мікроорганізми буквально оточують людину. Зустрічаються і особливо небезпечні форми життя, які можуть призвести до важких захворювань. ВПЛ 16 типу у жінок (англ. Human papillomavirus, HPV) – особливий вірус папіломи людини, який важко піддається лікуванню і може стати причиною онкологічних захворювань.

Що таке ВПЛ 16 типу у жінок

Це – один з найбільш поширених і небезпечних штамів папіломавірусу людини з високим ризиком інфікування, який діагностується у 60% хворих HPV. Захворювання носить онкогенний характер: ВПЛ впроваджується в ділянки ДНК клітин і завдає шкоди природному протипухлинного імунітету жінки. З цієї причини на шкірі починають з'являтися новоутворення, найчастіше вони вражають слизові оболонки.

Без лікування ВПЛ 16 типу нерідко призводить до розвитку ракових пухлин, дисплазії, ерозії шийки матки та інших небезпечних патологій. Інфекція передається переважно статевим шляхом, ризик зараження підвищується при частій зміні партнерів і незахищених контактах. У силу соціальних факторів захворювання поширене серед дівчат до 30 років, але бувають і винятки.

Симптоми ВПЛ 16 у жінок

Перші 3-4 місяці хвороба протікає практично непомітно, її складно виявити. Потім на шкірі або слизових жінки утворюються папіломи. Вони можуть з'являтися в самих різних місцях – на шкірі статевих органів, рота і носа. Інші зони ризику – ділянки з ніжною шкірою: шия, спина, пахвові западини, промежину. Зовні папіломи схожі на вирости з ніжкою. В подальшому вони можуть розростатися, зливатися. Низький імунітет сприяє утворенню великих конгломератів з наростів. При ураженні ВПЛ статевих органів з'являється свербіж, печіння, хворобливе сечовипускання.

Причини

Папіломавірус 16 типу у жінок утворюється при дії певних факторів. Ймовірність зараження підвищується при сильному переохолодженні, гормональних порушеннях, імуносупресивної терапії, інших захворюваннях. Високий ризик зараження ВПЛ з'являється у вагітних, під час пологів. Виникнення самого вірусу в організмі практично завжди обумовлено способом життя жінки, оскільки мікроорганізми, що передаються статевим шляхом. Причини зараження ВПЛ можуть бути наступними:

  • незахищені сексуальні контакти;
  • часта зміна статевих партнерів;
  • медичні маніпуляції;
  • повітряно-крапельний шлях зараження при контакті з носіями ВПЛ;
  • необережне видалення волосся або гоління.

Діагностика

Нерідко, щоб виявити вірус папіломи людини 16 типу у жінок, вистачає лікарського огляду. При виявленні на тілі типових гострокінцевих кондилом, легко визначити клінічну картину. У гінекології для діагностики ВПЛ застосовується кольпоскопія – огляд входу в піхву. Іноді для виявлення збудника HPV і генотипу захворювання доводиться здавати аналізи, оскільки існують папіломи високого онкологічного ризику. У деяких випадках пацієнтам потрібно буде пройти ПЛР (полімеразну ланцюгову реакцію) або тест на ДНК папіломавірусу.

Лікування

Впоратися з ВПЛ 16 типу у жінки складно, але можливо. Відразу після обстежень і підтвердженого діагнозу потрібно приступати до противірусного лікування з метою зниження можливості розвитку ракових захворювань. Терапія будується на кількох принципах. Для початку слід подбати про зміцнення імунітету, після чого знизиться активність вірусу. Далі проводиться видалення злоякісних новоутворень.

Лікувати ВПЛ 16 у жінок рекомендується з застосуванням противірусних лікарських засобів. Наприклад, препарат Инозиплекс швидко пригнічує розмноження інфекції. Інтерферони сприяють підвищенню імунітету, проявляють протипухлинний ефект. Препарати Аміксин і Циклоферон допомагають організму відновлювати захисні властивості для боротьби з папіломавірусом 16 типу. Використовуються ліки, які перешкоджають розмноженню клітин ВПЛ.

Під час терапії потрібно часто проходити огляди гінеколога, регулярно здавати аналізи. Такі заходи вживають до появи позитивних результатів. Тільки активне лікування може знизити ризик дисплазії шийки матки, передракових станів, пухлин. При ВПЛ жінкам слід дотримуватися режиму праці та відпочинку, збалансовано харчуватися, включити в розклад легкі фізичні навантаження.

Препарати

Для лікування штамів папіломавірусу у більшості випадків призначається медикаментозна терапія. Лікарі прописують пацієнткам імуномодулятори і противірусні засоби. Ліки випускаються у вигляді таблеток, мазей, кремів, гелів, порошків для розчинення, внутрішньовенних ін'єкцій. У запущених випадках ВПЛ у жінок застосовується комплексне лікування.

Криофарма – добре зарекомендував себе аерозоль на основі диметилового ефіру і пропану, який допомагає впоратися з одиничними папилломами при ВПЛ у жінки. Продається Криофарма у комплекті з аплікаторами, на які наноситься засіб. Їх потрібно прикладати до новоутворень. Ліки заморожує папілому. Слід уникати потрапляння речовини на здорову шкіру та слизові оболонки. Препарат заборонений до застосування у дітей до 4 років, вагітних і жінок у період лактації.

Веррукацид – краплі для зовнішнього застосування. У комплекті йде аплікатор для нанесення рідини. Засіб відносно нове, але ефективне. Активний компонент препарату – метакрезол. Цією рідиною припікають папіломи, що призводить до їх руйнування. Краплі наносяться на уражене місце точково, локально, не слід допускати їх потрапляння на інші ділянки шкіри. Ліки застосовується 4-5 разів з проміжком у 5-7 хвилин.

Противірусні препарати

Медицина далеко просунулася у сфері боротьби з папилломавирусными інфекціями. Сьогодні фармакологічний ринок пропонує ряд ефективних противірусних препаратів для лікування ВПЛ 16 типу. Їх ефективність досягається за рахунок додаткових імуномодулюючих властивостей. Комплекс заходів пригнічує активність вірусу в організмі жінки, сприяє дієвому лікування папілом. Група противірусних препаратів представлена таблетками, розчинами для ін'єкцій, кремами.

Віферон – відоме ліки для лікування ВПЛ 16 типу, яке випускається у вигляді мазі або гелю. Засіб містить в складі людський інтерферон і чинить противірусну дію. Практично не всмоктуючись в кров, гель позбавляє папіломавірус здатності до розмноження. З плюсів препарату – можливість застосовувати його під час вагітності та годування. Віферон підвищує загальні захисні властивості організму.

Изопринозин – популярні антивірусні пігулки від ВПЛ у жінок з діючою речовиною инозином (похідне пурину). Препарат швидко блокує ферменти вірусу, що викликає його загибель, допомагає організму виробляти інтерферон. Також ліки пригнічує утворення медіаторів запалення. Лікарі прописують пити по 2 таблетки Изопринозина на день протягом 2 тижнів. При необхідності курс продовжується на місяць.

Алокін-альфа – порошок, з якого готується ін'єкційний розчин. Основна діюча речовина – синтетичний аналог алоферону. Препарат стимулює у жінок з ВПЛ вироблення інтерферону, активізує механізми клітинного імунітету. Алокін-альфа добре діє проти пухлин і вбиває вірус. Уколи з ліками роблять підшкірно один раз на два дні. Всього лікарі призначають 6 ін'єкцій за курс лікування.

Видалення папілом

На сьогодні медицина пропонує жінкам кілька варіантів лікування вірусу ВПЛ 16 типу. Видалення бородавок і папілом різного генотипу можна проводити такими методами:

  • Заморожування утворень рідким азотом (кріодеструкція). Під час процедури відбувається вплив на шкіру низькими температурами. Після цього на місці з'являється невеликий набряк і водянистий міхур, який згодом лопається.
  • Лікування за допомогою лазерного променя. Цей метод терапії при ВПЛ вважається одним з найбільш безболісних. Вплив на папілому надають за допомогою високих температур. Після процедури на місці освіти залишається чорна обвуглена точка.
  • Хімічне припікання – лікування наростів за допомогою хімпрепаратів. Використовується рідко через високу ймовірність опіків.
  • Радикальне лікування ВПЛ 16 типу радіохвилями. Цей метод передбачає вплив на папілому спеціальним приладом, яким розсікається тканина навколо наросту. Освіта видаляється за допомогою радіохвиль.

Прогноз

Імунітет здорової жінки може повністю знищити вірус папіломи 16 генотипу приблизно через 6-12 місяців після інфікування ВПЛ. Як правило, аналізи проводяться три рази. У разі відсутності позитивного результату застосовується повторне лікування. Комплексна терапія мінімізує можливість розвитку раку шийки матки та інших небезпечних захворювань.

Профілактика

ВПЛ 16 і 18 типу у жінок можна запобігти застосуванням ряду методик. Мова йде про формування стійкого імунітету до інфекції. Необхідно провести вакцинацію ДНК ВПЛ 16 типу препаратами Гардасил і Церварікс. Для профілактики жінці потрібно дотримуватися наступних правил:

  • безпечний секс;
  • регулярне відвідування гінеколога;
  • своєчасне лікування гінекологічних та венеричних хвороб;
  • здоровий спосіб життя.

Відео

Лікування ВПЛ 16 типу у жінок

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!