Лікування спайок кишечника без операції народними і медикаментозними засобами, фізіотерапією

Оперативне втручання при кишкових спайках є найпоширенішим і ефективним варіантом лікування цього захворювання. У ряді випадків на початкових стадіях розвитку спайкової хвороби істотних поліпшень можна досягти методами консервативної терапії.

Як лікувати спайки кишечника

Консервативне лікування спайкової хвороби черевної порожнини, як правило, є малоефективним, особливо на пізніх стадіях розвитку патології, коли утворилася фібринова тканина стає щільною і міцною. Як безоперационной терапії лікарі рекомендують комплекс заходів, що включає:

  • прийом медикаментів;
  • дотримання спеціальної дієти;
  • фізіотерапевтичне лікування;
  • прийом гомеопатичних засобів;
  • лікувальну фізкультуру;
  • методи альтернативної, народної медицини.

Медикаментозне лікування

Лікування спайкової хвороби кишечника без операції показано на ранніх стадіях захворювання, коли основні функції органу (моторика і перистальтика) не порушені, відсутні запори, кишкова непрохідність та інші симптоми. Можливі варіанти призначення:

Група препаратів

Механізм діїСпосіб застосування

Приклади засобів

Антикоагулянти

Перешкоджають процесу зрощування сполучної тканиниІн'єкції в підшкірну клітковину

Гепарин

Фибринолитики

Регулюють процеси фібринолізу, перешкоджають тромбоутвореннюВнутрішньовенні інфузії

Урокіназа, Фібринолізин

Кортикостероїди

Використовуються в профілактичних цілях після операцій, для профілактики патофізіологічних процесів, що ведуть до утворення спайокІн'єкції в черевну порожнину або м'яз

Гідрокортизон

Ферменти

Сприяють зміні структури фіброзних тканин, роблять їх більш пластичнимиПерорально

Гіалуронідаза

Біостимулюючого засібСприяє нормалізації травних процесів, знімає запаленняВнутрішньовенні ін'єкціїСпленін
ЗнеболюючіЗнімають больовий синдромПерорально

Але-шпа, Спазмалгон, Парацетамол

Фізіотерапія

Лікування кишкових спайок без операції включає в себе курс фізіотерапії. У багатьох пацієнтів позитивний ефект відзначається після проходження таких процедур:

  • електрофорезу з препаратами різних груп;
  • парафінових аплікацій;
  • іонофорезу;
  • грязелікування;
  • діатермії.

Гомеопатія

Лікування спайок без операції за допомогою гомеопатичних засобів може застосовуватися тільки в якості допоміжного елемента комплексної консервативної терапії. Дозування і схема застосування розраховується індивідуально для кожного клінічного випадку. Фахівці-гомеопати рекомендують використовувати такі препарати на основі рослинних компонентів:

  • Aconitum Napellus С6 (виготовляється з екстракту ріповидного борця);
  • краплі Staphysagria або гранули Arnica Montana (активний компонент – насіння живокосту);
  • краплі Bellis Perennis (діюча речовина – екстракт маргариток).

Дієтотерапія

Важливу роль у досягненні ефекту від лікування спайкової хвороби без операції грає дотримання пацієнтом рекомендованої йому дієти. Правильний режим харчування (прийом їжі здійснюється невеликими порціями, не рідше 6 разів за добу, без переїдання) сприяє нормалізації функцій кишечника, кращої засвоюваності з'їдених продуктів. З меню виключаються наступні елементи:

  • їжа з високим вмістом рослинних волокон і клітковини: свіжі фрукти і овочі, хліб і випічка, борошняні вироби;
  • цільне молоко;
  • смажені, гострі, консервовані страви.

Повсякденний раціон при спайках кишечника засновують на нежирних бульйонах з дієтичного м'яса, кисломолочні продукти (кефір, сир), сир та яйця, овочевих (наприклад, капустяних) супах-пюре. Приготовлена їжа повинна бути напіврідкою консистенцією, вживати її потрібно трохи підігрітою, але не гарячою.

Гімнастика

Лікувальна фізкультура при лікуванні кишкових спайок без операції спрямована на нормалізацію кровопостачання тканин, розробку м'язових волокон і зміцнення черевної стінки. В положенні лежачи на спині виконуються наступні вправи:

  • Почергове згинання та розгинання ніг в колінах. Кількість повторів – 7-10, кількість підходів – 3-5.
  • Ноги зігнуті в колінах, руки витягнуті уздовж тулуба. Відірвіть поперек і таз від підлоги, утримаєте положення протягом 5-10 секунд, поверніться у вихідну позицію. Повторіть 5-8 разів, 3-5 підходів.
  • Вправа «велосипед» в положенні лежачи на спині, не відриваючи поперек від підлоги, з максимальною амплітудою руху ніг від черевної порожнини до грудини. Час виконання – 50-120 секунд.

Лікування спайок народними засобами

При відсутності індивідуальних протипоказань лікування спайкової хвороби можна проводити з використанням методів фітотерапії та інших засобів народної медицини. Позитивний ефект при болях у животі, кишкової непрохідності та інших симптомах надають наступні засоби:

Інгредієнти

Спосіб приготування

Схема прийому

Компреси з касторовою олією

Маслом просочити марлеву пов'язку, прикласти до живота, тримати протягом 20-40 хвилин, прикривши рушником або іншою тканиною

Два-три рази за тиждень

Настоянка з кори ялівцевим

150 г кори ялівцю залити 500 мл спирту або горілки, настоювати в темному прохолодному місці в скляному посуді протягом 21-30 днів

По 15 крапель до їди, 2 рази за добу протягом 3-4 тижнів

Відвар з кольору конюшини, кореня півонії, кори таволги і листя звіробою

Змішати сировину в рівних пропорціях, 1 ст. л. суміші залити склянкою окропу, витримати на водяній бані 15 хвилин

Три рази за день по 1 столовій ложці

Відео

Спайки кишечника Лікування спайок кишечника народними засобами і методами

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!