Чим лікувати кандидоз у жінок і чоловіків

При відповіді на питання, чим лікувати кандидоз у жінок і чоловіків, не обходиться без призначення протигрибкових препаратів. Патогенні гриби роду Candida успішно піддаються консервативному лікуванню, головне – не запускати протягом патологічного процесу. Адекватно підібрана терапія – це половина успіху на шляху до швидкого одужання. Тому, щоб вилікувати грибок Кандида в організмі, не варто займатися поверхневим самолікуванням, необхідно своєчасно звернутися до вузькопрофільного фахівця за консультацією та діагностикою.

Що таке кандидоз

Це інфекційне захворювання, яке вражає слизові чоловічого і жіночого організму при патогенних збудників Candida Albican. У медичній практиці можна зіткнутися з кандидозом кишечника, статевих органів, ротової порожнини, причому у всіх випадках можна заразитися від інфікованої людини. Місцевий імунітет патологічно знижений, тому серед комплексних терапевтичних заходів в обов'язковому порядку повинна бути присутньою вітамінотерапія. Якщо вчасно не лікувати характерний недуга, захворювання сечостатевої сфери стають хронічними.

Лікування

Якщо на слизових оболонках переважають спори грибів Candida Albican, основна мета майбутнього курсу лікування – знищити патогенну флору, позбутися від неприємних симптомів кандидозу, відновити травмовані тканини. Обов'язково використання протигрибкових препаратів та лікувальна дієта з метою виключити сприятливі умови для розвитку, розмноження шкідливих грибків. У залежності від локалізації вогнища патології загальні рекомендації фахівців такі:

  1. При кандидозі статевих органів патологічний процес супроводжується запаленням, сверблячкою, печінням, присутністю вагінальних виділень. Щоб позбутися творожистых нальотів зі слизової оболонки, необхідно використовувати протигрибкові мазі вагінально, додатково використовувати місцеві антисептики.
  2. Від кандидозу стравоходу ефективно допомагають протигрибкові засоби для прийому перорально, які важливо доповнити лікувальною дієтою з легкими, знежиреними продуктами харчування. Обов'язково приймати вітаміни.
  3. При появі вогнищ інфекції Candida Albican в порожнині рота, симптоми молочниці можна продуктивно усунути місцевими антисептиками. Інтенсивна терапія антибіотиками призначається в ускладнених клінічних картинах. Додаткова рекомендація – перед вживанням бажано охолоджувати їжу.

Лікування кандидозу у чоловіків

Якщо головку статевого члена обсипало білим нальотом сирною консистенцією, найчастіше зараження відбувається від жінки. Ефективне лікування грибкових захворювань у чоловіків є зовнішнє застосування протигрибкових препаратів, зміцнення імунітету, використання антисептиків для обробки видимих вогнищ патології. Ось які рекомендації своїм пацієнтам дають грамотні урологи при урогенітальних кандидозах:

  • доречно місцеве використання кремів, мазей на основі Клотримазолу: Канестен, Кандібене, Канізон, Антіфунгол;
  • домашні методи повинні включати ванночки, де для приготування лікувальних складів рекомендується використовувати ромашку, календулу, деревій;
  • обробляти поверхню головки статевого члена потрібно содовим розчином, при цьому важливо уникати місцевого подразнення.

Препарати

В результаті відсутності лікування, хвороба стає хронічною, складно піддається ефективному лікуванню. Щоб не доводити до ускладнень, при кандидозі обов'язково використовувати протигрибкові препарати у формі таблеток, мазей, розчинів і гелів. Купівлю бажано здійснювати за рецептом лікаря, при цьому акцент потрібно зробити на наступних фармакологічних позиціях:

  1. Канізон. Крем для використання зовнішньо. Згідно інструкції, потрібно наносити склад тонким шаром на поверхню головки і крайню плоть статевого члена двічі в добу протягом 5 – 7 днів.
  2. Канестен. Це ще одна похідна Клотримазолу у формі крему або спрею з вираженими бактерицидними, антімікотіческімі властивостями. Спосіб застосування – аналогічно вищеописаному медикаменту.

Протигрибкові мазі

Медичні препарати від кандидозу у чоловіків передбачають використання мазей зовнішньо, щоб прибрати очевидні ознаки молочниці у вигляді дрібної висипки, набряклості, почервоніння головки крайньої плоті. Ефективне консервативне лікування Candida забезпечено за участю наступних медикаментів:

  1. Кетоконазол. Вранці і ввечері мазь потрібно наносити на уражені ділянки тонким шаром, захоплюючи здорові тканини. Лікувати кандидоз належить протягом тижня.
  2. Міконазол. Щоб лікувати кандидоз, потрібно наносити на чисту шкіру 2 рази за день протягом 14 днів без перерви.

Лікування молочниці в роті у дорослих

Молочниця ротової порожнини частіше з'являється у дитини, проте дорослі схильні до такого захворювання. Важливо не тільки знищити інфекцію, але і відновити травмовану слизову оболонку ротової порожнини. Для цього використовують місцеві антисептики і засоби альтернативної медицини:

  1. Леворин. Курс інтенсивної терапії становить 10 -14 днів, приймати полієновий антибіотик потрібно перорально по 1 таблетці з 5 - 6 разів за добу після прийому їжі.
  2. Ністатин. Що лікувати кандидоз порожнини рота, потрібно приймати по 1 таблетці тричі за добу протягом 7 – 14 днів. При підвищеній чутливості до нистатину краще підібрати аналог.

Лікування candida albicans у жінок

Щоб відновити оболонку піхви, уражену грибом Кандида, потрібно використовувати протигрибкові препарати всередину і зовнішньо. Вибір медикаментів здійснює лікар в індивідуальному порядку. Для санації піхви і обробки всіх прихованих складок потрібно задіяти місцеві антисептики, в ускладнених клінічних картинах – системні антибіотики. Народне лікування теж відрізняється високою ефективністю, але тільки в складі комплексної терапії.

Системні препарати

Такі протигрибкові засоби призначені для прийому всередину, а активні компоненти проникають у системний кровотік, знищують патогенну флору зсередини. Лікувати кандидоз такими медикаментами можна тільки за рекомендацією лікуючого лікаря, оскільки є медичних протипоказань.

  1. Флюкостат. Необхідно одноразово випити таблетку 150 мг, після чого виражені симптоми кандидозу сходять на немає.
  2. Флуконазол. Це повний аналог вищеописаного медикаменту, який теж належить прийняти одноразово.

Місцеві препарати

Лікувати кандидоз потрібно не тільки таблетками перорально, але і кремами, мазями, гелями для використання зовнішньо. Рекомендований курс інтенсивної терапії становить 2 тижні, потім зробити перерву.

  1. Пімафуцин. Лікувальний склад доведеться задіяти вагінально – вранці і ввечері протягом 2 – 3 тижнів.
  2. Натаміцин. Протигрибкову мазь потрібно використовувати вагінально тричі за добу протягом 2 тижнів.

Вагінальні таблетки

Лікувати кандидоз супозиторіями ефективніше, ніж задіяти мазі інтенсивної терапії. Діють вагінальні таблетки локально, знищують патогенну флору, відновлюють уражені тканини слизової оболонки.

  1. Поліжінакс. Рекомендується вводити у піхву, по 1 таблетці на ніч, продовжувати терапію 10 – 15 днів.
  2. Тержинан. Таблетки необхідно вводити у піхву за допомогою спеціального аплікатора. Процедуру проводити на ніч, після не вставати до ранку. Курс – 10 – 14 днів.

Спеціальна дієта

Щоб швидше вилікувати кандидоз, хворому чоловікові і жінці необхідно повністю відмовитися в добовому раціоні від жирної, смаженої, копченої, гострої та солоної їжі. Такі шкідливі страви тільки дратують запалені слизові оболонки, сприяють розмноженню патогенної флори. Заборонені харчові інгредієнти представлені нижче:

  • хлібобулочні вироби;
  • солодощі, кондитерські вироби;
  • сухофрукти;
  • соління, копченості;
  • свіже молоко.

Дозволені продукти харчування при прогресуючому кандидозі такі:

  • нежирні сорти м'яса і риби;
  • свіжі овочі та фрукти;
  • гречана крупа;
  • яйця і знежирені сорти твердого сиру;
  • зелень.

Кандидоз при вагітності

Оскільки при виношуванні плоду імунітет жінки істотно ослаблений, терапія кандидозу в обов'язковому порядку включає інтенсивну вітамінотерапію. Від прийому протигрибкових препаратів перорально потрібно повністю відмовитися, а використовувати представників даної фармакологічної групи переважно у формі вагінальних супозиторіїв, мазей, кремів і гелів. Крім того, лікарями не заборонено спринцювання відварами ромашки і календули, використання лужного розчину (задіяти харчову соду), сидячі ванночки з цілющих трав.

Лікування народними засобами

Методи альтернативної медицини допомагають успішно лікувати кандидоз при вагітності, однак є надійними терапевтичними заходами і для інших категорій пацієнтів. При відсутності алергічної реакції на рослинні компоненти ось перевірені часом рецепти, ніж лікувати кандидоз:

  1. Необхідно приготувати в домашній обстановці або купити в аптеці обліпихова олія, яка з допомогою ватного тампона належить наносити на уражені ділянки слизової оболонки тричі на добу.
  2. Рекомендується приготувати класичним методом відвар шавлії, календули, дубової кори, кропиви, ромашки. До того ж, можна скористатися розведеним соком алое і його цілющими властивостями.

Відео

Кандидоз, грибки, молочниця - як позбутися назавжди без ліків

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!