Профілактика застуди у дітей і дорослих -

Варто людині дещо переохолодитися, випити крижаної води або промочити ноги, як організм починає реагувати на це кашлем, чханням, закладеністю носа, підвищенням температури. Віднести такі симптоми до особливо небезпечних не можна, але чим лікувати захворювання, краще запобігти його наступ. Дізнайтеся, в чому полягає профілактика застуди, які препарати допоможуть підвищити імунітет, варто заздалегідь давати противірусні ліки дитині.

Що таке застуда

Це загальне поняття цілої групи різнорідних захворювань: вірусних інфекцій, запалень верхніх або нижніх дихальних шляхів. Первинні симптоми застуди – кашель, чхання, сльозотеча, слабкість, головний біль, першіння в горлі. Якщо вчасно не усунути всі прояви, захворювання може загостритися, привести до ускладнень або плавно перейти в хронічну форму.

Профілактика простудних захворювань

Проявів недуги можна легко уникнути. Профілактика грипу та ГРВІ у дорослих полягає у дотриманні наступних правил:

  • Повноцінно харчуватися. У сезони загострення гриппо-вірусних інфекцій краще відмовитися від дієти. Раціон повинен бути багатий вітамінами, поліненасиченими жирними кислотами, мінералами, білками.
  • Уникати надмірних фізичних навантажень. Занадто старанні заняття спортом можуть бути настільки ж шкідливі, як і його відсутність. Виснажений організм витратить всі сили на відновлення енергетичного запасу сил, а не на боротьбу з вірусами. Це ж правило стосується емоційних навантажень.
  • Якщо захворіли – залишайтеся вдома, так ви не заразіть оточуючих і уникнете ускладнень.
  • Ведіть активний спосіб життя. Намагайтеся частіше ходити пішки, але обов'язково тепло одягайтеся. Запишіться в басейн або сходіть на фітнес.
  • Відмовтеся від шкідливих звичок. Алкоголь, тютюнопаління справляють негативний вплив на організм, пригнічують його захисні функції.
  • Регулярно мийте руки, робіть вологе прибирання будинку, провітрюйте приміщення.
  • У сезон загострення респіраторно-вірусних захворювань уникайте контактів з предметами загального користування, місць з великим скупченням людей, а при необхідності їх відвідування надягайте на обличчя захисну марлеву пов'язку.

Ліки для попередження хвороби

Є багато різних препаратів, які допомагають тримати кругову оборону проти всіх вірусів та збудників ГРВІ або грипу. Вони хоч не дають 100% гарантії, але навіть при зараженні інфекцією допоможуть швидше відновитися. Всі таблетки для профілактики грипу та застуди можна умовно розділити на дві великі групи:

  • Імуномодулятори на основі інтерферону – універсального противірусного білка, який за нормальних обставин, що виробляється організмом. У фармакологічному сенсі вони бувають двох типів: синтезованими в лабораторних умовах і людськими. При цьому перша група вважається найбільш прийнятною, так як не містить забруднюючих білків і рідко викликає алергію. Імуномодулятори допомагають підвищити імунітет.
  • Індуктори інтерферону – препарати, які стимулюють вироблення власного інтерферону. Цей тип ліків лікарі часто виписують не тільки для профілактики, але ще й для лікування грипу.

Противірусні препарати для профілактики

Сьогодні можна придбати різного роду ліки, які допомагають впоратися з застудою і одночасно служать хорошим засобом профілактики грипу або ГРВІ. Найефективнішими вважаються:

  • Амізон – один з кращих препаратів, розроблених на основі ізонікотинової кислоти. Амізон ® має виражену протизапальну дію, підвищує природні захисні сили організму, допомагає прибрати симптоми, має знеболюючу дію. Препарат не рекомендований для лікування вагітним, дітям до 6 років.
  • Анаферон – вважається гомеопатичним препаратом. Містить в складі антитіла до гамма-інтерферону людини. Має імуномодулюючий та противірусний ефект. Має зручні форми випуску – пігулки для розсмоктування дорослим або дитячий сироп. Препарат не підходить пацієнтам з синдромом лактазной недостатності, мальабсорбції глюкози.
  • Ремантадин – похідна амантадину або мідантан. Препарат виписують для раннього лікування або профілактики грипу у дорослих і дітей старше 7 років, при клещевом енцефаліті вірусного походження. Ефективність лікарського засобу зберігається при відвідуванні місць великого скупчення людей. Мінуси Ремантадину – великий список протипоказань та побічних ефектів.

Противірусні мазі

Засоби для профілактики застуди та грипу можуть випускатися у формі назальних мазей. Для їх використання потрібно нанести невелику кількість препарату на слизову носа перед виходом на вулицю. Противірусні мазі створюють міцний бар'єр, який не дає проникнути в організм вірусів і інфекціям. Протимікробні та антисептичні ефектами володіють:

  • Оксолінова мазь – найпопулярніший протизастудний препарат. Призначається при вірусних захворюваннях очей, шкіри, риніті, для профілактики грипу та лікування лишаю. Використовувати засіб можна тільки зовнішньо, наносячи під носа 1-3 рази на день. Вкрай рідко мазь може викликати легке відчуття печіння при нанесенні.
  • Антівір – антивірусний препарат, створений на основі витяжок з рослин. За заявами виробників, мазь захищає дихальну систему протягом 12 годин. Засіб призначають при закладеності носа, герпесах, болях у вухах, для профілактики респіраторно-вірусних інфекцій. Для надання лікувального ефекту мазь слід наносити тонким шаром на слизову оболонку носа 2-3 рази на добу.
  • Доктор Мом Фіто – препарат з місцево-подразнювальну, протимікробну, протизапальну дію. Ліки призначається при застуді, головних болях, болючі відчуття в спині. Засіб складається з ефірних олій евкаліпта, камфори. Мазь не має побічних ефектів, але протипоказана при підвищеній чутливості до компонентів складу, дітям до двох років, при наявності пошкоджень цілісності шкірного покриву або слизових оболонок носа.

Вітаміни

Прийом вітамінних комплексів допоможе зміцнити імунітет і побудувати правильну захист для боротьби з вірусами та інфекціями. Краще постачати організм вітамінів з їжею, а відсутню кількість заповнити з допомогою спеціальних лікарських засобів. Найпопулярніші вітаміни:

  • Аскорбінова кислота. Продається в таблетках і порошку, легко розчинну у воді. Володіє потужним імуностимулюючу властивість, здатна пригнічувати розмноження вірусу. Для профілактики необхідно приймати до 100-150 грам аскорбінової кислоти в день.
  • Мульти-табс Імуно Плюс. Випускається у формі жувальних таблеток по 30 штук в упаковці. Препарат містить всі необхідні людському організму вітаміни і мінерали. Засіб володіє противірусним ефектом, регулює метаболічні процеси. При індивідуальній непереносимості під час використання препарату можливі алергічні реакції.

Фізичні вправи

Профілактика респіраторних захворювань – це цілий комплекс заходів, спрямованих на зміцнення імунітету, і лікувальна фізкультура посідає в ньому одну з лідируючих позицій. Виконувати вправи можна коли завгодно, адже вони не займуть багато часу:

  • Сидячи на стільці, робіть глибокі вдихи-видихи животом. Для контролю дихання складіть руки на грудях.
  • Лежачи на спині, зітхнувши витягніть і розведіть в сторони руки. На вдиху поверніться у вихідну позицію.
  • Сидячи на стільці, імітуйте руху плавця брасом, розводячи руки з видихом.
  • Встаньте, візьміть у руки палицю. На вдиху підніміть руки вгору і злегка прогніться, відводячи одну ногу назад. З видихом поверніться у стартове положення.

Здорове харчування

Підвищення імунітету і профілактика простудних захворювань неможливі без нормалізації харчування. У сезон загострення грипу та ГРВІ лікарі рекомендують включити в раціон:

  • Курячий бульйон, йогурт і нежирне м'ясо. Містять білок і амінокислоти, які необхідні для будови клітин.
  • Рибу, яйця, бобові культури, вівсянку. Завдяки великому вмісту цинку ці продукти сприяють нейтралізації вірусів.
  • Помідори, огірки, варені або тушковані овочі. Багаті клітковиною, сприяють виведенню токсинів.
  • Курагу, родзинки, яблука, малину, обліпиху. Полегшують дихання, стимулюють функцію нирок, покращують роботу серцевого м'яза.
  • Апельсини, мандарини, грейпфрути та інші цитрусові. Багаті вітамінами С, А, Е.
  • Горіхи. Містять поліненасичені жирні кислоти.

У цей період варто відмовитися від міцних м'ясних бульйонів, жирних молочних продуктів, солодощів, макаронних виробів і білого хліба. Вони знижують активність травних ферментів, з-за чого шлунок змушений витрачати додаткову енергію для перетравлення їжі. Не принесуть користі міцну каву, газовані напої, алкоголь, прянощі і соління.

Методи загартовування

При перепаді температур гартування допоможе уникнути стресу для організму, що негативно позначається на імунітеті. Загартованому людині легше переносити мороз і простіше залишатися здоровим, коли навколо бушує епідемія. Головне правило загартовування – починати процес поступово. Виділіть 2-3 хвилини раз у два дні для обливання водою в душі, температурою трохи нижче тієї, до якої звикли. Потім поступово знижуйте градус води і збільшуйте кількість обливань.

Профілактика застуди у дітей

Методи захисту дитячого організму від простудних захворювань не сильно відрізняються від дорослих. Проте вживати активні заходи (обтирання або обливання холодною водою, ходіння босоніж, прогулянки на свіжому повітрі) не варто, якщо дитина вже захворів. В цьому випадку краще дати організму спокійно впоратися з інфекцією і полегшити стан дитини за допомогою противірусних препаратів. При вирішенні спеціаліста дитині можна додатково давати вітамінно-мінеральні комплекси, імуностимулятори, риб'ячий жир в капсулах.

Попередження простудних захворювань у дітей полягає у виконанні наступних правил:

  • вживати в їжу свіжі фрукти, овочі, морську рибу, горіхи, натуральні соки;
  • часто, але потроху гуляти з дитиною на свіжому повітрі, прогулянки повинні бути щоденними;
  • контролювати температуру повітря в приміщенні, вона не повинна бути занадто високою і в теж час не опускатися нижче позначки 20 градусів;
  • регулярно робити вологе прибирання приміщення, витирати пил з меблів, обробляти іграшки з оцтом та іншими безпечними для дитини дезінфікуючими засобами;
  • восени проводити вакцинацію від грипу та застуди;
  • робити інгаляції з небулайзером на основі спеціальних рослинних препаратів, лікарських трав, свіжих соків цибулі або часнику;
  • дотримуватися правил особистої гігієни – миття рук з милом після прогулянки, перед їжею.

Народні методи

Дорослі можуть посилити заходи щодо протистояння застуді за допомогою засобів народної медицини. Дітям же таке лікування призначається тільки після узгодження з педіатром. Є маса способів і народних рецептів, які допоможуть не тільки впоратися з респіраторними інфекціями, але і запобігти застуду. Найефективнішими вважаються:

  • Саморобні краплі в ніс. Для їх приготування натріть свіжу моркву, вичавіть сік. Додайте рослинне масло так, щоб співвідношення інгредієнтів було 1 до 1. Сюди ж додайте 2 краплі соку часнику і перемішайте. Закапуйте ніс таким ліками 3 рази в день по 2 краплі в кожну ніздрю.
  • Лікувальний чай. Для нього знадобляться: шипшина, листя кропиви, сушений чебрець. Змішайте рівну кількість інгредієнтів, залийте 2 склянками холодної води. Доведіть суміш до кипіння і проваріть на повільному вогні не більше 3 хвилин. Потім дайте настоятися, процідіть. Приймайте відвар разом з медом по 100 мл два рази на день після їжі.
  • Вітамінна суміш. Візьміть по 200 грам інжиру, родзинок, кураги, горіхів і чорносливу. Подрібніть всі інгредієнти за допомогою м'ясорубки або блендера. Додайте до них 200 мл рідкого меду і 1 лимон, дрібно порізаний разом з шкіркою. Все перемішайте, перекладете в банку. Зберігати ліки потрібно в холодильнику, а для профілактики приймати тричі на день по 1 столовій ложці.
  • Спиртовий настій евкаліпта. Для його приготування візьміть 20 грамів сухого листя евкаліпта, подрібніть. Залийте сировину спиртом з розрахунку 1 до 2. Щільно закупорьте кришку, настоюйте суміш 7-10 днів. Процідіть залишок. Для зміцнення організму приймайте по 20-25 крапель настоянки, розведеної водою, двічі в день.

Відео

ТОП-8 порад з профілактики застуди [120 на 80]

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!