Кандида альбіканс у чоловіків, жінок і дітей - шляхи передачі, норма в аналізах, препарати для лікування

При ослабленні імунітету організм людини починає піддаватися атакам одноклітинних організмів, у тому числі грибка Candida albicans, який присутній у 80 % здорових чоловіків і жінок серед флори кишечника, не вимагаючи особливого лікування. Часто кандидоз є симптомом серйозного ослаблення здоров'я, а в занедбаному стані може вразити нервову і серцево-судинну системи. При переході кандида альбіканс у патологічний стан, при якому грибок починає викликати біль і заподіювати незручності, потрібне спеціальне лікування.

Що таке кандида альбіканс

Рід дріжджів Candida налічує 186 видів, з яких кандида альбіканс є найбільш клінічно поширеним представником. Мікроорганізм становить круглі колонії білого кольору (латинське albicans означає — білуваті). Збудник є умовно-патогенним, тобто виявляє свої руйнівні властивості при зниженні імунного бар'єру.

Місця локалізації

При діагностуванні кандидозу фахівці звертають увагу на звичайні місця його локалізації, серед яких виділяють наступні:

  1. Порожнина рота є характерною і візуальної доступною зоною локалізації грибка альбіканс. Служить симптомом наявності в організмі серйозних розладів, тому вимагає спостереження професійного фахівця.
  2. При ураженні шкіри піддаються наступні місця: великі складки шкіри (пахви, пахова область, складки під молочними залозами), дрібні складки шкіри (близько пупка, за вушними раковинами, між пальцями ніг), в кутах рота (кандидозна заєда), нігті і нігтьові валики.
  3. Кишечник.
  4. Генітальна область.

Шляхи зараження

Грибок альбіканс проникає в організм людини декількома основними шляхами, після чого він розмножується у формі, яка залежить від імунітету людини. Способи зараження:

  • за допомогою статевого акту, де одна із сторін є носієм інфекції;
  • перорально, під час поцілунку;
  • при недостатній дезінфекції під час медичних процедур;
  • новонароджений може заразитися інфекцією від мами під час пологів, якщо у неї присутній молочниця;
  • через речі, до яких мав доступ інфікована людина (мочалка, рушник);
  • місця загального користування (лазня, басейн);
  • зафіксовані випадки зараження грибком альбіканс у астматиків через інгалятори.

Симптоми

Симптоми загострення при кандидозі розрізняються в залежності від ділянки локалізації захворювання. Збільшення популяцій грибка призводить до його потраплянню в кров'яне русло, що супроводжується інтоксикацією організму продуктами життєдіяльності інфекції і виражається у підвищенні температури (понад 38 градусів), лихоманкою, нудотою та головним болем. Загальні ознаки такі:

  • діарея, запори, здуття живота;
  • білий наліт на язиці, неприємний запах;
  • свербіж, акне;
  • синусити, затяжний нежить, постійні отити.

У жінок

Епітелій статевих органів жінки має властивість накопичувати глікоген – живильне середовище для бактерій Кандида. Невелика кількість грибів роду Кандида присутній у 10% жінок і вважається нормою мікрофлори піхви. При ослабленні місцевого імунітету або привнесення інфекції в ослаблений організм, починається ріст колоній грибка в сприятливій живильному середовищі, що виявляється симптомами:

  1. Білі виділення.
  2. Запалення піхви.
  3. З'являються свербіж і печіння.
  4. Дискомфорт під час статевого контакту.
  5. Неприємний запах.

У чоловіків

При описі кандидозу у чоловіків прийнято вказувати на менший відсоток зараження порівняно з жінками і на простоту лікування. Це дуже легковажне ставлення до хвороби, яка може стати причиною чоловічого безпліддя, простатиту, уретриту, циститу і пієлонефриту. До вирішення проблеми потрібно приступити відразу після того, як були виявлені симптоми:

  1. Творожистие виділення в районі головки статевого члена.
  2. Свербіж і печіння (особливо характерно при кандидозі уретри), з'являються дрібні виразки.
  3. Неприємний запах.
  4. Хворобливі відчуття під час статевого контакту.
  5. Почервоніння і запалення крайньої плоті.

У дитини

Симптоми у дітей в цілому не відрізняються від загальних симптомів, але є ряд ознак, які проявляються тільки в дитячому віці:

  1. У новонароджених захворювання локалізується в районі слизової оболонки ротової порожнини. При цьому дитина починає відмовлятися від годування груддю.
  2. Запах дріжджів від стільця дитини.
  3. Попрілості і червоні плями з тріщинами посередині.

Причини появи

Існує безліч причин появи у людини загострених симптомів захворювання кандидозом. Залежно від походження причини можна розділити на групи:

  1. Механічні: може передаватися через травми, зараження.
  2. Імунодефіцит: онкологія, туберкульоз, хвороби крові.
  3. Ендокринні: цукровий діабет, дисфункція надниркових залоз, гіперглікемія (підвищений ступінь концентрації глюкози в крові).
  4. Фізіологічні: вагітність.
  5. Ятрогенні: антибіотики, оральні контрацептиви, хіміотерапія, кортикостероїди, гормональні препарати.
  6. Інші: хвороби шлунково-кишкового тракту, хронічні захворювання статевої системи.

Кандида альбіканс при вагітності

Симптоми типові для даного захворювання у жінок, але більш виражені і призводять до загострення стресового стану. Стрес підвищує рівень адреналіну і спазм судин, що може привести до кисневого голодування плоду. Кандида вражає статеві шляхи, еластичний епітелій слизової піхви, клітини якого помирають і замінюються нееластичною сполучною тканиною, що може призвести до важких пологах. Наслідки інфекції також можуть бути виражені в наступних факторах:

  • зараження навколоплідних вод;
  • ураження плодових оболонок;
  • внутрішньоматкова гіпоксія, що веде до затримки розвитку плода.

Види

Різновидами кандидозу в жінок, дітей і чоловіків називають наступні підтипи зі своїми місцями локації:

  1. Оральний (слизової оболонки рота) – поширений у новонароджених. Характеризується покриттям слизової щік, мови і зіву білястим нальотом, що нагадує сир.
  2. Кишковий – різновид важкого дисбактеріозу. Проявами стають надлишкове газоутворення, домішка білих пластівців в кале.
  3. Статевих органів – спостерігаються у чоловіків і жінок. Симптомами служать свербіж, рясні творожистие виділення, порушення мікрофлори слизової. Лікуванню піддаються обидва партнера.

Діагностика

Для проведення діагностики Кандиди альбіканс роблять кілька досліджень. Основні методи:

  1. Культуральний – виділення збудника молочниці, штаму, визначення чутливості ДНК candida до протигрибкових препаратів. Посів матеріалу робиться на живильному середовищі.
  2. Мікроскопічний – виділяє форми міцелію, антитіла і дріжджові інфекції. Отримують мазки, використовують розчин лугу для видалення зайвих клітинних елементів матеріалу, який вивчають під мікроскопом.

Лікування

Якщо за результатами бактеріологічних аналізів виявлено candida albicans у чоловіків або жінок, необхідно провести терапію. Лікар вивчає причини, що викликали хворобу, визначає місце локалізації і прописує лікування candida albicans. Це медикаментозна терапія протигрибковими препаратами – загальними і місцевими. Candida albicans при вагітності потрібно лікувати тільки місцевими лікарськими засобами згідно з інструкцією.

Препарати

У медикаментозну терапію кандидозів входять наступні групи препаратів, спрямовані на руйнування грибкових збудників і відновлення функціональності організму:

  1. Антибіотики – підійдуть похідних триазолів, имидазолдиоксалана, імідазолу та полиеновые.
  2. Протигрибкові таблетки, свічки, мазі, креми – призначаються препарати з азолами.
  3. Препарати з лактобактеріями – відновлюють зміни мікрофлори, усувають дисбактеріоз кишечника.

Таблетки

Важкі форми поширення грибка, що вражають шлунково-кишковий тракт, потрібно лікувати антибіотиками і прийомом протигрибкових таблеток. Популярними засобами є препарати:

  1. Флуконазол –ефективний щодо широкого спектру бактерій, коштує дешево, добре засвоюється організмом. Протипоказаний вагітним, годуючим матерям і дітям.
  2. Пімафуцин – протигрибковий антибіотик з діючою речовиною натаміцин. Показаний для лікування кандидозів шкіри, слизових оболонок кишечника. Доза становить 4 таблетки на добу (для дітей – 2). Курс 7-21 днів, припустимо при виношуванні дитини.
  3. Нізорал – містить кетоконазол, приймається по таблетці (200 мг активної речовини) на добу. Для дітей до 30 кг доза зменшується до 100 мг.

Місцеве лікування

Для зовнішнього застосування на статевих органів і протирання слизової рота використовують креми та мазі з протигрибковою дією:

  1. Пімафуцин – зменшує місцеві прояви молочниці, може застосовуватися чоловіками. До переваг належать доступна ціна і простота застосування. Недолік – неможливість лікування глибоких вогнищ ураження.
  2. Нео-Пенотран – мазь з двома активними компонентами (міконазол і метронідазол).
  3. Клотримазол – наносять двічі на добу тонким шаром курсом 5-7 днів.

Альтернативою мазей, свічок і кремів з протигрибковим ефектом є антисептичні розчини:

  1. Мірамістин – підходить вагітним і дітям старше трьох років. Використовується для обробки статевих органів (включаючи спринцювання) і змазування порожнини рота.
  2. Кандід – призначений для змазування уражених ділянок у роті, зовнішніх статевих органів.
  3. Йодинол – їм можна лікувати дітей від шести років. Їм змазують порожнину рота, використовують для спринцювання в розведеному вигляді.

Вагінальні свічки

Для лікування кандида альбіканс у жінок в якості місцевих ліків використовують вагінальні свічки (супозиторії) і таблетки:

  1. Ирунин – використовується на ніч в кількості однієї таблетки, застосовується при хронічному перебігу хвороб, не всмоктується в кров. Протипоказанням є перший триместр вагітності.
  2. Кандід – свічки на основі клотримазолу. У день використовується 100 мг, курс 6-7 днів. Якщо таблетка містить 500 мг активної речовини, що використовується одноразово.
  3. Кліон-Д – свічки з миконазолом. Містять антибіотик метронідазол, знімає запалення, вбиває бактерії і грибки. Курс лікування – 10 днів по 100 мг.

Народні методи

Для лікування неускладнених течій хвороби, викликаної кандида альбіканс, застосовують рецепти народної медицини. Популярні способи:

  1. Вагінальні тампони зі стерильного бинта, просоченого маслом чайного дерева (5-8 крапель) і оливковою. Їх міняють кожні 12 годин, курс лікування триває тиждень.
  2. Сидячі ванни – на три літри теплої води візьміть літр настою лапачо, по 5 крапель ефірного масла бергамота, материнки і кориці, столову ложку вершків. Сидите у ванні 10-15 хвилин кожен день протягом 3-5 діб.
  3. При кандидозі кишечника допоможе настоянка з антисептичними властивостями: 4 лимона подрібніть з 50 г часнику, розбавте 0,5 л теплої води 10 краплями екстракту зернят грейпфрута. Дайте настоятися годину, процідити, пити по 50 мл двічі на день, поки не закінчиться.

Відео

▼Кандида Альбіканс Лікування▼|▼Kandida Al'bikans Lechenie▼

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!