Вірус пташиного грипу - симптоми, шляхи передачі, лікування і чим небезпечний для людини

Це захворювання є серйозною загрозою для людини. Збудником стає вірус H5N1 або H7N9, який провокує складну симптоматику у птахів, може бути переданий і людям, спостерігаються труднощі з диханням, ураження ШКТ і навіть летальні випадки. Зараження відбувається швидко, вакцини не виробляють імунітет до нього.

Що таке пташиний грип

Коли людина чує назву чума птахів або грип птахів, то складається враження, що це захворювання стосується лише тварин. Один із штамів настільки сильно мутував, що став небезпечний для людства. Пташиний грип – це вірусна інфекція, що володіють високим рівнем зараження. У тварин він протікає іноді безсимптомно або може викликати смерть. Переносниками, як правило, стають дикі гуси, качки, які не хворіють, але через міграції з місця на місце поширюють інфекцію. Серед домашніх птахів більш схильні до захворювання індики, курки.

Небезпечний пташиний грип для людини

Цей вірус представляє небезпеку для людини, в ЗМІ її роздмухують сильно, але вона присутня. Для передачі інфекції необхідний прямий контакт з птицею, яка заражена хворобою. Небезпека пташиного грипу йде від живих курей, так і від оброблення тушок. Вірус локалізується в кишечнику птиці, але від людини до людини курячий грип не передається. Проблема профілактики полягає у відсутності у людей імунітету до даного штаму захворювання, тому зараження відбувається швидко. За статистикою 60-80% людей, які підхопили вірус пташиного грипу, вмирають.

Як передається пташиний грип

Існує багато штамів цього вірусу, кожен з них містить 2 антигенна: нейрамінідазу і гемаглютинін. Пташиний грип передається людям не завжди, існує міжвидовий бар'єр, який не дає хворіти птахам і людям одним і тими ж захворюваннями. В окремих випадках він не спрацьовує з-за високої пристосовності вірусу і здатність мутувати. Як правило, зараження відбувається при безпосередньому контакті людини з хворою птицею.

У тому вигляді, в якому вірус існує в даний момент, викликати епідемії він не зможе. Пов'язано це з тим, що від людини до людини він не передається. Головна небезпека цієї ситуації полягає в тому, що інфекція для людей є високопатогенної і здатна мутувати, тому в якийсь момент вона зможе викликати спалах масового зараження. Ускладниться боротьба з патологією відсутністю у людей імунітету до вірусу.

Звичайний вірус хвороби передається повітряно-крапельним шляхом, китайський грип (він же пташиний, виявлений вперше в Китаї) тільки при тісному контакті з хворою птицею. Частіше це відбувається на птахофабриках, при наявності особистого подвір'я, але досліджень з цієї теми мало, тому дані можуть бути не повними. У курей, які захворіли, вірус локалізується в кишечнику, при потрошінні тушок він потрапляє в навколишнє середовище і передається повітряно-крапельним шляхом. Відзначені випадки передачі через брудні від посліду курей руки. Після теплової обробки яйця, м'ясо буде безпечно.

Інкубаційний період пташиного грипу

У людини симптоматика даного захворювання схожа на протікання звичайного грипу у важкій формі. Лікування буде набагато ефективніше, якщо звернутися до лікаря після появи перших ознак хвороби. Інкубаційний період пташиного грипу становить в деяких випадках від 3-4 годин до 5 днів. Це проміжок між зараженням від хворої птиці до прояву перших симптомів.

Пташиний грип – симптоми у людей

Одна з особливостей перебігу захворювання полягає в цитокиновом штормі. Секретує цитокіни імунна система у відповідь на активність вірусу. Тільки інфекція курячого грипу викликає таке різке збільшення кількість цих антигенів. Шторм стає причиною того, що виявляються інші симптоми пташиного грипу у людини. Велика кількість цитокінів призводить до руйнування тканин органів там, де проникла інфекція, системи організму можуть відключитися, що призводить до летального результату. До основних ознак належать такі:

  • лихоманка, людини б'є озноб, нежить;
  • з'являється біль у м'язах, голові;
  • розлад стільця;
  • температура досягається 39-40 градусів;
  • розвивається фарингіт;
  • присутній сухий кашель;
  • може бути запалення легень (пневмонія), блювота, затримка дихання;
  • очі червоніють, сльозяться, діагноз – кон'юнктивіт.

Лікування пташиного грипу

Ефективність терапії багато в чому залежить від своєчасності початку терапії захворювання. Після діагностики лікування пташиного грипу проводять за допомогою противірусних препаратів. При звичайній формі хвороби призначають ремантадин, у випадку з пташиним типом він не ефективний. Арбідол має іншим механізмом дії, тому при перших ознаках лікарі рекомендують приймати його. Для зниження респіраторних проявів можна приймати Ібупрофен та інші противірусні препарати широкого спектру дії.

Медицина визнає ефективність препаратів, які містять інтерферон, приміром, Віферон, Гриппферон, Аміксин містять захисні антитіла. Призначаються ще медикаменти, які стимулюють природну вироблення інтерферону: Лавомакс, Циклоферон і т. д. найвища ефективність даних коштів буде в першу добу після інфекційного зараження людини. Вони гальмують поширення, розмноження вірусу. Клінічні ознаки зростають в кінці інкубаційного періоду, тому потрібно встигнути зупинити розвиток до цього моменту.

Профілактика пташиного грипу

Із-за здатності вірусу мутувати на даний момент не існує вакцини, яка могла б захистити людину від зараження через контакт або м'ясо. Відомо, що існує вакцина, яка допомагає попередити поширення захворювання, якщо з'явилися ознаки пташиного грипу у курей. Лікарі рекомендують робити щеплення від звичайних форм захворювання, яка може бути ефективною при різних грипозних вірусів. Вакцина стимулює виробляти антитіла імунну систему, антигени курячого і звичайного вірусу схожі, тому ймовірно поява у людини потрібних антитіл.

Профілактика пташиного грипу для людини полягає ще в кількох пунктах. Обмежити контакт з дикими водоплавними (качки, гуси), які є основним рознощиком захворювання. Домашня птиця заражається від них, з'явиться у курей хвороба просто так не може. Дикі тварини можуть бути тільки носієм, масової загибелі через хвороби серед них не спостерігається. Щоб знизити ризик зараження людина повинен дотримуватися правил особистої гігієни і прості рекомендації по зміцненню імунітету:

  • давайте організму повноцінний відпочинок вночі;
  • уникайте нервового, фізичної перевтоми;
  • частіше гуляйте на свіжому повітрі;
  • вживайте свіжі овочі, фрукти для отримання всіх необхідних вітамінів;
  • рекомендується двічі за рік за допомогою пробіотиків оздоровлювати кишкову флору, вживати в їжу продукти з біфідо - та лактобактеріями.

Відео: пташиний грип у людей

Пташиний грип

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!