Що таке вітрянка у дітей і дорослих. Перші ознаки, симптоми і терміни лікування вітряної віспи

Вітряна віспа – інфекційне захворювання вірусної етіології. Збудником є вірус герпесу. Клінічна картина проявляється об'ємними бульбашкових утвореннями, інтоксикацією організму, гострими температурними реакціями.

Як виглядає вітрянка

Вітрянку викликає вірус вітряної віспи – Varicella Zoster. Симптоматика захворювання яскраво виражена, діагностують її під час огляду хворого, додаткові дослідження не проводять. Оспенная висип спочатку проявляється червоними плямами, з перебігом захворювання перетворюється в папули. Наступним етапом вітрянки стає перетворення висипань у сверблячі везикули, наповнені рідиною. Поширюються вони по всьому тілу, покриваючи шкіру, слизові покриви. На фото показано, як вона виглядає.

Діти і дорослі знають, що таке вітрянка. Будь-які вікові категорії можуть постраждати від цієї інфекції. Заразитися просто, враховуючи повітряно-крапельний шлях передачі. Захворювання має три періоди розвитку: інкубаційний (легкий), продромальний, період появи висипу, що виявляється хвилями через декілька діб. Вітрянка може носити типовий та атиповий характер.

Вітряна віспа у дітей

Вітрянка вражає дітей від двох до десяти років. У зоні ризику знаходяться діти, що відвідують садочок або школу. Немовлята до шести місяців не схильні інфекції, їх підтримує материнський імунітет. Хоча бувають винятки, коли хворіють і немовлята. Якщо в дитячому закладі хто-небудь захворів цим видом віспи, не водіть якийсь час туди свого малюка, якщо хочете уникнути зараження. Як виглядає вітрянка у дітей, можна побачити на фото.

Вітрянка у дорослого

Чоловік у віці хворіє вітрянкою дуже важко, первинні симптоми з'являються за день до перших пухирців. Утримуються субфебрильные температурні показники, стан погіршується, пропадає апетит, наростає слабкість. Після появи почервоніння симптоматика захворювання наростає. Спостерігається температурний стрибок, повторювані напади лихоманки, підвищується інтоксикація організму. Поверхня шкіри покривається точкової висипкою, яка за день переходить у папульозні освіти, що містять рідину. На фото показано, як виглядає вітрянка у дорослих.

Як починається вітрянка

Розрізняють три форми цієї інфекції: легку, середньої тяжкості і тяжку. Коли захворювання протікає у першій формі з перерахованих, самопочуття людини терпиме. Температура тримається до 38, висип незначна, слизові оболонки майже не порушені. Тривалість висипань – від двох до п'яти днів максимум. Що таке підгостра вітрянка? Інфекційний шлях розвитку викликає помірну інтоксикацію, для початку хвороби характерна поява температурної реакції вище 38 градусів, висип часта, сверблячі.

Характер висипу у важкій стадії захворювання рясний, порушені слизові, везикули можуть вразити навіть горло. Стає боляче приймати їжу, з'являється нежить. Температура тримається на рівні 40 градусів. Хворий погано спить, втрачає апетит. Розпізнавши перші ознаки і знаючи, як починається вітрянка, можна надати невідкладну допомогу, щоб полегшити стан хворого.

Як починається вітрянка у дітей

Первинні ознаки захворювання протікають приховано, особливо, якщо невідомо, чи міг дитина контактувати з хворим і заразитися. З'являється невелика температура, соплі, кашель. Батьки вирішують, що малюк застудився. Їм треба точно знати – що таке дитяча вітрянка, і як вона себе проявляє. Це дозволить оперативно вжити заходів. Основні ознаки вітрянки у дитини:

  1. різке підвищення температури;

  2. м'язовий, суглобовий, головний біль;
  3. малюк апатичний, плаксивий;
  4. порушується сон, з'являється занепокоєння;
  5. дитина відмовляється їсти;
  6. з'являється характерна для вітрянки висип.

Перші ознаки вітрянки у дорослих

Вітряна віспа у дорослих протікає важко. Первинні симптоми захворювання носять не виражений характер. Після того як виникає локалізована гіперемія шкіри, хвороба розвивається швидко. Наростає інтоксикація, важко збити температуру, виникає нагноєння пухирців. Висипання часто вражає очну рогівку, це спричиняє зниження або втрату зору. До всього вищепереліченого додаються симптоми:

  • світлобоязнь;

  • нудота;
  • блювання;
  • порушення координації;
  • м'язові судоми;
  • переміжна лихоманка;

Вітрянка – симптоми

В кожній формі захворювання існують загальні симптоми вітряної віспи для будь-якої вікової групи: дітей, підлітків, дорослих, лікування симптоматичне. За кілька днів до появи бульбашок виникає більш ранній симптом: нездужання, гарячка, головний біль, больові відчуття в животі, спині. Везикули на слизових доставляють масу хворобливих відчуттів. Пухирі, якщо їх не розчісувати, проходять в короткі терміни, покриваються коричневою кіркою, яка відвалюється протягом 2-х тижнів.

Як вітрянка передається

З повітрям вірус варіцелла-зостер здатний перенестися через вентиляційні отвори. Якщо людина не перехворів вітряною віспою в дитинстві, то при контакті з хворим він неодмінно заразиться. Вірус не передається третім особам, через предмети, одяг – тільки повітряно-крапельним шляхом. Потрібно знати, як можна заразитися вітрянкою, яким має бути лікування, щоб не боятися виходити на вулицю. Правила, що дозволяють уникнути зараження:

  1. Гуляти на свіжому повітрі допустимо, уникаючи місць скупчення людей.

  2. Якщо є можливість дійти на роботу пішки, скористайтеся нею, а не громадським транспортом.
  3. Робіть закупівлі в магазинах на кілька днів.
  4. Навіть якщо у дитячих закладах не оголосили карантин, але відомо про випадок зараження, залиште дитину вдома.

Вітряна віспа – інкубаційний період

Початок захворювання вітряною віспою відрізняється невираженою симптоматикою. Що таке вітрянка в період інкубації? Прийнято вважати, що він триває від 7 до 21-го дня. Інкубаційний період вітрянки закінчується, і відбувається мобілізація захисних функцій, формуються антитіла. Новонароджені немовлята можуть підхопити вітрянку, якщо не перехворіла мати. Батьки повинні знати, що таке дитяча вітрянка, уміти надати своєчасну допомогу на будь-якому етапі захворювання. Прихований період поділяють на три фази:

  • початок;

  • розвиток;
  • завершення.

Чи можна захворіти вітрянкою другий раз

Вірус залишається в тілі людини довічно, його присутність обумовлює стійкий імунітет, вироблення антитіл. За повторне захворювання часто приймають оперізувальний лишай з збудником – тим же вірусом, що у сучасної віспи. Він може вражати організм багато разів, прийняти хронічну форму. Відповісти однозначно на питання, чи буває вітрянка другий раз, медики не можуть. Як виняток з правил, такі випадки відомі. Вторинна інфекція завжди протікає в легкій формі.

Як лікувати вітрянку

Лікування вітряної віспи здатне полегшити стан хворого. Вважають важливим обробити кожен прищик зеленкою для дезінфекції, але від сверблячки така процедура не позбавить. Застосування цинкової, фукорциновой мазі допомагає позбутися від сверблячки, підсушити шкіру. Призначаються противірусні, жарознижуючі. Які ліки краще в кожному конкретному випадку повинен визначати лікар. Варіанти:

  1. Антигістамінний препарат «Фенистил» випускається для внутрішнього і зовнішнього вживання. Гелем змазують уражені ділянки шкіри при нестерпній сверблячці. Всередину приймають його у вигляді крапель.

  2. Для лікування захворювання у дорослих застосуємо «Ацикловір», але при важкій формі його призначають діткам, він скорочує гострий період хвороби.
  3. Эргоферон – антигістамінний, противірусний засіб. Дітям таблетку розчиняють у 20 мл води.

Госпіталізують хворих, коли приєднуються вторинні захворювання, або хвороба протікає важко. В інших випадках лікуватися можна в домашніх умовах. Дотримуючись рекомендацій лікаря, можна скоротити термін хвороби. Для зменшення інтоксикації потрібно рясне пиття: це трав'яні чаї, морси. У гострому періоді потрібно дотримуватися дієти, по видужанні ослаблений організм потребує повноцінного харчування. Зміцнення імунітету служить профілактикою хвороби.

Скільки хворіють на вітрянку

Освіта свіжих везикул залежить від форми захворювання. Період буває тривалим, максимум – десять днів. При не ускладненому розвитку нові висипання вже не з'являються на 5-7 добу. Скільки триває вітрянка, не можна сказати однозначно. Важливі захисні сили організму, індивідуальні особливості. Настає момент, коли нові бульбашки більше не виникають, покриваються кіркою. З цього моменту йде одужання. В середньому довжина вітрянки захоплює період від 14 до 21 дня.

Небезпека вітрянки

За незнання, що таке вітрянка, люди ставляться до віспі як до несерйозною інфекції. Розчісуючи бульбашки, хворий інфікує ранки, вони наповняться гноєм, залишаючи рубцевидные шрами. Чим небезпечна вітрянка? Тим, що може викликати супутні ускладнення. Вагітність – стан, при якому жінки не повинні контактувати з переносниками інфекції, щоб це не вплинуло на плід. Однорічних малят без материнського імунітету треба оберігати. Захворювання протікає важко, без надання кваліфікованої допомоги може призвести до летального результату.

Дізнайтеся, як проявляється вітрянка у дорослих - лікування в домашніх умовах і симптоми.

Відео: Що таке вітряна віспа

Вітрянка - Школа доктора Комаровського

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!