Профілактика грибка нігтів на ногах

Дане захворювання досить поширене серед людей. Відчутного дискомфорту воно не доставляє, але сильно псує естетичний вигляд ніг. Правильна профілактика грибка стоп суттєво знизить ймовірність зараження, позбавить від необхідності подальшого тривалого складного і неприємного лікування.

Профілактика зараження грибком

Коли справа стосується хвороб, часто ефективніше запобігти зараженню, прийняти превентивні заходи. Це набагато простіше і краще, ніж надалі лікувати заражений палець. Профілактика грибка нігтів на ногах не є складною, багато заходи не вимагають ніяких фінансових витрат. Для людини існує два головних способи захисту від грибка на ногах:

  • особиста гігієна і правила поведінки в громадських місцях;
  • медикаментозна профілактика нігтів і шкіри ніг.

Гігієнічна профілактика грибка стопи і нігтів

Часто захворювання вражає людини під час його перебування у громадських місцях. Спори відносно довго можуть жити поза тіла, тому ризик заразитися виникає, навіть якщо ви просто пройшли в басейні по підлозі, по якому до цього проходив хворий. Профілактика грибка нігтів на ногах починається з таких правил:

  1. Після відвідування пляжу, басейну, сауни та інших громадських місць ретельно мийте ноги. Хвороботворні мікроорганізми чудово розмножуються в теплих, вологих умовах. Слід після відвідування таких місць добре вимити ноги і висушити їх. Це нескладне правило допоможе запобігти розвитку нігтьового грибка.
  2. Бавовняні шкарпетки. Цей матеріал добре вбирає вологу, яка утворюється через запотівання ніг. Волога і спекотна середовище, що формується при тривалому носінні закритою взуття, стає оптимальним середовищем розвитку грибка на нігті. При відсутності можливості періодично провітрювати ноги, носити відкриті моделі необхідно використовувати бавовняні шкарпетки, щоб хоча б частина вологи поглиналась ними.
  3. Ноги повинні бути сухими. Докладайте всіх зусиль, щоб позбутися від зайвої вологи у взутті, частіше міняйте шкарпетки.
  4. Якщо збираєтеся приміряти в магазині взуття, обов'язково візьміть з собою носочок або угод.
  5. Уникайте спільного користування засобами особистої гігієни, одягом з інфікованою людиною. У кожного повинні бути особисті рушники, мило, взуття, мочалки, шкарпетки і т. д. Це ж стосується періоду проведення лікування.
  6. Регулярно доглядайте за пальцями ніг, не використовуйте лак (крім гігієнічного, про якому буде написано нижче). Регулярно обрізайте нігті, краю згладжуйте пилкою.

Медикаментозна профілактика грибка на ногах

У разі виявлення явних симптомів у близької людини, члена сім'ї крім гігієнічних заходів необхідно проводити медикаментозну профілактику. Необхідно обробляти нігті, шкіру навколо них спеціальними кремами, мазями, щоб знизити ймовірність зараження. Якщо ви спільно користувалися тапочками або якийсь взуттям, то для дезінфекції використовується спрей. Самими популярними препаратами для цих цілей вважаються:

  1. Микозорал. Рекомендований для використання людям зі слабким вродженим або набутим під дією інших медикаментів імунітетом.
  2. Микостоп. Радять використовувати після перебування на пляжі, в басейні або лазні, після використання спортінвентаря, приміром, роликів, лижних черевиків, взуття у боулінгу. Для останніх варіантів добре підходить спрей.
  3. Лоцеріл – лак для профілактики грибка нігтів. До складу входить інгредієнт під назвою аморолфіна, який ефективно використовується для лікування грибкових інфекцій. Наносять препарат один раз на півтора тижні за допомогою лопатки з набору. При використанні забороняється носіння штучних нігтів.

Засоби для профілактики грибка нігтів

Існує певний набір препаратів, які ефективно використовуються для профілактики грибка нігтів на ногах. Наприклад, описаний вище лак, якщо ви знаєте, що існує ризик зараження (точно впевнені), наноситься 1 раз на добу протягом 10 днів. Якщо є симптоми захворювання, то речовину потрібно наносити прямо на уражені місця за допомогою лопатки з комплекту. Застосовуються ще такі засоби:

  1. Микозорал. Форма випуску – мазь, таблетки. Дія активної речовини направлено на знищення патогенних мікроорганізмів, загального підвищення імунітету організму.
  2. Демиктен. Форма випуску – лак. Утворює захисну плівку на поверхні нігтьової пластини, яка захищає її від проникнення грибкової інфекції, знищує вже утворилися осередки зараження.
  3. Микозан. Форма випуску – лак. Профілактичний препарат для знищення патогенних мікроорганізмів. До складу засобу входять токсичні чи шкідливі речовини. Головне дія ліків – зміцнення тканин нігтьової пластини, формування бар'єру для інфекції.
  4. Нейл Експерт. Форма випуску – гель. До складу речовини входить Д-пантенол, гліцерин, силіконове масло, які надають відмінний профілактичну дію. Використовувати засіб можна не більше 2 разів за добу. Наносити його слід за допомогою щіточки. Вважається найбільш доступним, недорогим варіантом.

Профілактика нігтьового грибка народними способами

При появі симптомів захворювання необхідно звернутися до лікаря. Спільно з призначеним лікуванням допускається використовувати ряд народних засобів, які допомагають з боротьбою проти грибка на ногах. Не рекомендується замінювати ними основний курс терапії, щоб не збільшити термін її проведення. Можна використовувати такі рецепти:

  1. Допоможе щоденна обробка ураженого нігтя одним із засобів: яблучний оцет, настоянка прополісу, масло чайного дерева.
  2. Йод. Процес лікування полягає в нанесенні по 2 краплі кошти на пошкоджену ділянку нігтя і шкіри поруч з ним. Частіше використовувати не варто: при зменшенні зовнішніх проявів знижуйте частоту застосування до 1 разу за 3 дня.
  3. Оцет. Використовуйте 9% розчин (більше не потрібно, тому що він викликає опік на шкірі поруч з нігтем). Капніть на ватку, прикріпіть її пластиром до ноги і зафіксуйте зверху пакетиком. Залиште компрес на ніч, вранці зніміть.

Відео: профілактика грибка стопи

Основні правила профілактики грибка

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!