Ознаки кору у дітей і дорослих

Це захворювання є поширеним серед людей будь-якого віку, вважається одним з найбільш заразних. Згідно зі статистикою, сприйнятливість до інфекції становить практично 100%. Так, якщо не щеплена людина контактує з хворим – ризик захворіти вкрай високий. Симптоми кору у дітей і дорослих практично не відрізняються. Важливо щоб уникнути поширення цього захворювання вчасно проводити вакцинацію і робити інші протиепідемічні заходи.

Які симптоми і ознаки кору у дитини і дорослого

Кір – поширена інфекційна хвороба, збудником якої є вірус РНК, відрізняється специфічною формою. Передається хвороба повітряно-крапельним шляхом і може вразити будь-кого, послуживши причиною важких наслідків. Кір при вагітності, особливо на ранніх її термінах, може спричинити серйозні вади розвитку плода, а в деяких випадках навіть викликати необхідність зробити аборт.

Кір у дітей до року зустрічається вкрай рідко, що пояснюється мінімумом контактів немовлят з іншими людьми. Крім того, в перший рік після народження в дитячому організмі ще знаходяться материнські антитіла, що захищають малюка від захворювання. Кір у щеплених дітей обумовлена поступовим зниженням титрів антитіл до вірусу. Тому іноді, через 5-7 років після щеплення, у дітей діагностують атиповий перебіг захворювання. Які симптоми кору у маленьких дітей і дорослих?

Інкубаційний період

Коли вірус попадає в організм людини, він, як правило, не проявляє себе протягом 7-14 днів. Початком відліку буде день, коли людина контактував з носієм інфекції. Перші симптоми кору починають з'являтися через зазначений термін і умовно діляться на три стадії: катаральну, висипання, реконваленсации. Початкова стадія характеризується виникненням у людини ознак простудного захворювання.

Характер висипу при корі

Під час захворювання висип спочатку з'являється за вухами і на переніссі. Через добу висипання поширюються на шию, обличчя, верх грудини. Пізніше симптом стає помітний на тулубі, руках і в останню чергу, на ногах. Як виглядає висип при кору? Як правило, вона рясна, в деяких зонах зливається в суцільну пляму. Корева висипка має рожевий колір, поступово стаючи більш насиченим. Через добу після появи вона втрачає вигляд папул, змінюючи відтінок на бурий.

При натисканні висип стає схожою на пігментні плями, причому ця трансформація відбувається зонально: починаючи з висипань на обличчі, закінчуючи локализирующимися на ногах папулами. Тому нерідко хворі помічають, що на обличчі висип перетворилася на пігментацію, а на ногах ще має яскраве забарвлення. Висипання на шкірі практично завжди виглядають типово, а варіації зустрічаються рідко. До них можуть ставитися геморагічні трансформації, коли даний симптом набуває темно-вишневий відтінок.

Патогномичным симптомом кору у малюків (у дорослих він виражений слабо) вважається виникнення на слизовій оболонці ротової порожнини плям білого кольору – характерною для патології енантеми. Білясті зони локалізуються біля корінних зубів і за виглядом схожі з нальотом від манної каші. Відрізнити симптом кору можна з навколишнім білі плями червоним контурах.

Інші ознаки захворювання

  • Катаральний період починається з гострих симптомів кору у дітей і дорослих: хворий починає слабшати, з'являються головні болі, знижується апетит, погіршується сон.
  • При тяжкому перебігу хвороби температура підвищується аж до 40°С, з'являється кашель сухого типу, рясний гнійний нежить.
  • Крім того, характерним симптомом захворювання є запалення лімфатичних вузлів, розташованих на шиї.
  • Лихоманка триває від 3 до 5 днів, потім стан хворого поліпшується. Однак через день інтоксикація знову загострюється, внаслідок чого температура тіла стає високою.

Фото корової висипки

Щоб уникнути розповсюдження кору, дитячі навчальні заклади можуть закривати на карантин. Дітям після щеплення хвороба не загрожує протягом як мінімум 5 років. Для профілактики захворювання, крім вакцинації, також використовують імуноглобулін. Людина, контактував із зараженим, повинен прийняти протягом 72 годин після контакту. Препарат включає до складу особливий компонент з плазми донорів і пригнічує вірус. Для полегшення діагностування захворювання нижче представлені фото різновидів корової висипки.

Відео: як проявляється кір у дітей і про лікування хвороби

Кір - Школа доктора Комаровського

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!