Ознаки ВІЛ у жінок

У імунної системи людського організму важливе завдання: захищати його від різних видів захворювань. Сила і міцна зв'язок клітин створюють надійний щит, який здатний зруйнувати підступний вірус. Щоб вчасно приступити до терапії, необхідно знати ознаки ВІЛ у жінок. Небезпека інфекції не тільки у її руйнівній дії, але і здатності тривалий час «дрімати», перш ніж прийняти прогресуючу форму. Жінка навіть не завжди здогадується про присутність вірусу в організмі, заражаючи інших, адже профілактика ВІЛ-інфекції могла б врятувати багато життів.

Шляхи передачі ВІЛ-інфекції

Не завжди контакт здорової людини з носієм ВІЛ-інфекції несе небезпеку. Ризик зараження існує хоч при одноразовому контакті, хоч постійному, більш вагомим фактором вважається вид і кількість біологічної рідини, що містить ВІЛ-інфекцію. У жінки з позитивною пробою на ВІЛ концентрація вірусу залежить від стадії захворювання. Якщо говорити про шляхи передачі інфекції через контакт з біологічною рідиною, то за ступенем ймовірності зараження ВІЛ слід виділити наступні:

  • максимальна (через кров, грудне молоко, спинномозкову рідину, сперму);
  • мінімальна (через піт, слину, сльози, мокротиння, сечу).

Ознаки передачі ВІЛ у жінок природним шляхом зараження проявляються, коли максимальна концентрація біологічної рідини з вірусом потрапляє в кров або на слизову, наприклад, при статевому акті або народження дитини. Штучний шлях передачі ВІЛ зводиться до інвазивних процедур різного характеру – від введення внутрішньовенних наркотиків або переливання крові за медичними показаннями до нанесення татуювань, апаратних косметичних процедур або манікюру, якщо інструменти були погано оброблені.

Перші симптоми зараження у жінок

Через скільки проявляється ВІЛ? Це найчастіший питання, яке виникає у всіх людей, незалежно від статі при небезпечній ситуації. Підступний вірус відрізняється руйнівним дією, але не менш небезпечна затяжна форма його прояву. Згідно з деякими медичними даними, ВІЛ-інфекція здатна перебувати в організмі і ніяк не проявляти себе більше десяти років! Про початок розмноження вірусу жінки можуть дізнатися за наступним ознаками:

  • Різкий, часто без причини підйом температури до 40 градусів, яку не вдається збити протягом тижня і більше.
  • Головний біль, м'язова слабкість, пітливість.
  • Збільшені лімфовузли (шия, область пахв, пах).
  • Анорексія.
  • Нудота, спазми, блювання.
  • Хвороблива менструація, рясні слизові виділення.

Стадії захворювання та їх ознаки

Особливістю перебігу ВІЛ-інфекції у жінок вважається відсутність симптомів. Ряд ознак вірусу можуть взагалі не проявитися, зате інші з'являються як додаткові, бо ослаблена імунна система не здатна справлятися з впливом інших патогенних мікроорганізмів. Через скільки проявляються симптоми ВІЛ-інфікування? До явних ознак вірус здатний ховатися на тривалий час, або проявляє себе частково, тому багато жінок навіть не здогадуються про наявність недуги.

Стадії розвитку захворювання у жінок при потраплянні ВІЛ-інфекції виглядають так:

  1. Інкубаційна. Середня тривалість стадії з моменту, коли ВІЛ потрапляє в організм жінки, до появи перших симптомів становить близько трьох місяців, іноді до року. З моменту інфікування відзначається активне розмноження вірусу з подальшим розповсюдженням по всьому організму, але для імунної системи жінки ВІЛ поки що не несе загрози.
  2. Первинна. Тривалість цієї стадії захворювання займає близько трьох місяців. Характерною ознакою поширення вірусу вважається поява антитіл. Симптоми у жінок мають слабовиражений характер, часто носії ВІЛ минуть цю фазу без прояву основних ознак хвороби.
  3. Вторинна. Якщо прогресування хвороби протікає повільно, то середня тривалість цієї фази становить близько семи років. Симптоми ВІЛ-зараження починають проявляти себе поступово, дуже рідкісні випадки, коли дівчина чи молода жінка схильні до швидкого розвитку хвороби. На шкірі з'являються висипання, відзначається лихоманка, починається фарингіт. Збільшення лімфатичних вузлів, печінки і діарея – це характерні зовнішні симптоми, які є ознаками ВІЛ у жінок.
  4. Третя. Прогресуюча, гостра фаза ВІЛ-захворювання характеризується значним виснаженням імунної системи, що призводить до прояву вторинної інфекції. Тривалість, як і тяжкість захворювання, залежить від індивідуальних особливостей організму. Інші інфекції або діагностування онкологічних хвороб ускладнюють клінічну картину розвитку ВІЛ-захворювання, хоча при правильному лікуванні не виключена ремісія.
  5. Четверта (СНІД). Необоротна стадія поширення ВІЛ-інфекції, коли будь-які методи противірусної терапії в комбінації з лікуванням вторинних захворювань не можуть допомогти пацієнту. Від кількох тижнів до кількох місяців хворому належить проходити підтримуючий курс, оскільки ліки від Сніду досі не знайдено. Про початок незворотної стадії при зараженні ВІЛ-інфекцією свідчать велике грибкове ураження шкіри, пневмонія, гепатит, кандидоз, виразкові утворення на слизовій.

Як проводиться діагностика

Для виявлення ВІЛ-інфекції та правильної постановки діагнозу проводяться багаторазові дослідження. Відсутність характерних симптомів ВІЛ-захворювання небезпечно не менш, ніж помилковий діагноз, тому інфекціоніст обов'язково призначить проведення лабораторних аналізів на предмет виявлення антитіл. На ранніх стадіях захворювання ВІЛ-тести не завжди здатні виявити інфекцію, тому жінкам необхідно пройти повторне обстеження через кілька тижнів навіть при першому негативному результаті.

Якщо сама діагностика на ВІЛ-інфекцію проводиться в лабораторії, то поставити діагноз на основі даних огляду і анамнезу повинен лікар-інфекціоніст. Якщо фахівець запідозрить ознаки ВІЛ, то він запропонує жінці встати на облік для контролю за станом здоров'я. Щоб спостерігати за станом здоров'я і не упустити можливе розвиток ВІЛ-інфекції, раз в півроку доведеться здавати аналізи на вірусне навантаження, імунний статус або пройти курс прийому антиретровірусних препаратів.

Відео: як проявляється ВІЛ на ранніх стадіях

Підступний характер вірусу імунодефіциту людини проявляється не тільки в руйнівній дії на імунну систему. ВІЛ-інфекція виявляє себе не одразу, затаюючись на кілька років, перш ніж нанести нищівний удар по організму. Нехай поки що не знайдені ефективні препарати лікування Сніду, але профілактика ВІЛ, знання симптоматики, своєчасна постановка діагнозу – це хороший шанс, щоб довго протистояти хворобі. Період початкової стадії прояви ВІЛ у жінок має ряд ознак, про які краще судити не по фото, а детально дізнатися з цього відео.

Симптоми ВІЛ

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!