Ліки від гіпертонії без побічних ефектів - основні групи за механізмом дії, складу та схеми лікування

Стійке підвищення артеріального тиску фіксується у кожного третього жителя планети. 50% інсультів та інфарктів призводять до летальних наслідків при наявності синдрому артеріальної гіпертензії (високого тиску). Гіпертонічна хвороба (або гіпертонія) є лідером серед неінфекційних захворювань. Вона носить хронічний характер, тому пацієнтам доводиться постійно приймати лікарські препарати для стабілізації стану, щоб уникнути ризику розвитку небезпечних ускладнень.

Що таке гіпертонія

У медицині існують поняття «артеріальна гіпертензія», «гіпертонічна хвороба», «вторинна гіпертензія» – вони не є синонімами. Перший термін застосовується для позначення підвищеного артеріального тиску (АТ). Другий характеризує патологію серцево-судинної системи. Вона проявляється в стійкому та тривалому підвищенні тиску, викликаному змінами тонусу стінок артерій або порушеннями роботи серця. Вторинна гіпертензія пов'язана з ураженням інших внутрішніх органів (нирок, ендокринної системи).

Підвищення показників АТ при гіпертонічній хворобі пов'язано з серйозними функціональними порушеннями:

  • просвіт дрібних кровоносних судин зменшується;
  • сповільнюється струм крові;
  • кров стає більш в'язкою;
  • підвищується навантаження на серце;
  • периферичні кровоносні судини збільшують опір;
  • порушується синтез нейрогормонов, що регулюють підтримання гомеостазу;
  • в організмі затримується велика кількість води і іонів натрію;
  • збільшується об'єм крові, що циркулює в кров'яному руслі;
  • знижується рівень метаболізму в тканинах.

Діагностують гіпертонію при показниках артеріального тиску вище 140/90, виділяють три ступеня розвитку захворювання. Це залежить від наявності обтяжливих факторів і тяжкості ураження органів-мішеней: серця, кровоносних судин, головного мозку, нирок, очей. Симптомами гіпертонії є:

  • нудота;
  • задишка;
  • шум у вухах;
  • тахікардія;
  • посилене потовиділення;
  • почервоніння обличчя;
  • озноб;
  • тривожність;
  • пульсуючий головний біль;
  • запаморочення;
  • «мушки» перед очима;
  • набряклість обличчя вранці;
  • оніміння рук.

При важкому прогресуючому перебігу хвороби виникають ускладнення. До них відносяться:

  • стенокардія;
  • інфаркт міокарда;
  • інсульт;
  • серцева астма;
  • гіпертрофія лівого шлуночка;
  • набряк легенів;
  • уремія (інтоксикація метаболітами білків при порушенні роботи нирок);
  • розшарування аорти;
  • відшарування сітківки ока.

Препарати для зниження тиску

Ризики, пов'язані з гіпертонічною хворобою, не можна недооцінювати. Важливо не пропустити момент, коли можна самостійно в домашніх умовах ефективно знижувати артеріальний тиск з допомогою фармакологічних засобів. Коли варто починати медикаментозну терапію:

  • стійке підвищення тиску від 160/90;
  • при цукровому діабеті, нирковій, серцевій недостатності – за 130/85.

Враховуючи, що гіпертонікам доводиться приймати фармсредства постійно, важливо підібрати ліки від підвищеного тиску без побічних ефектів або з мінімальними їх проявами. У рідкісних випадках призначають лікування одним медсредством, який діє 12 годин і приймається один раз на добу. Ефективність монотерапії – не більше 50%. Це пов'язано з:

  1. неправильним вибором препарату і його дозування;
  2. резистентністю організму до діючої речовини;
  3. неможливістю заміни ліки.

Більш дієва комбінована терапія з використанням 2-3 активних речовин з різних груп. Можна впливати на всі функціональні порушення, які викликають підвищення тиску, знизити дозування ліків, посилити терапевтичний ефект, обмежити побічні дії за рахунок їх взаємного нівелювання. Приймати ліки слід регулярно незалежно від показників тиску. Деякі діючі речовини накопичуються в організмі і діють тривало. До інших виникає звикання, такі ліки потрібно періодично міняти за призначенням лікаря.

Основні групи препаратів від гіпертонії

Вибрати й призначити ліки від гіпертонії без побічних ефектів може тільки лікуючий лікар, зважаючи на стан хворого, його індивідуальних особливостях. Реакція на діючі речовини будь-якого лікарського засобу індивідуальна. Препарати відрізняються фармакодинамікою, мають особливі вказівки до прийому, протипоказання. Проблеми підвищеного артеріального тиску допомагають вирішувати:

Фармакологічна група

Механізм дії

Назви препаратів

Бета-блокатори

Знижується частота серцевих скорочень, розслабляються стінки кровоносних судин, зменшується вступник об'єм крові. Призначають при наявності тахікардії, ішемії, аритмії. Мають побічні дії у вигляді кропив'янки, задишки, збільшення у вазі, блювання, сухість у роті, втрату свідомості. Не можна приймати при болях у серці

Метопролол Небіволол Анаприлін Карведилол

Коронал Бісопролол Атенолол Бетаксолол

Альфа-блокатори

Знімають спазми, розслаблюють поздовжні м'язи кровоносних судин, за рахунок чого відбувається їх розширення. Приймають при тяжкому перебігу хвороби. Входять в комплексну терапію разом з діуретиками і бета-блокаторами. Викликають звикання, мають побічні ефекти

Гідралазин Міноксидил

Антагоністи кальцію (блокатори кальцієвих каналів)

Швидко розширюють кровоносні судини за рахунок блокування процесу надходження кальцію в їх клітини. Застосовують при супутніх патологій нирок, аритміях, діабеті. Призначають літнім людям. Ліки не викликають загальмованості, сонливості, підвищують витривалість. Сучасні препарати мають пролонговану дію

Ніфедипін Верапаміл Дилтіазем, Амлодипін
Изоптин
Лацидипін Німодипін Фелодипін Кордафлекс

Антагоністи ангіотензину 2 (сартани)

Діють поступово. Терапевтичний ефект триває до 48 годин. Блокують рецептори ангіотензину 2 (речовина викликає спазм судин). Стабільність результатів досягається через декілька тижнів. Не викликають звикання, не мають побічних ефектів або їх прояви мінімальні. Знижують ризик виникнення інсульту, інфаркту міокарда, ниркової недостатності

Лозартан

Валсартан

Кандесартан

Лозап

Эпросартан

Діуретики (сечогінні)

Допомагають вивести з організму надлишок води і солі, зняти набряки. У результаті знижується об'єм крові, зменшується навантаження на серце

Фуросемід

Диувер

Гипотеазид

Гідрохлортіазид

Індапамід

Верошпірон

Інгібітори АПФ (ангіотензинперетворюючого ферменту)

Розширюють кровоносні судини, захищають нирки, знижують ризики виникнення цукрового діабету, інсульту, інфаркту. Призначають при серцевій недостатності, ішемії, діабеті. Тривалість дії невелика, мінімум побічних дій. Серед них – набряк Квінке, бронхоспазм, порушення зору, проблеми зі стільцем

Еналаприл (малеат) Рениприл Берлиприл Каптоприл Лізиноприл Лизинотон
Раміприл
Моноприл
Диротон

Гіпотензивні центральної дії

Застосовуються рідко. Викликають побічні явища і звикання. Використовуються при гіпертонічному кризі, щоб швидко полегшити стан хворого. Зниження тиску відбувається через 20-40 хвилин

Клофелін Физиотенз Моксонідин Моксонитекс

Таблетки від тиску без побічних ефектів

Лозартан має потужний антигіпертензивним ефектом. Відноситься до групи сартанов. Це найбільш ефективні та перспективні препарати від гіпертонії без побічних дій. Фармакологічна дія Лозартану спрямоване на придушення дії ангіотензину 2 (речовина, що має сильну судинозвужувальну ефектом). Особливості:

  1. Тиск знижується вже після першого прийому.
  2. Приймають таблетку 1 раз на добу, дозу поступово збільшують до 50 мг до 100 мг.
  3. Через 3-6 тижнів досягається стійка стабілізація тиску.
  4. В 1% випадків виникають побічні ефекти (мігрень, анемія та інші).

Лізиноприл належить до групи інгібіторів АПФ. Ефект настає через 1 годину після прийому, через 6 годин досягає максимуму і зберігається добу. Дозування – від 5 до 40 мг. Таблетку приймають 1 раз вранці. Препарат має накопичувальним дією. Стабільно підтримує нормальний АТ. Підходить для людей із серцевою недостатністю, які перенесли інфаркт. Покращує стійкість міокарда до навантажень. Рідко виникають:

  • запаморочення;
  • пітливість;
  • сухий кашель.

Сучасні препарати без побічних ефектів

До групи інгібіторів АПФ і блокаторів кальцієвих каналів входять ліки від тиску останнього покоління. Вони дають максимальну терапевтичну результативність з мінімумом побічних дій. До інгібіторів АПФ належить Моноприл. Препарат одночасно знижує систолічний та діастолічний артеріальний тиск за рахунок розширення судин, відновлює їх еластичність, сприяє нормальній роботі серця. Прийом:

  • Мінімальна доза – 2,5-5 мг, максимальна – 10 мг.
  • Приймають ліки вранці 1 раз.
  • Дозу коригують з урахуванням віку та наявності захворювань серця.

До антагоністів кальцію належить Фелодипін. 5 мг – стандартна добова доза, прийом – 1 раз вранці, незалежно від прийому їжі. Запивати ліки можна будь-якою рідиною, крім грейпфрутового соку. Для літніх пацієнтів дозу знижують до 2,5 мг. При наявності стенокардії, патологіях лівого шлуночка, нирок концентрація діючої речовини підбирається індивідуально. Тривалість лікування – 2 тижні. На початкових етапах прийому препарату важливо контролювати артеріальний тиск та пульс, щоб за необхідності відкоригувати дозування.

Швидкого дії

До ефективних ліків від гіпертонії швидкого дії відносяться Каптоприл, Фуросемід, Анаприлін, Еналаприл, Адельфан, Дигідралазин, Резерпін. При високих показниках артеріального тиску можна покласти під язик таблетку Каптоприлу. Це лікарський засіб відноситься до інгібіторів АПФ. Поліпшення стану настає через 10-30 хвилин. Діє препарат недовго. Для стабілізації стану приймають Каптоприл до 3 разів протягом доби. Побічні ефекти проявляються під час дії препарату, тому, прийнявши ліки, потрібно прилягти.

Швидкодіючим діуретиком є Фуросемід. Фармсредство викликає розслаблення гладкої мускулатури, сильний діурез, зменшення об'єму циркулюючої крові. Після прийому 20-40 мг ліки через 1 годину і протягом 3-6 годин починається рясне сечовипускання. За рахунок виведення зайвої рідини АТ знижується. Основними протипоказаннями є гіперчутливість до діючої речовини препарату, алергія і патології сечовидільної системи (88% лікарського засобу виводиться нирками).

Уколи від гіпертонії

В екстрених ситуаціях, коли показники артеріального тиску перевищують допустимі норми (близько 200/100) і ситуація загрожує життю пацієнта, препарати вводять у вигляді ін'єкцій. Використовують тройчатку, Дибазол, Клофелін, магнезію. Трійчатка (Папаверин, Димедрол, Анальгін) – універсальний укол. Папаверин швидко розслабляє стінки артерій і знеболює, анальгін виступає в якості анестетика, димедрол виявляє седативний ефект, нормалізує серцевий ритм. Мета застосування ін'єкцій – швидко провести купірування нападу.

Сильний спазм артерій при гіпертонії знижують за допомогою уколів Папаверину з Дібазолом. Ін'єкцію вводять повільно, паралельно контролюють стан. Внутрішньом'язова ін'єкція цих препаратів здатна попередити подальший розвиток гіпертонії. При високому АТ з сильним болем в скронях до Папаверину і Дибазолу додають Анальгін. Уколи з Дібазолом протипоказані:

  • діабетикам;
  • гіпотонікам;
  • пацієнтам з патологіями нирок;
  • при судомах;
  • при шлунково-кишкових кровотечах.

Ліки для літніх

Гіпертонічна хвороба – поширений недуга серед літніх пацієнтів. В силу наявності у них безлічі супутніх захворювань і патологічних станів лікар підбирає ліки від тиску з найменшими побічними ефектами. Перше місце в цьому ряду займають діуретики. Гіпотіазид пригнічує реабсорбцію натрію та хлору в канальцях нирок. Ефект настає через 2 години після прийому ліків і зберігається 6 годин. Препарат знімає набряки нижніх кінцівок, зменшує навантаження на серце.

Другий вибір – це блокатори кальцієвих каналів. Показані вони при атеросклерозі, цукровому діабеті на тлі надлишкової маси тіла. Ніфедипін знімає спазм стінок артерій, знижує периферичний опір судин, збільшує коронарний кровотік. Ефект настає через 20 хвилин і триває 4-6 годин. Протипоказання пов'язані з патологічними змінами серця та судин. Третє місце серед ліків від гіпертонії без побічних ефектів займають сартани і Лізиноприл. В останню чергу призначають комбіновані препарати (Престанс, Тарка).

Сильні таблетки

Ефективність терапії таблетками, до складу яких входять фіксовані комбінації діючих речовин з різних груп, найвища. Гіпертонія 2 і 3 ступеня, високий ризик ускладнень серцево-судинної системи – показання до призначення комбінованих ліків. Стійкого терапевтичного ефекту вдається досягти при одноразовому прийомі фармсредства. Ризик розвитку побічних явищ мінімальний.

Фармакологічний засіб Престанс являє собою комбінацію інгібітора АПФ (периндоприлу) та антагоніста кальцію (амлодипіну). У препараті Екватор – амлодипін і лізиноприл. Лодоз являє собою поєднання бета-блокатора бісопрололу та діуретика гідрохлоротіазиду. 15-20% випадків гіпертонічної хвороби вимагають вживання більш 2 компонентів. Коэксфорж – трикомпонентні засіб: амлодипін, гідрохлоротіазид, валсартан (антагоніста ангіотензину 2).

Таблетки від тиску на кожен день

Еналаприл, інгібітор АПФ, діє м'якше, ніж Каптоприл. Цей лікарський засіб призначають для щоденного прийому. Правильне застосування Еналаприлу збільшує тривалість життя гіпертонікам. Мінімальна доза – 5 мг, приймають вранці 1 раз на добу. Кожні 2 тижні дозу збільшують. З обережністю призначають пацієнтам літнього віку, при серцевій і нирковій недостатності, цукровому діабеті. При виникненні побічних дій (сухий кашель) змінюють дозу або відміняють препарат.

Бісопролол і його аналоги відноситься до бета-блокаторів. Він знижує ризик ускладнень при високому тиску. Його призначають для лікування резистентних форм гіпертонії, стенокардії, серцевої недостатності хронічного характеру, після інфарктів. Препарат уповільнює вироблення гормонів, які звужують кровоносні судини. Беруть 5-10 мг ліки 1 раз на добу вранці. Бісопролол можна приймати тривалий час. Скасовувати слід поступово.

Накопичувального дії

Серед великої кількості фармсредств виділяються ліки від гіпертонії без побічних ефектів накопичувального дії. До них відносяться Метопролол, Диротон, Лозартан, Кордафлекс, Пропранолол. Для нормалізації тиску в домашніх умовах та стійкої ремісії потрібно приймати 1-2 таблетки/день. Курс лікування 3 і більше тижнів. Прийом ліків не можна припиняти, навіть якщо на тонометрі нормальні показники.

Диротон (інгібітор АПФ) призначають в якості монотерапії гіпертонії або в комплексі з іншими лікарськими засобами. Серед показань хронічна серцева недостатність, гострий інфаркт, діабетична нефропатія. Ліки слід приймати в один і той же час, незалежно від прийому їжі. Дози 5, 10, 20, 40 мг підбираються індивідуально. Найчастішими побічними ефектами у 5-6% випадків є запаморочення і головний біль.

Кордафлекс (блокатор кальцієвих каналів) розширює кровоносні судини. Серцево-судинні захворювання, гіпертонія, гіпертонічні кризи – показання до застосування. Таблетки з дозуванням 10 мг приймають 3 рази на добу перед їжею, а 20 мг (2 таблетки 1-2 рази) – незалежно від прийому їжі. Доза жебрати індивідуально з урахуванням реакції пацієнта на медсредство, тяжкості захворювання. При можливому виникненні побічних ефектів з боку травної, нервової, кровоносної систем препарат відміняють.

Які таблетки від високого тиску найефективніші

Каптоприл, Еналаприл, Бісопролол, Лозартан, Амплодипин, Індапамід – кращі таблетки від тиску без побічних ефектів. Багаторічна практика використання цих фармсредств для лікування гіпертонії довела їх ефективність і відносну безпеку. Прояви побічних реакцій у більшості випадків пов'язані з індивідуальною реакцією організму на діючі речовини. Застосування лікарських засобів під контролем лікаря необхідно для коригування дозування та усунення побічних ефектів.

Амлодипін відноситься до групи антагоністів кальцію. Покращує переносимість фізичних навантажень при аритміях, стенокардії, атеросклерозі. Поєднання Амлодипіну з інгібіторами АПФ дає стійкий терапевтичний ефект, у цьому випадку немає необхідності приймати діуретики. Приймають ліки 1 раз вранці, дозування (5 або 10 мг) залежить від переносимості. Побічні ефекти виникають рідко. Протипоказаний при вагітності та лактації.

При важких формах гіпертонії в комплексну терапію включають Індапамід. Лікарський засіб не впливає на рівень глюкози, тому його призначають при супутньому діабеті. Індапамід знижує ризик ускладнень на кровоносні судини і серце. Приймають ліки 1 раз, незалежно від прийому їжі. Лікарська доза – 2,5 мг. Ефект зберігається протягом доби. Препарат не призначають пацієнтам з тяжкою печінковою, нирковою недостатністю. Можливе виникнення депресії, безсоння, запаморочення.

Як правильно приймати

Гіпертонічну хворобу вилікувати не можна. Весь арсенал фармакологічних засобів для зниження артеріального тиску допомагає полегшити симптоми патології. Гіпертоніки приймають ліки все життя, тому треба враховувати деякі особливості:

  • Скачки тиску відзначаються у пацієнтів в різний час. Кожен з випадків вимагає індивідуального підходу.
  • Стан пацієнта залежить від часу прийому ліків (це довели іспанські медики). Прийом хоча б одного препарату ввечері (крім діуретиків) дає більш низьке ПЕКЛО на наступний день.
  • Вечірній прийом ліків знижує ризик ускладнень і смертність. До цього висновку прийшли канадські лікарі. Вони довели, що вночі у гіпертоніків виділяється гормон, який розширює серце і пошкоджує його стінки. Лікарські засоби блокують активність гормону.
  • Хронічні захворювання пацієнта мають визначальне значення для призначення часу прийому ліків. Ниркова недостатність, цукровий діабет супроводжуються вечірнім підвищенням тиску. Це враховує лікар, розписуючи схему прийому.
  • Перед тривалим прийомом необхідно фіксувати АТ протягом доби, щоб визначити оптимальний час.

Як правильно підібрати

Досвід лікування гіпертонічної хвороби виявила найбільш ефективні комбінації лікарських засобів з різних груп. При високій ймовірності розвитку ускладнень, негативних наслідків комбінована терапія з 2 препаратів необхідна вже на початкових етапах лікування. Відмінний терапевтичний ефект роблять поєднання:

  • інгібітор АПФ і діуретик;
  • інгібітор АПФ і блокатор кальцієвих каналів;
  • антагоніст ангіотензину 2 і блокатор кальцієвих каналів (або сечогінний).

Ціна

Визначальне значення для пацієнтів з гіпертонією, особливо літніх, має вартість препаратів. Недорого їх можна купити в інтернет-магазині. Ліки можна замовити по каталогу. Найдорожчими є препарати з готовими і точними комбінаціями діючих речовин:

Група

Назва препарату

Ціна в рублях

Бета-блокатори

Бісопролол

150

Альфа-блокатори

Доксазозин

100

Антагоністи кальцію

Фелодипін

95

Ніфедипін

30

Амплодипин

40

Кордафлекс

100

Антагоністи ангіотензину 2

Лозартан

170

Діуретики (сечогінні)

Фуросемід

10

Гіпотіазид

100

Індапамід

120

Інгібітори АПФ

Лізиноприл

20

Моноприл

380

Каптоприл

5

Еналаприл

40

Диротон

45

Гіпотензивні центральної дії

Моксонідин

120

Об'єднані з 2 компонентів

Престанс

520

Екватор

500

Лодоз

270

Об'єднані з 3 компонентів

Коэксфорж

1000

Відео

Ліки нового покоління від гіпертонії

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!