Що робити при високому тиску - перша допомога в домашніх умовах

Зуміти надати першу допомогу при високому тиску повинен кожен, інакше у хворого може статися гіпертонічний криз, який можна вилікувати тільки дуже сильними препаратами. Читайте, як слід діяти в небезпечній ситуації. Можливо, що заходи, які ви зробите, допоможуть вам запобігти страшні наслідки.

Симптоми підвищеного тиску

Спочатку потрібно розібратися щодо того, які показники виходять за межі норми. Тиск можна виміряти тонометром. Цей прилад видає дві цифри. Перша – систолічний тиск (сила скорочення серця), друга – діастолічний (тонус судин при розслаблення серцевого м'яза). Нормальні показники у дорослого складають від 120/80 до 130/85. Після сорокарічного віку граничними стають цифри 145/90.

Крім великих показників тонометра, виділяють такі симптоми підвищеного тиску:

  • дратівливість, тривожність;
  • часте серцебиття;
  • відчуття втоми;
  • головні болі;
  • набряклість;
  • пульсація в скронях;
  • озноб, змінюється припливами жару;
  • гусяча шкіра;
  • поганий сон;
  • запаморочення.

Причин підвищення тиску величезна кількість, від емоційного стресу до фізичного перенапруження. Якщо стрибок відбувається раптово, то починається небезпечний для здоров'я гіпертонічний криз. Щоб зуміти запобігти незворотні наслідки, необхідно пам'ятати, які симптоми характерні для цього стану:

  • почервоніння обличчя;
  • нервове перезбудження;
  • біль в області серця;
  • гусяча шкіра;
  • тремтіння в руках;
  • відчуття нестачі повітря;
  • порушення зору.

При якому тиску викликати швидку

Для кожної людини це питання індивідуальне. Прийнято вважати, що викликати швидку належить при показниках тонометра 160/95, але є безліч відступів від цього правила. Для гіпотоніків, приміром, навіть цифри 130/85 вважаються критичними. Рішення про те, чи треба звертатися до фахівців, приймається в залежності від додаткових факторів.

Швидка допомога при високому тиску обов'язково повинна приїхати та надати послуги у таких випадках:

  1. Напад стався у людини вперше в житті.
  2. Перший і повторний прийом препаратів для зменшення високого артеріального тиску, вживаних гипертоником раніше, не дали ніякого результату через годину.
  3. З'явився біль за грудиною.
  4. Помітні ознаки гіпертонічного кризу.

Що робити при підвищеному тиску

Обов'язково потрібно змусити хворого прилягти, забезпечити спокійну обстановку. Робити при підвищеному тиску будь-яку роботу, будь то фізична або розумова, не можна. Провітріть кімнату, в якій перебуває хворий, приглушіть в ній світло, дотримуйтеся тиші. Сильних ароматів в приміщенні бути не повинно. Якщо у людини вже траплялися напади, дайте йому ті ліки, які він, як правило, приймає. При погіршенні стану або відсутності позитивної динаміки більше години викличте лікаря.

Зниження тиску в домашніх умовах швидко

Є багато варіантів:

  1. Рекомендується для зниження тиску в домашніх умовах швидко прийняти спеціальні лікарські препарати.
  2. Можна спробувати народні методи, які допомагають наводити високий тиск в порядок.
  3. Дуже ефективними є дії на певні акупунктурні точки і деякі масажні техніки.
  4. Зняти симптоми допомагає дихальна гімнастика.

Таблетки швидкої допомоги при високому тиску

Перелік препаратів з такою функцією дуже великий. По механізму дії на організм виділяють кілька груп таблеток екстреної допомоги при високому тиску:

  1. Діуретики. Сечогінні ліки, які виводять з організму надлишок рідини, в якій розчинені солі: Індапамід, Фуросемід.
  2. Бета-блокатори. Медичні препарати, що стабілізують роботу серця: Атенол, Леветон, Бісопролол.
  3. Блокатори рецепторів. Швидкодіючі препарати: Эпросартан, Лозартан, Валсартан.
  4. Блокатори кальцієвих каналів. Не дають кальцію проникати в тканини серця і судини: Норваск, Ніфедипін, Амлодипін, Кардизем, Адалат.
  5. Інгібітори АПФ. Найефективніші і відомі засоби при підвищенні артеріального тиску, що забезпечують швидкий і тривалий результат: Берлиприл, Каптоприл, Альтан.

Мексидол при гіпертонії

Головне діюча речовина ліки – этилметилгидроксипиридина сукцинат. Головна функція Мексидола при гіпертонії – робити органи і тканини стійкіше при кисневому голодуванні за рахунок запобігання шкідливої дії вільних радикалів. У ліки великий перелік показань. Таблетки можуть викликати незначне розлад органів ШКТ.

Мексидол приймають за наступною схемою:

  1. Двічі-тричі по 3-6 таблеток на добу.
  2. Легкий курс лікування – 14 днів, у складних випадках до півтора місяців.
  3. Починати і припиняти прийом слід поступово. Спочатку за три дні доза збільшується поступово з однієї-двох таблеток до рекомендованої лікарем, потім так само знижується до повної відміни.

Нітрогліцерин при високому тиску

Препарат діє моментально і в мінімальний термін виводиться з організму. Нітрогліцерин при високому тиску знімає серцевий біль. Ліки дуже часто вживають при стенокардії. Допускається його вживання і для профілактики перед фізичним навантаженням, щоб в результаті не було підвищення кров'яного тиску. Обов'язково пити його так, як написано в інструкції.

Таблетку цілком або половинку треба покласти під язик, при цьому обов'язково прийняти сидяче або лежаче положення. При відсутності ефекту ліки повторно приймають через 5 і 10 хвилин, після викликають швидку допомогу. Починати систематичний прийом найкраще з половинки таблетки, щоб не було звикання. Режим вживання повинен прописати лікар після детального обстеження пацієнта.

Сумно, що при всіх перевагах Нітрогліцерину у нього дуже багато побічних дій і протипоказань. У людей з індивідуальною непереносимістю препарату може різко почастішати серцебиття, починає хворіти і паморочиться голова, він впадає у близьке до непритомності стан. Нітрогліцерин не можна пити при підвищеному внутрішньочерепному тиску, глаукомі, інфаркту та інсульту, ниркової недостатності.

Таблетка від тиску під язик

Такі препарати користуються підвищеною популярністю, тому що діють максимально швидко. Таблетку від тиску під язик слід розсмоктувати. Її компоненти відразу потрапляють у кров і доходять до серцевого м'яза, минаючи органи травлення. При цьому речовини, що не контактують з шлункової кислоти, що негативно на них впливає. Є багато препаратів, що приймаються під язик. Варто описати найбільш популярні.

Коринфар під язик

Діюча речовина таблеток – ніфедипін (10 мг). Коринфар під язик швидко знижує високий тиск, зменшує навантаження на серце, розширює просвіт кровоносних судин. Препарат використовують як епізодично при гіпертонічних кризах, так і для регулярного лікування. Він показаний тим, хто страждає артеріальною гіпертензією та стенокардією. При кризі 1-2 таблетки слід розсмоктувати, тримаючи під язиком. Препарат діє через 20 хвилин, ефекту вистачає на 4-6 годин.

У ліки є ряд побічних ефектів, тому пити його потрібно, тільки якщо є призначення лікаря. Вживання таблетки здатне спровокувати:

Коринфар категорично заборонено приймати при:

  • гіпотонії;
  • період лактації;
  • серцевої недостатності хронічної форми;
  • першому триместрі вагітності.

Физиотенз під язик

В даному ліках основна діюча речовина – моксонідин. Таблетки з 0,2 мг компонента блідо-рожеві, з 0,3 мг – коралові, з 0,4 мг – насичено-червоні. Физиотенз під язик знижує високий тиск, діючи на певні рецептори. Ліки діє дуже швидко. Якщо потрібна невідкладна допомога при гіпертонічному кризі, одну-дві таблетки з дозуванням 0,2 мг слід покласти під язик. Добова доза не повинна перевищувати 0,6 мг. У препарату є ряд побічних ефектів, але вони виявляються тільки на початковій стадії прийому, потім зникають.

Крапельниця при підвищеному тиску

Внутрішньовенне введення препаратів показане при гіпертонічних кризах. Крапельниця при підвищеному тиску, як правило, ставиться, якщо показники критичні для життя є небезпека. Назви препаратів, які вводять:

  1. Дибазол. Призначається, як перша допомога при підвищеному тиску без ускладнень. Препарат знімає спазми, нормалізує кровотік в мозку, серці. Гіпотензивний ефект крапельниці до трьох годин, після чого настає загальне поліпшення самопочуття. Дибазол іноді не допомагає літнім людям.
  2. Магнезія. Препарат капають раз-два в день, загальна кількість не повинна перевищувати 150 мл. Полегшення самопочуття настає через півгодини після початку процедури. Дозволяється використовувати лише 25% розчин магнію, без винятків. У препарату багато протипоказань.
  3. Аміназин. Ліки показано гіпертонікам, у яких виражені такі симптоми, як нервозність, тривожність. Препарат різко знижує високий тиск, тому повинен застосовуватися з обережністю. Показники починають падати відразу ж, як тільки поставлять крапельницю, і через чверть години повністю нормалізуються. Препарат негативно впливає на печінку.

Уколи при високому тиску

Часто перша допомога при гіпертонії забезпечується внутрім'язовими і внутрішньовенними ін'єкціями. Уколи при високому тиску ніхто не робить самостійно. Процедуру проводять або в стаціонарі, або лікарі швидкої будинку. Вибір і дозування препарату роблять на підставі симптомів хворого. Перша допомога при високому тиску в домашніх умовах робиться такими препаратами:

В стаціонарі можуть призначити такі уколи:

  • Нітрогліцерин;
  • Нітропрусид натрію;
  • Метопролол;
  • Пентамін.

При гіпертонічному кризі можуть ставити гарячі уколи:

  • розчин кальцію хлориду;
  • Магнезія.

Серцеві краплі при високому тиску

Ефективним є застосування таких препаратів, як Корвалол і Валокордин. Серцеві краплі при високому тиску допомагають уповільнити серцебиття, зняти занепокоєння. Корвалол, як правило, розчиняють у воді або чайній ложечці цукру. Так само застосовують Валокордин. Він знімає спазми судин. Якщо тиск підскочив різко, можна спробувати змішати його з глодом, пустирником і валеріаною і випити невелику порцію, розбавивши водою.

Зниження тиску народними засобами швидко

Є кілька ефективних способів. Для зниження тиску народними засобами швидко зробіть такі заходи:

  1. Погрійте ноги в гарячій воді 10 хвилин.
  2. Змочіть тканину в оцті (яблучний або столовий) і прикладіть до п'ят.
  3. Поставте гірчичники на ікри і плечі.

Трави від тиску

Запам'ятайте кілька рецептів:

  1. По 1 ст. л. пустирника і глоду, комірника і сухоцвіту і 1 ч. л. кореня валеріани змішайте, залийте півлітром горілки. Залиште так трави від тиску на 2 тижні. Тричі на день пийте по 1 ст. л. (до їжі).
  2. Зробіть міцний м'ятний відвар. Пийте його, а також робіть примочки на шию, потилицю, плечі.

Відео: Як знизити високий тиск

Як швидко знизити тиск - частина 1 (саморегуляція)

Відгуки

Ганна, 56 роківКоли тиск високий, намагаюся відразу пити Берлиприл. Поки допомагає безвідмовно. Двічі був гіпертонічний криз і викликала швидку, бо робити щось самій було страшно. Лікарі кололи тройчатку в перший раз, а в другій – Клофелін. Щоб кризів більше не було, намагаюся їсти корисні продукти, стала спокійніше характером.
Оля, 48 роківУ мене тиск піднімається рідко, але відчуваю я себе при цьому дуже погано, тому завжди дзвоню в швидку. Жодного разу в лікарні не забирали, але ставили уколи Папаверину з Диабазолом, одного разу навіть гарячий робили. Таблетки мені чомусь не допомагають зовсім, тому я їх не купую. Народних засобів не пробувала, боялася втрачати час.
Олена, 62 рокиЯкщо я відчуваю себе погано і тонометр показує високий тиск, то намагаюся заспокоїтися, прилягти в темній кімнаті і зробити оцтовий компрес на п'яти. Відмінна перша допомога при високому тиску особисто для мене. Якщо стає несила, то кладу під язик Коринфар, але намагаюся часто не використовувати таблетки, щоб організм не звик до них.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!