Пролапс мітрального клапана 1 ступеня

Серце людини є найважливішим органом організму, будь-які його патологія несе загрозу для здоров'я. Несвоєчасна діагностика захворювання може мати серйозні наслідки, тому важливо вміти вчасно розпізнати ознаки розвитку недуги. Пролапс клапана серця – не рідкість, але і ця хвороба має певні симптоми.

Що таке пролапс

У людини серце складається з чотирьох камер – два передсердя, два шлуночка. Для поступального руху крові по тілу в одному напрямку в серці знаходяться клапани, які не дозволяють змінити напрямок. Справа знаходиться тристулковий, а зліва – мітральний клапан серця, або двостулковий. Останній має дві м'які заслінки – передню і задню, закриття та відкриття яких здійснюють сосочкові м'язи.

Мітральний клапан має два варіанти зміни, які порушують його функцію: недостатність або стеноз. У другому випадку на шляху крові виникає зайва перешкода, а в першому – значна частина її потрапляє знову в порожнину передсердя. Пролапс, або пролабування, є частим видом зміни стулок, яке протікає на тлі недостатності мітрального клапана.

Пролапс мітрального клапана 1 ступеня виникає при порушенні розвитку сполучної тканини. Стулки стають більш податливими, прогинаються при шлуночкового скорочення в порожнину передсердя. Деякий об'єм крові потрапляє назад, це призводить до зниження фракції викиду. Недостатність вимірюється у відповідності з обсягом регургітації (повернення крові), а пролапсу – відхиленням стулок. При выбухании 1 мірі воно становить 3-6 мм

ПМК 1 ступеня з регургітацією

Пролапс передньої стулки мітрального клапана 1 ступеня може бути двох типів: без регургітації і з нею. В момент, коли скорочується лівий шлуночок кров потрапляє в аорту, а частина – у ліве передсердя. Пролапс рідко супроводжується великим обсягом регургітації, що говорить про можливість розвитку серйозних ускладнень. У крайніх ситуаціях кількість крові в передсердя може збільшуватися. У таких випадках необхідна корекція, яка передбачає хірургічну операцію.

Діагноз ПМК

Підозри на ПМК 1 ступеня можуть виникнути при простому опитуванні пацієнта на наявність скарг, прослуховуванні биття серця стетоскопом. Регургітація часто не має явних, виражених шумів, тому для її визначення необхідно проводити більш точні дослідження. Як правило, використовують ЕХО-кардіографію, яка допомагає судити про роботу клапанів і їх стан.

Оцінити обсяг і швидкість, з якою кров потрапляє назад в передсердя, допоможе допплерівське дослідження. ЕКГ використовується в якості додаткового засобу діагностування, тому що не може повною мірою відобразити зміни, які притаманні ПМК 1 ступеня. Нерідко підозри виникають під час проведення електрокардіограми при перевірці роботи серця.

Причини недостатності мітрального клапана

ПМК 1 ступеня ділять на вроджений або набутий. Серед основних причин другого виду виокремлюють такі:

  1. Ішемічна хвороба серця. Вона зачіпає хорди, сосочкові м'язи, які при інфаркті здатні розриватися.

  2. Ревматичне ураження. Розвивається у вигляді аутоімунної реакції на стрептококи деяких типів. Характерне паралельне пошкодження суглобів, інших клапанів.
  3. Травматичні ушкодження, що призводять до більш явним проявам.

Симптоми

До симптоматичним проявів пролапсу мітрального клапана 1 ступеня відносяться слабко виражені ознаки, іноді вони зовсім відсутні. Людина скаржиться на больові відчуття в лівій частині грудей, але пов'язані з ішемією міокарда ніяк вони не будуть. Тривалість нападів досягає декількох хвилин, але іноді і до доби. При цьому взаємозв'язок з фізичною навантаженням, заняттями спортом відсутня. Спостерігається загострення стану при емоційних переживаннях. До іншим первинним симптомів ПМК відносять:

  • запаморочення, часті головні болі;

  • здавленість дихання, відчуття нестачі повітря;
  • безпричинна втрата свідомості;
  • порушення ритму серця (будь-які);
  • незначне підвищення температури без наявності інфекційних захворювань;
  • симптоми вегетосудинної дистонії (іноді).

Недостатність мітрального клапана 1 ступеня

ПМК може супроводжуватися деякими ускладненнями. Основним можливим розвитком недуги може стати недостатність МК. Вона характеризується неповним змиканням стулок при скороченні серця, це призводить до мітральної регургітації. При явних зміни функції мітрального клапана може розвиватися серцева недостатність.

При вагітності

Під час виношування дитини при пролапсі мітрального клапана без ускладнень у вигляді регургітації не спостерігається розвиток патологій у плоду. При наявності ПМК перед плануванням вагітності обов'язково слід повідомити лікаря про наявність захворювання, щоб отримати консультацію фахівця (кардіолога). У разі наявності регургітації лікар повинен спостерігати дівчину весь термін вагітності, щоб вчасно помітити можливі порушення роботи серця.

Спостереження лікаря пов'язано з ще одним можливим ускладненням ПМК 1 ступеня – гестозом. При його розвиток відбувається недостатнє постачання киснем плода, що викликає затримку росту, збільшує ймовірність початку передчасних пологів у жінки. Фахівці рекомендують при такому варіанті розвитку перебігу хвороби проводити кесарів розтин. Це призведе до мінімального ризику при пологах.

У дітей

Такий порок серця частіше проявляється у дитини, рідше – у дорослих. Найбільше схильні до захворювання дівчинки. Це вроджена патологія, яка спровокована недосконалим будовою сполучної тканини. З-за цього виникає зміна основи хорди, стулок мітрального клапана, які забезпечують жорсткість конструкції. У дітей ознаки ПМК 1 ступеня проявляються по-різному. Хтось зовсім не відчуває симптомів, у інших вони яскраво виражені.

Майже 30% підлітків, якщо знайдений ПМК, говорять про наявність болю в грудях. Однак на ділі провокувати її можуть різні причини, до більш поширеним відносяться:

  • фізичне перенапруження;

  • емоційний стрес;
  • надмірно напружені хорди;
  • кисневе голодування.

Таку ж кількість дітей скаржаться на прискорене серцебиття. У багатьох випадках підлітки, які сидять за монітором комп'ютера, уникають занять спортом, відчувають швидку стомлюваність. Часто у таких дітей з'являється задишка під час фізичної роботи або на заняттях фізкультурою. Діти з ПМК першого ступеня мають симптоми нейропсихологічного характеру. У них часто змінюється настрій, спостерігаються нервові зриви, агресивність. При сильних емоційних переживання можливі короткочасні непритомність.

Як вилікувати пролапс мітрального клапана

При ПМК не завжди необхідно специфічне лікування, з таким захворюванням можуть брати в армію. Це стосується дітей, у яких при виявленні на УЗД пролапсу не спостерігається симптомів хвороби. Робити вони здатні все, що і здорові діти, протипоказанням хвороба стане тільки для професійних занять спортом. У разі ж явних симптомів ПМК їх необхідно лікувати для купірування проявів або повного усунення.

Для кожного хворого лікар повинен призначити індивідуальний курс терапії, відповідні засоби, серед яких найпопулярнішими є:

  1. Бета-блокатори. Допомагають при прояві екстрасистолії, тахікардії;

  2. Заспокійливі (седативні). Допомагають впоратися з проблемами вегетативної нервової системи.
  3. Антикоагулянти. Рідко призначають: потрібні тільки при наявності тромбозів.
  4. Ліки, які покращують живлення міокарда. До них відносяться Магнерот, Панангін, Рибоксин, препарати містять електроліти, поліпшують роботу серця.

Щоб уникнути небезпечних ускладнень при ПМК, слід оптимізувати спосіб життя, виключити нервове перенапруження, хронічну втому. Буде корисно:

  • підтримувати активний спосіб життя на прийнятному рівні;

  • дотримуватися режиму праці, відпочинку, вчасно лягати спати;
  • відвідувати спеціалізовані санаторії для проведення загальнозміцнюючих процедур, голкотерапії, масажу;
  • проводити фітотерапію народними засобами: особливо рекомендуються настої з шавлії, собачої кропиви, звіробою і глоду.

Відео: ПМК серця

Пролапс мітрального клапана. Хвороба надгнучких людей

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!