Які продукти очищають і відновлюють печінку - механізм дії та список

Корисною інформацією для всіх стає розгорнуту відповідь на питання, які продукти очищають і відновлюють печінку, покращують роботу і функції жовчного міхура. Якщо порушувати загальноприйняті правила лікарів і дієтологів, організм страждає від виражених симптомів гострої інтоксикації. Правильне харчування для печінки необхідно для ефективного лікування гепатиту, цирозу печінки та інших захворювань цього важливого непарного органу.

Що корисно для печінки

Основне завдання печінки – очищення крові, тому при дисфункції зазначеного органу хімічні і токсичні речовини проникають у системний кровотік, ускладнюють роботу внутрішніх систем, призводять до отруєння організму. Правильно підібрані продукти харчування сприяють регенерації тканин паренхіми, відновлення природних функцій «фільтра». Першим ділом, печінка гостро потребує в антиоксидантах і жовчогінних засоби природного походження, але важливо не забувати і про колосальну користь натуральних вітамінів.

Фрукти

Це найкорисніші продукти для печінки, які сприяють її якісному очищенню. Такі природні антиоксиданти забезпечують не тільки продуктивну чистку печінки, але і відновлюють її паренхіму, збагачують організм вітамінами, зміцнюють імунну систему. Особливо цінні у складі фруктів пектини, вітамін С. З їх допомогою виводять токсини, очищають, відновлюють клітини після тривалого вживання алкоголю. В даному випадку мова йде про таких свіжих фруктах (більше цитрусових):

Овочі

Зелень і листові овочі теж є природними антиоксидантами; багато з них містять у ємною концентрації необхідний для оновлення гепатоцитів селен. Такі корисні продукти харчування не тільки продуктивно відновлюють орган, але і позбавляють його клітини від згубного впливу важких металів, пестицидів, отрут і токсинів. Ось про вжиття якихось зелених овочів йде мова:

  • пряна зелень: салат, селера, петрушка, кріп, базилік;
  • коренеплоди: буряк, морква, часник;
  • капуста, її різновиди: броколі, кольрабі.

Молочні продукти

З'ясовуючи, які продукти корисні для печінки людини, важливо не забувати про користь молочної продукції. Такі продукти харчування помітно полегшують природний процес функціонування печінки, попереджають розвиток артеріальної гіпертензії, атеросклерозу, гепатомегалії, гепатитів вірусної природи. Молочні страви сприяють детоксикації після токсичного, хімічного отруєння. При виборі кисломолочних продуктів рекомендується зробити акцент на наступних позиціях з добового меню:

  • нежирний сир;
  • яйця;
  • цільне молоко;
  • знежирений кефір;
  • простокваша;
  • натуральний йогурт.

Каші

Вівсянка – найкорисніша їжа для печінки, тому це блюдо повинне в обов'язковому порядку бути присутнім на столі до сніданку. Готувати вівсяні пластівці рекомендується на незбираному молоці, максимально зберігаючи корисність обох харчових інгредієнтів. Інші, не менш цінні для здоров'я каші, які продуктивно відновлюють, очищають «людський фільтр», представлені нижче:

  1. Гречкамістить амінокислоти, залізо, лецитин, білки, які швидко очищають, відновлює печінкові клітини.
  2. Каша з гарбуза чистить орган, нормалізує роботу кишечника, збагачує організм цінними вітамінами.
  3. Пшоняна каша має адсорбуючі властивості, очищає кров, виводить токсини, шлаки.

Риба

Лікар рекомендує вживати свіжу морську і річкову рибу, при цьому обов'язково включити в добовий раціон риб'ячий жир. Така продукція зберігає свої корисні властивості, будучи приготовлена в духовці з оливковою олією або на пару. Риба зазначених нижче сортів очищає кров, зміцнює кістки і благотворно впливає на загальний стан організму:

  • форель;
  • тріска;
  • хек;
  • короп;
  • судак;
  • оселедець;
  • палтус;
  • лосось.

М'ясопродукти

Знаючи, які продукти відновлюють печінку, важливо в обов'язковому порядку включити їх у добовий раціон. Крім пісних сортів м'яса акцент бажано робити на м'ясопродукти, які симулюють ферменти печінки до самовідновлення тканин, сприяють виходу шкідливих токсинів з жовчю. В даному випадку мова йде про яловичій печінці, серці, легенях, мовою.

Вітаміни для печінки і жовчного міхура

Щоб захистити організм від токсинів, необхідно не тільки очищати печінку, але і подбати про її природних функціях. Для їх стимуляції показано збагатити добовий раціон цінними вітамінами, мікроелементами, які теж можна отримати з певних продуктів харчування:

  1. Вітамінів А, С, Р відновлюють природні функції органу, що містяться в петрушці, капусті, фенхелі.
  2. Вітаміни групи В підвищують якість крові, відновлюють та очищують після впливу токсинів. Містяться в броколі, часник, фісташках, кокосі, нежирному м'ясі.
  3. Вітаміни Е продуктивно виводять вільні радикали, нормалізують роботу «фільтра», очищають печінку. Містяться в складі рослинних олій, горіхів, насіння.

Що шкідливо для печінки

Від жирних страв доведеться відмовитися, оскільки такими є лише перевантажують роботу печінки, ускладнюють очищення крові. Крім того, під заборону потрапляють копченості, гостроти, маринади, соління, продукти з фастфуду і обов'язково алкоголь, які руйнують колись здорові тканини паренхіми. Також заборонених продуктів харчування слід виділити:

  • жирні сорти м'яса, риби;
  • перші м'ясні бульйони;
  • тверді жири;
  • свіжа випічка;
  • бобові;
  • жирні сири і сметана;
  • транс-жири;
  • будь-які холодні страви та десерти;
  • чіпси, горішки, сухарики;
  • газовані напої.

Як відновити печінку

Вивчивши, які фрукти корисні для печінки, важливо збагатити ними свій звичний раціон. Однак цього не завжди вистачає, щоб нормалізувати роботу органу, наприклад, після хвороби. Лікарі рекомендують комплексний підхід, який включає повний відмова від шкідливих звичок, лікувальну дієту, прийом гепатопротекторів. Медикаменти призначають далеко не завжди, а от відмовитися від шкідливих звичок все ж доведеться і не тільки.

Продукти для відновлення печінки

У складі комплексного лікування, щоб відновити роботу печінки і очистити кров, лікар в індивідуальному порядку коригує добовий раціон пацієнта. Список харчових інгредієнтів досить великий, однак потрібно виділити наступні позиції:

  1. Вживання буряка сприяє ефективній чищенні. Існує безліч народних рецептів, як приготувати коренеплід, щоб відновити і очистити «людський фільтр».
  2. Присутність рослинних жирів не тільки відновлює паренхіму, але і сприяє виведенню вільних радикалів, зовнішнього омолодженню.
  3. Гарбуз з натуральним медом – саме корисне блюдо при ураженні «людського фільтра». Завдяки вмісту магнію, натрію, калію, клітковини, пектину, фосфору, міді, йоду і марганцю можна швидко відновити роботу ураженого органу.
  4. Присутність куркуми забезпечує надійний захист від токсичних пошкоджень, очищає, відновлює клітини органу, стимулює вироблення жовчі і покращує роботу жовчного міхура.

Дієта для відновлення печінки

Знаючи, які продукти очищають і відновлюють печінку, лікуючий лікар наказує дієту в суто індивідуальному порядку. Основні принципи такого лікувального харчування представлені нижче за приблизними меню на день:

  1. Сніданок. Вівсяна каша на молоці, відварна риба, чай з молоком.
  2. Другий сніданок. Сир 9% жирності, чай.
  3. Обід. Картопляний суп-пюре, парова риба, компот.
  4. Полуденок. Цитрусовий фрукт.
  5. Вечерю. паровий омлет з білка, відварна курятина, вода без газу.
  6. Пізня вечеря. 1 склянка нежирного кефіру.

Які продукти чистять печінку

Щоб позбавити орган від продуктів інтоксикації та хімічного впливу, необхідна якісна чистка в домашній обстановці. Проводиться вона за участю медичних препаратів або за допомогою продуктів харчування. Ось надійні та перевірені часом харчові інгредієнти:

  1. Грейпфрут. Містить антиоксиданти, забезпечуючи тим самим надійну детоксикацію органу.
  2. Лимон. Примусово активує ферменти, допомагає виводити токсини з організму.
  3. Авокадо. Фрукт сприяє оновленню тканин корисно для природних функцій «людського фільтра».

Продукти, що поліпшують роботу печінки

В цілях профілактики рекомендується збагатити добовий раціон харчовими інгредієнтами, корисними для роботи печінки. Це такі продукти харчування:

  1. Капуста в будь-якому вигляді. Посилює антитоксичні властивості гепатоцитів, відновлює уражені ділянки паренхіми.
  2. Яблука. Містять пектин, який видаляє токсини з кишечника, знижує холестерин, полегшує роботу залози.
  3. Мигдаль. Містить протеїн, який сприяє очищенню, при цьому захищає орган від інтоксикації.

Корисні страви для печінки

Уважно вивчивши, які продукти якісно очищають і відновлюють печінку, можна скласти корисний раціон щодня. Ситні страви і вітамінізовані, сприяють зміцненню імунітету і відновлення втраченої функції людського «фільтра». Ось корисні рецепти:

  1. Овочевий суп-пюре. Відварити по 100 г цвітної капусти і картоплі в 0,5 л води. Окремо приготувати 30 г рису в склянці нежирного молока. По мірі готовності овочів додати в каструлю 10 г вершкового масла, збити всі інгредієнти, подавати на стіл із зеленню в теплому вигляді.
  2. Овочевий смузі. Пропустити через соковижималку очищену моркву, огірок і буряк у пропорції 3:1:3. Рекомендується випивати по 500 мл, а краще по 1000 мл за добу в цілях профілактики. Для лікування такої складу використати протягом 4 днів.

Відео

Корисні поради для здоров'я.Продукти для очищення печінки

20 продуктів, які природним чином очищають печінку

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!