Що таке соматична нервова система людини - функції та будова

Будова організму людини являє собою сукупність тісно пов'язаних органів і систем, взаємодіючих як єдине ціле. Узгодженість внутрішніх органів забезпечується нервовою системою (НС). Її частина, анимальная або соматична нервова система регулює зв'язку з зовнішнім світом, управляє реакцією організму в залежності від впливів ззовні, виконуючи контрольну роль в доставці інформації до ЦНС і назад.

Що таке соматична нервова система

НС поділяється на центральну (регулятор діяльності спинного і головного мозку) і периферичну, остання поділяється на дві частини: соматичну систему і вегетативну. Соматичний відділ нервової системи – це сукупність аферентних (передають збудження від тканин організму до ЦНС) і еферентних (працюють у зворотному напрямку: від ЦНС до тканин) волокон нейронів, що іннервують м'язи людини, шкіру, суглоби.

Всі частини НС формують одне ціле. Соматична область більш досконала, її імпульси миттєво досягають потрібної точки, завдяки чому людина добирається до мети, рятується від небезпеки. Структурна одиниця – нейрон – подібно проводах в машині несе електричний сигнал, команди від одних органів до інших. Ця область НС виконує подвійну роль: збираючи від органів почуттів інформацію, надсилає її в мозок, і від ЦНС несе сигнали до м'язів, примушуючи їх рухатися.

Функції

Анимальная нервова система, регулюючи поведінку організму в залежності від умов навколишнього середовища, ступеня впливу зовнішніх факторів, що керує людиною усвідомлено. Зрозуміти, яка роль соматичної нервової системи, можна на простому прикладі: при торканні гарячого предмета спрацьовує захисний рефлекс, рука миттєво відривається від нього з метою самозбереження.

Свідомі м'язові рухи, обробка інформації, яка надходить через зір, слухові органи, дотик, знаходяться під контролем соматичної системи. Завдяки цьому ми можемо відчувати дотики, розрізняти смаки, переміщатися, рухати руками, ногами. Це забезпечується скороченням м'язів – примітивною діяльністю, властивої твариною, тому є ще інша назва структури – анимальная (тваринна). Забезпечувані нею дії контролюються людською свідомістю.

Соматичні нерви забезпечують органи і системи:

  • м'язові тканини, сполучені зі скелетом;

  • м'язи обличчя, кінцівок;
  • шкірний покрив;
  • язикоглоткового область.

Будова соматичної нервової системи

У анимальной НС нескладну будову, їй підпорядковуються нейрони, на яких ґрунтуються діяльність і функції:

  • сенсорні (спинномозкові) нейрони – доставляють імпульси до ЦНС;

  • моторні (черепні) нейрони – доставляють інформацію від мозку до м'язовим тканинам.

Нейрони розташовані по всьому організму від центру до важливим рецепторам, м'язам. Їх тіла розташовані у ЦНС, а аксони тягнуться до шкіри, м'язової тканини, органів почуттів. М'язи, розташовані зліва, знаходяться під контролем правої півкулі мозку, а м'язи праворуч – ліворуч. Крім постачання нервами, і здійснюється вплив на взаємодію з м'язами. До складу соматичної нервової системи входять рефлекторні дуги, покликані управляти неусвідомленими діями, рефлексами. З їх допомогою без сигналів мозку контролюється рухова робота м'язів.

Черепні нерви

До соматичної НС відносяться 12 пар черепно-мозкових нервів, несучих інформацію в стовбур мозку і з нього:

  • нюхові;

  • зорові;
  • окорухові;
  • блокові;
  • тройничные;
  • відводять;
  • особові;
  • слухові;
  • языкоглоточные;
  • блукаючі;
  • додаткові;
  • під'язикові.

Вони практично всі іннервують область голови, шиї, тобто органи почуттів, м'язову тканину всередині черепа, включають рухові і секреторні клітини головного мозку, де утворені ядерні скупчення нейронів. Окремі черепно-мозкові нерви (наприклад, зоровий) побудовані тільки з чутливих волокон. Блукаючий нерв іннервує серце, шлунково-кишковий тракт, легені і відповідальний за їх діяльність. Тіла чутливих волокон розташовані поруч з мозком, а моторні – всередині нього.

Спинномозкові нерви

Інші структури з соматичною іннервацією – це 31 пара спинномозкових нервів з численними відгалуженнями для живлення ділянок нижче шиї. Кожен спинномозковий нерв утворений з'єднанням заднього і переднього (чутливого і рухового) корінців, злиттям їх волокон. Задні забезпечують шкіру, м'язи спинний області, зони куприка, крижів, передні – шкіру, м'язові тканини рук, ніг і передній частині тулуба.

Відео

Периферичний відділ нервової системи. Анимальные.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!