Наслідки та реабілітація після ішемічного інсульту головного мозку

Даний клінічний синдром розвивається внаслідок місцевого або загального ураження судин. Інфаркт головного мозку може супроводжувати захворювань крові, гіпертонії, серцевої недостатності, атеросклерозу, цукрового діабету, ІХС, іншим.

Які ускладнення дає ішемічний інсульт

Викликає синдром гіпоксія тканин: обмежений обсяг порожнини черепа не дозволяє запастися киснем, з-за чого навіть незначна його нестача може призвести до небезпечних наслідків. В результаті гострої недостатності кисню відмирають тканини мозку. Тим не менш, на відміну від геморагічного нападу, коли кровотеча представляє серйозну загрозу для життя і потребує тривалої реабілітації, ішемічний інсульт наслідки має менш небезпечні. Відновлення при цьому відбувається швидше, тому прогноз при інфаркті головних тканин більш сприятливий.

Якщо було уражено ліва півкуля, наслідками ішемічного нападу можуть стати депресії, хронічні психічні відхилення. У ході діагностики лікар може виявити порушення мовлення у пацієнта. У важких випадках мозкового інфаркту мовну функцію у повному обсязі відновити не вдається, крім того, хворий може впасти в кому. Наслідком ураження правої півкулі є параліч кінцівок. При локалізації пошкоджених внаслідок інсульту мозкових тканин в областях, що відповідають за функціонування серця і дихання, можливий летальний результат.

Реабілітація після інсульту

Ця хвороба є однією з значущих державних медико-соціальних проблем, що обумовлено масової інвалідизацією, летальністю, складністю або навіть неможливістю адаптації хворих до життя після інсульту ішемічного типу. Поширеними наслідками ураження головного мозку є паралічі, напади епілепсії, парези, порушення мови, моторної функції, ковтання і т. д.

Реабілітація після ішемічного інсульту передбачає комплекс заходів, спрямованих на повернення пацієнта до звичного життя. З цією метою застосовуються спеціальні препарати, хворим призначається дієтичне харчування, ЛФК, масаж, грязелікування, різні фізіопроцедури. З перенесли ішемічний напад людьми працюють логопеди та фахівці в галузі неврології, які допомагають відновити мовну функцію пацієнта. Одній з клінік з лікування і реабілітації після інсульту є клініка Evexia (Греція), вона володіє всім комплексом послуг лікування захворювання.

Скільки триває реабілітація? Тривалість, як і види відновних заходів, визначаються лікарем. Спеціаліст при цьому враховує:

  • патогенез хвороби;
  • локалізацію пошкоджених мозкових тканин;
  • вік пацієнта (літнім необхідно більше часу, щоб відновитися);
  • історію хвороби;
  • які функції були загублені;
  • особливість перебігу патології;
  • наявність супутніх захворювань;
  • вираженість симптоматики, багато іншого.

Відновлення речі після ішемічного інсульту

Однією з найбільш проблемних і складних реабілітаційних завдань є відновлення речі після інсульту: без неї повна соціальна адаптація людини неможлива. Для відновлення емоційного і психологічного стану пацієнта йому необхідно володіти навичками спілкування з іншими людьми. Способи реабілітації визначаються на основі видів порушень, які стали причиною дисфункції. Відновлення речі після ішемічного інсульту здійснюється тільки після встановлення точного діагнозу. Існує два типи змін патологічного характеру:

  • моторна дисфункція;
  • сенсорна афазія.

Рухове відновлення після інсульту

Лікування наслідків інсульту передбачає проходження різних видів курс фізіотерапії та лікувальної гімнастики. Якщо стан пацієнта важкий, спочатку вправи виробляються в лежачому положенні і з допомогою фахівця. Поступово рухова активність повертається, рухи стають більш вільними і повними, тому навантаження збільшують.

Рухове відновлення після інсульту допомагає повернути пацієнтові можливість ходити самостійно. Ішемія головного мозку, залежно від тяжкості ураження, призводить до інвалідності, а завдяки реабілітації осіб повертає частину втрачених функцій назад. Щоб цей процес був ефективним, важливо звернутися за допомогою до фахівця.

Для відновлення рухових функцій жінці або чоловікові, що переніс мікроінсульт, призначається масаж як один із заходів реабілітаційної терапії. Він благотворно впливає на стан людини з яскраво вираженими порушеннями роботи опорно-рухового апарату. Залежно від локалізації пошкоджених в головному мозку тканин та наявності/відсутності ускладнень, лікар може призначати масаж обличчя, спини, кінцівок, шиї.

Нейрореабілітація після ішемічного інсульту

Геморагічний інсульт ішемічний напад призводять до серйозних порушень роботи головного мозку. Цей орган відрізняється гнучкою структурою і відновлюється протягом довгого часу після розвитку синдрому (при великому ураженні на це може піти кілька років). Тим не менш, унікальність мозку полягає в тому, що інші його клітини беруть на себе функції уражених нейронів.

Рання нейрореабілітація після ішемічного інсульту запобігає глибоку інвалідизацію та поступово повертає пацієнта до звичного життя. Що включає в себе відновлення мозку після ішемічного нападу:

  • переучування навичок, навчання новим;
  • відновлення здібностей;
  • адаптацію до емоційним, фізичним, соціальним наслідків хвороби.

Психологічна та соціальна реабілітація

Ішемічний інсульт прогноз має сприятливий, проте лише за умови своєчасно розпочатої роботи з пацієнтом. Після лікування в клініці відновлення продовжують будинку, при цьому важливе значення має психологічна та соціальна реабілітація. Медики переконані, що зусилля пацієнта з великим відсотком ймовірності призводять до подальшого повноцінного життя в суспільстві.

В період відновлення пацієнта з інсультом будинку повинна бути оптимальна психологічне середовище, що сприятиме скорішому одужанню не тільки фізичному, але і емоційно-психологічному. Завдяки м'якому, терплячого ставлення до хворого з боку рідних, людина допоможе уникнути криз, депресивних станів. У спілкуванні з пацієнтом важливо робити акцент на тому, що хвороба хоч і погіршує якість життя зараз, а не є загрозою для неї.

Людям, що доглядають за хворими після інсульту, теж потрібна підтримка і допомога (фізична і психологічна), тому відкидати інших родичів і друзів не варто. Якщо звалити на себе повною мірою догляд за хворим, існує ризик заробити нервоз і довести себе до виснаження. Зафіксовано багато випадків, коли людина під вагою такої ноші починав зловживати алкоголем, курінням. За допомогою можна звернутися в соціальні служби.

Після ішемічного нападу використовують наступні методи соціально-психологічної реабілітації:

  1. Індивідуальна психотерапія. Фахівець допомагає хворому вирішувати його психотравмуючу ситуацію, вийти з неї, змінити ставлення до оточуючих людям, інсульту і змінам, до яких привела хвороба.
  2. Аутогенне тренування. Завдяки психолога у хворого формується впевненість у власних силах.
  3. Групова терапія. Спілкування з людьми, які теж пережили ішемічний напад, допомагає їм впоратися з проблемою, надихатися досягненнями один одного і прагнути до якнайшвидшого відновлення.
  4. Сімейна терапія. Основна її мета – налагодити відносини всередині сім'ї, які стали напруженими після інсульту у одного з її членів.

Як вибрати центр реабілітації

У динаміці реабілітації людини, яка перенесла ішемічний напад, важливу роль відіграє своєчасність призначень і професіоналізм людей, які йому допомагають, тому лікарі рекомендують звертатися за допомогою в спеціалізовані клініки. Як вибрати центр реабілітації? Важливими критеріями, на які потрібно звернути увагу, є:

  • досвід працівників, тривалість роботи установи;
  • наукова, методологічна, діагностична база;
  • наявність нового обладнання;
  • умови перебування для пацієнтів;
  • комплексність реабілітаційної програми для тих, хто переніс інсульт;
  • вартість лікування;
  • тривалість курсу відновлення після ішемічного нападу.

При першій консультації лікар клініки повинен провести диференціальну діагностику, вивчити документацію, визначити ступінь пошкодження мозкових тканин і периферичних органів (нерідко у хворих після інсульту спостерігається погіршення зору, слуху, тощо). З людиною, яка перебуває на реабілітації після інсульту, фахівці проводять комплексні заняття – фізіотерапевтичні, психотерапевтичні, рефлексотерапевтические.

Крім того, з хворим після інсульту працюють логопед, невролог, дієтолог, які допомагають подолати виниклі у людини проблеми рухового, психічного, мовного характеру. Дієта після інсульту ішемічного передбачає вибір певного, легкого для травлення меню. Тільки за допомогою комплексної реабілітації, наприклад, в клініці Evexia (Греція), можна отримати кращий результат і відновити більшість втрачених здібностей.

Дізнайтеся про методи реабілітації після інсульту в домашніх умовах.

Відео: відновлення після ішемічного інсульту

Реабілітація після інсульту в центрі Эвексия

Відгуки

Марія, 45 роківУ батька діагностували лакунарный інсульт, який розвинувся на тлі захворювання артерій (була запущена гіпертензія). Оскільки звернулися в лікарню оперативно, реабілітація зайняла всього близько півроку. Зараз для профілактики повторних ішемічних нападів він кілька разів в день заміряє тиск і п'є таблетки від гіпертензії.
Станіслав, 34 рокиПерший інсульт не так небезпечний, якщо вчасно звернутися по допомогу. Повторний крововилив у мозок наслідки має страшні, аж до коми або смерті, при цьому відсоток відновлення хворих дуже низький. Коли у батька сталося правосторонній крововилив у мозок повторно, ми думали, що вже не врятуємо, але обійшлося. Тим не менш, ходити сам він не може.
Лариса, 54 рокиУ чоловіка був інсульт вертебро-базилярного басейну (ВББ), лікуємося досі. Перші півроку після ішемічного нападу лежав у реабілітаційному центрі, зараз продовжуємо відновлення будинку. У нього трапляються м'язові судоми, але рухова активність поступово відновлюється (лікар каже, що мозковий кровообіг налагодилося).
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!