Буркун – лікувальні властивості і протипоказання, методи застосування

Буркун лікарський, що відноситься до сімейства бобових, має не тільки красиві квіти і приємний аромат, але і безліч корисних для здоров'я людини властивостей. Аптечні або домашні препарати на його основі широко використовуються для боротьби з захворюваннями шкіри і внутрішніх органів.

Хімічний склад

Лікувальні властивості і протипоказання буркуну визначаються його хімічним складом. Рослина містить наступні речовини:

  • кумарин;
  • вітаміни С, В4;
  • сапоніни;
  • каротин;
  • білок;
  • цимарин;
  • клітковину;
  • токоферол;
  • дубильні речовини;
  • дикумарол;
  • смоли;
  • ефірне масло;
  • цукру;
  • флавоноїди;
  • слиз;
  • мінерали;
  • жироподібні речовини.

Лікувальні властивості буркуну лікарського

Рослина широко застосовується в офіційній і народній медицині. Лікувальні властивості буркуну поширюються на наступні системи організму:

  1. Центральну нервову (ЦНС). Завдяки седативній, знеболюючій властивостями, рослина полегшує мігрень, судоми, головний біль, допомагає при істерії, неврастенії, безсонні, підвищеній збудливості, меланхолії.
  2. Серцево-судинну. Виявляє антикоагулянтну, гіпотензивну, кроверазжижающее дію. Буркун при ішемічній, гіпертонічної хвороби, тромбозі судин, тромбофлебіті, кардіоспазм, стенокардії, варикозному розширенні вен, порушеннях периферичного та мозкового кровообігу.
  3. Шкіру. Антибактеріальні, в'яжучі, протизапальні властивості сприяють швидкій заживляемости ран, запобігання їх інфікування, лікування фурункульозу та інших захворювань шкіри.
  4. Дихальну. Трава має відхаркувальну, пом'якшувальну ефектом, що допомагає при ГРВІ, застуді, бронхіті в хронічній формі, болісному кашлі.
  5. Жіночу статеву. Кошти на основі буркуну запобігають розлади менструального циклу, виникнення больового синдрому при місячних, надають лікувальну дію при безплідді, тяжкому перебігу клімаксу, порушенні лактації, аднекситі, сприяють збільшенню лібідо.
  6. Ендокринну. Рослина допомагає відновити метаболічні процеси, функціонування щитовидної залози.
  7. Шлунково-кишковий тракт (ШКТ). Народні та медикаментозні препарати з цим компонентом мають обволікаючі, спазмолітичні та вітрогінні властивості. Ліки застосовуються при метеоризмі, болях у кишечнику, гастриті, панкреатиті.
  8. Чоловічу статеву. Рослина застосовується при лікуванні аденоми передміхурової залози, водянці яєчок.
  9. Імунну. Трава має загальнозміцнюючу дію на організм після тяжких інфекцій, при зниженні імунітету і запальних процесах.
  10. Сечостатеву. Суміші з буркуном застосовуються в комплексній терапії циститу, для полегшення болю в сечовому міхурі.
  11. Опорно-рухову. Лікувальні властивості рослини сприяють полегшенню стану пацієнта при артриті, артрозі, ревматизмі.

Застосування

Трава буркуну застосовується для створення зеленого пластиру, використовуваного при наривах або мозолях. На основі квіток готують відвари, мазі, настоянки. Кошти використовуються у вигляді компресів, припарок, примочок, обгортань. Ефективними в народній медицині вважаються трав'яні збори, що містять буркун білий або жовтий. В офіційній медицині застосовують препарати з цією рослиною:

  • Кардиофита – кардіологічне ліки, які призначають при порушеннях функціонування серцево-судинної системи.
  • Венокорсет – група медикаментів (гель, капсули, дренаж), що забезпечують підтримання здоров'я судин нижніх кінцівок.

Рецепти

Народні засоби на основі буркуну володіють безліччю корисних властивостей, можуть застосовуватися в якості допоміжної терапії при різних захворюваннях шкіри і внутрішніх органів.

Натуральні препарати слід використовувати тільки після консультації з лікарем, якщо у пацієнта не виявлено протипоказань.

Відвар

Для приготування народного кошти у вигляді відвару потрібно залити 1 ст. води 10 г пагонів буркуну (сухих). Поставте компоненти на вогонь, доведіть до кипіння, потім варіть півгодини. Отриманий відвар слід процідити і остудити. При відсутності протипоказань необхідно пити по 1 ст. л. тричі за день. Курс терапії 1-2 тижні. Властивості лікувального відвару корисні для полегшення стану при порушенні функціонування респіраторних органів, безсонні.

Водний настій

Візьміть 2-3 ст. л. сухого буркуну, залийте 0,5 л окропу. Наполягайте склад 4 год при кімнатній температурі. Ліки необхідно процідити. Весь обсяг розділіть на 3 прийоми, вживайте тричі на день перед їжею. Курс лікування – 1-2 тижні. Водний настій застосовується для терапії безсоння і як заспокійливий засіб.

Спиртова настоянка

Суху траву буркуну (100 г) залийте 0,5 л горілки або розведеного водою спирту. Наполягайте домашнє ліки 15 діб. Рекомендується приймати по 15 крапель засобу 2-3 рази/добу. Курс лікування становить 7-10 днів. Спиртову настойку використовують при безплідді, мігрені, гормональних порушеннях. Якщо у пацієнта спостерігаються інтенсивні головні болі, рідину потрібно втирати в шкіру в області скронь.

Компрес

Для приготування суміші для компресу потрібно з'єднати в рівних пропорціях буркун, чебрець, ромашку лікарську, ясеннік, аїр болотний, подорожник, квітки календули, сухоцвіт. Потім залийте ½ л. киплячої води 60 г отриманого збору, настоюйте 2 години в теплому місці. Готовий засіб процідіть, трави добре відіжміть. Накладайте кашку на область підшлункової залози, накрийте пергаментом, бавовняною тканиною. Компрес потрібно залишити на 1 ч. Процедуру рекомендується проводити щоденно 2 тижні. Компрес допоможе при панкреатиті, якщо у пацієнта немає протипоказань.

Мазь

Квітки рослини ретельно перетріть, щоб утворилася кашкоподібна маса. Візьміть 50 г підготовленого сировини, змішайте з 3 ст. л. розм'якшеного вершкового масла. Наносити мазь на уражені ділянки шкіри невеликим шаром 2-3 рази/ день. Терапію слід проводити до зникнення симптомів. Лікувальна мазь володіє протизапальними властивостями. При відсутності протипоказань складу застосовують як зовнішній засіб при ураженнях шкірних покривів.

Масло

Лікувальне масло отримують із сухого буркуну. Потрібно взяти 10 г сировини, помістити в невелику ємність. Залийте траву 100 г рослинної олії, витримайте в теплому місці 3 ч. При відсутності протипоказань у вигляді алергічних реакцій використовуйте засіб зовнішньо для лікування фурункульозу. Масло потрібно наносити точково на уражені ділянки 2-3 рази на день до зникнення ознак захворювання.

Протипоказання

Не всім категоріям пацієнтів дозволено використовувати рослину в терапевтичних цілях. Буркун лікарський має наступні протипоказання:

  • геморагічний васкуліт;
  • індивідуальна непереносимість рослини;
  • хвороби нирок;
  • дитячий вік;
  • вагітність;
  • наявність кровотечі з внутрішніх органів;
  • знижений кров'яний тиск;
  • схильність пацієнта до брадикардії.

Відео

Буркун Корисні властивості
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!