Як боротися з запором народними засобами в домашніх умовах

При проблемах травлення існує ряд ефективних ліків, які завжди залишаються під рукою. Ефективне лікування запорів народними засобами в домашніх умовах допомагає нормалізувати стілець, врегулювати роботу органів ШКТ, позбутися внутрішнього дискомфорту і хворобливих відчуттів, знайти легкість. Рецепти перевірених ліків у всіх на слуху, а для їх приготування потрібно мінімум вільного часу і загальнодоступні народні поради.

Характерні ознаки запору

Якщо звільнення від калових мас відбувається рідше 3 разів на тиждень, мова йде про вираженому симптомі запору, який при відсутності своєчасної терапії схильна до хронічного перебігу. Такий стан пов'язаний з проблемами травлення, вимагає негайного лікарського участі. Щоб надмірно не переживати при походах в туалет, важливо чітко знати основні симптоми:

  • відсутність легкості після походу в туалет;
  • тверді калові маси з болючим відходженням;
  • відсутність почуття спустошеності кишечника;
  • присутність домішок крові на калових масах;
  • гострий дискомфорт після походу в туалет.

Види запорів

Перш ніж вибрати народні засоби від запору у дорослих, необхідно визначити причину і форму характерного симптому. Лікарі виділяють такі різновиди патологічного процесу та їх провокуючі фактори:

  1. Рефлекторні. Виною тому органічне ушкодження органів ШКТ, інших внутрішніх органів, систем.
  2. Неврогенні. Причиною запорів вважаються функціональні та органічні хвороби органів ЦНС, має місце професійний фактор.
  3. Ендокринні. Зазначений симптом пов'язаний з порушенням функції щитовидної залози, гіпофіза, яєчників.
  4. Токсичні. Це наслідок інтоксикації організму медикаментами, отруйними речовинами.
  5. Механічні. Спостерігаються після хірургічного втручання і появи рубців, стають наслідком пухлини, хворобливого подовження товстої кишки.
  6. Гипокинетические. Виникають в житті пацієнта при пасивному способі життя, малої фізичної активності.
  7. Аліментарні. Це результат суворої дієти, гострого дефіциту в добовому раціоні страв, багатих рослинною клітковиною. Важливо відмовитися від манної і горохової каш, не вживати міцний чай і какао.

Лікування запору народними засобами

Хворобу краще попередити, ніж потім лікувати консервативними методами. Наприклад, ніколи не можна терпіти посил в туалет і віддаляти процес дефекації. Щоб лікування запорів у дорослих в домашніх умовах було максимально продуктивною, потрібно дотримуватися таких рекомендацій:

  1. Корисно рясне питво, яке розріджує затверділі калові маси. Рекомендована добова доза – 2,0 л, додатково вітаються інші види рідини.
  2. Важливо уникати стресів і надмірно не переживати ту або іншу життєву ситуацію. В іншому випадку наростають ознаки затвердіння калових мас.
  3. Рекомендується займатися спортом або просто підвищити фізичну активність, інакше розвиваються застійні явища органів тазу.
  4. Щоб нормально і вчасно ходити в туалет по нужді, належить навчитися правильно поєднувати продукти харчування в одній трапезі.
  5. Потрібно не пропускати планові прийоми їжі, щоб ввечері надмірно не перевантажувати роботу шлунка. Їжу кожен раз ретельно пережовувати.

Особливості харчування

Фахівці при схильності до запорів і наявності таких рекомендують в домашніх умовах переглянути повсякденний раціон. Боротися з таким неприємним симптомом можна методом правильного харчування. Ось основні правила:

  1. Харчуватися рекомендується невеликими порціями, при цьому не подовжувати інтервал між сусідніми трапезами.
  2. Кількість добових прийомів їжі повинно складати 5-6, додатково можна додати перекуси свіжими фруктами, натуральними соками.
  3. Якщо розвивається атоническая форма захворювання, важливо підвищити порції продуктів, багатих рослинною клітковиною.

Щоб поліпшити перистальтику кишечника і боротися з проблемами травлення в домашніх умовах, акцент робити на споживання таких продуктів харчування в добовому меню:

  • сухофрукти;
  • висівки, чорний хліб;
  • кисломолочні продукти (крім молока);
  • вівсянка, гречка, ячна крупа;
  • свіжі овочі, фрукти;
  • горіхи, мед;
  • біле вино;
  • свіжа зелень;
  • натуральні соки;
  • вода.

Висівки для лікування запорів

В основі цього натурального продукту міститься клітковина, яка позитивно впливає на моторику органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту, стимулює перистальтику кишечника, сприяє нормалізації його мікрофлори. Серед корисних властивостей висівок лікарі виділяють якісне очищення травної системи, нормалізацію рівня холестерину, зростання корисних бактерій. Протипоказання відсутні за винятком індивідуальної непереносимості висівок. Щоб боротися з затвердінням калових мас, рекомендується вибрати одне із запропонованих нижче народних засобів:

  1. Пшеничні висівки потрібно залити окропом так, щоб гаряча вода повністю покрила їх поверхню.
  2. Після цього дати рідини остаточно охолонути і процідити через кілька шарів марлі, залишити кашку.
  3. Готовий склад вживати вранці по 1 ч. л., а через тиждень поступово підвищити дозу до 2 ст. л. Продовжувати лікування 2 тижні.

Засіб доступне. Висівки можна придбати у всіх аптеках міста. Ось інша, не менш ефективне народний засіб, яке в домашній обстановці допомагає боротися з запорами за умови дотримання всіх лікарських рекомендацій:

  1. 2 ст. л. пшеничних висівок розбавити 1 ст. гарячого молока.
  2. Поставити ємність у тепло і дати охолонути в природних умовах.
  3. Настояти 40 хвилин, після чого віджати висівки.
  4. Вранці до прийому їжі з'їдати готову порцію.
  5. Лікування продовжувати протягом 1 місяця.

Сенна

Такий лікарський засіб дозволено використовувати дорослим пацієнтам навіть при хронічній формі захворювання. Готовий напій має виражений послаблюючий ефект, стимулює перистальтику кишечника, діє м'яко і цілеспрямовано. У дитячому віці запропоноване лікування запору народними засобами вкрай небажано, важливо враховувати токсичність активних компонентів сени. Нижче представлені найбільш ефективні народні рецепти:

  1. Висушену траву сени попередньо змолоти в порошок.
  2. Після 1 ст. л. готового порошку залити 1 ст. окропу, настоювати ніч.
  3. Процідити, приймати суміш щоранку натщесерце (по 1 ст. л.).
  4. Курс лікування – 2 тижні.

Якщо таке лікування запору народними засобами не допомогло, чи готовий склад викликає почуття гострої відрази, є ще один рецепт. Присутність чорносливу будь-якій страві додає пікантний смак і ліків теж:

  1. Необхідно подрібнити 1 ст. л. сени.
  2. Промити і подрібнити 100 г чорносливу.
  3. З'єднати інгредієнти, залити 500 г окропу.
  4. Процідити засіб після попереднього охолодження.
  5. Приймати по 3-5 ст. л. щогодини, позитивна динаміка спостерігається вже через 10 годин.

Чистотіл

Це лікарський засіб має помірними проносними властивостями, але важливо не забувати про його токсичності. Чистотіл має ряд медичних протипоказань, дозволений до застосування не всім пацієнтам. Нижче представлені ефективні народні засоби, як боротися із запорами:

  1. З'єднати в одою місткості по 250 г цукру і попередньо подрібненого чистотілу.
  2. Викласти склад на кілька шарів марлі і скрутити джгутом.
  3. Опустити загорнутий шматок марлі в банку з сироваткою, закрити кришкою, примотати щільною тканиною.
  4. Наполягати ліки в темному місці протягом 2 тижнів.
  5. Щоб боротися з симптомом, вживати по 0,5 склянки за чверть години до трапези.

Продовжуючи вивчати народні засоби від запорів у жінок і чоловіків, рекомендується звернути увагу на інше ліки, яке можна приготувати набагато швидше. Рецепт приготування і спосіб застосування гранично простий:

  1. Зрізати свіжі стебла чистотілу, промити під проточною водою.
  2. Подрібнити в м'ясорубці, віджати свіжий сік.
  3. У перший день випивати по 1 ч. л. тричі за добу до прийому їжі.
  4. На наступний день – по 1 ст. л. з таким же тимчасовим інтервалом.
  5. Приймати засіб до настання стійкої позитивної динаміки.

Чорнослив

Щоб боротися з затвердінням калових мас, рекомендується ретельно розжовувати і з'їдати по кілька ягід чорносливу щодня, можна попередньо розм'якшеному вигляді. Сухофрукт не має медичних протипоказань, при порушенні стільця дозволений до застосування навіть маленькими дітьми. Нижче представлено два народних засоби, як успішно боротися з запорами:

  1. Першим ділом залити 0,5 кг чорносливу 3,5 л окропу.
  2. Поставити на вогонь, кип'ятити склад 25 хвилин.
  3. Після охолодження додати 50 г кори крушини, знову кип'ятити 25 хвилин.
  4. Потім додати 200 г витяжки або відвару з плодів шипшини.
  5. Засіб пити перед сном по половині склянки.

Вибираючи народні засоби від запору у літніх, лікарі рекомендують чорнослив. Ось нескладний рецепт на кожен день:

  1. 10 шт. чорносливу залити 1 ст. окропу.
  2. Наполягати готовий склад всю ніч.
  3. Вранці процідити, приймати по 1 ч. л.
  4. Можна додавати в кисломолочні продукти.

Масла при запорах

Народне лікування представляє масляні основи, які володіють м'яким проносним ефектом, діють практично миттєво, підвищують тонус прямої кишки, допомагають боротися з затвердінням калових мас. Єдине медичне протипоказання – підвищена чутливість організму до тих чи інших інгредієнтів. Щоб боротися з проблемою травлення, ось ефективні народні засоби, дозволені до застосування кожен день:

  1. Рицинова. В складі масла переважають лінолева, олеїнова і рицинолевая кислоти, які подразнюють рецептори товстої кишки, розм'якшують фекалії. Добова доза для дорослих – 30 г, яку потрібно вживати один раз за добу.
  2. Вазелінове. У складі масляної основи зібрані вазелін і парафін, які сприяють швидкому відходження калових мас. За 2 години до прийому їжі необхідно випивати по 0,5-1 ч. л. концентрованого вазелінового масла.
  3. Лляна. Масло містить цінні вітаміни і омега-кислоти, які вважаються натуральної мастилом, доречні для вирішення проблеми затвердіння калових мас. Необхідно вживати всередину по 1 ст. л. масляної основи і запивати водою. Таке народне ліки обов'язково вживати перед їдою.

Вправи при запорах

Щоб нормалізувати стілець, необов'язково проводити фізіотерапевтичне лікування в умовах стаціонару, пити таблетки і готувати народні рецепти. Існують спеціальні вправи, завдяки яким можна швидко позбутися від запору, стимулювати перистальтику кишечника. Результат спостерігається після виконання декількох підходів. Нескладні вправи на кожен день представлені нижче:

  1. Масаж живота. Щоб пом'якшити калові маси, лежачи на спині, потрібно протягом 10 хвилин виконувати кругові рухи рукою по животу. Рухатися обов'язково тільки за годинниковою стрілкою.
  2. Підтягування. Лежачи на спині, руки завести над головою, корпус і ноги тримати прямими. Необхідно підтягнутися, при цьому верхні і нижні кінцівки направляти в протилежні сторони.
  3. Напруга. Утримувати руки високо над головою, при цьому зафіксувати їх за спинку ліжка. Ноги зі ступнями максимально натягнути, стопи повернути вправо-вліво по 10 повторів на кожну сторону.

Лікування вікових запорів

Сік алое з медом відмінно допомагає при спастичних запорах, пом'якшує стілець, допомагає нормалізувати перистальтику. Для приготування самого простого народного засобу потрібно зірвати кілька листя алое, які зберігати в холодильнику 14 днів. По закінченню зазначеного терміну пропустити алое через м'ясорубку, віджати через кілька шарів марлі і отримати сік. У готовий концентрат додати 2 ст. л. лимонного соку, стільки ж білого вина. Протягом 2-3 тижнів готове приймати ліки по 1 ч. л. натщесерце. Є інші, не менш ефективні народні засоби:

  1. З'єднати в одній ємності інжир, курагу, чорнослив 300 г кожного сухофрукта. Додати 50 г попередньо подрібненого в порошок листя сени, 200 г меду. Однорідний склад краще зберігати в холодильнику, приймати по 1 ст. л. вранці і ввечері, бажано перед сніданком.
  2. Селера має природним проносним ефектом, дозволений до застосування навіть пенсіонерам. Необхідно в рівних пропорціях з'єднати соки селери і моркви, приймати натще по половині склянки протягом дня (до 3-4 разів). Прискорити лікування допоможуть буряковий, шпинатовий концентрат.
  3. Аґрус. Необхідно 1 ст. л. ягід заварити в 200 мл окропу, тримати на помірному вогні 10 хвилин. Потім отриманий відвар остудити, настояти в прохолодному місці, після процідити і вживати по 50 мл натщесерце. Курс – поки симптоми остаточно не зникнуть.
  4. Ревінь. Корінь зазначеного рослини потрібно промити, висушити, обов'язково подрібнити. 1 ст. л. готового сировини заварити 2 ст. окропу, після томити на вогні ще 10 хвилин. Настояти, процідити, вживати по третині склянки в нерозведеному вигляді обов'язково натщесерце.
  5. Кропова вода. Необхідно 1ст. л висушених насіння кропу залити 300 мл окропу і варити 5-7 хвилин. Настояти під накритою кришкою, процідити, випивати приготовану кропову воду протягом доби. Склад дозволений глибоким пенсіонерам, новонародженим дітям, немовлятам в якості лікувального чаю, корисного і тонізуючого напою.

Лікування запору у дітей народними засобами

Перш ніж підібрати народне засіб від запору в дитячому віці, важливо виключити ризик виникнення побічних явищ. Для цього упевнитися, що відсутня непереносимість того чи іншого інгредієнта у складі народного засобу. Деякі діти відчувають алергію на продукти життєдіяльності бджіл. Якщо протипоказання відсутні, ось ефективні і безпечні народні рецепти, які допомагають успішно боротися із затверділими каловими масами:

  1. Якщо випити натщесерце 1 ч. л. вазелінового масла, відходження калових мас настає через 20-30 хвилин.
  2. Можна боротися з запором кропової водою, а для цього запарити 1 ст. л. насіння в 1 ст. окропу і настояти. Випивати відвар по 1-2 ст. л. залежно від віку дитини.
  3. Необхідно 150 г зерен вівса залити 250 мл окропу, настоювати протягом ночі. Отриманий відвар вживати вранці натщесерце.
  4. У 200 г кефіру додати 2 ст. л. ромашкового відвару, 1 ч. л. оливкової олії. Розділити готове засіб на 2 добових прийоми – вранці і ввечері.
  5. З'єднати подрібнений чорнослив і курагу в рівних пропорціях, додати до сухофруктам 1 ст. л. меду, перемішати. Скачати кульки, зберігати в холодильнику, приймати по 3-4 шт. за раз.

Терапія запору при вагітності

В даному випадку проблема виникає не через сидячого способу життя, а зважаючи підвищеного тиску зростаючого плоду на органи травної системи вагітної жінки. Щоб боротися з затвердінням калових мас, можна з'їсти половину відвареного буряка, випити свіжий буряковий або сливовий сік. Ось інші рекомендації:

  1. Можна приготувати запечену гарбуз, яку вживати замість одного основного прийому їжі.
  2. Якщо у кефір додати пару ложок оливкової олії, через деякий час настає проносний ефект.
  3. Можна приготувати відвар чорниці, який приймати всередину по 1-2 ст. л. натщесерце курсом 7-10 днів.

Відео

Супер-їжа для боротьби з запорами. Помічники кишечника

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!