Содовий розчин для лікування захворювань - як правильно приготувати

Гідрокарбонат натрію відрізняється багатофункціональністю і використовується в медичних цілях, харчової промисловості, має широке косметичне застосування. Використовувати содовий розчин у народній та офіційній медицині почали ще в минулому столітті: він успішно застосовується для лікування хворого горла, молочниці, опіку, багатьох незначних пошкоджень шкіри. Розчин харчової соди не вилікує повністю захворювання начебто ангіни, але здатний швидко, ефективно зняти багато їх неприємні симптоми.

Чим корисний содовий розчин

Гідрокарбонат натрію здатний чинити на організм людини значний позитивний вплив при правильному застосуванні. Так, розчин соди для полоскання горла ефективно бореться із запаленням слизової оболонки. Крім цього, він допоможе швидко позбутися від печії за рахунок нейтралізації частини кислоти, не пошкоджуючи при цьому слизову шлунка. Содово-сольовий розчин відомий своєю бактерицидною, протизапальною дією.

Для горла

Біль у горлі, кашель, викликаний різними хворобами, мають одну природу – запальний процес. Полоскання горла содою допоможе зняти цей неприємний, дратівливий симптом за рахунок ефективної боротьби із запаленням, зниженням температури ураженої ділянки. Розчиніть дві чайних ложки гідрокарбонату в невеликому склянці теплої, але не гарячої кип'яченої води, після чого полощіть таким розчином горло 2-3 рази на день після їжі.

Від молочниці

Дуже поширене, неприємне жіноче захворювання, викликане порушенням мікрофлори піхви, теж може бути полегшено подмываниями содовим розчином. Для цього приготуйте суміш з 15 р. порошку на літр теплої води. Проводите процедуру спринцювання пару раз в день. Гідрокарбонат натрію в змозі вбити грибок, привести в норму кислотно-лужний баланс, дуже швидко зняти неприємний свербіж. Під час вагітності цей метод є одним з найбільш безпечних використовується речовина, на відміну від інших ліків, не зробить негативного впливу на плід.

Для очей

Своє застосування гідрокарбонат має в лікуванні захворювань очей. Так, при кон'юнктивіті, запаленні зовнішньої слизової оболонки очного яблука, розчин питної соди може зняти біль, свербіж, зменшити почервоніння. Концентрація розчину не повинна бути занадто великою, інакше лікування обернеться ще більш значними проблемами. Розведіть 1 ч. ложку порошку на склянку теплої кип'яченої води. Акуратно протирайте очі за допомогою ватяних тампонів. Процедуру слід виконувати 3-4 рази на добу.

Від кашлю

Гідрокарбонат допоможе не тільки при запаленнях горла, але й пом'якшить кашель. Застосування всередину розчину харчової соди сприяє виведенню мокротиння, що полегшить перебіг захворювання. Змішайте половину чайної ложки порошку з гарячим кип'яченим молоком, додайте трохи цукру або меду і трохи вершкового масла. Зачекайте, поки суміш трохи охолоне, після чого випийте маленькими ковтками. Готувати і вживати такий напій слід один раз на ніч.

У стоматології

Серед властивостей харчової соди є і ті, що допоможуть при лікуванні захворювань порожнини рота. Можливе проведення домашнього відбілювання емалі, зняття зубних каменів. Для цього змішайте гідрокарбонат з лимонним соком або перекисом водню, після чого нанесіть на зуби пальцем або ватним тампоном. Процедуру не можна проводити частіше разу на місяць, щоб уникнути пошкодження емалі. Також полоскання рота слабким содовим розчином допоможе при запаленні ясен, стоматиті.

При порушеннях шлунково-кишкового тракту

За рахунок двох ще двох корисних властивостей гідрокарбонат здатний справлятися з проблемами ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Прийнятий внутрішньо натщесерце содовий слабкий розчин відмінно сприяє виведенню шлаків і токсинів з організму. Це речовина знайшло широке застосування в боротьбі з харчовими отруєннями, загострення гастриту, діареєю. Найпопулярнішим використанням розчиненого у воді порошку є придушення печії за рахунок нейтралізації залишків кислоти, що знаходиться в шлунку.

Для лікування шкірних захворювань

При усуненні різних захворювань, що вражають шкірні покриви, теж зможе допомогти гідрокарбонат. Теплі ванночки з гарячим содовим гидрораствором допоможуть від грибка стопи, лупиться або трескающейся шкіри. В якості додаткового компонента до таких ванночок можна додати кілька крапель йоду або нашатирного спирту, що посилить знезаражуючий ефект. Гідрокарбонат може бути використаний і для боротьби з прищами, вуграми. Розведіть порошок водою до стану кашки, нанести на обличчя, через 20 хвилин змийте.

Як зробити содовий розчин

Багато захворювання вимагають застосування відрізняються щодо концентрації гидрорастворов соди. Щоб зрозуміти, наприклад, як зробити двовідсотковий розчин соди, дізнайтеся, що таке концентрація. Це співвідношення всередині розчину маси або об'єму речовини по відношенню до загальної кількості рідини. Одна чайна ложка вміщає близько 5 грам гідрокарбонату. Щоб отримати потрібне співвідношення, налийте в мірну чашку обсяг води, який можна для 5 грам порошку обчислити за допомогою рівняння знаходження концентрації.

Застосування содового розчину

Використання розведеного водою гідрокарбонату для лікування захворювань, зняття симптомів виправдано з медичної точки зору, але вимагає дотримання деяких правил. Так, полоскання содою порожнини рота не варто проводити з використанням занадто концентрованого гидрораствора. Ванночки, навпаки, не матимуть потрібного ефекту, якщо розвести водою занадто мало порошку. Самі процедури слід проводити, дотримуючись певної послідовності дій.

Полоскання

Перед тим, як розводити соду для полоскання горла, дізнайтеся, від якого захворювання ви страждаєте. Від типу хвороби залежить концентрація порошку. Розрахуйте необхідну кількість речовини, розведіть гідрокарбонат потрібною кількістю теплої кип'яченої води. Якщо маєте справу з простудними захворюваннями, в розчин соди для полоскання горла можна додати трохи морської солі. Полоскання потрібно проводити від 3 до 6 разів за добу в залежності від типу, тяжкості перебігу захворювання, прояви симптомів. Полоскання допоможе від таких хвороб:

  • ангіна;
  • фарингіт;
  • ларингіт;
  • ГРВІ;
  • стоматит;
  • запалення ясен;
  • тонзиліт.

Спринцювання

Як і содові клізми, спринцювання проводяться теплим гидрораствором слабкої концентрації до 10%. Рідина вводиться всередину піхви двома способами: за допомогою гуртки Есмарха або спринцівки. У першому випадку буде використано значний обсяг рідини. Щоб вона не витекла відразу, процедуру треба проводити лежачи а спині, розвівши ноги по сторонах і закинувши їх трохи вище голови. Застосування спринцівки виключає таку проблему за рахунок менших обсягів введеного всередину речовини. Ця процедура застосовується для лікування кандидозу: гідрокарбонат вбиває грибок, знижує кислотність.

Промивання

Даний тип процедури застосовується для зняття набряку носових пазух, позбавлення від нежиті. Приготуйте п'ятивідсотковий гидрораствор, використовуючи кип'ячену воду трохи тепліше температури людського тіла. Перед промиванням необхідно повністю очистити носові ходи. Для цього скористайтеся спеціальними краплями або спреєм. Повільно введіть в кожну ніздрю по 100 мл рідини через спринцівку. Почекайте, поки вона витече повністю, після чого повторіть процедуру 2 рази. Промивання носа содовим гидрораствором робляться до 5 разів за день і допомагають при захворюваннях:

  • інфекційний нежить;
  • алергічний нежить;
  • набряк носових пазух;
  • гайморит;
  • лікування механічних пошкоджень.

Содові ванни

Цей тип процедури може бути використаний для загального оздоровлення організму, стимулювання процесу зниження ваги, зняття стресу, очищення шкіри. Не можна приймати такі ванни під час вагітності, при наявності хронічних захворювань і будь-яких хвороб серцево-судинної системи, відкритих ран. Щоб правильно приготувати вону з гідрокарбонатом натрію, вам знадобиться градусник і 200 р. соди. Температура води повинна підтримуватися в межах 35-40 градусів. Процедура триває максимум 20 хвилин, а після неї слід пару годин уникати будь-якої фізичної навантаження.

Содові інгаляції

Якщо в силу яких-небудь причин полоскання або пиття розчину неможливо, спробуйте скористатися ще одним методом лікування – вдиханням содового пара. Процедура сприяє кращому відходженню мокротиння, пом'якшення кашлю, зняття закладеності носа і запалення верхніх дихальних шляхів. Час проведення інгаляції має бути строго в межах від 5 до 10 хвилин. Щоб вийшов потрібний вам пар, розведіть 1 столову ложку харчової соди на 1 літр гарячої (70-80 градусів) води. Метод допомагає при захворюваннях:

  • сухий, вологий кашель;
  • нежить;
  • ангіна;
  • ГРВІ;
  • закладеність носа.

Як пити содовий розчин

Крім властивості знижувати кислотність середовища шлунка, сода може мати і більш довготривалий сприятливий ефект, якщо розводити її водою і пити натщесерце зранку. Порошок потрібно розводити мінімальними дозами по ¼ ч. ложки на склянку води. Цей метод стабілізує кислотно-лужний баланс крові, сприяє виведенню з організму шлаків, токсинів, стимулює процес спалювання жиру, зупиняє каменеутворення в нирках. До протипоказань прийому соди всередину відносяться:

  • вагітність;
  • знижена кислотність шлунка;
  • цукровий діабет;
  • аритмія;
  • схильність до набряків.

Відео

Як правильно приготувати содовий розчин

СОДА-ПРАВИЛЬНО СПРИЙМАЙ СОДУ ЗА СХЕМОЮ! ХВОРІ СУГЛОБИ.ГУСТА КРОВ.ЗАБИТІ СУДИНИ-ПИЙ ЩОДНЯ СОДУ

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!