Волоський горіх - користь і шкоду для організму людини

Походження назви плоду сягає глибоко в історію, але його пов'язують з тим, що зазначений продукт був завезений у Європу з Греції. Вживаючи його в їжу, цікаво буде дізнатися про цілющі властивості волоського горіха – його користь і шкоду для жінок, чоловіків. Можна зустріти інші назви цього продукту: грецький, царський чи волоський. Що таке волоський горіх – користь і шкода, ви дізнаєтеся з цієї статті.

Що таке волоський горіх

Дерево з широкою кроною і товстим стовбуром сірого кольору – опис, що характеризує рослина. По висоті дерево досягає 25 м, крона в діаметрі може зрости до 20 м. Листя розпускаються разом з дрібними квітками зеленого кольору. Рослина запилюється з допомогою вітру. Плоди являють собою великі горішки, мають товсту зелену шкірку і міцну кісточку з 2-5 неповними перетинками. Дозріваючи, шкірка висихає і відділяється, а кісточка залишається, зберігаючи в собі їстівне ядро. Час цвітіння припадає на травень, дозрівання плодів відбувається восени.

Склад

Користь горішків полягає в антивоспалительных і антимікробних ефекти. Крім плодів, застосовуються листя та інші частини рослини. Листя містять жирні олії, дубильні сполуки, вітаміни А, С, Е, алкалоїди, каротин, що очищають судини. Ядра горіха багаті жирними кислотами, білками (протеїнами), вільними амінокислотами, клітковиною, вітамінами К, Е, Р, С, солями заліза і кобальтом. Шкаралупа містить фенолкарбонові кислоти, кумарини, стероїди, пелликулы. Нижче наведено вміст вітамінів, мінералів на 100 г:

НазваВміст (мг)
вітамін С1,4
вітамін В6 та інші з цієї групи2,73
фосфор346
вітамін Е0,71
кальцій99
поліненасичені жирні кислоти Омега-39000
мідь1,59
калій441
цинк3,10
магній159
марганець3,41
залізо2,89
натрій3,53

Калорійність

Калорійність горіхових плодів становить близько 650 кілокалорій на 100 грам очищених ядер. Плоди довгий час зберігаються в шкаралупі і не втрачають первісних властивостей, а їх вага коливається від 5 до 17 грам. Вживаючи їх, не варто боятися за фігуру: щодня з'їдаючи по 4 шт., можна принести своєму організму величезну користь. Плоди описуваного дерева – ідеальний і корисний перекус для організму.

Чим корисний волоський горіх

З відварів листя роблять примочки при різних травмах, а горіхове масло сприяє загоєнню опіків. Ядра містять Омега-3 – ненасичені жирні кислоти, необхідні для нормальної роботи судин головного мозку. До складу продукту входять цинк і марганець – мікроелементи, що знижують рівень цукру в крові. Плоди підвищують імунітет, очищають організм. Стану або захворювання, при яких необхідно вживати горіхи:

  • для зміцнення кровоносних судин;
  • для лікування захворювань серця;
  • при онкології;
  • при запорі;
  • в якості профілактики атеросклерозу;
  • при захворюваннях печінки;
  • при нормалізації кислотності шлунка;
  • для поліпшення роботи травної системи.

Для жінок

Корисні властивості волоського горіха важливі для жіночого організму, т. к. речовини в складі впливають на гормональний баланс. При порушенні менструального циклу, хворобливості показано вживання горіха. Продукт знижує ризик захворювання на рак молочних залоз. Вживання горіха допомагає жінкам впоратися зі стресами, поліпшити стан шкіри і волосся. Рекомендується з'їдати по 2 штуки в день. Продукт допомагає:

  • при лікуванні гінекологічних захворювань, безпліддя;
  • поліпшити розвиток плоду, якщо горішки є в раціоні вагітних;
  • нормалізувати активність статевих залоз.

Для чоловіків

Величезна користь волоських горіхів для чоловіків обумовлена вмістом унікальних компонентів і мікроелемента під назвою «цинк». З юнацького віку даний продукт сприяє гармонійному розвитку організму. Вживання плода провокує зростання статевих залоз, поліпшує роботу простати і приводить в норму рівень тестостерону. Норма вживання плодів для здорового чоловіка становить близько 15 штук на день.

Лікувальні властивості волоського горіха

Прочитавши про волоський горіх – його користь і шкоду, можна дізнатися, що використовуються всі частини рослини (наприклад, для виготовлення препаратів бактерицидної дії, загальнозміцнюючий і протиглистовою). Користь волоських горіхів для організму обширна. Ядра мають властивість уповільнення росту пухлин, позитивно впливають на серцево-судинну систему, запобігаючи появі тромбів. У плодах містяться антиоксиданти поліфеноли, які запобігають пошкодження печінки. Вживання горішків натще у дорослих з діабетом 2 мірою знижує рівень інсуліну.

Ядра

Ядра зміцнюють і покращують кровоносну, статеву системи. У бурої шкірці горіхових ядер містяться стероїди. Для очищення судин можна використовувати суміш подрібнених ядер з родзинками і ложкою меду. Для приготування засобу необхідно змішати в рівних пропорціях інгредієнти, додати сік половини часточки лимона на 600 г суміші. Вживати тричі на день по столовій ложці за двадцять хвилин до їжі. Така ж суміш буде допомагати при простатиті, т. к. її застосування підвищує потенцію. Рецепт простий настоянки зелених, незрілих плодів:

  1. Взяти 30 ядер зелених волоських плодів, подрібнити.
  2. Пересипати в темну ємність, залити спиртом.
  3. Настоювати 14 днів.

Перегородки

Цілющими властивостями володіють горіхові перегородки, які містять велику кількість йоду, тому настойки і відвари використовують для насичення організму даним елементом. Для відновлення роботи щитовидної залози теж використовують похідні з перегородок, які ще й покращують пам'ять. Чай з перегородок застосовується при кістах яєчників і простатиті. Пити його потрібно три рази в день. Для приготування чаю потрібно:

  1. Дві столові ложки мембран залити окропом у кількості 150 мл
  2. Кип'ятити протягом 20 хвилин.
  3. Дати чаю настоятися 60 хвилин.

Шкаралупа

В шкаралупі містяться кумарини, які діють заспокійливо на організм. Завдяки карбоновим кислотам і фенолу з організму виводиться холестерин, а шлаки і бляшки розсмоктуються. Відвари з шкаралупи використовуються при шкірних виразках, лишаях. Нижче описаний рецепт настоянки, приготування і застосування її для лікування шкірних захворювань:

  1. Шкаралупу 20 штук подрібнюють.
  2. Сировину заливають окропом.
  3. Настоюють 2-3 години, потім проціджують.
  4. Рідиною просочують тканину і прикладають до ураженого місця, можна використовувати разом з іншими рослинними маслами.

Листя волоського горіха

В горіхових листі міститься аскорбінова, нікотинова кислота (вітамін РР), глікозиди, каротин, флавоноїди, необхідні організму. Відвар використовують для лікування запалення порожнини рота, горла, для поліпшення роботи травної системи. Рослина має глистогінні, болезаспокійливі, імуностимулюючі, кровоспинні властивості. Один із засобів боротьби з шкірними екземами, прищами – це сік листя горішка. Такий відвар допоможе відновити обмін речовин і позбавить від авітамінозу, і готується він таким чином:

  1. Залити 1 чайну ложку сировини окропом (200 мл).
  2. Кип'ятити на повільному вогні 25 хвилин.

Екстракт волоського горіха

Екстракт горішка діє проти збудників паразитарних, має загальнозміцнюючі властивості. Екстракт застосовується в косметології, фармацевтиці, допомагає при нирковій недостатності. Витяжку одержують способом екстрагування (витягу) з листя, а потім додають у креми для шкіри або використовують як заспокійливий засіб. Приготувати народний засіб з додаванням корисної витяжки можна самостійно, але для цього варто придбати екстракт в аптеці.

Пророщені горіхи волоські користь і шкода

Для пророщування необхідно взяти кілограм горіхів у шкарлупі, залити прохолодною водою. Рідина повинна повністю покривати шкаралупу. Далі, необхідно поставити каструлю в провітрюване місце, залишити на 14 днів. Через кожні 24 години міняйте воду, двічі перемішуйте плоди. Після спливу двох тижнів, поставте каструлю в холодильник. Завдати організму шкоди, а не користь, такі горішки можуть тільки при панкреатиті. Перелік, чим корисний волоський горіх пророщений:

  • перетворення складних речовин сухих ядер прості, що сприяє більш швидкому засвоєнню;
  • очищенням кровотоку;
  • продовжує молодість;
  • відновлює роботу нервової системи;
  • зміцнює імунітет.

Шкода волоського горіха

Корисні властивості, великий вміст вітамінів може негативно позначитися на здоров'ї людини. Необхідно заздалегідь дізнатися, що собою являє волоський горіх – користь і шкода. Особам, які мають непереносимість або алергії до компонентів, взагалі заборонено вживати ці плоди, т. к. користі це не принесе, а тільки шкоду. Якщо у вас немає нижчеперелічених протипоказань до застосування, то шкода може з'явитися тільки при вживанні великої кількості даного продукту. Заборонено їсти горішки при наступних станах:

  • розладах шлунково-кишкового тракту;
  • підвищеної коагуляції крові;
  • коліті;
  • псоріазі, екземі, нейродерміті;
  • запаленні підшлункової залози.

Відео

Волоський горіх - користь і шкода. Склад і калорійність волоських горіхів

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!