Трави від гіпертонії - народні рецепти. Лікування підвищеного тиску зборами і сечогінними травами

Одним з найбільш діагностованих по всьому світу захворювань є гіпертонія або збільшений тиск. Хвороба може протікати у прихованій чи відкритій формі, але завжди дає ускладнення на серце і судини, тому важливо її контролювати. Від підвищеного тиску допомагають народні способи лікування травами і зборами.

Які трави знижують тиск

Гіпотензивною дією володіють трави для зниження тиску. Вони призводять роботу серця в норму, знижують силу тиску артеріальній крові на стінки судин і аорт. Трави при підвищеному тиску, допомагають нормалізувати гіпертонію:

  1. Малий барвінок – застосовується у налаштуванні, для яких використовуються квітки, листя, стебла. Приймається засіб двічі в день строго по п'ять крапель.
  2. Астрагал – приймається в настоянках або відварах. Спиртова настоянка з стебел і листя пити по 20 крапель, водний відвар – по 300 мл за добу.
  3. Сухоцвіт болотна – росте на болотах та мочарами, використовується для лікування початкової стадії гіпертонії. Відвар п'ють 3 рази на день по три ложки.

Трави розріджують кров і знижують тиск

При підвищеному ризику тромбоутворення корисно застосовувати трави для розрідження крові при високому тиску. Вони застосовуються на 2-3 стадії хвороби, що перешкоджають утворенню кров'яних згустків і захищають тканини від кисневого голодування. Наступні трави від високого тиску корисно включити в раціон жінкам і чоловікам:

  1. Обліпиха – приймаються плоди і листові відвари.
  2. Буркун – водний відвар рослини розріджує кров.
  3. Верба біла – відвар кори і листя знижує тиск.

Трави нормалізують тиск

Якщо хвороба хронічна, то трави при гіпертонії повинні постійно бути присутнім у раціоні пацієнта, щоб захищати судини і серце. Привести в порядок показники артеріального тиску допоможуть збори і настої рослин. Наступні трави для нормалізації тиску рекомендують медики:

  1. Настій лаврового листа, насіння калини, кропу. П'ється щодня по склянці, після нормалізації доза знижується вдвічі.
  2. Водний настій пустирника, омела, сухоцвіту і квітів глоду – п'ється по 1,5 склянки за добу, розділивши на три рази.
  3. Чай з ягід глоду – через місяць дає результати.

Сечогінні трави при гіпертонії

Якщо артеріальний тиск підвищений постійно, то на допомогу прийдуть трав'яні відвари з сечогінним ефектом. При періодичних підвищення показників і проблеми з нирками їх заборонено пити по причині великого виведення рідини і солей. Наступні трави від гіпертонії володіють даними дією:

  1. Польовий хвощ – підвищує пульс, виводить зайву рідину.
  2. Береза повисла – настій листя знижує артеріальний тиск, позитивно впливає на роботу нирок.
  3. Мучниця – входить у збори, якщо тиск виникає з причини ниркової недостатності.

Трави при гіпертонії і хворобах серця

Седативний і гіпертензивну дію надають трави від тиску і серця. Вони одночасно знижують АТ та покращують роботу серцевої системи. Ось які трави від гіпертонії потрібно приймати:

  1. Глід червоний – усуває розлади серцевої функції, неврози судин, дисфункцію ритмів серця. Пити потрібно рідкий екстракт або настойку по 1 мл тричі за добу; склянку відвару квіток глоду вживати по 600 мл в день.
  2. Гранат – кірки заварюють, вживають у вигляді чаю, обмежень за обсягом немає.
  3. Ріпчаста цибуля – надає гіпотензивну, протисклеротичну дію. Пити потрібно спиртову витяжку пір'я або свіжий сік.
  4. Спиртова настоянка часнику, змішана з м'ятою – по 20 крапель, розчинених у трьох ложках води в день до їжі.
  5. Конюшина лучна – настій суцвіть вживають по півсклянки тричі на добу.
  6. Пустирник – знижує ритм серця, підвищує силу скорочень серця. Перед прийомом траву замочують у холодній воді вісім годин.
  7. Шипшину – чай з плодів потрібно пити по 100 мл 2 рази на день, через півгодини приймати їжу.
  8. Валеріана – заспокоює посилене серцебиття. Розтерті коріння настоюють у теплій воді або вливають до них холодну воду і варять. У день можна не більше чотирьох столових ложок, розділених на чотири прийоми.

Настоянки від підвищеного тиску

Якщо з самостійним приготуванням трав не впоратися, то виручить готова настоянка від тиску, що продається в аптеці. Їх існує кілька, приймаються курсом протягом місяця, після чого зробити перерву 60 днів. Такі настоянки трав від гіпертонії можна вживати практично всім:

  1. Оману високого – п'ють тиждень по 55 крапель тричі за день.
  2. Глоду – аналогічно оману.
  3. Шоломниці байкальського – по 25 крапель двічі за добу.
  4. Пустирника – по 1,5 мл тричі за добу.

Настоянка з п'яти трав для зниження тиску

Популярною є настоянка з п'яти трав для зниження тиску, яка виходить шляхом змішування із 100 мл настойок півонії, валеріани, пустирника, евкаліпта, 25 мл м'яти. Це кількість змішується з 10 суцвіттями гвоздики, залишається в скляній ємності на півмісяця в темряві. Суміш збовтувати настоянок трав від гіпертонії не можна. Приймається тричі за день по десертній ложці, через 15 хвилин можна їсти. Запивати настоянку потрібно чистою водою, пити місяць, потім відпочити 10 днів.

Трав'яний збір для зниження тиску

Не менш популярним є трав'яний збір від гіпертонії, який представлений в різних варіаціях. У нього входить комплекс трав, які надають гіпотензивну, заспокійливу, сечогінну і розріджує кров дії. Гіпертонічний збір – кілька прикладів (частина вказані спочатку):

  • 2:2:3 квітки календули, коріння барвінка, листя м'яти – 35 г заварюються 300 мл окропу, стоять півгодини, чайна ложка п'ється кожні шість годин;
  • 5:4:3:2 буркун, собача кропива, спориш, кріп – столова ложка замочується склянкою води, п'ється по 50 мл чотири рази більше за день;
  • 1:1:1 плоди шипшини, чорноплідної горобини, глоду – 150 ягід на 500 мл води, пити весь день;
  • 2:1:1:1 корінь валеріани, бадану, вовчуга польового, кора калини – настій п'ється місяць тричі за день до їжі по півтори десертні ложки;
  • 1:2:2:2 деревій, сухоцвіт болотний, корінь валеріани, меліса – 40 г суміші настоюють чотири години у 200 мл кип'яченої води, п'ють по 40 мл тричі за добу.

Збір Караваєва для зниження артеріального тиску

Лужним ефектом володіє збір Караваєва для зниження артеріального тиску, що розріджує кров, лікує від гіпертонії і хвороб серця. У нього входить 24 трави, які з'єднуються в однакових пропорціях – 10 чайних ложок заливаються 1200 мл окропу, тримають на вогні дві хвилини і коштують 2,5 години. Перед вживанням настій травника розігрівається або розбавляється гарячою водою, п'ється пару разів за добу за 25 хвилин до їжі. Прийом суміші триває 2,5 місяця, місяць – перерва. Склад збору:

  • нирки берези, сосни;
  • квіти безсмертника піщаного, календули, липи, ромашки аптечної;
  • кореневища валеріани, дягелю, кульбаби лікарської;
  • трави материнки, золототисячника, звіробою, пустирника, сухоцвіту болотної, деревію, чебрецю, шавлії;
  • листя кропиви, мати-й-мачухи, м'яти перцевої, кульбаби лікарської, подорожника, евкаліпти, олександрійські;
  • кора крушини.

Лікування тиску травами

Як плюси, так і мінуси має тиску лікування травами. До переваг відноситься мінімум неприємних наслідків у порівнянні з медикаментами, а до негативних факторів – ряд протипоказань. Перед початком лікування варто обговорити його з лікарем і заручитися схваленням на фітотерапію. Протипоказання і обмеження при застосуванні трав у лікуванні гіпертонії:

  • заборона при вагітності на пустирник, насіння кропу, буркун, мордовник, грицики;
  • при тромбофлебіті і виразках ШЛУНКОВО-кишкового тракту заборонена чорноплідна горобина;
  • при варикозі і печії заборонена м'ята перцева;
  • при порушеннях ритму серця заборонений глід;
  • при астмі, нефритах, схильності до судом не можна пити мордовник;
  • барвінок відноситься до отруйних рослин, тому не можна перевищувати дозу;
  • спориш заборонений при хворобах нирок;
  • валеріана і буркун при тривалому прийомі погіршують робіт травного тракту.

Відео: трави для зниження артеріального тиску

Які трави знижують тиск

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!