Аутоімунний тиреоїдит - лікування народними засобами: рецепти

Щитовидна залоза – важливий орган для всього організму, що відповідає за вироблення гормонів. При його дисфункції спостерігається гормональний дисбаланс, який призводить до серйозних проблем зі здоров'ям. Ефективне лікування щитовидної залози народними засобами забезпечує стійку динаміку в найкоротші терміни і без побічних явищ.

Як лікувати щитовидну залозу народними засобами

Якщо прогресує аутоімунний тиреоїдит, по суті, це запалення щитоподібної залози, яке провокує вироблення імунітетом специфічних антитіл, що сприймають тканини залози, як чужорідні тіла. Вилікувати характерний недуга складно, тому лікарі привертають не тільки методи офіційною, але і альтернативної медицини. При відсутності терапевтичних заходів аутоімунний тиреоїдит тільки прогресує.

Олійні витяжки

Якщо лікарі діагностували аутоімунний тиреоїдит – лікування народними засобами ефективно з використанням масляних основ. Рекомендується залучати до інтенсивної терапії витяжки таких лікарських рослин, як череда, кирказон, буркун, чистотіл, нетреба. Для приготування ефективного народного засобу потрібно:

  • подрібнити частина висушеної трави (на вибір), залити такою ж кількістю масла без запаху;
  • наполягати складу в скляній ємності до 4 тижнів;
  • по мірі готовності натирати олійною витяжкою шию (особливо зону зобу) перед сном.

Перегородки волоських горіхів від вузлів щитовидної залози

Щоб зняти запалення, можна приймати протизапальні препарати, але краще довіритися лікування народними засобами, що користується популярністю не перше десятиліття. Наприклад, перегородки волоських горіхів при правильному приготуванні ліків гальмують захворювання, успішно лікують гіпотиреоз, зміцнюють ослаблений імунітет. Рецепт дуже простий, вам знадобиться підготувати:

  • перегородки волоських горіхів – 25 шт.;
  • медичний спирт – 100 мл

Приготування, лікування:

  1. Подрібнити перегородки волоських горіхів, залити зазначеною кількістю спирту (можна горілкою).
  2. Настоювати 14 днів в темряві.
  3. Для лікування аутоімунного тиреоїдиту приймати настоянку по 20-25 крапель перед кожною трапезою.

Настоянка з соснових бруньок

Якщо лікар виявив проблеми в роботі ендокринної системи, лікування аутоімунних захворювань народними засобами обов'язково включає цей рецепт перевірений часом. Соснові бруньки швидко знімають запалення, сприяють розсмоктуванню вузлів щитоподібної залози, нормалізують вироблення натуральних гормонів, що регулюють гормональний фон. Нижче представлено ефективне народний засіб з участю соснових бруньок, для нього треба мати:

  • горілку – 500 мл;
  • соснові бруньки – 2 пачки.

Приготування, лікування:

  1. У 500 мл горілки засипати 2 пачки соснових бруньок, закрити пробкою, збовтати і настоювати 14 діб.
  2. Процідити склад, звільнити від кашки, переставити в холодильник.
  3. При лікуванні натирати настоянкою шию кожен вечір перед сном до повного одужання.

Трави для щитовидної залози

Для полегшення загального стану пацієнта лікарі рекомендують ефективну фітотерапію. Основна мета рослинних компонентів – посилити надходження йоду в організм, щоб стабілізувати порушений гормональний фон. Особливо це стосується жінок репродуктивного віку, адже аутоімунний тиреоїдит частіше переважає в жіночих організмах. Вилікувати захворювання можна наступними травами:

  1. Пустирник, нетреба – рослинні компоненти для нормалізації діяльності ендокринної системи.
  2. Деревій, омела біла, чистотіл – трави, що перешкоджають формуванню та зростанню злоякісних пухлин.
  3. Календула лікарська, перстач, кропива – народні засоби для зміцнення імунітету, прискорення процесу одужання пацієнта при аутоімунному тиреоїдиті.

Як лікувати аутоімунний тиреоїдит свіжовичавленими соками

Сокотерапія – це один з найбільш ефективних методів, який нещодавно почав використовуватися при лікуванні аутоімунного тиреоїдиту. Вживання свіжих соків допомагає не тільки скоротити процес масштабного руйнування клітин, але й запобігти їх мутацію в ракові структури. Головне – правильно підібрати інгредієнти, з'ясувати, який сік для яких цілей краще приймати. Ось цінні рекомендації від ендокринологів:

  1. Обліпиховий сік прискорює роботу щитовидної залози, тобто сприяє стабілізації гормонального фону.
  2. Капустяний, лимонний фреші зупиняють руйнування тканин щитовидної залози, перешкоджають поширенню патологічного процесу.
  3. Картопляний особливо корисний при лікуванні аутоімунного тиреоїдиту.
  4. Соки з буряка, моркви, кульбаби зміцнюють ослаблений імунітет, відновлюють функціональність ендокринної системи.
  5. Сік зі шпинату, будучи натуральним антиоксидантом і джерелом вітамінів, посилює імунну відповідь організму.

Щоб вилікувати захворювання таким способом, потрібно визначитися з лікарем, який натуральний інгредієнт повинен брати участь у сокової терапії для конкретної клінічної картини. Ось кілька ефективних рецептів, які вже допомогли багатьом пацієнтам перебороти рецидивуючий аутоімунний тиреоїдит:

  1. Морквяно-буряковий фреш. З'єднати 1 ч. буряків і 3 ч. моркви. Приймати на сніданок замість чаю, забезпечуючи безперешкодний відтік жовчі.
  2. Капустяно-лимонний сік. Обидва інгредієнта необхідно взяти в однакових пропорціях, пити напій вранці і ввечері для активізації імунної відповіді організму.
  3. Мікс. Необхідні інгредієнти – шпинат, буряк, капуста і морква, взяті в пропорціях 1:1:2:4. Пити натщесерце, курс лікування – 2-4 тижні за медичними показаннями.

Харчування при аутоімунному тиреоїдиті

Якщо збільшений зоб, лікарі підозрюють аутоімунний тиреоїдит. Щоб точно поставити остаточний діагноз, необхідна діагностика, після якої призначається лікування. Щоб не чекати лікарських призначень, вже при перших симптомах характерного недуги потрібно переглянути раціон, ввести в нього продукти з великим вмістом йоду. Це обов'язково морська капуста, тунець, оселедець, печінка тріски, банани, полуниця, апельсини, хурма, лимони, виноград. При збільшеному зобі і прогресуючому аутоімунному тиреоїдиті важливо знати наступні правила харчування:

  1. Виключити з добового раціону смажену, пряну і жирну їжу.
  2. Скоротити споживання кухонної солі, спецій.
  3. Включити в денний раціон рослинну клітковину – бобові та зернові культури.
  4. Випивати до 2 літрів води за добу, але можна вибирати і лікувальні відвари.
  5. Вживати натуральні вітаміни в соках, ягодах, фруктах, овочах.

Чи можна вилікувати аутоімунний тиреоїдит

Пацієнт повинен розуміти: якщо захворювання в організмі загострилося один раз, то остаточно позбутися від нього вже неможливо. Однак це зовсім не означає, що людину при аутоімунному тиреоїдиті в майбутньому чекає інвалідність і летальний результат. Функціональність щитовидної залози можна коригувати, медикаментозними та народними способами підтримувати на допустимому рівні. Важливо не тільки підібрати лікувальні і профілактичні заходи, бажано докладно з'ясувати, чому загострився характерний недугу.

При аутоімунному тиреоїдиті особливо небезпечні періоди в житті жінки – вагітність, клімакс. Справа в тому, що при таких подіях в організмі переважає гормональна перебудова, яка викликає позаплановий рецидив захворювання. У такі життєві періоди пацієнтка повинна знаходитися під ретельним лікарським контролем, приймати лікарські і народні засоби.

Відео

Лікування щитовидної залози народними засобами

Відгуки

Карина, 33 рокиПро присутність аутоімунного тиреоїдиту я почала здогадуватися, коли помітила випадання волосся, проблеми з шкірою. Звернулася до лікаря, виявилася права. Після довгого гормонального лікування вдалося нормалізувати роботу щитовидної залози. Щоб не було нового нападу, лікар порадив прийом по столовій ложці відвару чистотілу 4 рази на день.
Марина, 37 роківЗ біохімічного аналізу крові на плановому медогляді несподівано дізналася про присутність у власному організмі хвороби аутоімунний тиреоїдит. Лікар сказав, що не все так трагічно, а для лікування прописав народне засіб. Відтепер з коренів перстачу готую масляну витяжку, після використовую народний засіб для розтирання шиї перед сном.
Ольга, 37 роківУ мене мама хворіє хронічною формою аутоімунного тиреоїдиту, але народні засоби для лікування їй не підходять. Кожен рік проходить 2 курсу гормонотерапії. Тільки так підтримує загальний стан. Пробувала перстач, чистотіл, соками лікувалася, ці народні засоби, на жаль, у її випадку не діють.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!