Стевія - що це, корисні властивості. Застосування стевії

Зараз все більше людей замислюються про здорове харчування, в тому числі про скорочення вживання цукру. Все більше фактів надають медики про шкоду сахарози, а одним з кращих її замінників називають стевію. Дізнайтеся подробиці про властивості рослини, в якому вигляді його додають до їжі, і за якою ціною можна придбати даний продукт.

Що таке стевія

Ця рослина родом з Південної Америки. Здавна індіанці, що населяли території Парагваю і Бразилії, називали його «солодкою травою» і додавали не тільки в чаї, але і використовували в медичних цілях – наприклад, для лікування печії. Сьогодні в рід стевія (лат. Stevia) входить більш 200 видів рослин, чагарників і трав. Їх листя і здобуті з них водяні екстракти широко використовуються як підсолоджувачі. Особливо широко для промисловості культивується вид стевія медова. Ця рослина є цінною сировиною у виробництві продуктів харчування для людей, які страждають на діабет і ожиріння.

Стевія – властивості

Особливим це рослина роблять унікальні речовини – стевіозид і ребаудиозиды. Їх присутність в хімічному складі відповідає за головне якість стевії – властивість бути дуже солодкою. Згідно з даними досліджень, завдяки зазначеним речовин медова трава на смак солодше сахарози в 200-400 разів, а її калорійність – майже нульова. З-за цих цінних властивостей стевію не тільки широко застосовують для дієтичного харчування, але і використовують при лікуванні ожиріння, цукрового діабету і гіпертонії. У багатьох країнах – Японії, Китаї та ін – це рослина входить як сластитель в раціон всіх жителів.

Стевія – користь

Яку вигоду може отримати людина, додаючи до їжі цю траву? Що можна сказати про стевію – користь від неї і в повсякденному житті, і в лікувальних цілях величезна. Ввести її у свій раціон замість цукру буде дорожче за ціною, але корисніше для здоров'я, тому що ця солодка трава:

  • сприяє травленню;
  • запобігає печію;
  • не піднімає рівень цукру в крові;
  • знижує високий кров'яний тиск;
  • підвищує міцність м'язів, при скороченні качають кров від серця;
  • знижує рівень сечової кислоти, висока концентрація якої викликає артрити і проблеми з нирками.

Шкода стевії

Як і практично кожна корисна рослина, ця трава має деякі умови правильного застосування. Такі приписи треба дотримуватися, щоб отримати від неї користь, а не нашкодити самому собі. Навіть вивчивши самостійно такий продукт, як стевія – що це, і з яких причин варто було б її купити, потрібно додатково порадитися з лікарем перед введенням її в раціон.

Така рекомендація заснована на деяких відгуках споживачів, які говорили, що вживання цієї рослини в їжу викликало нудоту, запаморочення, біль та оніміння м'язів. Лікар зможе оцінити, чи не заподіє вам шкоди стевія, проаналізувавши наявні хронічні захворювання. Також він врахує можливість поєднати її вживання з прийомом медикаментів, адже не рекомендується використовувати цей підсолоджувач паралельно з прийомом препаратів, що знижують цукор в крові, ліків проти гіпертензії і нормалізують рівень літію в організмі.

Читайте також: стевія - користь і шкоду для організму, як застосовувати траву і де купити.

Стевія – калорійність

На радість багатьох ласунів, за допомогою цієї рослини легко вирішити проблему зайвих кілограмів, які незмінно з'являються, якщо вживати їжу, що містить глюкозу. Якщо як підсолоджувач застосовувати свіжі листочки стевії – калорійність буде мінімальною: на 100 г – всього 18 ккал. У випадках, коли до їжі або напоїв додають виділений з рослини екстракт стевиозида в рідкому, порошковому або таблетированном вигляді, то кількість калорій і зовсім близько до нуля.

Цукрозамінник стевія

Завдяки тому, що все більше людей дізнаються, що таке стевіозид – що це речовина дарує солодкий смак без зайвої калорійності, багато людей вибирають цей продукт як більш здорову альтернативу глюкози. Як замінник цукру стевія краще штучних підсолоджувачів – сахарину або цикламата. Продукти, вироблені з цієї рослини, без праці можна купити в аптеці або на полицях спеціалізованих магазинів, а різноманітність форм, в яких може промислово випускатися цей цукрозамінник, дозволяє кожному бажаючому підібрати собі оптимальний продукт.

Стевія в таблетках

Використання даного продукту переважно для багатьох споживачів, адже так дуже зручно розрахувати дозування, додаючи підсолоджувач до їжі. За приблизними підрахунками, одна таблетка стевії замінює чайну ложку цукру. Солодкі пігулки швидко розчиняються в напоях, а при необхідності з них легко зробити порошок, пропустивши через кавомолку.

За відгуками, стевія в таблетках не володіє легким гіркуватим присмаком, який часто притаманний непереробленої траві. Цей ефект досягається завдяки тому, що до складу солодких кульок входить виділений з рослини ребаудиозид – глікозид, який не володіє специфічним присмаком. Подобається покупцям і компактна упаковка, при потребі її завжди зручно взяти з собою.

Сироп стевії

Це засіб отримують при уварюванні настою трави до густого тягучого стану. Сироп стевії має дуже концентрований склад – наприклад, при додаванні його до напоїв потрібно відміряти всього 4-5 крапель на склянку рідини, щоб насолодитися приємним солодким смаком. Можна купити такий підсолоджувач або ж приготувати самостійно вдома на кухні.

Фіточай Стевія

Споживачі добре відгукуються про досвід використання медової трави в такій формі випуску. У даному вигляді, заваривши її як пакетик чаю, без будь-яких додаткових маніпуляцій через кілька хвилин ви отримуєте смачний солодкий напій. Як чай стевія позиціонується в якості напою для зниження ваги, а ще його регулярне вживання налагоджує перистальтику кишечника.

Стевія в порошку

Треба знати, що дана форма випуску цукрозамінника має найбільшу концентрацію, тому що фактично являє собою чистий рафінований стевіозид. Вживати стевію в порошку потрібно акуратно, щоб не надати їжі або напоїв нудотно-солодкий смак. Найменша дозування – на кінчику ножа – повноцінно замінить вам чайну ложку цукру.

Ціна на стевію

Вибирати, який вид підсолоджувача придбати, треба з особистих уподобань у використанні. Врахуйте, що від форми випуску залежить і ціна на стевію. Так, вартість цієї трави, пакетованої як чай, буде близько 180 рублів за 25 пакетиків. Приблизно таку ж ціну треба заплатити і за 50 мл сиропу. Таблетки продаються дорожче – в середньому 270 рублів за упаковку 200 шт. Майже та ж вартість і за 50 г порошку стевиозида – 300 рублів. На ціну буде впливати і спосіб покупки: ви вирішите придбати цукрозамінник в аптеці, супермаркеті або купити в інтернет-магазині.

Стевія при грудному вигодовуванні

У час, коли жінка годує грудьми, існує багато обмежень на її раціон, щоб з молоком дитині не передавалися речовини, шкідливим для дитячого організму. З цієї причини виникає питання: чи слід вживати стевію при грудному вигодовуванні, не зашкодить вона малюкові? На цей рахунок немає точних даних досліджень, безпечна або токсична медова трава в цей період. Більшість лікарів схиляються до думки, що годуючим мамам краще уникати додавання до їжі цього цукрозамінника щоб уникнути алергічних реакцій на рослину.

Стевія при діабеті

Для людей, які страждають даним захворюванням, ця трава – справжній подарунок небес. Якщо порівнювати цукрозамінники для діабетиків, у цього підсолоджувача величезна перевага в тому, що він має рослинне, а не штучне походження. Стевія при цукровому діабеті допомагає хворим урізноманітнити свій раціон безліччю солодких страв і напоїв. Рівень глюкози в крові при цьому навіть знижується, а ще стають більш еластичними, судини в місцях підвищеного ризику – у мозку, очах, ногах. Для людей з діабетом медова трава – оптимальне рішення за ціною і бажаного ефекту.

Стевія для схуднення

Завдяки тому, що у цукрозамінників на основі рослини калорійність дуже низька або взагалі відсутня, їх часто включають до програми по зниженню ваги. Стевію для схуднення варто вживати ще й тому, що вона нормалізує травлення, благотворно впливає на процес обміну речовин. Люди, що стежать за своєю фігурою, готові заплатити за цей підсолоджувач значно більшу ціну, ніж за цукор, адже натомість отримують шанс не відмовлятися від улюблених солодких десертів.

Стевія при вагітності

Питання про нешкідливість застосування підсолоджувачів з цієї рослини часто виникає у жінок, які виношують дитину. Медова трава стевія допоможе не набирати зайву вагу, але не буде вона шкідлива або токсична для здоров'я малюка? Підтверджених медичних даних на цей рахунок немає. Ще вагітним треба враховувати, що ця рослина може викликати алергію. Що стосується відгуків, то багато жінок, з різних причин відмовилися від цукру, вживали стевію при вагітності з тих міркувань, що це натуральний продукт, і ніяких ускладнень при цьому не спостерігалося.

Стевія – протипоказання

Відкривши для себе такий чудовий цукрозамінник, все ж не варто їм надмірно захоплюватися. Як підсолоджувач стевія дуже ефективна. Однак є нюанси:

  1. Треба врахувати можливість індивідуальної непереносимості і виникнення алергічної реакції особам, схильним до алергій на складноцвіті рослини.
  2. Серед особливостей прийому стевії – протипоказання для людей, у яких спостерігається знижений артеріальний тиск, адже ця трава ще зменшить даний показник.
  3. Якщо ж зловживати підсолоджувачем, то може розвинутися гіпоглікемія – недуга, пов'язаний зі зниженням рівня глюкози в крові.

Відео: натуральний замінник цукру

Стевія - підсолоджувач №1

Відгуки

Валентина, 43 рокиУ мене про недорогий стевії тільки хороші відгуки. Переконана, що в порівнянні з користю, яку приносить вона як цукрозамінник, ціна, за якою продаються різні підсолоджувачі на її основі, скромна. Я віддаю перевагу таблетований продукт – одна упаковка коштує вдома, а другу ношу з собою в сумочці на випадок, якщо зайду в кафе.
Наташа, 25 роківЯ спробувала медову траву як фіточай ще кілька років тому. Смак мені відразу сподобався – люблю різні трав'яні композиції, а тут напій ще й солодкий! З тих пір почала використовувати цей підсолоджувач у вигляді сиропу або порошку майже завжди при готуванні, ось недавно замовила нову упаковку по каталогу інтернет-магазину.
Марина, 33 рокиМені цей підсолоджувач допоміг впоратися з молочницею. Коли я купувала свічки від цієї недуги, провізор підказала на час виключити солодке з їжі, а замість цукру взяти стевію. Вона пояснила, що коли організм не отримує глюкози, грибків нічим харчуватися, їх ріст припиняється. Я застосувала ці інструкції і вилікувалася!
Яна, 27 роківНещодавно придбала баночку порошку стевії, тому що все більше переходжу на здоровий спосіб життя – і в спортзал пішла, і почала стежити за харчуванням, і від цукру вирішила поступово відмовлятися. Підсолоджувач мені сподобався: він дуже економічний, без проблем можна додавати до напоїв, будь-яким «саморобним» десертів. Рекомендую!
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!