Пункція молочної залози - як беруть. Наслідки і результати пункції молочної залози

Головна ціль спостереження за станом молочних залоз – своєчасна діагностика онкологічного захворювання. Оскільки рак грудей найефективніше лікується на ранній стадії розвитку, лікарі намагаються вчасно встановити природу будь-якого вузлового новоутворення в грудях. Пункція молочної залози проводиться в таких випадках, коли інші способи діагностики, приміром, мамографія або УЗД, не показують всю картину процесів, що здійснюються в тканинах молочної залози. Біопсія грудей вважається самим вірним методом обстеження, що виключає можливість помилкового діагнозу.

Що таке пункція молочних залоз

Біопсія – це найточніший з існуючих способів діагностики патологій молочних залоз. Завдяки пункції лікар з'ясовує природу новоутворення і вибирає для жінки максимально відповідний метод лікування. Процедура практично зі стовідсотковою точністю дозволяє визначити злоякісну (ракова) або доброякісну (фіброаденому) пухлини. Крім діагностичної, дослідження виконує також лікувальну функцію. Це відбувається, якщо в молочній залозі знаходиться кістозний наріст, який підлягає видаленню шляхом інвазивної операції.

Для чого беруть пункцію

Лікарі рекомендують здавати аналіз при виявленні будь-яких ущільнень у молочній залозі, лущення грудей, виділень із сосків, виразок в області грудної клітини. Що показує пункція? Головним завданням біопсії є підтвердження або спростування наявності раку грудей. Пункція пухлини молочної залози у жінок з перерахованими симптомами у 80% випадків виявляє доброякісні утворення і лише у 20% атипові ракові клітини.

Види голок для біопсії

Для взяття пункції використовують автоматичний або ручний шприц з голками різного діаметра. Широкий вибір інструментів надає можливість здійснювати забір цитологічних матеріалів з молочної залози, враховуючи особливості наявних пухлин. Так, наприклад:

  • тонкою голкою беруть рідина;
  • товстою голкою забирають клітини тканин;
  • автоматичної голкою з пружинним механізмом проводиться трепан-біопсія;
  • медична дріт ідеально підходить для хірургічної біопсії (коли видаляється пухлина або кіста грудей).

Результати

Зібраний в ході пункції матеріал відправляють для розшифровки в лабораторію. Лікар оцінює результати біопсії і призначає адекватне лікування хворій жінці. Поставити неправильний діагноз на основі аналізу тканин молочної залози практично неможливо. Однак якщо в процесі взяття пункції не здійснювався контроль УЗД, аналіз пункції ставиться під сумнів. Лікар міг взяти клітини здорової тканини, відхилившись від місця вузлика. Якщо є сумніви щодо діагнозу, варто провести операцію з видалення пухлини, після чого матеріал буде відправлений на гістологію.

Наслідки

Після біопсії молочних залоз жінки можуть спостерігати ознаки запалення грудей: вона стає більш об'ємною, дотику викликають біль, помітна набряклість і почервоніння шкірних покривів. Немає необхідності лікувати ці симптоми, через 2-3 дні вони повинні пройти самостійно. Якщо груди після кількох діб не стане виглядати краще і її розмір не прийде в норму, є привід відвідати лікаря. Можливою причиною цього є інфікування нестерильними приладами.

Як роблять пункційну біопсію молочної залози

В який день краще робити пункцію грудей? Лікарі припускають проведення біопсії молочної залози в будь-який день циклу, проте краще здавати аналіз в проміжку між 7 та 14 днем. Особливої підготовки процедура не вимагає: жінці лише варто утриматися від прийому розріджують кров препаратів і алкоголю за 2-3 дні до пункції. Після проведення процедури в чашу бюстгальтера варто помістити пакет з льодом, щоб уникнути набряків або синців на місці проколу.

Біопсію молочної залози проводять при знаходженні пацієнтки у положенні лежачи на спині. Під контролем УЗД-приладу в груди вводять пункційну голку. Коли вона потрапляє всередину вузлика, лікар проводить забір клітин тканин, витягаючи шток шприца. Взяті зразки містяться на скло, просушуються і пигментируются для подальших мікроскопічних досліджень. На підставі результатів, які будуть готові через 1-2 доби, лікар призначає терапію. При наявності множинних маленьких ущільнень лікування носить консервативний характер.

Читайте про методи, як вилікувати мастопатію, діагностики і профілактики захворювання.

Відео про пункції кісти молочної залози під контролем УЗД

Біопсія пухлин молочних залоз під контролем УЗД

Відгуки

Алла, 44 рокиМені зробили пункцію (тонкоголкова аспіраційна біопсія) і поставили діагноз – осередкова мастопатія. Оскільки був ризик, що захворювання переросте у злоякісну форму, лікар вирішив, що краще всього підходить секторальна резекція. Операція пройшла успішно, груди за місяць відновилася. Повторне дослідження не показало ущільнень.
Ольга, 29 роківПід час вагітності виявилася интраканаликулярная фіброаденома – освіта в протоковых каналах. Оскільки такі пухлини під впливом гормонів збільшуються, а вилікувати їх медикаментозно не реально, лікар призначив видалення ущільнення. Ціна операції виявилася терпимою, все пройшло успішно: народила здорову дитину, груди зберегла.
Олена, 32 рокиПункція показала, що у мене солітарна кіста. Доктор пояснив, що її виникнення пов'язано з закупоркою протоки залози з-за маститу. Було вирішено не вирізати кісту, а робити прокол. Така операція має кілька переваг – відносно низька вартість і малопомітний шрам.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!