Як лікувати щитовидку у жінок народними засобами

Безпліддя і порушення менструального циклу – лише частина можливих ускладнень патології щитовидної залози, але небезпечно не тільки саме захворювання. Негативно позначається на репродуктивній функції та медикаментозна гормональна терапія. З цієї причини залишається популярним лікування щитовидної залози у жінок народними засобами. Внутрішнє і зовнішнє застосування натуральних препаратів не менш ефективно, ніж синтетичні ліки, а побічних ефектів і протипоказань майже не має.

Народні методи лікування захворювань щитовидної залози у жінок

Патології щитоподібної залози здавна лікували травами (настоянками, відварами), продуктами бджільництва, овочевими соками натуральними. Зілля приймали всередину, застосовували зовнішньо, лікуючись, примочками, компресами, притираннями. Якщо ви хочете продовжити почати лікування щитовидної залози народними засобами, вибирайте те, що ефективно для конкретного різновиду захворювання.

При гіпотиреозі

Нестача йоду провокує виникнення та розвиток гіпотиреозу щитовидної залози. Відбувається це через порушення функцій всмоктування кишечника, в результаті чого цей мікроелемент не надходить в організм. На ранніх стадіях патологія зовні не проявляється, але викликає суглобові болі і прогресуюче ожиріння. Надалі гормонодефицит щитовидної залози стає причиною серцевих захворювань і безпліддя.

Народні засоби від щитовидки в даному випадку застосовують з метою нормалізації роботи кишечника, відновлення йододефіциту. Результативно лікування щитовидної залози трав'яними зборами на основі ромашки з додаванням цикорію, чистотілу, ялівцю, звіробою, шипшини, солодки. Допомагають впоратися із захворюванням соки картоплі, моркви, буряка. Популярне лікування щитовидної залози у жінок таким народним засобом, як бурштинове масло, яке втирають в шию.

При гіпертиреозі

На відміну від гіпотиреозу даний вид патології характеризується надлишком йоду в організмі. Причиною стає роздратування цим мікроелементом щитовидної залози, концентрація якого перевищує норму. Лікування патології спрямоване на нормалізацію функції виведення продуктів життєдіяльності, очищення від них крові та лімфи, відновлення функції управління гіпофізом.

Народні засоби при гіпертиреозі щитовидної залози полегшують перебіг хвороби і знижують навантаження від лікування медикаментами. Добре справляються з цим завданням такі ліки, як:

  • спиртові настоянки на хурмі; ягодах чорниці, брусниці, чорниці, горобини, листі кульбаби;
  • водні настої цикорію, валеріани, дроку красильного;
  • суміш червоного вина з таблетками глюконату кальцію;
  • відвари бруньок і гілок вишні; соснових верхівок, ковили пірчастої;
  • суміш білого вина з таблетками глицерофосфата;
  • примочки на основі лікувальної глини;
  • суміш меду з соком мокриці.

При аутоімунному тиреоїдиті

Запальний процес, що виникає при даній різновиди патології, руйнує клітини щитовидної залози. Причиною стає збій в імунній системі, який «примушує» виробляються антитіла знищувати клітини щитовидної залози, як чужорідні. Захворювання супроводжується зниженням тиреоїдних гормонів, розвитком гіпотиреозу, гіпертонії. У хворих на аутоімунний тиреоїдит погіршується пам'ять, сповільнюється мова і реакція, з'являється неуважність, частішає серцевий ритм. Ефективні при даній патології такі натуральні препарати:

  1. Бальзам на основі волоського горіха, для приготування якого незрілі плоди наполягають на меду і горілки.
  2. Морська капуста в натуральному вигляді або настояна на воді з медуницею і червоним стручковим перцем.
  3. Спиртова настоянка листя лимонника.
  4. Відвар нетреби.
  5. Суміш соку селери, обліпихи і лимона.
  6. Настоянка зелені петрушки з ведмежою жовчю.
  7. Спиртова настоянка соснових бруньок, використовувана для змащування шиї.

При вузловому зобі

Цей патологічний процес характеризується активним розмноженням клітин щитовидної залози, її безконтрольним розростанням, утворенням вузлів. У них порушується кровообіг, дають збій обмінні процеси, що призводить до деформації фолікул, розростання сполучної тканини, секреторної дисфункції щитовидної залози. Активізує утворення зобу (вузлового, колоїдного) нестача йоду і знижена вироблення тироксину.

Лікування зобу народними засобами націлене на підвищення вмісту в організмі йоду, купірування патологічного процесу розростання клітин. В цьому випадку для лікування щитовидної залози у жінок народними засобами використовують:

  • чистотіл;
  • перстач білу;
  • глід;
  • валеріану;
  • йод;
  • нетреба;
  • бджолиний підмор;
  • перегородки волоських горіхів;
  • п'явки.

При кісті

Доброякісні кістозні утворення на щитовидній залозі – це заповнені рідиною ущільнення. Вони можуть бути зовсім маленькими і роками не збільшуватися в розмірах. Найчастіше кісти зникають самостійно, в деяких випадках починають швидко зростати, здавлюючи сусідні тканини, порушуючи секреторну діяльність щитовидної залози. У традиційній медицині кісту піддають медикаментозного впливу або видаляють хірургічно. Існують і народні засоби від цієї недуги:

  • настоянка кореня перстачу;
  • буряково-медові компреси на капустяному листі;
  • трав'яні чаї зі звіробоєм, гречкою, низкою, кропивою, деревієм;
  • свіжі соки огірка і картоплі, буряків;
  • йодна сітка на щитовидну залозу;
  • компреси блакитної глини;
  • притирання настоянкою дубової кори.

При раку

Ракова пухлина щитовидної залози найчастіше виникає при переродження доброякісних новоутворень. Спровокувати онкологію здатне і опромінення або недостатній вміст йоду в їжі. На перших стадіях раку хвороба розпізнати складно, тому що симптоми схожі з іншими хворобливими станами щитовидної залози. Точна діагностика можлива лише за допомогою пункційної біопсії, тому при будь-яких патологічних змінах залози необхідно постійне лікарське спостереження.

Традиційним лікуванням є хірургічне видалення пухлини, а як лікувати щитовидну залозу у жінок народними засобами? Найдієвішим натуральними ліками від онкологічних захворювань вважаються отруйні рослини. Для лікування раку щитовидної залози використовують перебродив сік чистотілу. Із зібраної в травні трави віджимають сік, наповнюють ним скляну тару з герметичною кришкою. Зілля витримують на холоді до кінця бродіння, періодично відкриваючи ємність, щоб випустити скупчилися пари. Приймають краплями, в шість циклів:

  1. Перші 25 днів. Починати з 1 краплі, щодня збільшуючи дозу (1, 2, 3, ... 25). З 26 дня продовжувати приймати ліки, зменшуючи дозу на краплю (24, 23, 22 ... 1). Всього – 50 днів.
  2. Другий цикл – 2 тижні по п'ять крапель щодня.
  3. Третій цикл – 25 днів з збільшенням дози на 1 краплю (1, 2, 3, ... 25).
  4. Четвертий – 2 тижні по п'ять крапель щодня.
  5. П'ятий – 25 днів з зменшенням дози до 25 крапель до 1.
  6. Шостий цикл – 2 тижні по п'ять крапель щодня.

Ефективні народні засоби і трави

Скористайтеся кількома рецептами популярних лікарських засобів, що допомагають при різних патологіях щитоподібної залози:

  1. Бджолине молочко – універсальний засіб лікування патологій щитовидної залози. 2-4 прийоми на день по 40 мг зілля стабілізують роботу щитовидної залози, відновлять метаболізм. Протипоказанням є непереносимість бджолиних препаратів, хвороба Аддісона, ГРВІ.
  2. Перстач біла при зоб активізує синтез тиреотропного гормону, відновлює функцію залози. Вживають спиртову настойку рослини (150 г кореневищ на 250 мл 35% розчину) по 30 крапель в 7 ранку, 3 години дня і до 11 вечора.
  3. Бджолиний підмор (мертві комахи) допомагає при гіпотиреозі. Вживають спиртову настоянку (стакан підмору на 500 мл горілки) тричі за добу по ложці.
  4. Суміш волоських горіхів з гречаною крупою і гречаним медом (по склянці) з'їдають протягом доби. Повторюють лікування через тиждень.
  5. Йод. Для поповнення його дефіциту малюють сітку на згинах ліктів або п'ятах. Процедуру повторюють, доки сліди йоду не перестануть зникати.
  6. Вишнева кора. Трилітрову банку наполовину заповнити сухий корою (подрібненої!). Залити до країв горілкою, настояти три тижні, щодня гарненько збовтуючи. Пити по ложці перед сніданком, обідом, обідом.
  7. Медова настоянка: по склянці меду, соку моркви, редьки, буряка, 1000 мл горілки на трилітрову банку. Настоянку витримати два тижні в холоді. Процідити, випивати 3 рази на добу по ложці, поки зілля не закінчиться.
  8. Чистотіл. Настій свіжих листя п'ють по 150 г в день. Змащують ним вузли на шиї в районі щитовидної залози, роблять компреси.

Відео: як лікувати щитовидку в домашніх умовах

Лікування щитовидної залози. Як лікувати щитовидку народними засобами.

Відгуки про результати лікування

Тетяна, 64 рокиПозбулася кісти на щитовидній залозі притираннями дубовою корою. Три місяці змащувала шию кілька разів за день, а на ніч робила компреси. На черговому УЗД ніяких слідів від кісти не виявили. Правда, початку лікування одразу після її виявлення, коли розмір був зовсім маленький – 16 мм.
Валентина, 38 роківЙодна сіточка на шию чудово допомагає позбутися проблем гіпотиреозу. У мене це захворювання хронічне. Як тільки відчуваю загострення, відразу починаю наносити сітку. Через 15-20 процедур вона перестає зникати – значить, недолік йоду заповнено! Значно поліпшується самопочуття і стабілізується на кілька місяців.
Інна, 50 роківЗнаю, що моя бабуся вилікувала рак щитовидної залози чистотілом. Я ж застосовую його для профілактики, бо на моїй щитовидній залозі є дрібні пензлика. Купую в аптеці спиртову настоянку і п'ю її за інструкцією. У літній сезон роблю на шиї сіточки з соку чистотілу.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!